پوشش مجمع گفتگوی تهران/ عراقچی: خواهان توافقی عادلانه و متوازن هستیم/ بارزانی: اقلیم کردستان عراق هرگز تهدیدی علیه ایران نخواهد بود

مجمع گفت‌وگوی تهران با سخنرانی مقام های کشورهای مختلف در حال انجام است.

به گزارش خبرآنلاین «سید عباس عراقچی» در مراسم افتتاحیه مجمع گفت‌وگوی تهران که با حضور «مسعود پزشکیان» رئیس‌جمهور در حال برگزاری است، در بخشی از سخنان خود به جنایت های رژیم صهیونسیتی اشاره کرد و گفت: این جنایت‌ها نسل‌کشی است و تاسف‌آور  این است که جهان نتوانست واکنش شایسته و مسئولانه نسبت به این جنایت‌ها نشان دهد. روشن  است که این وضعیت نمی‌تواند ادامه پیدا کند.

وی افزود : تحولات در منطقه غرب آسیا بار دیگر ثابت کرد که سرنوشت منطقه نباید در گرو تصمیمات نیروهای فرامنطقه‌ای باشد.

وزیر خارجه همچنین تصریح کرد: ما خواهان توافقی عادلانه و متوازن هستیم؛ توافقی که در چارچوب معاهده عدم اشاعه، با احترام کامل به حقوق هسته‌ای ایران شکل گرفته و به طور عینی رفع جامع تحریم ها را تضمین نماید. جمهوری اسلامی ایران به دیپلماسی پایبند است و انتظار دارد تحریم‌های ظالمانه و یکجانبه‌ای که مستقیماً مردم ما را هدف قرار داده‌اند، به‌طور واقعی و ملموس لغو شوند.

متن کامل سخنرانی وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در مجمع گفت‌وگوی تهران بدین شرح است:

بسم الله الرحمن الرحیم

جناب آقای دکتر پزشکیان، رییس محترم جمهوری اسلامی ایران؛
وزرای محترم امور خارجه؛
میهمانان عالی‌قدر؛
خانم‌ها و آقایان؛
 
سلام علیکم،

مایه بسی افتخار است که امروز در جمعی چنین برجسته و اندیشمند حضور دارم. از حضور با ارزش همه شما، به‌ویژه جناب آقای دکتر پزشکیان، رئیس‌ محترم جمهوری اسلامی ایران، که با نگاه توسعه‌محور خود روح تازه‌ای به دیپلماسی ایران و منطقه دمیده‌اند، صمیمانه سپاسگزاری می‌کنم.

در همینجا مایلم نام و یاد دوست و همکاردیرینه ام، وزیر محترم فقید، شهید حسین امیرعبداللهیان را گرامی بدارم که این روزها سالگرد عروج وی، رئیس جمهور فقید شهید رییسی و هیات همراه است. همچنین از همکارانم در مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی که برای برگزاری این مجمع محترم نهایت تلاش خود را مبذول داشته اند تشکر می نمایم.

اجازه می‌خواهم در همین ابتدا مروری بر رویدادهای یکسال گذشته داشته باشیم. سالی که متأسفانه با رخدادهای تلخ و فجایع انسانی همراه بود. در رأس این مصائب، تجاوزها و جنایت‌های رژیم صهیونیستی در غزه قرار داشت؛ جنایاتی که بی‌تردید می‌توان آن‌ها را نمونه‌ای بارز و کم سابقه از نسل‌کشی دانست. یک نسل‌کشی که مردم دنیا حتی گاهی به صورت زنده و پخش مستقیم، در صفحات تلویزیون و یا در فضای مجازی شاهد آن بودند.
 
از اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون، بیش از شصت هزار فلسطینی در نوار غزه جان باخته‌اند؛ که شمار زیادی از آنان زن و کودک بوده‌اند. میلیونها نفر آواره شده و در شرایط محاصره و در شرایط قحطی کامل قرار داده شده اند. تاسف بار آن است که جهان نتوانست در برابر این جنایت واکنشی شایسته و مسئولانه از خود نشان دهد. سکوت سنگین و بی‌تحرکی قدرت‌هایی که خود را مدافع «وجدان بشری»می‌دانند، در کنار ناتوانی نهادهای بین‌المللی در مهار این فاجعه، حقیقتاً تکان‌دهنده و زنگ بیدارباش جهانی است.
 
آنچه در برابر چشمان ما فرو ریخته، مجموعه‌ای از «میثاق‌های اخلاقی، حقوقی و سیاسی» است که قرار بود پایه‌های نظم جهانی را شکل دهد. در واقع، آنچه شاهدش هستیم، فروپاشی بنیان‌های تعهد و مسئولیت‌پذیری جمعی در قبال صلح، کرامت انسانی و وجدان مشترک جهانی است. روشن است که این وضعیت نمی‌تواند ادامه یابد.

منطقه غرب آسیا نیازمند یک بازنگری بنیادین در نگاه به خود است

اندیشمندان گرامی،

بحران غزه بار دیگر ثابت کرد که علاوه بر ناتوانی ارکان‌ نظام بین الملل، سرنوشت منطقه نمی تواند و نباید در گرو تصمیمات و اراده نیروهای فرامنطقه‌ای باقی بماند. آنچه امروز به‌عنوان «واقعیت منطقه» توسط آنها معرفی می‌شود، در اصل بازتاب روایت‌ها و برداشت‌های عمیقا "برساخته"، آنهم صرفا بر اساس منافع آنها است که ضروری است از درون خود منطقه بازتعریف و اصلاح گردند.
 
منطقه غرب آسیا نیازمند یک بازنگری بنیادین در نگاه به خود است. تمرکز طولانی‌مدت بر رقابت‌هایی که از توهم تهدید دائمی ناشی شده‌اند، مانع از شکل‌گیری همکاری‌های مؤثر برای حل مسائل منطقه‌ای و جهانی شده و زمینه ساز دخالت های مخرب قدرت های فرامنطقه ای را فراهم آورده است.
 
اکنون زمان آن فرا رسیده که این «شبه واقعیت برساخته و تحمیلی» را دگرگون کنیم و با تکیه بر تعامل، تفاهم و ارزش‌های مشترک، «نظمی واقعی، بومی و مطلوب»در منطقه پایه‌گذاری کنیم.

در چنین شرایطی، جمهوری اسلامی ایران در دولت جناب آقای دکتر پزشکیان مسیر سیاست خارجی خود را در سه محور بنیادین تعریف کرده است: تعامل حداکثری با همسایگان، گسترش همکاری با کنشگران نوظهور و کشورهای جنوب جهانی، و برقراری توازن در روابط با اقطاب و بلوک های قدرت‌ جهانی در شرق و غرب عالم. سیاست خارجی ما بر پایه توازن و واقع‌گرایی شکل گرفته است.

دولت جناب آقای دکتر پزشکیان از آغاز بر سیاست همسایگی تأکید کرده و برای گسترش پیوندهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی با کشورهای منطقه تلاش دارد. امروز شاهدیم که ایران و همسایگانش — از خلیج فارس تا آسیای مرکزی — پس از سال‌ها فراز و نشیب، در مسیر تفاهم، همکاری و دوستی حرکت می‌کنند.

در همین چارچوب، گسترش روابط با کشورهای آسیایی، آفریقایی و آمریکای لاتین از خطوط اصلی سیاست خارجی ما محسوب می‌شود. عضویت ایران در نهادهایی مانند بریکس و سازمان همکاری شانگهای، و نیز تعمیق همکاری با کشورهای اسلامی و اعضای جنبش عدم تعهد، نشان می‌دهد که جمهوری اسلامی ایران در پی ایفای نقش فعال در شکل‌گیری نظمی چندقطبی، متعادل و منصفانه در سطح بین‌الملل است.
 
در نگاه ما به منطقه، امنیت و شکوفایی هر کشور به‌طور جدایی‌ناپذیر با امنیت و شکوفایی همسایگانش گره خورده است. بر همین اساس، به‌جای استمرار رویکردهای تهدیدمحور، ضروری است رویکردی فرصت محور داشته و وابستگی متقابل اقتصادی را به‌عنوان زیربنایی پایدار برای صلح و ثبات منطقه‌ای دنبال کنیم. باید گسترش همکاری‌های اقتصادی، تجاری، سرمایه‌گذاری‌های مشترک، انتقال فناوری و اجرای پروژه‌های زیرساختی را در اولویت قرار دهیم، تا از این مسیر، بستری برای رشد جمعی و بهبود ملموس زندگی مردم فراهم کنیم.
 

