به گزارش خبرآنلاین، نهمین پرواز آزمایشی استارشیپ، موشک جدید شرکت اسپیسایکس، با انفجار در اقیانوس هند به پایان رسید. این موشک که بخشی کلیدی از چشمانداز جاهطلبانه ایلان ماسک برای رسیدن انسان به مریخ محسوب میشود، این بار هم نتوانست آزمایش را با موفقیت کامل به پایان برساند.
نهمین پرتاب استارشیپ از پایگاه «استاربیس» در جنوب تگزاس، برای آزمایش ترکیبی موشک دو مرحلهای استارشیپ با تقویتکننده (بوستر) سوپر هوی انجام شد. این منطقه به تازگی به شکل رسمی به شهری با همین نام تبدیل شده است.
نمایان شدن ایرادها از همان لحظات آغازین
پس از پرتاب استارشیپ، بوستر یا همان بخش پایینی موشک (Super Heavy) به جای فرود نرم در خلیج مکزیک، منفجر شد.
بخش بالایی موشک نیز موفق نشد در محفظه خود را برای رهاسازی شبیهساز ماهوارههای استارلینک باز کند، و در ادامه، نشتیهایی در سیستم به وجود آمد و فضاپیما در فضا به شکل کنترلنشدهای شروع به چرخیدن کرد.
در نهایت همزمان با تلاش تیم کنترل برای تخلیه سوخت و کاهش شدت انفجار، ارتباط تصویری حدود ۴۵ دقیقه پس از پرتاب قطع شد.این در حالی بود که برنامهریزی اولیه برای یک پرواز ۶۶ دقیقهای و فرود در نزدیکی ساحل غربی استرالیا صورت گرفته بود.
اسپیسایکس در بیانیهای اعلام کرد: «استارشیپ دچار یک فروپاشی سریع و برنامهریزینشده شد.»
ایلان ماسک، مدیرعامل اسپیسایکس، در واکنش به این رویداد گفت: «در سه پرتاب آینده، فاصله زمانی بین تستها کاهش خواهد یافت — تقریباً هر ۳ تا ۴ هفته یکبار.»
نگاه به افقهایی فراتر از کره زمین
استارشیپ با ارتفاعی حدود ۱۲۳ متر، بزرگترین و قدرتمندترین موشک تاریخ است. این موشک عظیم به گونهای طراحی شده است که قابلیت استفاده مجدد داشته باشد و به این ترتیب با هزینه پایین امکان انتقال انسان به فضا و حتی مریخ را فراهم کند. ناسا هم روی این موشک برای مأموریت «آرتمیس ۳»، ماموریت بازگشت انسان به کره ماه حساب باز کرده است.
این نهمین تست پرواز استارشیپ بود و نخستین باری که هر دو بخش (مرحله اول و دوم) در یک پرواز از بین رفتند. با این حال، اسپیسایکس به رویکرد «شکست سریع، یادگیری سریع» خود پایبند است. این شرکت فضایی در سالهای اخیر با تکیه بر رویکرد در صنعت فضایی یکهتازی میکند.
در ۹ آزمایش استارشیپ، اسپیسایکس موفق شد ۳ بار با موفقیت تقویتکننده سوپر هوی را با استفاده از بازوهای رباتیک غولپیکر در برج پرتاب بگیرد. این دستاورد فنی نقش مهمی در کاهش هزینهها و تسریع چرخه پرتاب دارد.
در این پرواز، برای اولین بار از تقویتکنندهای استفاده شد که بازسازی و دوبارهاستفاده شده بود.
در نهایت هرچند پرتاب نهم استارشیپ هم با شکست مواجه شد، اما اسپیسایکس با هر آزمایش بهدنبال بهبود عملکرد و آمادگی برای سفرهای فضایی طولانی است. چشم علاقهمندان فناوریهای فضایی همچنان به آینده این موشک غولپیکر دوخته شده است.
سازمان هوانوردی فدرال آمریکا (FAA) به تازگی تعداد مجاز پرتابهای استارشیپ را از ۵ به ۲۵ بار در سال افزایش داده است. این تصمیم علیرغم اعتراضات گروههای محیطزیستی مبنی بر تأثیر منفی بر لاکپشتهای دریایی و پرندگان ساحلی اتخاذ شد.
منبع: france۲۴
۵۸۵۸
نظر شما