عکسهای گرفته شده از مریخنورد اسپریت، سنگهای کوچکی را بر روی سطح مریخ نشان میدهد که آنچنان صاف و هموار کنار هم قرار گرفتهاند که انگار ساکنان عزیز سیاره سرخ آنها را به این شکل چیدهاند. اما از آنجا که در مریخ نشانی از حیات دیده نشده، باید این مساله را بررسی کرد که چه چیز چنین نقش و نگاری را ایجاد کرده است است؟
ژان پلتیر، از دانشگاه آریزونا میگوید که این کار، کار باد است. اما روش کارش خیلی واضح نیست. بادهای شدید و طوفانهای شن با سرعتهای بسیار زیادی در سراسر مریخ میتازند؛ بنابراین میتوان به طور منطقی نتیجه گرفت که آنها این سنگها را حرکت میدهند. اما اتمسفر مریخ آنقدر رقیق است که بادهای مریخی باید 10 برابر طوفان کاترینا شدت داشته باشند تا بتوانند این سنگها را جابجا کنند.
یکی از شاگردان پلیتر به نام «اندرو لیر» توانسته مکانیسم این جابجایی را توضیح دهد. وی با توجه به آزمایش دیگری که قبلا دیده بود، نظریه تونل باد را پیشنهاد داده است.
توضیح این پدیده از این قرار است: وقتی این سنگها و صخرههای کوچک به شکل دستهای کنار هم قرار گرفته باشند، باد ذرات خاک را از جلوی این سنگها به پشت، میان شکافها و ترکهای میانیشان میراند؛ صدالبته که ذرات خاک به دور محیط این مجموعه سنگ نیز رانده میشود. این پدیده، حفرههایی را میان سنگها ایجاد میکند و آنها میتوانند با افتادن در این حفرهها، از جای خود حرکت کرده و از سنگهای کناری فاصله بگیرند.
پژوهشگران با استفاده از شبیهسازیهای کامپیوتری و آزمایشهای تونل باد، دریافتند که این پدیده میتواند سنگها را به طور هموار در سطح پخش کند. بدین شکل، سنگهایی که درست روبهروی هم قرار گرفته بودند، کمیاز هم فاصله میگیرند.
مریخنوردهای اسپریت و آپورتونیتی، در تابستان 1382 به مقصد مریخ پرتاب شدند و در زمستان همان سال بر سطح این سیاره فرود آمدند. این دو مریخنورد از سوی آژانس هوانوردی و فضانوری ایالاتمتحده، ناسا، ماموریت داشتند که سطح سیاره سرخ را در جستجوی نشانههای وجود آب جستجو کنند.
علیرغم آنکه این دو کاوشگر در دو سوی مریخ فرود آمدند، اما توانستند مواد معدنی بخصوصی را در جایجای این سیاره شناسایی کنند که فقط در حضور آب میتوانند شکل بگیرند. هماکنون با گذشت پنج سال از آغاز ماموریت این دو مریخنورد و از سر گذراندن 3 زمستان سخت، هنوز با قدرت کامل به فعالیت خود ادامه میدهند.
نیوساینتیست؛ 9 ژانویه / ترجمه: آزاده پارساپور
نظر شما