۰ نفر
۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۳:۴۸

مسیر دلار طی روزهای میانی همین هفته بعد از 24 روز سرازیری به سمت بالا حرکت کرد، اما قیمت دلار بالا رفت یا افتاد؟

علی پاکزاد: رشد نجومی و بی سابقه قیمت دلار در پاییز و زمستان سال 90 ناشی از هرچه که بود در چی خود نوسانات شدید قیمتی و بی ثباتی های زیادی را ایجاد کرد، اما این روند در اواسط اسفند با دو اقدام بانک مرکزی تا حدی به ثبات رسید. اول آغاز پیش فروش سکه سه ماهه و چهار ماهه و دوم کاهش ارز مسافری و فروش آن در پایانه های فرودگاهی و به دور از دسترس سفته بازان و دلالان ارز(اینجا و اینجا).
این دو اقدام دلار را در مدت دو ماه در مزر 1900 تومان تثبیت کرد و دقیقا از 20 فروردین می بینیم که نرخ ارز در بازار سیر نزولی پیدا کرده و در نهایت تا روز یکشنبه 24 اردیبهشت از فراز 1900 تومان به 1577 تومان می رسد(اینجا).
بالا افتادن دلار
اما در روز دوشنبه 25 اردیبهشت دلار ناگهان مسیر خود را تغییر داد و از مرز 1600 تومان فراتر رفت به 1630 تومان رسید. روز سه شنبه این روند ادامه پیدا کرده و در میانه روز به 1695 تومان رسید و در پایان معاملات دلار در 1670 تومان آرام گرفت.
اما چه شد که دلار به ناگهان بالا افتاد؟، همزمانی افزایش قیمت دلار با نشست نمایندگان ایران و آژانس اتمی بی دلیل نبود، شایعه به تاخیر افتادن اجلاس خرداد و شکست مذاکرات قبل از آغاز آن در بازار ارز تاثیر خود را گذاشته بود و باعث افزایش قیمت ها شد، (اینجا و اینجا).
البته با انتشار اخبار رسمی از اجلاس در روز چهار شنبه شاهد عقب نشینی قیمت دلار در بازار هستیم. در پایان معاملات روز چهارشنبه قیمت هر دلار در بازار تهرا ن به 1650 تومان رسید(اینجا).
البته در کنار این موضوع و فضای نگران روانی که در بازارهای مختلف کشور به خصوص بازارهای حساس مالی حاکم است، رئیس جمهور معتقد به توطئه در بازار است.
 
 
رئیس جمهور و توطئه گران
به گزارش سایت تابناک، محمود احمدی نژاد، هفته گذشته در سخنان خود در جمع مردم مشهد گفت که دست های پشت پرده ای در نوسانات بازار سکه و ارز در کار بوده است. وی آشکارا اعلام کرد، مسأله ای که در بازار ارز و طلا دیدید، حاصل یک توطئه مشترک داخلی و خارجی بود.
وی در این باره اظهار داشت: این نوسانات به هیچ روی ارتباطی با بحث هدفمندی یارانه ها نداشته و «با کمک بیگانگان و برخی عناصر داخلی در یک توطئه و اقدام ضد مردمی در بازار ارز و طلا، اخلال پدید آوردند».
اما این برای نخستین بار نبود که محمود احمدی نژاد، سخن از دست های پشت پرده در افزایش و نوسان قیمت ها در بازار ارز و طلا به میان می آورد.
وی در بهمن ماه سال گذشته نیز با اظهاراتی مشابه گفته بود: دو سه گروه دست اندرکار نوسانات اخیر در بازار سکه و ارز بودند.
به گفته وی: یک گروه از آنها، باند دلالانی بودند که همیشه از آشفته بازار سود می برند، از خلأ های قانونی بهره بردند و گروه دیگر به ظاهر سیاسیون بودند که با گروه قبلی جفت شدند تا ناکارآمدی دولت در اقتصاد را نشان دهند(اینجا).
آیا این تمام واقعیت است؟
همانطور که اشاره شد فضای بازار ارز و طلا در کشور بسیار آشفته است بازاری که حباب های قیمتی آن هر لحظه در حال رشد و بزرگتر شدن هستند(اینجا)؛ اما تمام این حبابها روانی نیست و نمی توان به رغم مستعد بودن فضای بازار تمامی نوسانات و رشد های نا متقارن آنرا به توطئه نسبت داد. شاخصهای زیادی تحت تاثیر هدفمندی در اقتصاد ایران تغییر کرده است و عمل جراحی اقتصاد ایران که از یک سال و نیم پیش کلید خورده هنوز به سرانجام نرسیده و در این میانه راه حال بیمار بسیار وخیم است، واقعیت این است که نمی توانیم در چنین شرایطی انتظار داشته باشیم همه چیز مانند گذشته باشد و بر خلاف قول مسئولین اصلا کار با نخریدن و عدم ورود به بازارهای حبابی دست نخواهد شد(اینجا).
شاخصهای قیمتی، عوامل موثر در قیمت تمام شده کالاها جهش داشته است و آنچه در این میان فنر بالا افتادن دلار را هر روز بیش از روز قبل کوک می کند، روند نزولی ارزش ریال است که با اجرای هدفمند سازی و اجرای ناقص قانونی پر نقص کلید خورده است.
آنچه دولت تلاش می کند به نمایش بگذارد آرام بودن شرایط است. در حالی که در همان بدو تنظیم و اجرای قانون خود مسئولین دولتی به خون ریزی ناشی از این قانون معترف بودند.
دولت همانطور که گفته شد از بهمن ماه با پیش فروش سکه تلاش کرد نقدینگی افسار گسیخته ای که در ساختار اقتصاد زیر عمل کشور بحران ساز بود را به گونه ای مهار کند، یعنی پیش فروش سکه، اما این روند هم هزینه های فراوانی را به دنبال دارد (اینجا)، دولت اگر به دنبال اصلاح وضعیت پیش آمده است نباید به این مسکن گران اما موقتی بسنده کند، نوسان دلار در روزهای اخیر زنگ خطری است برای دولت که اثر مسکن در حال از بین رفتن است و صد البته نسبت دادن وضعیت به دلالان سود جو نیز نمی تواند تاثیر در این واقعیت ها داشته باشد، باید کاری کرد، راه حل این وضعیت بها دادن به تولید ملی و تن دادن واقعی به راهی است که رهبری در ابتدای سال پیش روی دولت و مدیران اقتصادی کشور قرارداد.
22239
کد خبر 214039

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۶:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۸
    2 1
    عـــــــــالـــــــــی بود

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین