در نیمه اول سال 90 براساس آمار بانک مرکز بالغ بر 282 هزار واحد مسکونی توسط بخش خصوصی به بهره برداری رسیده است.

علی پاکزاد: به نظر شما بهترین متراژ واحد مسکونی برای یک خانوار ایران چقدر است؟ واقعیت این است که در حال حاضر متوسط متراژ هر واحد مسکونی به بهره برداری رسیده طی نیمه اول سال 90 معادل 128 متر مربع بوده است.
البته با توجه به اینکه متوسط تعداد خانوارهای ایرانی براساس سرشماری سال 90 معادل 3.6 نفر است که البته می توان برآورد کرد که این سرانه در مورد خانوار شهری اندکی پایین تر باشد.
به این ترتیب می توان گفت در سال 90 متوسط فضای مسکونی برای هر فرد به 35.5 متر مربع رسیده است، اما این فضا با توجه به نوع فرهنگ ما و مباحثی که حول محور معماری اسلامی ایرانی مطرح شده تا حدی پایین است، به هرشکل داشتن یک خانه با سه اتاق خواب برای خانواری که دو فرزند دارند حداقل امکان رفاهی محسوب می شود به خصوص اگر یکی از فرزندان دختر و یکی پسر باشد.
اما آیا در 128 متر و با توجه به ابعاد لوازم منزلی که امروز به عنوان استاندارد مصرف خانوارهای ایرانی مطرح است می توان یک واحد مسکونی سه خوابه را با فضای کافی در نظر گرفت. از سوی دیگر در بسیاری از مناطق شهری ما برای تامین این متراژ باید هزینه ای معادل 128 میلیون تومان انجام بگیرد و البته در شهری مانند تهران و دیگر شهرهای بزگر کشور این رقم به بالای 200 میلیون تومان می رسد؛ که بسیار فراتر از توان حداقل طبقه متوسط شهرنشین محسوب می شود.
نکته جالب آنکه در چنین شرایطی بحث مسکن مهر از سوی دولت با متراژ پایه حدود 75 متر مربع مطرح شد البته این متراژ برای زوجهای جوان به عنوان استاندارد پیشنهاد شده بود ولی همین متراژ هم برای بسیاری از خانوارهای ایرانی فراتر از توان مالی شان قرار دارد.
البته کوچک سازی متراژ واحدهای مسکونی برای افزایش توان خرید خانوارهای ایرانی در برنامه های سوم و چهارم مدنظر برنامه ریزان بود و کوچک سازی با هدف قراردادن متراژ 75 متر نیز در بسیاری از برنامه های مربوط به مسکن در کشور طی سالهای دهه 70 و نیمه اول دهه 80  مورد تاکید قرار می گرفت و نتیجه این اقدامات کاهش متراژ واحدهای مسکونی از 132 متر در دهه هفتاد به حدود 122 تا 125 متر مربع طی سالهای 85 تا 87 بوده است.
افزایش متراژ واحدهای مسکونی طی دو سال گذشته
اما نکته جالب آنکه با اجرای هدفمندسازی یارانه ها و افزایش حضور بخش دولتی در ساخت مسکن می بینیم که برخلاف انتظار در سالهای اخیر متراژ متوسط واحدهای مسکونی همانطور که اشاره شد افزایش یافته و به حدود 128 متر مربع رسیده است.
این موضوع از یکسو خوب است و از سوی دیگر نکته منفی به حساب می آید؛ بعد مثبت این افزایش متراژ نزدیک شدن فضای مسکونی به حداقل استاندارهای لازم برای در بر گرفتن تمامی تعداد افراد یک خانوار متوسط ایرانی است، اما نکته منفی این است که افزایش متراژ به افزایش قیمت واحدهای مسکونی عرضه شده منتهی و افزایش فاصله بین توان خرید واحد مسکونی توسط طبقه متوسط با قیمت این واحدها را موجب می شود.
البته شاید این موضوع که بخش خصوصی در این دوره زمانی به سمت افزایش متراژ واحدهای مسکونی سوق پیدا کرده، ورود دولت به ساخت مسکن با متراژ پایین بوده باشد، اما این امر می تواند گویای این نکته هم باشد که ورود دولت به سمت عرضه واحدهای مسکونی ارزان، توجه به لوکس سازی را در بین سرمایه گذاران بخش خصوصی افزایش داده است که این نیز یک نکته منفی تلقی می شود.
مقایسه بین ساخت و سازهای انجام گرفته توسط بخش خصوصی طی نبمه نخست سالهای 89 و 90 نشان میدهد بخش خصوصی در شهرها به شدت به سمت ساخت واحدهای مسکونی در متراژهای بین 91 تا 100 متر مربع رفته است و در این دوره ساخت واحدهای مسکونی با این متراژ حدود 27 درصد افزایش نشان میدهد اما در کل بیشترین ساخت وساز در متراژهای بین 151 تا 180 متر مربع بوده و بیشترین کاهش ساخت وساز توسط بخش خصوصی به متراژهای بین 51 تا60 متر است.
البته در سال 91 با توجه به رشد قیمت واحدهای مسکونی کوچک در شهرها می توان پیش بینی کرد که احتمال افزایش ساخت وساز در این متراژها بسیار محتمل است.
به هر شکل افزایش قیمت مسکن در سالهای اخیر استقبال از ساخت و ساز مسکن را در بین بخش خصوصی به شدت افزایش داده است، در نیمه اول سال 90 تعداد واحدهای مسکونی ساخته شده به رقمی معادل 282 هزار دستگاه رسیده که در مقایسه با سال89 معادل 18 درصد رشد را نشان میدهد و در همین دوره میزان سرمایه گذاری در واحدهای مسکونی اغاز شده معادل 31 درصد رشد را نشان میدهد که نشان از پیش بینی فعالات بازار مسکن از رونق بازار در سالهای 91 و 92 است، البته تا امروزهم می بینیم که پیش بینی این فعالان بازار غلط از آب در نیامده است.
/22231
کد خبر 218221

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • علی US ۲۰:۵۷ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۵
    18 1
    دیگه نمی تونم خونه بخرم این را به ارث بردم
  • بدون نام EU ۲۱:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۵
    2 4
    غیر واقعی است ...
  • بدون نام IR ۲۳:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۵
    12 0
    خونه ی ما -که کل دارایی ماست- فوقش بیارزه 40 ملیون تومان! عجب دنیای عادلانه ایه.
  • بدون نام IR ۰۰:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۶
    54 3
    ما بدبختیم به خدا! می گید نه الان میگم چرا: از وقتی صاحب درامد میشیم جون میکنیم تا یک خونه نقلی برای خانوادمون دست و پاکنیم، این جون کندن تا دهه 50 زندگیمون طول میکشه بعد از یک مدت هم باید گرفتار خرج عروسی و دامادی بچه هامون باشیم بعدشم که پیرشدیم و چیزی ازمون نمونده! این وسط چیزی که گم شده لذت بردن از آرامش زندگی سالم و بدون نگرانی های مالی و لذت بردن از نعمت جوانی است چه برای اونایی که کار توی مزرعه و کارخونه و بازار رو انتخاب کردن چه اونایی که زندگی دانشگاهی دارند.
  • بدون نام IR ۰۷:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۶
    48 4
    حالتون خوب نیست به خدا خانواده های 10-12 نفره تو اتاق 12 متری زندگی میکنند .استاندارد کدومه !!!!!!!!!!! 128 متر واسه 4 نفر!!!!!!!!!!!!!!!برا خیلی های شبیه جوک میمونه
  • محمد IR ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۳/۱۷
    9 0
    خدا به داد ما بی خانه ها برسه من با چهل متر هم توی شهرستان راضیم