فریدون صدیقی: رسانه‌ ملی تک‌صدا نیست، بی‌صداست /  متأسفم که صداوسیمای ما سال‌هاست مخاطب‌محور نیست

در حالی که افکار عمومی در بحبوحه جنگ ۱۲ روزه اسرائیل علیه ایران چشم‌انتظار روایت‌های شفاف و ملی از سوی رسانه‌ها بودند، فریدون صدیقی، روزنامه‌نگار و استاد پیش‌کسوت روزنامه‌نگاری، با نقد جدی عملکرد صداوسیما می‌گوید این رسانه «کنش‌مند نیست، واکنشی است» و در عمل «سال‌هاست کارکرد ملی خود را از دست داده است». او معتقد است رسانه ملی، نه‌تنها در روایت‌سازی ملی و بحران‌محور ناتوان بوده، بلکه با بی‌توجهی به مخاطب، عملاً میدان را برای رسانه‌های برون‌مرزی باز گذاشته است.

زینب‌کاظم‌خواه: فریدون صدیقی در گفت‌وگو با خبرآنلاین، با انتقاد از فقدان مخاطب‌محوری، تک‌صدایی شدن رسانه ملی، نبود خبرنگاری میدانی و مرجعیت از دست رفته‌ی رسانه‌ها، درباره صدا و سیمایی سخن می‌گوید که دیگر نه اعتماد عمومی را دارد، نه سرعت و دقت در روایت واقعیت، و نه حتی جسارت شنیدن صدای مخالف در چارچوب منافع ملی. به اعتقاد او، رسانه‌ای که مخاطب را نمی‌شناسد، طبیعتاً برنامه‌ای هم برای او ندارد، و نتیجه‌ی این بیگانگی، کوچ تدریجی افکار عمومی به سوی رسانه‌های بیگانه‌ای است که هرچند با نیت‌های سیاسی و غیردوستانه عمل می‌کنند، اما صدایی را بازتاب می‌دهند که مردم در رسانه رسمی خود گم کرده‌اند.

در این گفت‌وگو، صدیقی فقط از ضعف فنی یا محتوایی این رسانه گلایه نمی‌کند؛ او از بحران اعتماد، از نادیده‌گرفتن عقل جمعی، و از ساختاری می‌گوید که «رسانه ملی» را به ابزاری برای حفظ یک نگاه خاص بدل کرده است، نه انعکاس‌دهنده‌ی صدای ملی. از نگاه او، صداوسیما دیگر نه رسانه‌ای ملی، که تنها پژواک یک جریان محدود فکری است؛ رسانه‌ای که به‌جای همراهی با مخاطب، از او فاصله گرفته و هر روز بیشتر به بی‌صدا شدن نزدیک می‌شود.

 در پاسخ به این پرسش که در دوران بحران، روایت ملی و مؤثر چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد و صداوسیما چقدر در جنگ ۱۲ روزه موفق به چنین روایتی شد، گفت: «صداوسیمای ما جناحی است و جناحی بوده است. این جناحی بودن باعث شد پاره‌ای از اخبار نگاهی جناحی داشته باشد. این خود به خود اتفاق نیفتاده، بلکه سال‌هاست در این سازمان نهادینه شده است. صداوسیمای ما یک رسانه کنش‌مند نیست، معمولاً واکنشی است؛ یعنی اتفاقی می‌افتد و وقتی از طریق شبکه‌های مجازی یا شهروندخبرنگاران منتشر می‌شود، آن‌وقت وارد عمل شده و واکنش نشان می‌دهد.»

صدیقی ادامه داد: «وظیفه‌ی رسانه واکنش آنی، کنش‌مند بودن، دقت و سرعت در عمل است. اما صداوسیمای ما هرگز این‌طور نبوده و دهه‌هاست این موضوعات مشمول حالش نمی‌شود و همچنان به همین رویکرد ادامه می‌دهد.»

