۶ نفر
۲ مرداد ۱۴۰۴ - ۲۰:۴۰
پاسخ به چند سوال درمورد زنگزور

در روزهای اخیر به دنبال اظهارات رئیس جمهور آذربایجان پیرامون بازسازی بخش آذربایجانی راه آهن زنگزور،سوالاتی در مورد تهدیدات یا فرصت های این راهگذر برای جمهوری اسلامی ایران مطرح شده است.

خبرآنلاین: در این رابطه توضیحات زیر می تواند به روشن شدن موضوع و رفع ابهامات کمک کند.

سوال اول:در چه شرایطی،باز شدن این مسیر، مرزهای بین المللی یا ژئوپولتیک منطقه و مرز ایران را تغییر می دهد؟

پاسخ: گذرگاه زنگزور جاده‌ای است که جمهوری آذربایجان را به نخجوان متصل می‌کند و این گذرگاه از داخل خاک ارمنستان عبور کرده، در تمامیت ارضی این کشور است و هرگونه تردد در آن،با اعمال حاکمیت ارمنستان ممکن خواهد بود.باز کردن گذرگاه زنگزور  تا زمانی که در تمامیت ارضی ارمنستان باشد مرزهای بین المللی از جمله مرز ایران را تغییر نمی‌دهد. مرز ایران در صورتی تغییر می کند که جمهوری آذربایجان یا ترکیه در یک اقدام نظامی،استان سیونیک ارمنستان را اشغال کرده و با نقض تمامیت ارضی ارمنستان،گذرگاه زنگزور را باز کنند.در این صورت مرزهای ایران و ارمنستان دستخوش تغییر می شود.احتمال این اتفاق قبل از آزادی قره باغ وجود داشت که با رزمایش های ایران در کنار ارس و رایزنی های دیپلماتیک مواجه شد و متعاقبا آذربایجان و ارمنستان از مسیر مذاکره، مشکل قره باغ را حل کردند.به عبارتی هر دو طرف در اجلاس پراگ متعهد شدند که تمامیت ارضی یکدیگر را به رسمیت شناخته،توافقنامه صلح امضا کنند و سایه جنگ از سر قفقاز را برطرف نمایند.بر این اساس قره باغ به آذربایجان برگشت و زنگزور در تمامیت ارضی ارمنستان باقی ماند.امروز طرفین در حال نهایی سازی موافقتنامه صلح هستند و موضوع زنگزور را به دلیل اینکه مانعی برای مذاکرات صلح است از دستورکار خارج و به آینده موکول کرده اند.با این وصف موضوع تغییر مرز ایران و ارمنستان منتفی است.

سوال دوم: آیا ممکن است آذربایجان و ارمنستان برای باز کردن گذرگاه زنگزور در مذاکرات مسالمت آمیز آینده به توافق برسند؟

پاسخ:یکی از بندهای توافقنامه صلح مسکو که سال ۲۰۲۰ بین ارمنستان و آذربایجان امضا شد می گوید که طرفین باید از راه‌های مواصلاتی رفع انسداد کنند؛در عین حال رفع انسداد از راه های ارتباطی،تنها منحصر به مسیر زنگزور نیست.مطالبه جمهوری آذربایجان رفع انسداد از مسیرزنگزور توسط ارمنستان است.اما ایروان هم می خواهد متقابلا راه های ارتباطی، ارمنستان به ایران از مسیر نخجوان به جلفا و همچنین از شرق به آستارا و بیله سوار در ایران باز شود.ارمنستان می گوید اگر ترکیه هم بخواهد از مسیر زنگزور استفاده کند،باید راه ارمنستان به دریای سیاه از مسیر شمال ترکیه نیز مفتوح شود. آذربایجان و ترکیه اراده ای به رفع انسداد از مسیرهای ارتباطی برای ارمنستان ندارند چرا که نمی خواهند این کشور از تنگنای ژئوپولتیک خارج شود لذا ارمنستان نیز مسیر زنگزور را باز نمی کند.پس رفع انسداد از مسیرهای مواصلاتی از جمله باز شدن زنگزور یک اقدام فوری و سهل الوصول نیست و مستلزم مذاکرات طولانی و سخت میان کشورهای ارمنستان، آذربایجان و ترکیه است. لذا به نتیجه رسیدن مذاکرات برای بازگشایی این گذرگاه در کوتاه مدت یا میان مدت،امکانپذیر نیست و چنانچه به نتیجه هم برسد،احداث زیرساخت های لازم نیز استفاده از آن را به تاخیر خواهد انداخت.به همین دلیل جمهوری آذربایجان برای دسترسی به نخجوان مسیر ایران را انتخاب کرده و در کنار استفاده از مسیر جاده ای با سرمایه گذاری خود به دنبال احداث راه آهن آغ بند-کلاله-اردوباد در نخجوان است که مراحل اجرایی کار با مشارکت مهندسان ایرانی و آذری آغاز شده است.

سوال سوم:با فرض اینکه باکو و آنکارا در آینده راه های مواصلاتی ارمنستان به ایران و ترکیه را باز کنند و راهگذر زنگزور هم برای آنها باز شود،چه اتفاقی خواهد افتاد؟آیا اهمیت مسیر ایران کاهش می یابد؟

پاسخ: با این فرض- اگر چه تحقق آن سخت است -برای ایران فرصت های جدیدی در حوزه حمل و نقل ایجاد خواهد شد.چون ارمنستان از مسیر نخجوان به جلفا رسیده و به خط آهن سراسری ایران وصل می شود.از سوی دیگر از مسیر بیله سوار و آستارا نیز وارد ایران می شود و علاوه بر دریافت عوارض ترانزیتی،میزان تجارت ایران به ارمنستان نیز افزایش می یابد.مضاف بر این، ایران از مسیر ارمنستان نیز می تواند به ترکیه و بندر طرابوزان متصل شده و مسافت کمتری را برای رسیدن به دریای سیاه طی کند.البته مجددا تاکید می کنم که بعید است آذربایجان و ترکیه این شرایط مطلوب را برای ایروان ایجاد کنند.ضمنا در صورتیکه به احتمال ضعیف،مسیر زنگزور باز شود، جمهوری آذربایجان از مسیر ایران صرفنظر نخواهد کرد چرا که تعدد مسیرهای ترانزیتی برای هر کشوری یک مزیت تلقی می شود.

سوال چهارم:اگر حتی به احتمال ضعیف،گذرگاه زنگزور باز شود بر درآمدهای تجاری ایران اثر منفی نمی گذارد؟    

پاسخ:ایران با قفقاز دو نوع مسیر ترانزیتی دارد،یکی مسیر ترانزیتی شمال به جنوب و دیگری  مسیر ترانزیتی شرق به غرب. مسیری شمال-جنوب یعنی آستارا-رشت برای ایران دارای مزیت اقتصادی است اما مسیر شرق به غرب بین آذربایجان و ارمنستان برای ایران مزیت امنیتی دارد.نا امن بودن این مسیر می تواند امنیت شهرها و روستاهای ایرانی و همجوار با رود ارس را تهدید کند.در زمان جنگ قره باغ بارها گلوله های توپ و خمپاره طرفین به مناطقی از ایران اصابت کرد.مضاف بر اینکه عدم امنیت، موجب تردد قاچاقچیان مواد مخدر و تروریست ها خواهد شد.لذا به هر میزان اختلافات کشورهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان کاهش یابد و امنیت مسیر ترانزیتی تضمین شود به نفع ایران بوده و حتی می تواند فرصت های اقتصادی خلق کند.

سوال: در صورت باز شدن زنگزور آیا ناتو از آن علیه ایران و روسیه استفاده خواهد کرد؟

پاسخ: بطور کلی کشورهای حاشیه دریای خزر از جمله جمهوری آذربایجان در یکی از موافقت نامه های رژیم حقوقی دریای خزر با حضور هر نیروی نظامی غیرمرتبط در این دریا  مخالفت کرده اند.از همین رو ناتو که یک بلوک نظامی محسوب می شود اجازه حضور در این دریا را ندارد.در عین حال درآمد ارزی کشورهای حاشیه این دریا بخصوص آذربایجان از فروش نفت و گاز موجود در مخازن زیرین دریای خزر است لذا بطور طبیعی از حضور ناتو در این منطقه که موجب ناامن شدن دریای خزر و قطع احتمالی صدور نفت و گاز خواهد شد استقبال نمی کنند.جمهوری آذربایجان سالها قبل نیز در زمان خروج ناتو از افغانستان،با انتقال اقلام نظامی کشورهای عضو این سازمان از مسیر دریای خزر و خاک آذربایجان به اروپا مخالفت کرد.کشورهای ناتو می خواستند اقلام نظامی خود را از مرز تورغندی به ترکمنستان وارد و  به دریای خزر و سپس آذربایجان منتقل کرده و از مسیر گرجستان و دریای سیاه به اروپا برسانند. ترکیه نیز به دلیل اختلافات خود با ناتو بعید است زمینه ساز حضور این سازمان در قفقاز شود.ضمنا بهترین مسیر برای ناتو جهت رسیدن به قفقاز از طریق دریای سیاه و گرجستان است که بعد از جنگ اوکراین انگیزه برای این اقدام هم وجود ندارد.در مجموع بحث حضور ناتو در قفقاز و اطراف دریای خزر در حال حاضر جدی نیست و قابلیت عملیاتی ندارد و بیشتر از طرح این موضوع به عنوان یک عملیات روانی علیه روسیه و ایران استفاده می شود.

نکته آخر اینکه در روزهای اخیر یادداشتی در یکی از رسانه های وزین با سوتیتر «ملت، برای زنگزور بجنگید» دیدم که در آن با مقایسه جنگیدن ایران برای اروند رود با رژیم صدام،بر طبل جنگ با جمهوری آذربایجان کوبیده شده بود.قفقاز یکی از عمق های راهبردی ایران است و در سایه صلح و امنیت و ایجاد روابط دوستانه،منافع متقابل کشورهای منطقه تامین خواهد شد و به دلیل اهمیت این امر باید بطور مستند و مستدل و البته شجاعانه،درباره تحولات این منطقه نوشت و سخن گفت.

* سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان

۴۲

کد خبر 2093826

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 38
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 8
  • IR ۲۱:۰۲ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۲
    9 11
    ریسی را احتمالا بابت زنگزور و عدم تعامل با روس و ترکیه و آذربایجان زدند.
    • محفوظ IR ۱۹:۵۱ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
      0 0
      بابت بدنبال حل مشکلات کشور و عدم تعامل با آمریکا ،انگلیس ،مخالفت ۱۰۰ درصد با صهیونیست ها و نپذیرفتن زنگزور
  • حق گو IR ۲۲:۱۴ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۲
    8 8
    آفرین به این می‌کند.یک استدلال درست.بعضی ها یاد بگیرند.
  • IR ۲۲:۱۵ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۲
    5 9
    سلام تحلیل دقیق و علمی خوبی بود و نتیجه گیری صحیحی داشت.
  • قربانی IR ۲۳:۱۳ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۲
    16 13
    احسنت جناب سفیر سخنان شما منطقی واقعی و به دور از پرو پاگاندای عوامل صهیونیستی و پهلوی گراهای بی مغز بود به تمامی واقعیت‌ها اشاره کردید کریدور زنگه زور یک فرصت برای کشورهای منطقه می باشد نه یک تهديد.
  • محمدرضا IR ۲۳:۴۴ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۲
    18 11
    با همین حرفا عادی سازی کردن و بحرین رو دادن. همیشه ایران باید کوتاه بیاد و ضرر کنه چون آقایان همیشه به کم قانع هستند. همینکه امروز جیب خود و فرزندانشون پر باشه کافیه به نسل های آینده فکر نمی‌کنند همانطور که شاهان قاجار آذربایجان و ارمنستان و گرجستان رو تسلیم روسیه کردند که تاثیرش الان داره مشخص میشه.
  • محمدرضا IR ۲۳:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۲
    18 5
    کشوری که در همسایگی ما داره علیه ایران کار می‌کنه مهم نیست. ولی کشوری که هزار کیلومتر اونور تره و مستقیما منافع ملی ایران رو تهدید نمیکنه مهم میشه. واقعاً عجیبه.
  • رزمنده IR ۰۰:۰۹ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    9 11
    کشور ایران بزرگترین خطای راهبردی استراتژیکی که مرتکب شد خواهش ۸۰میلیون ایرانی راجهت بازگشت قره باغ به دامان سرزمین مادری خود ایران رانادیده گرفتید وچوب سختی ازناحیه باکو وترکیه خورد.وبزرگترین شکست وخورد.بیدارشوید ماازناحیه اسرائیل وامریکا بعدازشهادت حاج قاسم درپنج جبهه شکست خوردیم ودروغ نیست مگرباحلوا حلوا دهان شیرین میشود؟درغفلت کامل بودید فکرمیکزدید علامه دهرشدید.حرفهای مردم وکارشناسان خبره را گوش نکردید .حالا این آشیست که خودتان پختید.
    • سعید IR ۱۸:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
      0 0
      سلام اولا هیچوقت قره باغ نگفت ونخواست به دامن مادر((ایران)برگردد که مسئولین قبول نکنند دوما ما پیشنهاد دادیم جاده ابریشم از چین شروع شود واز مرز ترکمنستان و ایران واز جنوب دریای خزر ومرز ایران آذر بایجان ومرز ایران ارمنستان گذشته دو راه شود یکی وارد ارمنستان شده به اروپا رود و دیگری وارد ترکیه شود ولی آمریکا اسرائیل وناتو اجازه نمیدهند که آذربایجان این طرح را بپذیرد چون هدفشان نود ورسیدن به دریای کاسپین یا خزر است
  • ناشناس IR ۰۱:۵۷ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    8 7
    چه عجب! بالاخره یک مقاله بدون تعصب و عقلانی به چشم ما خورد ، تو این مدت باصطلاح کارشناسان معلوم الحالی ایران را به جنگ و درگیری و تنش سوق می دادند اونم بدون در نظر گیری منافع کشور
  • شهروند IR ۰۴:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    8 6
    چه عجب به نفر آدم عاقل تو این مملکت پیدا شد !!!!!
  • IR ۰۷:۱۶ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    6 3
    تضمینی برای آینده نیست ،هر وقت بسته شد کی میخواد جواب بده شما خسارتش را می‌دهید، از قدیم گفتند جنگ اول به از صلح آخر . اگر گذرگاه از خاک ایران باشد چه اشکالی دارد ،خیلی هم حسن داره هم راه ایران به ارمنستان خطری در آینده تهدیدش نمیکند،و هم اسرائیل وغرب در این جا سو استفاده نمی‌کنند،.
  • IR ۰۷:۵۵ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    5 5
    اگر و مگر هیچ ضمانتی نیست زمان بگذرد اتفاقات ناممکن نیز اتفاق خواهد افتاد کلاهش را سفت نگه دارد و شاهد روزمرگی نباشد لذا این راه غیرممکن و خلاف ژئو پلتیک است ترکیه نقش مهمی ایفا می کند و ترکیه جاده صاف کن و بی اعتماد و بی اعتبار است و با اسرائیل سر و سری دارد و از آمریکا امتیاز می گیرد
  • Nasrin IR ۰۸:۰۲ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    17 9
    جناب سفیر آنچه شما عاقلانه تفسیر کردید را بقیه هم میدانند مشکل آذربایجان ستیزها هستند که مسله را وارونه جلوه داده ذهن ملت را به سمت نفرت و جنگ سوق می‌دهند اینها را درمان کنید لطفا
  • IR ۰۸:۱۵ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    2 3
    قورباغه آب پز در دیگ خود جوشونده خوردن داره فقط باید زمانش برسه واین قورباغه تکان هم نخواهد خورد
  • حسین IR ۰۸:۳۶ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    11 6
    ایران بهیچ وجه درموردزنگزورمماشات نبایدانجام دهد علیف آدم زیاده خواهی است اودرسرش سودای دگری نهفته است
  • محمود IR ۰۸:۵۵ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    4 5
    نظرات کاملا علمی و سازنده و بی طرفانه است
  • IR ۰۹:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    11 5
    ایران اگر عاقلانه عمل می‌کرد الان آذربایجان به ایران ملحق شده بود ولی نکردند والان با این مشکلات روبرو هستیم ترکیه از اونور مرز آمده ودر آنجا میخواهد نفوذ کند حالا ایران باید کاری کند که دیگران در این زمینه کناربکشند چون این سرزمینها مال ایرانه وبا تمام شدن عهد نامه های کثیف روس باید به ایران باز می‌گشتند حالا مسعولین باید پافشاری کنند که این ماجرا به نفع ایران تمام شود
  • حسن IR ۰۹:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    8 6
    جالبه منطقه زنگه زور قسمتی از خاک آذربایجان بود وسال ۱۹۲۶ توسط روسها از آذربایجان جدا وبه ارمنی ها داده شد .سی و چند سال پیش هم شوروی متلاشی شد .واین مرز با کشوری بنام ارمنستان فقط سی وشش سال سابقه دارد .
    • 𝖧 𝗆 IR ۱۹:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
      0 0
      از اون جالبتر اینه که 100 سال پیش کشوری بنام اذربایجان در هیچ نقشه ای وجود نداشت، ولی ارمنستان از قرن چهارم بوده
  • IR ۰۹:۲۵ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    9 10
    نخجوان از اول خاک ایران بود باید به ایران باز گردد تا مشکل حل شود.
  • سیامک حاجوی IR ۰۹:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    9 7
    سلام نخجوان مال ایران وبیخ گوش ایران است در حالیکه آذربایجان صدها کیلومتر از آن فاصله دارد ادعای مالکیت بر نخجوان دارد چرا ایران بایک حمله سریع نخجوان را به ایران برنمیگرداند تا برای همیشه آذربایجان وترکیه را سر جای خود بنشاند ودالان زنگزور هم حل شود
  • آتیلا IR ۱۰:۱۵ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    4 17
    زنگزور خاك آذربایجان هست كه توسط روسیه اشغال و سپس به ارمنستان داده شد متاسفانه اكنون ايران با محاسبات اشتباه سياسى از اشغالگر ى ارمنستان حمایت ومنافع خود را به خطر مي اندازه
  • محمد IR ۱۰:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    4 9
    بسیار مفید و واقع‌گرایانه ، در حقیقت باز شدن کریدور زنگه‌زور هیچ تغییر ژئوپولتیکی در مرزها ایجاد نمیکند حتی به نفع ایران هم هست چند سالی است که جریاناتی در داخل سعی کرده‌اند این کریدور را تهدیدی علیه ایران معرفی کنند و امروز آقای پاک آیین با این یادداشت دروغ آن جریانهای را برملا کرد من شخصاً اعتقاد دارم که منافع ایران با ارتباط دوستانه با تمام همسایگان حفظ خواهد شد و دشمنی با همسایگان منافع ایران را به خطر خواهد انداخت
  • در به در IR ۱۱:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    5 0
    لطفاً در مورد زنگزور با احتیاط سخن گفته و نظر دهی نمایید ، موضوع زنگزور با اروند رود متفاوت است ، در مورد اروند رود موضوع دو کشور برای حل یک مشکل بود و اکنون نیز موضوع دو کشور ارمنستان و آذربایجان است و باید آنها تصمیم عاقلانه بگیرند چونکه مسئله اصلی حاتم بخشی قسمتی از خاک ارمنستان است نه خاک ایران ، لذا ایران باید نقش روشنگری داشته باشد و اگر ارمنستان بخواهد قسمتی از خاک خود را ببخشد و روسیه و آمریکا و کشورهای دیگر هم حمایت نماید !!! چیزی جز تخریب نظر دهی ایران باید ما سودی نخواهد داشت
  • مجید IR ۱۱:۲۵ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    9 7
