امید کریمی: حمیدرضا حاجی بابایی، پر سر و صداترین وزیر آموزش و پرورش در چهار دولت گذشته. معلم قرآنی که بیش از آنکه معلمی کرده باشد، وکالت مردم را در مجلس برعهده داشته. شاید اگر وزیر دولت دهم نمی شد، اکنون تا نایب رییسی مجلس نهم هم پیش می رفت، اما او وزیر شد، وزیری که در مجلس هشتم همکاران سابقش چندان دل خوشی ار او نداشتند.
خیلی ها انتظار داشتند وقتی حمیدرضا حاجی بابایی وزیر می شود، تعامل مجلس و آموزش و پرورش، بیش از قبل باشد، اما او که چهار دوره در مجلس قانون نوشته بود و مصوب کرده بود، گویا می دانست می تواند طرح هایش را بدون نظر مجلس هم پیش ببرد و به همین دلیل در بسیاری مواقع دست به دامان شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی اموزش و پرورش شد واز این راه کارش را پیش برد.
پس عمده نماینده های مجلس قبل، منتقدش شدند؛ او تحولات مختلفی را در آموزش و پرورش شروع کرد که هیچ کدام با نظر مجلس نبود، الا استخدام معلمان. 6-3-3، تعطیلی پنح شنبه ها، تغییر کتب درسی، احیاء نصفه نیمه معاونت پرورشی، بیمه طلایی معلمان و استخدام معلمان حق التدریسی، دانش اموخته های تربیت معلم و دانشگاه های دیگر. همه اینها با حداکثر حاشیه ممکن اجرا شده و مخالف بسیار داشته است.
به دلیل همین حاشیه هم در دو مجلس هشتم و نهم، تا پای استیضاح پیش رفته. هرچند استیضاح او در مجلس هشتم منتفی شد، اما مجلس نهم در ب بسم الله، قصد استیضاح وزیر همدانی آموزش و پرورش را دارد. دلیل هم استخدام معلمان است. اتفاقی که قاعدتا برای هیچ مدیری کارنامه منفی محسوب نمی شود، آن هم در دوره زمانه ای که صدای همه از بیکاری درآمده است.
اما موسی الرضا ثروتی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس چنین نظری ندارد. او از استخدام غیرقانونی 5 هزار معلم در آموزش و پرورش خبر داد و گفت: "اخیرا در مجلس طرحی نوشته شد که بر مبنای آن حق التدریسیها استخدام شود و این طرح شامل مربیان پیش دبستانی، قرآن، حق التدریسیهای آموزشکدههای فنی حرفهای، تربیت معلمها وآموزشیاران، حق التدریسیها و نیروهای شرکتی که درامتحان قبول نشدند، است اما ما متوجه شدیم که وزیر آموزش و پرورش 20هزار نفر را استخدام کرده در حالی که نه آگهی در این زمینه منتشر شده و نه از آنها امتحان و مصاحبهای به عمل آمده است. صریحا می گویم این افراد با رابطه، پارتی بازی و چون از قوم و خویشهای روسای آموزش و پرورش هستند استخدام شدهاند. من بامعاون منابع انسانی رئیس جمهور هم صحبت کردم و آنها هم اطلاع نداشتند. جالب است وزیر در حالی این کار را انجام داده که قبلا با استخدام حق التدریسها مخالف بود."
آموزش و پرورش پاسخ این ادعای ثروتی را چنین داد: "به غیر از افراد تعیین تکلیف شده،مطابق قانون تعیین تکلیف مجلس شورای اسلامی هیچ نیروی حق التدریسی در وزارت آموزش و پرورش وجود ندارد."
حاجی بابایی همچنین در اجلاس روسای آموزش و پرورش درباره استخدام های بدون مجوز گفت: "آموزش و پرورش هیچ گونه مجوز استخدام نداشته و مجوز بکارگیری افراد به صورت کار معین برای مدارس قرآنی و برای خدمتگزاری و سرایداری است. تا کنون حتی یک نفر از این افراد بکارگیری نشده اند و مراحل کنترل نهایی در حال انجام است. " (اینجـــــا) هرچند این جملات تا حدودی به کارگیری نیروهای تازه را تایید می کند، فقط واژگان تفاوت دارند.
