*درباره موضوعات مهم کشور همه دستگاهها و سازمانها نظراتشان را به شورای عالی امنیت ملی اعلام میکنند که ممکن است نظرات مختلفی باشد ولی همه موظف میشوند جمع بندی نهایی شورای عالی امنیت ملی را دنبال کنند و آن جمع بندی نهایی شورای عالی امنیت ملی بعد از تایید مقام معظم رهبری به صورت اجرایی در میآید. بحث هستهای از موضوعات مهم کشور است که دستگاه سیاست خارجی نظرات خودش را به شورا اعلام کرده است. پس نقش ما مانند خیلی از سازمانهای دیگر بسیار فعال و پررنگ است. ولی تصمیم شورای عالی امنیت ملی توسط تیم مذاکره کننده هستهای اجرا میشود که نقطه نظرات نظام را مطرح میکند که قاعدتا نظر دستگاه سیاست خارجی را هم لحاظ کرده است.
*[در مرحله تعیین اولویتها و راهبردهای کلان هستهای کشور] حتما اختلاف نظر بوده است. در بحثهای کارشناسی خیلی وقتها ممکن است دیدگاههای مختلفی وجود داشته باشد اما کار کارشناسی حکم میکند وقتی جمع بندی نهایی شد حالا شما چه مخالف باشید و موافق؛ همه باید این جمع بندی نهایی را بپذیرند.
* در شورای عالی امنیت ملی همه هستند؛ کشوریها، لشکریها و مجموعهای از قوای مقننه، مجریه و قضائیه که خود قوه مجریه دستگاههای مختلف را دربر میگیرد. همهاینها زیر نظر مقام معظم رهبری قرار دارند. هر کسی وظیفه دارد نظر خودش را بدهد. ولی در نهایت تصمیمیکه گرفته میشود اکثریت آن جمع میگیرند. بحث هستهای یکی از موضوعاتی است که کمترین اختلاف نظر در آن وجود دارد و سازمانها و دستگاههای تصمیم گیرنده بیشترین تلاش خود را در این رابطه انجام میدهند.
*[درباره مواضع روزنامه ایران در زمینه نشست استانبول] روزنامهایران که مسئول نیست باید مواضع رسمیمقامات کشور را نام ببرید. ...یعنی شما فکر میکنید که هرچه روزنامهایران بگوید مواضع رسمیدولت است؟ ...کجا آمده که اگر مثلا روزنامهایران در حوزه سیاست خارجی موضعی را درپیش گرفت، موضع رسمیدولت است؟ ...من میگویم اصلا شما وقتی دربارهاین صحبت کنید که در نشست استانبول چه گذشت یا در نشست بغداد قرار است چه مسائلی مطرح شود و خواستههای ما به عنوان جمهوری اسلامیچه چیزهایی است، ملاکتان باید اظهارنظر مقام رسمیجمهوری اسلامیباشد.
*[در پاسخ به این پرسش که شما به عنوان یک مقام رسمیآیا نشست استانبول را طرح فریب جمهوری اسلامیمیدانید؟ ] نه و هرگز چنین حرفی را هم نزدهایم. ...
*شما سوالتان این است که آیا نشست استانبول دارای چارچوبی بود که بتواند ما را به سمت قدم بعدی هدایت کند و من میگویم بله . فضا در اجلاس استانبول طوری بود که قرار نبود بحث محتوایی صورت بگیرد چرا که دو طرف بدون پیش شرط وارد شدند و سعی کردند بر مبنای مشترکی به توافق برسند که رسیدند و حرفهایی نزدند که اصل مذاکرات را تحت الشعاع قرار دهد. این یک قدم رو به جلو بود همین که توافق کردند در بغداد جلسه بگذارند معلوم است که تمایل به ادامه گفت و گوها داشتند. ما گفتیم امیدواریم این فضای مثبت همچنان ادامه پیدا کند چرا که مبنای مذاکرات اگر معاهده «ان پی تی » باشد، میتواند ادامه خوبی داشته باشد. حالا اینکه یک استاد دانشگاه یا یک روزنامه و خبرگزاری نظر متفاوتی داشته باشد، خب نظرش را داده است. در ایران برای اظهار نظر آزادی وجود دارد. وقتی در یک روزنامه مطلبی منتشر شد معنایش این نیست که موضع دولت این بوده است و این حرف اصلا قابل استناد نیست.
*[در پاسخ به این پرسش که گفته می شود آقای روحانی چند وقت پیش رفته وین و با کسی دیدار کرده و آقای موسویان مقالهای در نشریهای منتشر کرده و آقای آصفی به مکه رفته و حاوی پیغامیبوده و همهاینها منجر بهاین شده کهایران با این تدارکات پا به مذاکرات استانبول بگذارد. این را تایید میکنید؟ ] به هیچ وجه. من نهاین چیزها را شنیدم و نهاینها اصلا تاثیری دارد. مسیر ما کاملا روشن است و نیازی بهاین کارها و اقدامات وجود ندارد. قاعدهای که برای دفاع از بحث هستهای است مسئله مبهمینیست. ما فعالیتهای هستهای خود را به صورت بومیانجام میدهیم که صلح آمیز است و غربیها این را بهتر میدانند و چون میخواهند انحصار دانش هستهای را در اختیار داشته باشند با فعالیتهای هستهای ما مخالفت میکنند.
*[ در پاسخ به این پرسش که آیا بین دستگاه سیاست خارجی با بخشی از دولت، صدای متفاوتی درباره نشست استانبول وجود دارد؟] واضح بگویید چه کسی در مخالفت با نشست استانبول حرف زده است تا ببینیم آن کسی کهاین حرف را زده آیا مقام مسئول محسوب میشود یا خیر و معنای حرفی که زده اصلا مخالفت است یا خیر. ...هر جریانی هر سوالی داشته باشد ما پاسخ میدهیم. اولا ما اطلاعات طبقهبندی شده را در جلساتی منظم به مدیران رسانهها اعلام میکنیم و اصلا محدودیتی وجود ندارد و در نشستهای هفتگی نیز پاسخگوی رسانهها هستیم و هیچ محدودیتی در طرح سوال وجود ندارد. ما فکر میکنیم اقدامات جمهوری اسلامیایران منطق دارد و برای مواضع سیاسی مان استقلال داریم. در داخل و خارج از کشور ترسی نداریم که پاسخگوی سوالات باشیم. در واقع نقطه قوت نظام ما همین پاسخگو بودن به همه سوالات است.
*من به رسانه دولت کاری ندارم. من میگویم مواضع رسمیدولت را چند نفر مطرح میکنند؛ آقای رئیسجمهور، وزیر خارجه و سخنگوی وزارت خارجه.
*[درپاسخ به این پرسش که چرا صریحا نمیگویید که آنچه که در رسانه دولت منتشر میشود موضع دولت نیست؟این جمله را چرا نمیگویید؟]من نمیدانم حرفی که شما میزنید درست است یا نه، من میگویم رسانهها نظرات خودشان را مینویسند آن چیزی که به من ارتباط پیدا میکند این است که مطلبی که وجود دارد را کامل برای مردم توضیح دهم تا ابهامات رفع شود و هر کس هم سوالی داشت جوابگو باشیم. ولی بهرغم همهاینها ممکن است یک نفر پیدا شود فکر مخالفی داشته باشد که میتواند مطرح کند.
*[خب شما الان بگویید این چیزی که در رسانه دولت منتشر میشود موضع دولت نیست. چرا این را نمیگویید؟ ]برای اینکه معلوم است که موضع دولت از طریق مقامهای رسمیاعلام میشود و لازم بهاین حرفها نیست.
/27217
نظر شما