صلح و امنیت در منطقه ما بدون رسیدگی صادقانه، عمیق و همه‌جانبه به مسئله فلسطین امکان‌پذیر نیست

خانم‌ها و آقایان،

صلح و امنیت در منطقه ما بدون رسیدگی صادقانه، عمیق و همه‌جانبه به مسئله فلسطین امکان‌پذیر نیست. امروز، مسئله فلسطین مهم‌ترین و فوری‌ترین موضوع در دستور کار منطقه است. بیش از هفتاد سال است که سرزمین فلسطین در بند اشغال، ستم و بی‌عدالتی گرفتار مانده است. واقعیت آن است که رژیم اسرائیل به یک تهدید مزمن برای صلح و ثبات منطقه‌ای تبدیل شده است؛ تهدیدی که اشغالگری، آپارتاید، نسل‌کشی و دسترسی به زرادخانه‌ای از سلاح‌های کشتار جمعی را توأمان در خود دارد.
 
ما راه‌حلی مسالمت‌آمیز برای مسئله فلسطین پیشنهاد می‌کنیم: برگزاری یک همه‌پرسی ملی با مشارکت تمامی اهالی اصیل سرزمین فلسطین—اعم از مسلمان، مسیحی و یهودی—تا درباره نظام سیاسی آینده این سرزمین تصمیم‌گیری کنند. این راه‌حل مردم‌سالارانه و فراگیر، که از تجربه موفق مبارزه با آپارتاید در آفریقای جنوبی الهام گرفته است، می‌تواند به دهه‌ها اشغال، تبعیض و بی‌عدالتی پایان دهد و زمینه بازگشت آوارگان و تشکیل یک دولت واحد و فراگیر در سراسر فلسطین تاریخی را فراهم کند.
 

ایران هرگز به‌دنبال سلاح هسته‌ای نبوده و نیست

حضار محترم،

در کنار مسائل منطقه‌ای، یکی دیگر از ابعاد مهم سیاست خارجی کنونی ایران، موضوع برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ما و تحریم های یکجانبه و ظالمانه ای است که بر ضد ملت ایران از سوی ایالات متحده اعمال شده اند
جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از طرف‌های معاهده عدم اشاعه (NPT)، بر اساس مبانی دینی و اخلاقی خود هرگز به‌دنبال سلاح هسته‌ای نبوده و نیست و پایبندی خود را به اصل عدم تولید و به‌کارگیری سلاح‌های کشتار جمعی دنبال می‌کند. ما همواره تلاش کرده‌ایم نگرانی‌های منطقی بین‌المللی درباره برنامه هسته‌ای کشورمان را از طریق تعامل و شفافیت مرتفع سازیم.
 
ما خواهان توافقی عادلانه و متوازن هستیم؛ توافقی که در چارچوب معاهده عدم اشاعه، با احترام کامل به حقوق هسته‌ای ایران شکل گرفته و به طور عینی رفع جامع تحریم ها را تضمین نماید. جمهوری اسلامی ایران به دیپلماسی پایبند است و انتظار دارد تحریم‌های ظالمانه و یکجانبه‌ای که مستقیماً مردم ما را هدف قرار داده‌اند، به‌طور واقعی و ملموس لغو شوند.
 
ما معتقدیم چنین توافقی می‌تواند منافع طرفین را تأمین و به تحکیم صلح، امنیت و ثبات در منطقه کمک کند.

در همین راستا، ایران آمادگی دارد در صورت مشاهده اراده واقعی و رویکردی مستقل از سوی طرف‌های اروپایی نیز فصل تازه‌ای در روابط خود با اروپا آغاز کند. متأسفانه در سال‌های گذشته، تمرکز بر اختلافات به جای نقاط مشترک، امکان بهره‌برداری از فرصت‌های همکاری را محدود کرده است. با این حال، اگر اروپا نیز اراده لازم برای اصلاح این روند را داشته باشد، ایران مانعی برای بازسازی اعتماد متقابل و گسترش روابط نمی‌بیند. اروپا می‌تواند با اتخاذ رویکردی مسئولانه و سازنده، نقشی مؤثر در فرآیند توسعه و
ثبات منطقه ایفا کند.

نگاه دیپلماسی ما به سوی همه کشورهای منطقه است

حضار گرامی،

برای نخستین بار پس از دهه‌ها، این فرصت تاریخی پدید آمده است که ابتکار عمل در تحولات منطقه‌ای، به‌جای بازیگران بیرونی، در دستان خود کشورهای منطقه قرار گیرد. ملت‌های ما می‌توانند با بازیابی حق تعیین سرنوشت و طراحی آینده‌ای مبتنی بر اراده جمعی خود، مسیر جدیدی برای توسعه، صلح و همکاری بگشایند.

آینده‌ای که نه در اتاق‌های فکر قدرت‌های فرامنطقه‌ای، بلکه در پایتخت‌های منطقه‌ای و بر اساس نیازها، ارزش‌ها و واقعیت‌های بومی شکل می‌گیرد.
 
از این منظر، بازپس‌گیری ابتکار عمل در منطقه صرفاً به‌معنای تغییر توازن قوا نیست، بلکه به‌معنای دگرگونی در بنیان‌های فکری و ادراکی است که نظم موجود را مشروع جلوه می‌دهند. مادامی‌که کشورهای منطقه بتوانند زبان جدیدی برای توصیف واقعیت خود بیافرینند – زبانی برخاسته از حافظه تاریخی و افق‌های مشترک – خواهند توانست نهادها، سازوکارها و ائتلاف‌هایی را بنیان نهند که پایدارتر، مشروع‌تر و کارآمدتر از ترتیبات تحمیل‌شده از بیرون باشند. در این صورت، منطقه نه‌فقط بازیگر، بلکه معمار نظم آینده خواهد بود.

برای نیل به این هدف، جمهوری اسلامی ایران شریکی مطمئن و همکاری قابل اتکا برای منطقه و تمامی کشورها و ملت های آن خواهد بود. نگاه دیپلماسی ما به سوی همه کشورهای منطقه است تا با الهام از شعار محوری وفاق دولت جمهوری اسلامی ایران، منطقه ای قوی و همگرا بسازیم.
 
از توجه شما سپاسگزارم.

خطیب‌زاده: امیدواریم بتوانیم مفهوم وفاق را فراتر از مرزهای ملی گسترش دهیم

معاون وزیرخارجه و رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ابتدای مجمع گفت‌وگوهای ایران با قدردانی از شخصیت برجسته «مسعود پزشکیان» رئیس جمهور ایران، گفت: امیدواریم بتوانیم در این نشست مفهوم شریف وفاق را فراتر از مرزهای ملی گسترش دهیم و آن را به پایه‌ای تازه برای مناسبات منطقه‌ای بدل سازیم.

 «سعید خطیب‌زاده» در ادامه از نقش سازنده پزشکیان در سیاست خارجی تمجید و با تأکید روی سیاست وفاق تصریح کرد: رویکرد وفاق بیش از هرچیزی روی شنیدن استوار است. شنیدن سخن دیگری باید با احترام متقابل انجام شود. در این مجمع گرد هم آمدیم تا با دلی گشوده، گفت‌گوهای معنادار را تشکیل دهیم.

او افزود: امیدواریم در این نشست بتوانیم مفهوم وفاق را فراتر از مرزهای ملی گسترش دهیم. منطقه ما بیش از هر زمان دیگری نیازمند چنین رویکردی است. فقط با چنین رویکردی می‌توان آینده‌ای تازه رقم زد.

خطیب زاده تصریح کرد: بیش از ۲۵۰ مهمان در این نشست حضور دارند.

متن کامل سخنان «سعید خطیب‌زاده» در مجمع گفت‌وگوی تهران بدین شرح است:

جناب آقای دکتر پزشکیان رییس محترم جمهوری اسلامی ایران،

جناب آقای دکتر عراقچی، وزیر محترم امورخارجه

خانم‌ها و آقایان،
در اینجا لازم می‌دانم کوتاه به زبان فارسی از حضور شخصیت بزرگی قدردانی کنم که الهام‌بخش این مسیر تازه در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بوده‌اند.

حضور جناب آقای دکتر مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور محترم کشورمان، در این مجمع، برای ما مایه‌ افتخار و دلگرمی است. ما از نگاه توسعه‌محور، متوازن و انسانی ایشان در عرصه سیاست خارجی، صمیمانه سپاسگزاریم.