پیش از آن البته خبر رسید که آموزش و پرورش 3 هزار دانش آموخته تربیت معلم را استخدام می کند. (اینجــــا)
اما به موازات همین اظهارات، عده ای از مربیان مهدکودکی مقابل مجلس تجمع کردند و خواستار تعیین تکلیف استخدامی خود بودند. اما حاجی بابایی رسما اعلام کرد هیچ تعهدی برای استخدام انها ندارد. او گفت: "آنچه که قانون درباره پیشدبستانی به آموزش و پرورش محول کرده است، صدور مجوز، نظارت بر عملکرد پیشدبستانی، تدوین محتوا و کتب و همچنین تایید صلاحیت مربیانی است که در این مراکز فعالیت میکنند، همان گونه که تایید صلاحیت معلمان آزاد مدارس غیر انتفاعی نیز توسط آموزش و پرورش انجام میشود، اما این وزارتخانه تعهدی در قبال "بیمه" و یا "استخدام" آنها ندارد." (اینجـــا)
نکته اینجا بود که در همین رمان خبر رسید آموزش و پرورش در دوره متوسطه، تعدادی از نیروهای بازنشسته را به کار گیری می کند (اینجـــــــا)
اما اگر پای حاجی بابایی برای استیضاح به مجلس باز شود، استخدام غیرقانونی، تنها دلیل بازخواست بهارستانی ها از او نیست؛ این روزها بیمه طلایی فرهنگیان بازنشسته، به حواشی آموزش و پرورش هم افزوده شده است.
چندی پیش خبر رسید که فرهنگیان بازنشسته دیگر بیمه طلایی ندارد (اینجـــا و اینجــــــا) و این درحالی بود که پیش از آن وزیر آموزش و پرورش گفت این بیمه هیج ارتباطی با این وزارتخانه ندارد: "بیمه بازنشستگان زیر نظر وزارت تعاون است نه وزارت آموزش و پرورش. ما به صورت داوطلبانه این کار را انجام داده ایم و منتظر توافق با وزارت تعاون برای اجرای آن هستیم." (اینجـــا)
غیر از اینها، حاجی بابایی، مانند همه وزیران آموزش و پرورش با دغدغه معیشت معلمان دست به گریبان است. تا حدی که این موضوع به همایش روسای آموزش و پرورش هم رسید و علی لاریجانی در این همایش گفت: "معلم نباید دغدغه معیشت داشته باشد."
رییس مجلس گفت: "سرمایه گذاری در آموزش و پرورش به معنای هدر دادن سرمایه نیست، این نوعی سرمایه گذاری ملی برای کشور است اگر معلم دغدغه معیشتی نداشته باشد می تواند سهم خود را در اختیار دانش آموز بگذارد و از درون این سیستم ابتکارات بیرون می آید اگر معلم دغدغه داشته باشد نمی تواند میدان را شفاف ببیند بنابراین معلم نیروی میدانی در آموزش و پرورش است و باید آموزش لازم را داشته باشد و دغدغه معیشتی نداشته باشد تا با فراغ بال میدان را شفاف ببیند."
با تمام این توصیفات، حاجی بابایی که اتفاق بسیار سخنور هم هست، به نظر نمی رسد که زیر تیغ استیضاح برود. او در مجلس هشتم که منتقد سفت و سختی همچون علی عباسپور تهرانی، رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات داشت هم استیضاح نشد، جه اینکه به خوبی توانست نماینده ها را توجیه کند که طرح هایش موجب ارتقای آموزش و پرورش می شود. هرچند که این اقناع همیشگی نبود و هر ماه به دلیل، اعضای کمیسیون اموزش به او می تاختند.
اما اکنون تکلیف حاجی بابایی و مجلس نهم در همین ابتدای کار به استیضاح کشیده است. هرچند که عباسپور دیگر در مجلس نیست که با مصاحبه های تندش، حاجی بابایی را بنوازد و نماینده های عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس که عمدتا تازه به پارلمان آمده اند، درحال ارزیابی او هستند (اینجـــــا و اینجـــــا) اما ثروتی از کمیسیون برنامه و بودجه چنین درباره اقدامات فعلی همکار سابقش می گوید: "شنیده ام شایع شده این اقدام برای انتخابات ریاست جمهوری و تبلیغ توسط آنها در مدارس است." (اینجـــــا)
هرچند پیش از آن حاجی بابایی تلاش برای انتخابات ریاست جمهوری یازدهم را تکذیب کرده بود و البته به خبرآنلاین گفت که اگر تکلیف شود، هرکاری در نظام جمهوری اسلامی می کند، ریاست جمهوری که سهل است (اینجــــا) اما منتقدانش از همان روز اول می گفتند او برای ریاست جمهوری آماده می شود و همه اقداماتش برای این منظور است. (اینجــــا) هرچند هم بسیار هم به اقدامات ریز و درشت او خرده می گیرند (اینجـــا و اینجــــا)
به هرحال برای قطعی شدن گمانه زنی های منتقدان و یا صحت صحبت های حاجی بابایی، باید تا زمستان 91 صبر کرد؛ موسم سربرآوردن کاندیداهای ریاست جمهوری.
4747
نظر شما