به باور او صداوسیما در مورد جنگ ۱۲ روزه، پوشش خبری درستی ارائه نداد و ادامه می‌دهد: «اول به این دلیل که جامعه را به زعم خودش نگران و لرزان نکند و دوم این‌که با نشر خبر و تصاویر غیرمستقیم، به زعم خود، به رسانه‌ها و خبرنگارانی که دشمن تلقی می‌شوند، کمک نکند.»

او با تأکید بر تأخیری بودن عملکرد صدا و سیما در پوشش اخبار، افزود: «در نتیجه‌ی همین نگاه، ما کمتر خبرهایی را دیدیم که به‌موقع منتشر شوند. بیشتر خبرهای تأخیری را می‌دیدیم که از فلان خبرگزاری یا شبکه برون‌مرزی منتشر شده بود.»

صدیقی به جِد باور دارد که رادیو و تلویزیون ما که منسوب به «ملی» است، مدت‌هاست کارکرد ملی‌اش را از دست داده‌ و چنین قابلیتی برای روایت‌گری ملی را ندارد.

مخاطب موضوعیت ندارد

وقتی بحث به شناخت مخاطب رسید، صدیقی با اشاره به سه کارکرد اصلی یک رسانه توضیح داد: «رسانه سه کارکرد دارد؛ خبررسانی به موقع، دقیق و صحیح، تحلیل رویداد، و سوم سرگرمی. سال‌هاست صدا و سیما مرجعیت خود را در خبررسانی و تحلیل رویدادها از دست داده. آنچه برایش مانده، فقط سرگرمی است، آن هم در حد یک سریال و پخش برنامه‌های تلویزیونی که اغلب دستخوش تغییرات نابجا و ناروا می‌شود تقلیل یافته است. به عنوان مثال برنامه نود فردوسی‌پور یکی از برنامه‌های پرمخاطب تلویزیون بود اما نتوانستند تحملش کنند، در حالی که آن برنامه مخاطب داشت، سودآوری داشت و آورده‌ی اجتماعی بالایی برای صداوسیما فراهم کرده بود؛ ولی آن را نادیده گرفتند و حذفش کردند. بنابراین صداوسیمای ما اصلاً مخاطب‌محور نیست. بیشتر برای یک جریان فکری است و مخاطبش هم از همان گروه است. بنابراین این‌که چند درصد مردم تلویزیون می‌بینند برای این سازمان اهمیتی ندارد.»

صدیقی سپس با اشاره به فقدان حضور به‌موقع خبرنگاران در صحنه‌ی حوادث گفت: «مثلاً اسرائیل به خاک ایران تجاوز کرده و اهدافش پادگان‌ها و مکان‌های نظامی بوده. آیا صدا و سیما، با آگاهی از این مسئله، خبرنگاران و تصویربردارانش را بلافاصله به محل حادثه اعزام می‌کرد تا گزارش بگیرند؟ من کاملاً بعید می‌دانم. کما اینکه در حمله‌ای که به خود صدا و سیما شد، خودش هم غافلگیر شد.»

او ادامه داد: «عمیقاً متأسفم که صداوسیمای ما سال‌هاست مخاطب‌محور نیست. بسیاری از رسانه‌های دیگر ما هم مرجعیت خود را از دست داده‌اند. سایت‌ها، روزنامه‌ها، خبرگزاری‌ها... چرا کسی رغبت نمی‌کند روزنامه بخرد؟ چون بیشتر رسانه‌های ما تأخیری عمل می‌کنند. در حالی که وظیفه‌ی رسانه و خبرنگار، حضور به‌موقع و بهنگام در صحنه است. اگر قرار است مورد مواخذه قرار گیرد، ما دروازه‌بان خبر داریم. سردبیر یا مدیرمسئول آن رسانه باید مؤاخذه شود.»

او در پایان این بخش از سخنانش، با انتقاد از وضعیت صنفی خبرنگاران گفت: «در سال‌های اخیر، نمونه‌های زیادی بوده که خبرنگاران به خاطر تهیه‌ی گزارش، از ادامه‌ی کار محروم شده‌اند. به همین دلیل، به گمان من، ناامیدترین قشر جامعه برای انجام وظیفه‌ی درست خود، روزنامه‌نگاران هستند. آن‌ها عملاً کارمند شده‌اند؛ خودشان را مثل کارمند ساده‌ی ثبت احوال می‌بینند که فقط باید شناسنامه صادر کند.»