آقای دکتر پزشکیان با تبیین مفهوم «وفاق»، جان تازه‌ای به گفتمان سیاسی کشور بخشیده‌اند. وفاق، نه یک سازش موقت، بلکه یک رویکرد پایدار برای حل‌وفصل اختلافات، گشودن راه‌های همکاری، و تقویت بنیان‌های گفت‌وگو است. این رویکرد، پیش از هر چیز، بر اهمیت شنیدن استوار است.

شنیدن سخن دیگری باید با دقت، با نیت درک متقابل، و با احترام انجام شود. ساختن واقعیت‌های نو در گرو چنین شنیدنی است. ما نیز امروز در اینجا گرد آمده‌ایم تا پیش از هر چیز، با دلی گشوده و گوش‌هایی شنوا، گفت‌وگویی معنادار را شکل دهیم.

امیدواریم بتوانیم در این نشست مفهوم شریف وفاق را فراتر از مرزهای ملی گسترش دهیم و آن را به پایه‌ای تازه برای مناسبات منطقه‌ای بدل سازیم. منطقه ما امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند وفاق، عقلانیت سیاسی، و روایتی نو از هم‌زیستی مسالمت‌آمیز است.

با چنین رویکردی، می‌توان آینده‌ای متفاوت را رقم زد؛ آینده‌ای که بر پایه شراکت، احترام متقابل و درک مشترک بنا شده باشد، نه بر مبنای  روایت‌های برساخته، حذف، ستیز و طرد دیگری.

ان شاءالله با مشارکت فعال همه شما گرامیان، مجمعی برای گفتگو و تعامل حداکثری داشته باشیم.

بسیار سپاسگزارم

تاکید وزیر خارجه تاجیکستان بر همکاری کشورهای منطقه برای تحقق امنیت دسته جمعی

وزیر خارجه تاجیکستان برهمکاری کشورهای منطقه برای تحقق امنیت دسته جمعی تاکید کرد.

 «سراج الدین مهرالدین» در  نشست مجمع گفت‌وگوی تهران در سخنانی با اشاره به وضعیت کنونی در غزه گفت: ما کشتار مردم بی‌گناه و تخریب نهادهایی چون بیمارستان در غزه را محکوم می کنیم.

وی افزود: ما خواهان آتش‌بس فوری در غزه هستیم.

این مقام ارشد تاجیکستان گفت: ما خواهان تشکیل دولت مستقل فلسطینی با پایتختی بیت المقدس هستیم‌.

وی در بخشی دیگر از صحبت‌های خود به موضوع افغانستان اشاره کرد و گفت: ما به عنوان کشور همسایه افغانستان خواهان صلح ، ثبات و آرامش در این کشور هستیم و از همه تلاش‌های دیپلماتیک برای حل مشکلات افغانستان  و رساندن کمک‌های دوستانه به مردم این کشور استقبال می‌کنیم.

وزیر خارجه تاجیکستان همچنین در بخش دیگری از صحبت‌های خود به اهمیت مبارزه با افراطی‌گری و تروریسم در منطقه اشاره کرد و گفت: کشورهای منطقه برای مبارزه با خشونت و افراطی‌گری باید اقدامات مشترک انجام دهند.

وی همچنین در صحبت‌های خود در مجمع گفت‌وگوی تهران به موضوع آب اشاره کرد و گفت : متاسفانه نارسایی‌ها و استفاده ناعادلانه از آب  باعث ایجاد مشکلاتی شده است و این موضوع به طور مستقیم بر روی زندگی مردم و  محیط زیست تاثیر می‌گذارد و در آینده مشکلات مربوط به کمبود آب و استفاده از منابع آب در عرصه منطقه‌ای و جهانی افزایش پیدا می‌کند و باید در این ارتباط چاره اندیشی کرد.
 

نچیروان بارزانی: اقلیم کردستان عراق هرگز تهدیدی علیه ایران نخواهد بود

رییس اقلیم کردستان عراق با بیان این که «عراق می‌تواند در آینده منطقه نقش مهمی را ایفا کند» تاکید کرد: اجازه نخواهیم داد اقلیم کردستان عراق یک خطر برای همسایگان‌مان، به‌خصوص ایران محسوب شود.

