توافق ایران در نشست وین بار دیگر در صدر اخبار رسانههای دنیا قرار گرفت. جمهوری اسلامی ایران در قالب پیشنهادی خواستار خریداری سوخت برای راکتور تحقیقاتی تهران است. بعد از این نشست تحلیلهای مختلفی از سوی رسانههای غربی منتشر شد و آنان مدعی شدند این توافقها، نشانه عقبنشینی جمهوری اسلامی از دیدگاههای خود است این در حالی است که بعد از این نشست روسیه، فرانسه و آمریکا از پیشنویس توافقنامهای که پس از مذاکرات بین ایران و این سه کشور با نظارت آژانس در زمینه تأمین اورانیوم غنیسازی شده برای تهران تنظیم شده، حمایت کردند.
تهیه سوخت برای نیروگاه اتمی تهران که پیش از انقلاب ساخت آن آغاز شده یکی از موضوعهای نشست وین بوده است. گفته میشود آمریکاییها در صورت نهایی شدن قرارداد ایران با 3 کشور اروپایی، علاقهمند هستند نیروگاه تهران را بازسازی کنند.
در گفتوگو با بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی آخرین تحولات جدید هستهای کشورمان را بررسی کردیم.
*آقای بروجردی! توافقهای اخیر ایران در نشست وین با سه کشور اروپایی را چگونه ارزیابی میکنید؟
چون ما از آژانس درخواست کردیم. ارائه این مسئله هم طبیعتاً از طرف آژانس انرژی اتمی بوده است. البته آژانس این موضوع را به روسیه و آمریکا واگذار کرد و ما هم در این چارچوب به مذاکره با این سه کشور پرداختیم.
*از این پس طرف ما در خرید اورانیوم روسیه است یا آمریکا؟
آمریکاییها در این زمینه علاقهمند به فعال شدن نبودند. البته اظهار علاقه کردند که در صورتی که این توافق نهایی شود نیروگاه تهران را که خود آنها ساختند بازسازی کنند. که اگر این موضوع اتفاق بیفتد، گام مهمی است.
*ایران فرانسه را از لیست خریداران خود حذف کرده است این اقدام بدین معناست که باید طرف مذاکره خود را روسیه بدانیم؟
کار مقامات ایرانی در کنارگذاشتن فرانسه اقدامی شجاعانه و مثبت بوده است به نظر میرسد با توجه به تعریضی که ما نسبت به فرانسه داشتیم احتمالاً طرح به روسیه واگذار میشود.
*اما به هرحال فرانسه در این پروژه حضور دارد!
بله امامهم این است که روسیه مسوول اجرایی این پروژه است و فرانسه بر سر این معامله بطور مستقیم با ایران مرتبط نمی شود .
نظر شما