صداوسیما حتی تک‌صدا هم نیست؛ بی‌صداست

صدیقی در پاسخ به پرسشی درباره تک‌صدایی شدن رسانه ملی و حضور تحلیلگران تکراری، گفت: «من اصلاً قائل به تک‌صدایی بودن هم نیستم. رادیو و تلویزیون ما در واقع بی‌صدا حرکت می‌کند. اگر هم گاهی چند نفر از جناح اصلاح‌طلب دعوت می‌شوند، مصاحبه‌ها بیشتر هدایت‌شده است. سعی می‌کنند صداها را کنترل کنند یا نادیده بگیرند.»

او با اشاره به حذف صداهای دلسوز اما متفاوت افزود: «آدم‌هایی که دعوت می‌شوند، قطعاً حرفی برای گفتن دارند. اما آیا آن نظرها باعث تغییر یا اصلاح رویکرد شده؟ اصلاً و ابداً. حتی کسانی که دیدگاه مخالف دارند، همگی پایبند به منافع و مصالح ملی‌اند. من کسی را نمی‌شناسم که بخواهد در رسانه ملی حرف بزند و هر چه دلش خواست بگوید.»

او ادامه داد: «ده‌ها تحلیل‌گر واقع‌بین داریم که در چارچوب منافع ملی می‌نویسند. اما رسانه‌ی ما، آن‌ها را حداقلی و بی‌اهمیت تلقی می‌کند. بودن و نبودن آن صداها برای رسانه ملی بی‌اهمیت شده است. برای همین است که آن‌ها اگر بخواهند حرف بزنند، می‌روند با رسانه‌های بیگانه حرف می‌زنند.»

خودمان مردم را به سمت رسانه‌های برون‌مرزی سوق دادیم

در ادامه گفت‌وگو، فریدون صدیقی درباره انتقادات نسبت به رجوع مردم به رسانه‌های خارجی، چنین توضیح داد: «هر رسانه‌ای می‌خواهد پیامش را به مخاطب هدفش برساند. اگر رسانه‌ای برای سازمان نظام پزشکی است، برای پزشکان، دانشجویان پزشکی و علاقه‌مندان به پزشکی تولید محتوا می‌کند. یک رسانه ورزشی است، یکی سیاسی است، یکی عمومی. بنابراین وقتی رسانه‌های داخلی ما خواسته یا ناخواسته، مخاطب را هل داده‌اند که ما را نبین، نشنو، نخوان، طبیعی است که او به سمت رسانه‌های برون‌مرزی سوق داده شود.»

او ادامه داد: «هر رسانه‌ای کارکرد و هدف خودش را دارد. انتقاد از رسانه‌ای مثل اینترنشنال بی‌مورد است. چون آن رسانه برای دشمنی با جمهوری اسلامی ایران شکل گرفته. بی‌بی‌سی یک نوع محتوا تولید می‌کند، الجزیره یک نوع دیگر. این‌که آن‌ها صدای ما نیستند، عجیب نیست. صدای ما باید در داخل کشور تولید شود.»

صدیقی با انتقاد از ضعف رسانه‌های داخلی گفت: «عمیقاً متأسفم که رسانه‌های ما عموماً صدای مخاطب خودشان نیستند. در نتیجه نباید انتظار داشته باشیم که رسانه‌ی خارجی دوست ما باشد و برای ما حرف بزند. چرا روزنامه‌های ما حداقلی شده‌اند؟ چرا خبرگزاری‌ها دیده و خوانده نمی‌شوند؟ ما پنج میلیون دانشجو داریم، نود میلیون جمعیت داریم، چرا این اتفاق می‌افتد؟ این را نهادهای بالادستی مثل وزارت ارشاد باید پاسخ دهند.»

او در پایان گفت: «مخاطب، وقتی صدای خودش را در رسانه داخلی نشنود، مجبور است سراغ صدای بیرون برود. رسانه باید به نیاز واقعی مخاطب پاسخ دهد تا مخاطب سراغ رسانه‌های بیگانه نرود.»

5959

کد خبر 2087330

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 28
  • نظرات در صف انتشار: 27
  • نظرات غیرقابل انتشار: 16
  • مریم IR ۱۷:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۷
    با تشکر از استاد گرانقدر،تقریبا اولین حرف حسابی بود که بعد جنگ خواندم.به تغییر و بهبود شرایط امیدواریم
  • IR ۲۱:۵۹ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۷
    5 39
    چه سیما چه سینما فیلمهای بهتره هربرنامه اش بهتره دوستی و ملی گرایی ایرانی و گرایش اسلامی و ایجاد نظریات بلند از طریق خیال پردازی رو ترویج کنه
  • IR ۲۲:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۷
    20 93
    رسانه ملی صداوسیما خوب عمل کرد درجنگ من نمیدونم توقع شما از صداوسیما در طول جنگ چی بود اینکه مردم تصمیم میگیرند حرف صداسیما را باور نکنند بخاطر این نیست مشکل از صداوسیما مشکل از عدم شفافیت اقتصادی و عدم عملکرد مناسب در بخش اقتصادی است وقتی اقتصاد رو قفل کرده دولت بعد برای فسادی ها باز میکنه چه انتظاری دارید صداوسیما وظیفه داره که از حاکمیت دفاع کنه اتفاقا صداوسیما در بخش اقتصادی میخواد نقد کنه اما دولت نمیگذاره اگر شفاف بشه اقتصاد تازه مفسد هارو کنید بدون ترس اونوقت مردم برمیگردند
  • احمد IR ۰۳:۲۸ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    78 9
    بدترین دوران صداسیما همین دوران ریاست جبلی بود پدرسازمان رو درآورد وبیشترنارضایتی ها از همین تلوزیون ملی سرچشمه میگیرد ملت راخسته کرداین صداسیما واصلا انگارنه انگار انگارهمه ماهواره دارن ونیازی به تلویزیون ملی ندارن،این فکرومیکنه آقای جبلی؟
  • IR ۰۴:۳۶ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    8 103
    باید دید منظور از مخاطب محور چی باشه!!!! احتمالا اینترنشنال رو می‌پسندند، متاسفانه این حضرات هرکه را نخواهند انگی میزنند،
  • علی IR ۰۶:۱۶ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    100 6
    به قول یکی از اساتید ،فرض بنای صدا و سیما بر احمق پنداری مخاطبان است.پخش بسیاری از برنامه های خبری سیاسی باعث شرمندگی است ،مانند فحاشی به گروسی و دیگران
  • مهدی IR ۰۷:۱۱ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    6 75
    نظرخودش رابیان نموده،خیلی هم ایده خوبی نبود،صداوسیماخیلی خوب عمل کرده،همه هم راضی بودند،
  • IR ۰۷:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    9 83
    ولی من مخالفم باایشون، صدا و سیمای ما باید با نیازسنجی دقیق از اقشار مختلف و سنین متفاوت برنامه تهیه کند که میکند. فضای مجازی آنچتان خوراک 24ساعته تهیه میکند که جذابیت تلویزیون را کمتر مینماید. واین در تمام کشورها مشهودست. اتفاقا درحنگ 12روزه بسیاااااار عالی مدیریت کرد هم به لحاظ آرامش روانی درشرایط بحران و هم به لحاظ تنوع سلایق مختلف مهمانهای دعوت شده. تشکر میکنم از صدا و سیمای صبور. متین وفعالمان.
  • زهرا خسروی IR ۰۷:۴۳ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    54 1
    عالی ایکاش پایین تمام خبرها نظرخواهی باقی می‌ماند همه چی حذف افسوس
  • علی IR ۰۸:۱۳ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    28 2
    همون میلی که گفتن درسته .اینها نزدیک بین هستند. و نمی‌دانند که روزی میرسد که برای مخاطب التماس کنند.
  • IR ۰۸:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    27 2
    صدا و سیما خیلی وقته از مسیر و رسالت و هدف خود خارج شده و به جای فرهنگ سازی بی فرهنگی و بی ادبی را نشر می دهد و اسمش گذاشته واقعیت جامعه در صورتی که باید جامعه را صدا و سیما به سمت فرهنگ و اخلاق محوری و ادب سوق دهد و رواج دادن بی فرهنگی یعنی سبک شمردن گناه یعنی قبح گناه ریختن پس بیایید ارزشها و اخلاق و ایثار را به تصویر بکشید و هر روز بیشترش کنید
  • راضیه IR ۰۸:۴۴ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    1 17
    در زمان کرونا وواکسن کرونا خیلی به مردم کمک نکرد با ترساندن مردم آنهارا به تزریق واکسن تشویق نمود یکجوری با نظام صهیونیستی و برنامه هاش در کرونا به انها کمک کرد. از مردم حمایت نکرد همانطور ریاست وزارت بهداشت دولت دوازدهم و مجلس با نظام سلطه علیه ملت همکاری کردن. بدبختی های امروزی ما هم ناشی از عدم افشای هدف و ماهیت کرونا سازان بود می توانست نظر مخالفان واکسن و عوارض آنهارا به مردم دریک برنامه ویژه ارائه دهد. ومردم را نزاره در چاه فریب کرونا و واکسن بیفتن. به خاطر این دروغگویی های به صدا وسیما اعتماد ندارم .
  • IR ۰۹:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    41 1
    صدا و سیما کلا تعطیل بشه .یک شبکه خبر کافیه. این همه هزینه واسه چیه .۵۰ شبکه یک چیز میگن و هیچ فرقی با هم ندارن .خودشان میگن حداکثر مخاطب ما کمتر از ۴ میلیونه اون ۸۶ ملیون دیگه به ...
  • IR ۰۹:۲۹ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    34 2
    صدا و سیما باید اجازه بده منتقدین دلسوز هم حرفشون رو بزنن،درهرموردی نظر کارشناسان خبره هم مطرح شود اینکه همیشه روایت مد نظر حاکمیت پخش بشود نتیجه میشه بی اعتمادی، چیزی که الان اتفاق افتاده،تلویزیون شده پاتوق حسن عابدینی،دخترش و جواد لاریجانی اینقدر پرت هستن و تحلیلهاشون آبکی هست، هواپیمای بشار اسد مسکو نشسته بود ۱۰ شب تو تلویزیون می‌گفتن امکان ندارد دمشق تسلیم بشه،یا درهمین جنگ ۱۲ روزه آمریکای لعنتی سایتهای مارو بمباران سنگین کرده بود و رفته بود و خودشون خبررسانی کردن، اونوقت حسن عابدینی ساعت ۴ صبح تو تلویزیون نشسته بود می‌گفت بلوفه، میخان اسرائیل رو از منجلابی که گیر کرده نجات بدن این حرفها رو میزنن پدافند ما همچین اجازه ای بهشون نمیده، بایگانی رو مرور کنید آنتن به این آبرو برها ندید،
  • رضا IR ۰۹:۴۷ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    20 2
    رسانه مال همه است باید اکثر مردم راضی باشند نه عده خاص
  • IR ۱۰:۱۶ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    8 0
    خودمان نه چپی ها طی ده ها سال از صدا و سیما مشروعیت زدایی کردند و این روند همین الآن با همین تیتر ادامه دارد . اگر این کار ها در جهت منافع ملی بود باز ایرادی نداشت مشروعیت زدایی صرفا در جهت منافع حزبی صورت گرفت و بس
  • ناصر محبوب IR ۱۰:۴۲ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    1 21
    سلام ... الان این چندمین خبر هست که در راستای تخریب رسانه ملی توسط سایت خبر آنلاین کار شده البته توی همین دوهفته اخیر ..... حقیقتا چرا ؟؟؟ از تخریب صدا و سیما چه نفعی خواهید برد ؟؟؟ https://www.google.com/amp/s/www.khabaronline.ir/amp/2086849/ لینک قبلی ☝☝☝ فعلا وقت وحدت است ، تسویه حساب شخصی نکنید. کافیه ، بسه ، تخریب نکید .... بعد میگید ، چرا با ما برخورد میشه ! مگر صدا و سیما ، شما را تخریب کرد ؟! فکر میکنید ، خیلی بی نقصید ؟
  • IR ۱۰:۵۱ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    2 16
    مشکل تغییر ذائقه مخاطب تلویزیونه نه خود تلویزیون بعد از انقلاب صدا و سیما و محتواش بر اساس یک سیاست واحدی پیش رفته و این برای مردم در حال حاضر جذاب نیست اگر تو این دوره زمونه بخای حرف از جذب مخاطب بزنی باید مثل فضای مجازی برنامه لخت و عور با تاپ و مینی ژوب بسازی و فیلم و سریالی تولید کنی که یا مثل ترکیه و کره پر از خیانت و رابطه ضربدری باشه یا مثل هالیوود مارول و اکشن باشه منتها این رو خیلیا درک نمیکنن فک میکنن چون زمانی رسانه ملی تو این کشور تک رسانه بوده و مجبور بودن پاش بشینن و یا چون طی یک برهه زمانی بخاطر بعضی افراد ،سریال خوب و پربازدید ساخته میشده الان هم باید به همون منوال باشه. صدا و سیما اون مخاطبی که مدنظرش هست رو داره و اصلا نیاز نداره بخاد بخش زیادی از مخاطبین رو پوشش بده حتی اگر اسمش رسانه ملی باشه
    • IR ۱۳:۲۹ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
      9 1
      آهان. اینکه توش دروغ میگن. واقعیت جامعه رو نمیگن. به خواست فقط 8 درصد توجه میکنن اصلا مهم نست؟؟ در ضمن اونکه که گفتی از تغییر ذائقه اگه واسه اکثریت باشه چون اسم ملی داره باید مطابق میل اون 92 درصد باشد البته که باید برای اون اقلیت هم برنامه داشته باشه
  • احمد IR ۱۰:۵۲ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    13 1
    حضرات صدا و سیمای ملی را به صدا و سیمای میلی تبدیل کردن
  • رحمان IR ۱۱:۰۴ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    18 1
    درود. عالی بود ،حرف دل مردم را زدید ،ولی کجا هست گوش شنوا ؟
  • سیدمحمد IR ۱۱:۱۳ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    2 17
    بی صدا شما هستید و هم فکرانتان که همیشه بر خلاف مسیر مردم حرف می زنید
  • IR ۱۴:۰۲ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    4 4
    میشه خواهش کنم یه نقدی هم به انترنشنال منتشر کنید
  • IR ۱۴:۰۵ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    1 6
    تو این ۱۲ روز بعد اسرائیل این به اصطلاح نظریه پردازان رسانه بیشترین حمله را به صداو سیما داشتند .
  • IR ۱۴:۰۷ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    4 0
    دنیای امروز عصراگاهی وارتباطات است وفرار از واقعیت ومانندکپک سردربرف کردن محکوم به فناست ،اگاهی مانند رودخانه هرسدی را خواهدشکست .
  • مجید IR ۱۴:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    7 1
    رسانه ملی نه رسانه میلی اصلا فیلم هاشون چرنده هیچ چی تو بساط ندارن بی روح و یخ
  • نعیم IR ۱۴:۵۵ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    13 1
    جبلی در حد یک کارمند هم نیست. ایشان روی اعصاب یک ملت است هرچه زودتر اخراج شود دستاوردهای پس از این انسان بصورت مثبت یکی پس از دیگری خواهد آمد
  • اکبر IR ۱۶:۰۰ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
    12 0
    در دوران جنگ معلوم شد که باید همه آحاد مردم درصحنه و کف خیابان حضور داشته باشند تا دشمن حساب کار خودش رابکند اگر رسانه هم به همین صورت بوددشمن زودترازپا در می امدپس باید رسانه از تک بعدی بیرون بیاید

آخرین اخبار