«نچیروان بارزانی» بعد از ظهر یکشنبه در مجمع گفت‌وگوهای تهران تصریح کرد: «از دکتر ظریف برای سفر به اقلیم کردستان عراق دعوت کردم. انشاءالله تشریف خواهند آورد.»

او با اشاره به سفر اخیر مقامات ایران به اقلیم کردستان عراق افزود: «جلسه سطح بالای بسیار خوبی برگزار شد. سنت گفت‌وگو در منطقه ما، یک سنت بسیار قدیمی است.»

بارزانی در پاسخ به سوالی درباره چشم انداز آینده عراق براساس تحولات کنونی در منطقه تصریح کرد: عراق در منطقه کشور مهمی است. عراق می‌تواند در آینده منطقه نقش مهمی را ایفا کند. عراق درحال عبور از یک مرحله و ورود به یک مقطع تازه سیاسی است.

او افزود: در چند روز گذشته، در بغداد میزبان اجلاس سران کشورهای عربی بودیم. با توجه به وضعیت منطقه، این کنفرانس، بسیار موفقیت آمیز بود.

بارزانی با اشاره به نزدیکی ایران و عراق تصریح کرد: ما پیوندهای تاریخی، فرهنگی و سیاسی گسترده‌ای با ایران داریم. در جنگ علیه داعش نیز ایران اولین کشوری بود که به عراق کمک کرد. شهید سلیمانی یکی از اولین افرادی بود که در جنگ علیه داعش به عراق کمک کرد.

او افزود: ما شاهد گسترش روابط ایران و عراق در همه حوزه ها و شاهد پیشرفت‌های بسیار خوبی هستیم.

بارزانی در پاسخ به سوالی درباره تاثیر سفر رییس جمهور ایران به اقلیم کردستان و شکل‌گیری مرحله تازه‌ای بین اقلیم کردستان عراق و ایران افزود: پیش از رییس‌جمهور شدن آقای پزشکیان، در سفرم به تهران در گفت‌وگو با شهید رییسی و رهبر معظم جمهوری اسلامی مسایل بسیاری را بررسی کردیم و نقطه عطفی بود.

او افزود: آقای پزشکیان اولین مقصد سفر خارجی خود را اقلیم کردستان عراق و عراق معرفی کردند. هنگام تشریف آوردن آقای پزشکیان به اربیل و بغداد، ایشان به زبان کردی صحبت کردند، بعد از سفر ایشان شاهد پیشرفت در تمام سطوح روابط هستیم.

بارزانی تصریح کرد: نشست اقتصادی آتی در سنندج، یکی از دستاوردهای سفر آقای پزشکیان بود. ایشان روی اتحاد و همکاری کشورهای منطقه تأکید دارند و اکنون شاهد آن هستیم. روابط ایران با اقلیم کردستان عراق و عراق در حال گسترش است.

رییس اقلیم کردستان عراق در پاسخ به سوالی درباره انحلال پ.ک.ک و ملاحظات امنیتی جمهوری اسلامی ایران در برابر این گروه افزود: ما یک مکانیزمی را بین تهران، اربیل و بغداد تعریف کردیم. اجازه نخواهیم داد اقلیم کردستان عراق یک خطر برای همسایگانمان، به‌خصوص ایران محسوب شود.

او تصریح کرد: شاهد آن هستیم که در حوزه امنیتی نیز درحال پیشرفت هستیم. اقلیم کردستان عراق هرگز تهدیدی علیه ایران نخواهد بود. اقلیم از مسئله انحلال پ ک ک حمایت می‌کند. مسیله کردستان را نمی‌توان از راه خشونت آمیز حل کرد. ترکیه آمادگی خود را اعلام کرده. طرفین اراده جدی خود را در روند جاری اعلام کرده‌اند. ما نیز آمادگی خود برای کمک به این روند را اعلام کرده‌ایم.

بارزانی همچنین گفت: موضوع کردستان از راه خشونت قابل حل نخواهد بود.

او در پاسخ به سوالی درباره جذابیت‌های ایران تصریح کرد: ایران کشوری است که ما را به‌عنوان شهروندان خود پذیرفته است. خاطرات ما در ایران ماندگار است. هرگاه به ایران سفر می‌کنم، علاقه دارم دوباره به عظیمیه کرج سفر کنم. ما مشترکات بسیار زیادی داریم. ایران را خانه خود می‌دانیم.

وزیر خارجه عمان: حل اختلافات از راه گفت‌وگو ممکن است

«بدر البوسعیدی» وزیر امور خارجه عمان امروز یکشنبه در اولین روز از مجمع گفت‌وگوی تهران در سخنانی با تمرکز بر موضوع فلسطین اظهار کرد: می‌خواهم از فرصت امروز برای تمرکز بر مساله فلسطین استفاده کنم.

وی افزود: خشونت و کشتار جمعی که ملت فلسطین امروز با آن مواجه است، فاجعه‌ای انسانی و جهانی است، فاجعه‌ای که نباید اتفاق می‌افتاد.

وزیر خارجه عمان تاکید کرد: در حالی اسرائیل قوانین بین‌المللی را نقض می‌کند که جامعه جهانی در انجام هرگونه اقدام موثری در کمک به گفت‌وگو و رفع ظلم از فلسطینی‌ها شکست خورد، حقیقت و مسائل مهم در ارتباط با مسأله فلسطین، نشان‌دهنده آن است که نسل‌کشی و سرکوبی که مردم فلسطین همچنان با آن روبه‌رو هستند، یک فاجعه انسانی و جهانی است. این واقعاً یک تراژدی‌ است، زیرا نباید هرگز به چنین وضعی می‌رسید.

او افزود: مسئله این است که فلسطینی‌ها دیگر شریک قابل اعتمادی برای گفت‌وگو ندارند و به‌جای آن، شاهد ردّ تلاش‌ها از سوی دولت‌های متوالی اسرائیل برای ورود به گفت‌وگویی جدی و منطقی درباره مسئله فلسطین بوده‌ایم.

وزیر خارجه عمان گفت: اسرائیلی‌ها همچنان قوانین بین‌المللی را نقض می‌کنند. ما همچنین شاهد شکست جامعه جهانی در اعمال هرگونه فشاری بودیم که بتواند به آغاز گفت‌وگو و رفع ظلم از فلسطین کمک کند.

او افزود: یکی از مشکلاتی که در این سال‌ها با آن مواجه بودیم، این بود که کسانی که قرار بود گفت‌وگو را تشویق کرده یا در تحقق آن کمک کنند، پیشاپیش تصمیم می‌گرفتند که با چه کسی می‌توان صحبت کرد و چه کسی باید کنار گذاشته شود و این شروط غیرواقع‌بینانه، مانعی در مسیر گفت‌وگو ایجاد کرده بود.

وزیر خارجه عمان تأکید کرد: اما چیزی که در ماه‌های اخیر باعث امیدواری و خوش‌بینی من شده، ظهور برخی نشانه‌ها از شکل‌گیری یک رویکرد جدید در واشنگتن است. شخصاً بر اساس مشاهداتم از برخی تصمیمات اخیر، احساس می‌کنم ایالات متحده ممکن است در حال توسعه یک سیاست جدید باشد.

او افزود: مصاحبه‌هایی که روز گذشته انجام شد، حاکی از این بودند که تماس‌هایی میان دولت آمریکا و جنبش حماس وجود داشته است.

این مقام عمانی در ادامه اطمینان داد که «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا توانایی و اراده لازم برای برقراری صلح را دارد و گفت: این به‌خودی‌خود نشان می‌دهد که حتی در این وضعیت هولناک که با ویرانی عظیمی همراه است، میل تازه‌ای برای آغاز گفت‌وگو وجود دارد—گفت‌وگویی که همگی می‌دانیم ضروری است، حتی اگر تل‌آویو همچنان امیدوار باشد بتواند با تشدید درگیری نظامی مانع از آن شود.

البوسعیدی در ادامه با اشاره به اینکه گفت‌وگو در این زمینه آسان نیست، تاکید کرد که عمان به مسیر سخت گفت‌وگو پایبند است.

او در پایان نیز ضمن تقدیر از تاثیر کنفرانس امروز تهران در تقویت گفت‌وگوها تاکید کرد: حل اختلافات از راه گفت‌وگو ممکن است.

311311

کد خبر 2065828

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین