برای کسانی که گذارشان به خیابان 30 تیر افتاده است شاید این حس به وجود آمده باشد که گویا انسان وارد دالان تاریخ شده باشد .
بنایی که امروزه از آن به عنوان موزه استفاده میشود، حدود 80 سال پیش به دستور احمد قوام (قوام السلطنه) وزیر احمد شاه قاجار و به منظور استفاده شخصی او ساخته شد.
احمد قوام ملقب به قوامالسلطنه، سیاستمدار ایرانی پایان دوران قاجار و روزگار پهلوی بود که پنج بار نخستوزیر شد که دو بار در پایان دوران قاجار و سه بار در زمان حکومت محمدرضا پهلوی بود. او فرزند میرزاابراهیم معتمدالسلطنه و نوهٔ محمد قوامالدوله آشتیانی و برادر کوچکتر وثوقالدوله بود.
قیام کلنل محمد تقی خان پسیان در خراسان در سال 1300 و غائلهٔ آذربایجان در سال 1325 در دوران نخست وزیری قوام رخ داد. او در زمان قاجار لقب قوامالسلطنه یافت و محمدرضا شاه به او لقب حضرت اشرف را داد (پس از بروز اختلاف نظر میان این دو این لقب پس گرفته شده و سپس دوباره اعطا شد). القاب قدیمیتر او عبارتاند از منشی حضور (1315 ه.ق.)، دبیر حضور (حدود 1322 ه.ق.)، و وزیر حضور (1334 ه.ق.)
این ساختمان که در باغی به وسعت بالغ بر 7 هزار مترمربع قرار دارد تا سال 1332 مورد استفاده قوام السلطنه بود، پس از آن به سفارت مصر فروخته شد و حدود 7 سال در اختیار آن سفارت قرار گرفت. سپس با تیره شدن روابط ایران و مصر و تعطیل شدن سفارت مصر در ایران، بانک بازرگانی ساختمان را خریداری کرد. بعدها با تغییراتی در داخل ساختمان کاربری موزه پیدا کرد.
طراحی داخلی ساختمان و ویترینهای این موزه توسط هانس هولاین معمار اتریشی در سال 1977 صورت گرفت.
این ساختمان به خودی خود برای علاقهمندان بسیار دیدنی است و در دو طبقه و 5 تالار ساخته شده است. تالار یک و دو در طبقه اول و تالارهای دیگر در طبقه فوقانی قرار دارد.
در تالار شماره دو (بلور) قدیمیترین شیشهها و لولههای شیشهای و سفالها قرار داده شده است. تزیینات بنا شامل منبت کاری چهارچوب درها و پلهها است و آجر کاری نما که در 50 نوع است.
موزه شامل بخشهای اداری، دبیرخانه، ریاست، کتابخانه که شامل 4000 جلد کتاب فارسی و انگلیسی در زمینههای باستان شناسی، تاریخ و هنر است.
موزه آبگینه به دلیل نحوه ساخت بنا و معماری، نورپردازی داخل تالارها و اشیای موجود در آنها، جزو یکی از پربینندهترین موزههای ایران است.
47301
نظر شما