در مدت زمانی کوتاه، یک گروه سایکراک ایندی با نام ولوت سانداون موفق شده بیش از ۸۵۰ هزار شنونده در اسپاتیفای جذب کند و در صنعت موسیقی سر و صدای زیادی به پا کند _اما هنوز هیچکس نمیداند که آیا این گروه واقعی است یا نه.
این گروه که (طبق صفحه اینستاگرامش)، شعارش «نجات موسیقی راک مدرن» است حتی کارشناسان و اهالی باسابقه موسیقی را نیز سردرگم کرده. تصاویر اعضای گروه بهطور واضح مصنوعی به نظر میرسند _ انگار با هوش مصنوعی تولید شدهاند. اما در مورد موسیقیشان؟ مشخص کردنش دشوارتر است.
ریک بیاتو، تهیهکننده موسیقی و یوتیوبر معروف، در یکی از ویدیوهایش پس از بررسی یکی از آهنگهای این گروه با نرمافزار لاجیگ پرو اپل، متوجه «آرتیفکتهایی» در بخشهایی از گیتار و کیبورد شد. او گفت: «این آهنگ ایرادهای زیادی دارد و من شک دارم که توسط هوش مصنوعی تولید نشده باشد. همه آهنگهای هوش مصنوعی پر از چنین آرتیفکتهایی هستند.»
مرز بین واقعیت و جعلی
چه این گروه واقعی باشد یا ساختگی یا چیزی بین این دو، ظهور آن و بحثهای پیرامونش، بازتابی از دغدغههای عمیقتر درباره آینده هنر، فرهنگ و اصالت در عصر هوش مصنوعی پیشرفته است. بسیاری از پلتفرمهای بزرگ، با سیلی از محتوای تولیدشده توسط هوش مصنوعی مواجه شدهاند، در حالی که شخصیتهای مجازی هوش مصنوعی در شبکههای اجتماعی هر روز رایجتر میشوند.
حسابهای کاربری گروه در شبکههای اجتماعی نشان میدهد که ولوت سانداون در ماه ژوئن فعالیت خود را آغاز کرده. در اسپاتیفای این گروه نشان «هنرمند تأییدشده» دارد. در پلتفرم ایکس (توییتر سابق) اعلام کردهاند که آلبومی به نام Paper Sun Rebellion در راه است، و به پرسشهایی درباره اصالت خود نیز طعنه زدهاند.
تصاویر تبلیغاتی اعضای گروه، که بسیار «مصنوعی» و غیرواقعی به نظر میرسند، دلیلی دیگر برای شک در خصوص استفاده از هوش مصنوعی است.
در ویدیویی که خبر از انتشار آلبوم جدید در پایان ماه میدهد، گروه چنین میگوید: «شما دروغ را باور کردید... و با آن رقصیدید.»
در یکی از پستهایشان نوشتهاند: «گفتند ما واقعی نیستیم _ شاید شما هم واقعی نباشید.»
گروهی از انسانها یا ساختهی هوش مصنوعی؟
در بیوی اسپاتیفای گروه آمده که اعضا شامل گیب فارو (خواننده و نوازنده ملوترون)، لنی وست (گیتاریست)، مایلو رینز (سازنده صداهای سینتیسایزری)، و اوریون "ریو" دلمار (پرکاشنیست) هستند.
در این بیو نوشته شده:
«در ولوت سانداون چیزی افسونکننده و مرموز وجود دارد. فقط به آنها گوش نمیدهید _در موسیقیشان غرق میشوید. موسیقیشان برای جلب توجه فریاد نمیزند؛ بلکه آرامآرام در وجودتان نفوذ میکند.»
اما ماجرا وقتی پیچیدهتر شد که چند حساب کاربری دیگر که ادعا میکردند نماینده گروه هستند، استفاده از هوش مصنوعی در تصاویر یا موسیقی را انکار کردند. حتی فردی که در مصاحبه با رولینگ استون خودش را نماینده گروه معرفی کرده بود، بعدها اعتراف کرد که کل ادعایش ساختگی بوده.
گروه در بیانیهای در اینستاگرام به ان.بی.سی نیوز گفت: «این فرد به هیچوجه به ما مربوط نیست. او نماینده ما نیست، سخنگوی ما نیست و هیچ ارتباطی با این پروژه ندارد.»
در پستی جدید، حسابهای رسمی گروه هشدار دادند که: «فردی سعی دارد ولوت سانداون را با انجام مصاحبههای غیرمجاز، انتشار تصاویر نادرست و ساخت حسابهای جعلی تصاحب کند.»
ناشر موسیقی این گروه در یوتیوب و اسپاتیفای تاکنون در پاسخ به درخواست ان.بی.سی پاسخی ندادهاند.
بحران هویت در دوران هوش مصنوعی
ظهور برقآسای این گروه، بازتاب مشکلات جدیدی است که در عصر هوش مصنوعی پدید آمده. تحقیقی از دیزر نشان میدهد که تمام آهنگهای گروه توسط هوش مصنوعی تولید شدهاند. دیزر این نوع محتوا را در سیستم خود برچسبگذاری میکند و مطمئن میشود که در لیستهای پخش پیشنهادی ظاهر نشود و درآمد حاصل از آن به هنرمندان واقعی تعلق گیرد.
الکسیس لنتییر، مدیرعامل دیزر گفت:
«آهنگهای هوش مصنوعی شاید برای برخی کاربران جذاب باشند، ولی باید مطمئن شویم که شیوه پرداخت حقالزحمه متفاوت باشد.»
حدود ۱۸ درصد از آهنگهای جدید آپلود شده در دیزر _حدود ۱۸۰ هزار آهنگ در هفته _ توسط ابزار این پلتفرم بهعنوان تولید AI شناسایی میشوند. این رقم در دو سال گذشته سه برابر شده است.
شکاف عاطفی در موسیقی
نرمافزارهای ساخت موسیقی با هوش مصنوعی مانند Suno و Udio از پاسخ به این پرسش که آیا موسیقی ولوت سانداون با نرمافزارشان ساخته شده خودداری کردند.
میکی شولمن، مدیرعامل Suno گفت:
«همه مشغول بررسی این هستند که آیا این موسیقی با هوش مصنوعی ساخته شده یا نه، اما سوال اصلی این است: آیا این موسیقی احساسی در شما ایجاد کرد؟ چند نفر از آن لذت بردند؟»
وی افزود: «بیشتر موسیقیهایی که امروز میشنویم، بهطور الگوریتمی پخش میشوند. خیلیها نمیدانند که چقدر موسیقی از هویت انسانی فاصله گرفته.»
اما لنتییر از دیزر معتقد است که باید همچنان از هنرمندان واقعی حمایت کرد: «مردم فقط دنبال صدا نیستند؛ آنها به داستان یک هنرمند و برند شخصی او هم اهمیت میدهند. ما معتقدیم کاری که درست است، حمایت از هنرمندان واقعیست تا بتوانند به خلق موسیقی ادامه دهند.»
مترجم: زینب کاظمخواه
منبع: انبیسی نیوز
۵۹۵۹
نظر شما