    کسی که به رژیم صهیونیستی کمک می کند برای ویرانی ایران باید گوشمالی شود
  • قربانعلی نمدمال IR ۱۱:۳۰ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    5 3
    سلام ، خودتان را خسته نکنید ، آذربایجان قدرت ندارد ، نخجوان را برای همیشه در بغل خود نگهدارد ، نخجوان برای آذربایجان روزی سنگین است ، شما نخجوان را یک کشور مستقل بشناسید ، بعد نظر بدهید.
  • A IR ۱۲:۱۱ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    6 6
    این آدم به عنوان سفیر پیییشیییین کلا در حال خیالبافی میباشد
  • IR ۱۲:۵۴ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    0 0
    بسیار عالی و مفید بود ، دوستی با همسایگان به نفع مملکت خواهد بود ، و آقای پزشکیان و شهید رئییسی بر این موضوع تأکید داشتند،
  • شهروند IR ۱۳:۱۹ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    0 0
    برای خودم متاسفم که ایشان با این تحلیل عجیب از اتفاقات کریدور (جعلی) زنگه زور، سفیر ایران در آذربایجان بوده اند... با وجود چنین طرز فکری از جانب برخی سیاستمداران داخلی، علیف سودای تسلط بر شمالغرب کشور را دارد... تا دیر نشده بجنبید و از فاجعه جلوگیری نمایید
  • IR ۱۳:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    0 0
    مسوولان ایران خوابیدن و فکر می کنند دنیا خوابیده و یا منتظر خواهد بود تا مسوولان ایران هر موقع از خواب بیدار شدن و حالش را داشتند بیان با ایران در زمینه مورد نظر همکاری کنند و دست ایران را ببوسند که منت سر ما گذاشتی اومدی وگرنه ما نمی توانستیم انجام بدیم و این از الطاف الهی بود که شما هستین همین رجز خوانی در داخل که مورد امتیاز گرفتن از حکومت و دولت هست اتفاق بیافتد نه برادر دنیا با شتابی بیش از حد انتظار ما در حال توسعه و پیشرفت و تکامل هست و به خاطر ما هم اراحت نخواهد شد وانخواهد ایستاد
  • Qaraduman IR ۱۳:۵۴ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    0 0
    حرفهای سفیر پیشین ایران درآذربایجان را قبول دارم.
  • IR ۱۴:۰۲ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    0 0
    ایران باید هر چه زودتر با ارمنستان یک کریدور جاده یا ریلی یا تأسیساتی احداث کند و قال قضیه زنگزور با بکند و آنرا خنثی نماید
  • IR ۱۴:۴۳ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    0 0
    برای پایان دادن به این وضعیت نابسامان در منطقه قفقاز جنوبی. ایران با روسیه مذاکراتی شروع کند.و باتشریع موضوع مهم و ژئوپلیتیک باید معائده ترکمنچای باطل اعلام کند و سرزمین‌های جدا شده آذربایجان شمالی و نخجوان را جز خاک خودش اعلام و درخواست باز پس گیری کند و در این صورت برای پایان دادن این مناقشه ناجور با حمله نظامی اقدام کند.
  • ایراندوست IR ۱۵:۱۵ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    0 0
    ایرانی می تواند مسیر زنگزور را از ارمنستان برای50سال اجاره کند ومساله را حل کند وما باید نخجوان را تحریک کنیم از آذربایجان کاملا مستقل شده وجمهوری نخجوان را اعلام کند.
  • IR ۱۶:۱۴ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    0 0
    موضع ایران در اران ( قفقاز) بسیار محافظه‌کارانه و بیشتر واکنشی است تا کنش‌گری.شور‌بختانه در تصمیم گیری ها و رویدادهای این منطقه،که بسیار مهم است، بازی را به ترکیه و جمهوری باکو باخته‌‌ایم. اصولاً دولت باکو و ترکیه از روش « راه بنداز جابنداز» استفاده می‌کنند. موضوعی را که وجود خارجی ندارد هر روز تکرار می‌کنند تا جا بیفتد. عوامل نفوذی و جریان‌های پان‌ترکی در ایران نیز، که در همین نظرها سنحی فعالند، به عنوان لشکر رسانه‌ای آن‌ها عمل می‌کنند. ضعف و غفلت روسیه در جنگ اوکراین و تعارف و سر درگمی ایران باعث شده علی‌اف معرکه گیری کند.ترکیه جاده صاف کن ناتو است و جمهوری باکو دنبال سیاست خفه‌ کردن ژئو پولیتیکی ایران است و کوتاه نخواهند آمد به هوش باشید.
  • محمد IR ۲۱:۰۰ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    0 0
    با سلام بحث بسیار عالی و واقعبینانه بود حکمت و درایت جناب سفیر قابل تقدیر است ممنون از بابت بحث آموزنده
  • علی IR ۲۳:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۵/۰۳
    0 0
    احسن جناب آقای پاک آئین ، به این چنین شخصی میگن سیاست مدار و وطن پرست که بصورت منطقی به اشحاص خائن و کسانی که بر طبل جنگ می زنند جواب منطقی داد

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین