به گزارش خبرآنلاین، کاظم جلالی روز جمعه در گفت و گو با خبرگزاری ریانووستی روسیه در پاسخ به پرسشی درباره شرایط تهران برای دور جدید مذاکرات غیرمستقیم با واشنگتن پس از تجاوز نظامی آمریکا و رژیم صهیونیستی به کشورمان افزود: اکنون پرسشهای جدی درباره فلسفه مذاکرات برای افکار عمومی ایران مطرح است.
به گزارش ایرنا، وی خاطرنشان کرد: اگر قرار باشد گفتوگو انجام شود و ملزومات آن وجود نداشته باشد و از این مذاکرات به عنوان طرح فریب استفاده شود، چه اعتمادی برای طرف مقابل وجود خواهد داشت.
سفیر ایران در روسیه تأکید کرد: شرایط مورد نیاز برای ازسرگیری مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا، بارها از سوی وزیر امور خارجه و دیگر مسئولان ما اعلام شده است.
قانون جنگل بر جهان حاکم است
جلالی در ادامه تصریح کرد: حمله آمریکا و اسرائیل به ایران نشان داد که حقوق بین الملل در عرصه جهانی قربانی شده است و قواعدی که حاکم است، قانون جنگل است. اتفاقاً این قواعد به کشورها می آموزد که باید سراغ قدرتمند شدن بروند و اینها، درس خوبی نیست.
غنیسازی اورانیوم، حق همه کشورهای عضو انپیتی است
این دیپلمات ایرانی خاطرنشان کرد: بر اساس قواعد معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای موسوم به «ان پی تی»، همه کشورها حق دارند که از تکنولوژی هسته ای صلح آمیز برخوردار باشند و این معاهده برای این فناوری هم تفکیکی قائل نشده و در آن غنی سازی هم هست به این معنا که همه کشورها میتوانند تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی، غنیسازی داشته باشند.
مخالفت انپیتی با عملیات نظامی علیه تأسیسات اتمی زیرنظر آژانس اتمی
جلالی تأکید کرد: بنا بر همین معاهده انپیتی، هیچ کسی حق ندارد علیه تاسیسات هسته ای که تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی است، عملیات نظامی انجام دهد.
بیش از ۷۵ درصد بودجه آژانس اتمی صرف نظارت بر ایران میشود
سفیر ایران در روسیه یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران عضو انپیتی است و تأسیسات صلحآمیز هستهای آن تحت سختترین نظارتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی است، به گونهای که بیشتر بودجه این آژانس، یعنی افزون بر ۷۵ درصد بودجه نظارتی، صرف نظارت بر تأسیسات ایران میشود.
تجاوز آمریکا و اسرائیل به روح انپیتی و سکوت آژانس اتمی
جلالی اظهار داشت: در این شرایط، رژیم صهیونیستی به عنوان رژیمی که عضو انپیتی نیست و می گوید من بمب اتم دارم و کشور دیگری (آمریکا) که در اصل، امین انپیتی است و باید خودش از این معاهده صیانت کند، به یک کشور عضو انپیتی حمله نظامی میکنند و تأسیسات هستهای آن را هم هدف قرار میدهند.
وی تصریح کرد: متأسفانه آژانس بین المللی انرژی هسته ای و بسیاری از کشورهای دیگر که خودشان عضو انپیتی هستند و یا امین آن هستند، اینها حتی موضعی در این زمینه اتخاذ نکردند.
سفیر ایران در روسیه تصریح کرد: این امر نشان می دهد که امروز مشکل اساسی که در جامعه بشری وجود دارد، این است که حقوق بین الملل کاملا نادیده گرفته شده و از بین رفته است و اگر این روند ادامه پیدا کند در آینده خیلی تحولات و اتفاقات خواهد افتاد و قواعد بین المللی ارزش و کارایی خود را از دست خواهند داد.
نقش روسیه و چین و دیگر کشورها برای صیانت از قواعد بینالمللی
وی ادامه داد: اینجاست که اتفاقا نقش روسیه، چین و دیگر قدرتهای بزرگ مهم است چون آنها، کشورهایی هستند که به اصطلاح ضامن اجرای قواعد بینالمللی هستند، و اساسا پنج کشوری که به عنوان عضو دارنده حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل متحد حضور دارند، اینها بیشتر باید تلاش کنند قواعد بین المللی شکل بگیرد.
جلالی یادآور شد: چون جامعه ملل نتوانست جلوی جنگ را بگیرد و جنگ جهانی دوم شکل گرفت، سازمان ملل متحد پس از آن تشکیل شد با این مأموریت که دنیا به طرف جنگ و نوعی ناامنی و بی ثباتی پیش نرود.
طرحهای مشترک ایران و روسیه ارتباطی به تحولات اخیر ندارند
سفیر کشورمان در پاسخ به سوال دیگر این خبرگزاری دولتی روسیه مبنی بر اینکه آیا تحولات اخیر مربوط به حمله اسرائیل به ایران ممکن است بر همکاریها و پروژههای مشترک بین تهران و مسکو، از جمله راه آهن رشت-آستارا، تاثیر منفی داشته باشد یا خیر؟، گفت: این طرحهای مشترک فارغ از هرگونه تحولات منطقه ای براساس توافقات طرفین در حال انجام است.
وی افزود: پروژههای دو کشور هیچ ارتباطی با تحولاتی که در مسائل منطقه ای رخ میدهد و یا در نوع تعامل ایران با سایر کشورها ندارد، طبعاً این پروژه ها، پروژههای درازمدت و طرحهایی هستند که توافقات آن بین دو کشور کاملا انجام شده است.
جلالی خاطرنشان کرد: طرح ساخت خط ریلی رشت-آستارا یک پروژه بنیادین بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه است و طبیعی است که این پروژه می تواند به افزایش ظرفیت در کریدور شمال و جنوب کمک کند.
وی ادامه داد: کریدور شمال–جنوب تنها برای منافع فدراسیون روسیه و جمهوری اسلامی ایران نیست، چندین کشور و مناطق مختلف از این پروژه سود میبرند و در مجموع به نفع دنیا است که ظرفیت حمل کالا در این مسیر افزایش یابد، لذا پروژه های ما خیلی ارتباطی به این مسائل ندارد و در حال انجام است.
توافقنامه جامع در حال اجرا است
این دیپلمات کشورمان در پاسخ به این پرسش که از چه زمانی توافق جامع راهبردی میان ایران و روسیه لازم الاجرا خواهد شد، گفت: از الان لازم الاجرا است، به دلیل اینکه در روسیه هر دو پارلمان تصویب کردند و رئیس جمهوری روسیه هم آن را به عنوان قانون روسیه امضا کرد.
وی افزود: در جمهوری اسلامی ایران هم مجلس شورای اسلامی، این توافقنامه را تصویب کرد، شورای نگهبان هم تأیید کرد و نهایتا هم دکتر مسعود پزشکیان رئیس جمهور هم آن را به عنوان یک قانون ابلاغ کرد.
جلالی خاطرنشان کرد: در هر دو کشور الان این توافق به عنوان قانون تلقی میشود و طبعا عملیاتی و اجرایی است.
مشارکت روسیه در ساخت واحدهای ۲ و ۳ نیروگاه اتمی بوشهر
سفیر ایران در روسیه همچنین گفت: احداث واحدهای ۲ و ۳ نیروگاه بوشهر با مشارکت روسیه مطابق زمان بندی در حال انجام است.
جلالی افزود: نیروهایی از فدراسیون روسیه و همچنین پیمانکاران ایرانی در این طرح مشغول کار هستند و تحولات اخیر متأثر از جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی، هیچ آسیبی در روند کار و همکاری دو کشور در نیروگاه بوشهر ایجاد نکرده است.
وی تصریح کرد: واحد شماره یک نیروگاه اتمی بوشهر به عنوان خروجی همکاری دو کشور در حال حاضر در مدار قرار دارد و برق تولید می کند.
به گزارش ایرنا، با وجود آنکه جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا قرار بود یکشنبه ۲۵ خرداد ۱۴۰۴ دور دیگری از مذاکرات غیرمستقیم خود را در عمان برگزار کنند، رژیم صهیونیستی بامداد جمعه ۲۳ خردادماه، جنگ تحمیلی ۱۲ روزهای را علیه کشورمان آغاز کرد که به شهادت جمعی از فرماندهان، دانشمندان و شهروندان غیرنظامی ایران منجر شد.
آمریکا نیز یکم تیرماه به جنگ نتانیاهو پیوست و در اقدامی مغایر با قوانین بینالمللی از جمله معاهده انپیتی، تأسیسات اتمی ایران در فردو، نطنز و اصفهان را که تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار داشتهاند را بمباران کرد.
نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به جنایات رژیم صهیونیستی، عملیات وعده صادق ۳ را با پرتاب موشک و پهپادهای ایرانی اجرا کردند که بنا بر اذعان تحلیلگران بینالمللی، گنبد آهنین و سامانه پدافند بر فراز آسمان سرزمینهای اشغالی را ناکارآمد کرد. ایران همچنین در واکنش به حمله آمریکا به تأسیسات اتمی کشورمان،عملیات بشارت فتح را در حمله به بزرگترین پایگاه نظامی آمریکا در منطقه در العدید قطر نشانه گرفت.
رهبر معظم انقلاب اسلامی ۲۵ تیرماه در دیدار رئیس و مسئولان عالی قوه قضائیه و روسای دادگستری های سراسر کشور تأکید کردند: با وجود آنکه رژیم صهیونیستی را سرطان و آمریکا را بخاطر پشتیبانی از آن، جنایتکار میدانیم ولی ما به استقبال و پیشواز جنگ نرفتیم اگرچه هر گاه دشمن حمله کرد پاسخ ما کوبنده و محکم بود.
حضرت آیتالله خامنهای، دلیل واضح بر پاسخ قوی و محکم ایران به رژیم صهیونیستی را ناچاری آن از توسل به آمریکا خواندند و گفتند: اگر رژیم صهیونیستی خم نشده و به زمین نچسبیده بود و قادر به دفاع از خود بود، اینگونه به آمریکا متوسل نمیشد اما فهمید که از عهده جمهوری اسلامی برنمیآید.
رهبر انقلاب با تأکید بر اینکه هم دوستان و هم دشمنان بدانند ملت ایران در هیچ میدانی به صورت طرف ضعیف حاضر نخواهد شد، افزودند: ما از همه ابزارهای لازم همچون منطق و نیروی نظامی برخورداریم بنابراین چه در میدان دیپلماسی و چه در میدان نظامی، هر گاه وارد شویم به توفیق الهی با دست پُر وارد خواهیم شد.
پیش از این، عباس عراقچی وزیر امور خارجه ۲۱ تیر ۱۴۰۴ در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا مبنی بر اینکه منظور از اطمینان و تضمینی که ایران برای بازگشت به میز مذاکرات میخواهد چیست و آیا سیگنالی از طرف مقابل دریافت شده، گفت: ما در وسط مذاکره با تغییر مسیر مذاکراتی به سمت گزینه نظامی مواجه شدیم و این یک خیانتی بود که آمریکاییها نه به ما که به دیپلماسی انجام دادند و اگر که اصرار دارند برای بازگشت به میز مذاکره- که الان این اصرار وجود دارد و پیغامهای متعددی به ما رسیده- طبیعی است که ما باید متقاعد شویم که چنین رفتاری دوباره صورت نخواهد گرفت و اگر پشت میز مذاکره نمیتوانند چیزی را به دست بیاورند به سمت گزینه نظامی نخواهند رفت.
عراقچی خاطرنشان کرد: طبیعی است که در روابط بینالملل چیزی به نام تضمین وجود ندارد و من حرف از تضمین نزدم و باید اطمینان حاصل شود و متقاعد شویم که این بار چنین نخواهد شد. البته اطمینانهایی هم ابراز شده است و در حال بررسی هستیم و زمانی که مطمئن شویم از طریق مذاکره حقوق مردم ایران و مصالح عالیه جمهوری اسلامی ایران تامین خواهد شد، هیچ ترس و گریزی از مذاکره نخواهیم داشت.
وزیر امور خارجه همان روز در جمع سفرا و کارداران و روسای نمایندگی های خارجی و بینالمللی مقیم تهران نیز تأکید کرد: توانمندی نظامی و دفاعی ایران موضوع هیچ مذاکرهای نخواهدبود.
310310
نظر شما