دبير انجمن علمي باروري و ناباروري ايران، با اشاره به اين كه اشعه درماني باعث از بين رفتن سلولهاي نطفه ساز در مردان ميشود، گفت: اگر شيمي درماني پس از دوران بلوغ اتفاق بيفتد امكان ذخيره سازي نطفه وجود دارد در غير اين صورت و در صورت بروز اين مسئله در دوران كودكي بايد راههاي جديدي را جست.
دكتر محمدرضا نوروزي با بيان اينكه ابتلا به سرطانها ميتواند به طور مستقيم و يا غيرمستقيم بر روي ناباروري مردان اثر بگذارد، گفت: سلولهاي نطفه ساز در مردان حساس هستند و با كوچكترين تغيير شرايط دچار آسيب ميشوند.
وي ادامه داد: در اكثر موارد، شيمي درماني و اشعه درماني پس از ابتلا به سرطان، فرد را نابارور ميكند. مواد شيمي درماني به بيضهها آسيب وارد و سلولهاي نطفه ساز را از بين ميبرند.
اين فوق تخصص اورولوژي با اشاره به اين كه بسياري از كودكان كه در حين رشد به بيماريهاي خوني دچار ميشوند و نياز به شيمي درماني پيدا ميكنند و يا پس از بلوغ به علت ابتلا به سرطان بيضه، سرطان داخل شكم و يا لنفوم لازم است شيمي درماني كنند، دچار آسيب در سلولهاي نطفه ساز ميشوند، عنوان كرد: البته بسياري از اين موارد قابل بازگشت هستند و اين امكان وجود دارد كه قدرت باروري در فرد بازگردد.
وي افزود: البته اگر آسيب به نطفه قبل از فرا رسيدن دوران بلوغ اتفاق بيفتد و سلولهاي نطفه ساز اوليه كاملا از بين بروند، در آينده ديگر امكان باروري وجود ندارد.
دبير انجمن علمي باروري و ناباروري ايران، ضمن تاكيد بر اين كه لازم است با هر بيمار مبتلا به انواع بد خيميها، درباره باروري وي در آينده صحبت شود، گفت: حفظ باروري در اين افراد اهميت قابل توجهي پيدا ميكند.
وي افزود: اكنون امكان انجماد اسپرم قبل از آغاز شيمي درماني و استفاده از آن در آينده فراهم شده است. اما اگر ابتلا به بدخيميها قبل از بلوغ اتفاق بيفتد، مسئله كمي دشوارتر است. البته تحقيقاتي در اين راستا در حال انجام است. مهم ترين دستاورد اين تحقيقات، ذخيره سازي و حفظ سلولهاي بنيادي اين بيمار براي استفاده در سالهاي بعد است كه هنوز بر روي آن بحث ميشود.
نوروزي با اشاره به اين كه در حال حاضر امكاناتي به وجود آمده است كه ميتوان به منظور حفظ باروري، تخمك و بافت تخمدان در زنان و اسپرم و بافت بيضه را در مردان فريز كرد، گفت: اين مسئله به معناي آن است كه اگر فردي در سنين جواني مبتلا به سرطان شد و پس از درمان به طور كامل بهبود يافت، اگر قصد ازدواج داشت، ميتوان نطفههاي ذخيره شده او را مورد استفاده قرار داده و با كمك روشهايي چون لقاح به اين خانواده كمك كرد تا صاحب فرزند شوند.
301301
نظر شما