به گزارش خبرآنلاین، صبح امروز محمدجواد محمدی زاده، رییس سازمان محیط زیست در جلسه غیرعلنی مجلس حاضر شد و دراین باره توضیحاتی به نماینده ها ارائه کرد. محمدزاده در سخنان خود نحوه مهار گرد و غبار و استفاده از فناوریهای نوین را در این باره مورد اشاره قرار داد.
علی لاریجانی رئیس مجلس در آغاز جلسه علنی علت تاخیر در برگزاری این جلسه را بیان نکاتی از سوی رئیس سازمان محیط زیست درباره ریزگردها و وضعیت مهار آن در کشور اعلام کرد: دلیل تاخیر در برگزاری جلسه علنی بیان نکاتی بود که رییس سازمان محیط زیست درمورد ریزگردها لازم دانست در جلسه غیرعلنی توضیحاتی را به نمایندگان ارائه دهد.
همچنین سخنگوی هیات رییسه مجلس در جمع خبرنگاران با بیان اینکه یک برنامه ضربتی کوتاهمدت برای مهار ریزگردها وجود دارد، گفت: برنامههایی که به طور کامل این مشکل را حل کند سه تا پنج سال به طول خواهد انجامید اما به هر حال بخشهای فنی محیط زیست سعی دارند در کوتاه مدت ریزگردها را به حداقل برسانند.
عبدالرضا مصری با اشاره به ارایه گزارش رییس سازمان محیط زیست در باره مهار ریزگردها در جلسه غیرعلنی صبح امروز گفت: سلامت مردم یکی از دغدغههای جدی نمایندگان مجلس است خصوصا اینکه استانهای مرزی کشور به طور اعم و حدود 23 استان به طور خاص درگیر پدیده گرد و غبار هستند.
آمریکا مفصر اول
وی با بیان اینکه ریشه ریزگردها عمدتا از کشورهای همجوار است، یادآور شد: این موضوع بر اساس پدیدههای طبیعی و دخالت در طبیعت شکل گرفته که بخشی از آن ناشی از حمله آمریکا به عراق و برهم زدن بافت طبیعت بوده است. در جلسه امروز مجلس نیز دغدغههای نمایندگان در مورد ریزگردها به رییس سازمان محیط زیست منتقل شد.
سخنگوی هیات رییسه مجلس با اشاره به پیشبینی هزار میلیارد تومان برای مهار آبهای مرزی، مهار ریزگردها و بهبود وضعیت دریاچه ارومیه در بودجه 91 گفت: در این جلسه پیگیری کردیم که این اقدامات تا چه زمانی به نتیجه خواهد رسید و ما کی میتوانیم به مردم نوید بدهیم که مشکلات حل خواهد شد.
مصری گفت: بر اساس گزارش رییس سازمان محیط زیست اقداماتی انجام شده که در آینده نتیجهبخش خواهد بود. نتایج اولیه جواب داده و محققین در این باره فعالیت میکنند.
او درباره برنامههای مصداقی محیط زیست برای مهار ریزگردها گفت: به دلیل اینکه یک امر تحقیقاتی در حال انجام است اطلاعات مربوط به این امر چندان به درد مردم نمی خورد ما باید به دنبال این باشیم که ریزگردها مهار شود و چگونگی آن با اهل فن خواهد بود.
مهاجرت و بیماری های عروقی به خاطر گرد و غبار
در جلسه بررسی مشکل ریزگردها در مجلس، علیمحمد احمدی، نماینده مردم دهلران، آباده و درهشهر گفت: عمق این تاثیرگذاری از جنوب شرقی کشور و شمال غرب گستردهتر و آثار زیانبار آن مشهودتر است. سازمان محیط زیست صرفا منشا ریزگردها را کشور عراق معرفی میکند در حالی که گرمایش زمین، تغییرات الگوهای آب و هوایی، توفانهای خورشیدی، کویرها و باتلاقها از جمله عواملی هستند که در تشدید ریزگردها تاثیرگذار هستند. متاسفانه این پدیده مخرب بر بهداشت و محیطزیست اثر بسیار زیادی داشته است که باید با نگاه هوشمندانه و استراتژیک از گسترش آثار زیانبار آن جلوگیری کنیم.
او گفت: از نظر اقتصادی تعطیلات پروازهای هوایی، لغو پرواز ۲۰ فرودگاه، تعطیلی مدارس، تعطیلی واحدهای تولیدی و از همه زیانبارتر مهاجرتهای گستردهای که بر اثر افزایش ریزگردها ایجاد شده است مردم را ناچار به ترک دیار و خانه و کاشانه خود کرده است که این از آثار زیانبار ریزگردهاست.
احمدی بروز بیماریهای آلرژیک بین گروههای آسیبپذیر به ویژه کودکان و سالمندان را از دیگر آثار مخرب ریزگردها عنوان کرد و گفت: بحث تخریب ذخایر دریایی و طبیعی به ویژه جنگلها و مراتع و ایجاد پدیده خشکسالی بر منابع تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر استان تاثیر گذاشته و باعث شده است که بسیاری از ذخایر ژنتیک گیاهی و جانوری در حال نابودی باشد. به عنوان مثال در زاگرس میانی ایلام ۳۰۰ گونه گیاهی کمیاب وجود دارد که ۱۰۰ گونه گیاهی دارای کاربرد گیاهی هستند در حال نابودی است.
او درباره راهکارهای کنترل ریزگردها گفت: راهکارهایی همچون مالچ پاشی یا عملیات بیولوژیک و بارور کردن ابرها از جمله اقداماتی است که توصیه میشود.
نماینده مردم استان ایلام تاکید کرد: متاسفانه بسیاری از مردم علیالخصوص در استان کرمانشاه، خوزستان و ایلام زندگی عادی خود را از دست دادهاند و خشکسالی و پدیده ریزگردها باعث شده معیشت و زندگی مردم دچار فروپاشی شده باشد اما تاکنون اقدامی را ندیدهایم که برای جلوگیری از کاهش آثار تخریبی ریزگردها انجام شده باشد.
او احیای تالاب ها را از جمله راهکارهای مهار ریزگردها عنوان کرد و گفت: حمایت از کشاورزان و دامدارانی که در اثر رسوخ ریزگردها کار و شغل و درآمد خود را از دست دادهاند ضرورت دارد. همچنین فشار شدیدی به جانبازان و ایثارگران استان کرمانشاه، ایلام و خوزستان وارد میشود و با حمایتهای عادی و متداول که سازمانهای متصدی دارند مشکلی از آنان حل نمیشود.
مهار ریزگردها دیپلماسی فعال می خواهد
محمدرضا تابش، رییس فراکسیون محیط زیست و توسعه پایدار در این جلسه عوامل داخلی پدیده گسترش گردوغبار و ریزگردها را بروز پدیده خشکسالی، عدم مدیریت صحیح منابع آب، تغییر کاربری غیراصولی اراضی کشاورزی، تغییر اقلیم، اختلاف دما و رهاسازی اراضی کشاورزی به دلیل خشکسالی خواند.
او گفت: بروز پدیده خشکسالی در کشورهای همسایه رهاسازی اراضی کشاورزی در عراق، سوریه و اردن و عدم مدیریت صحیح آب زراعی کشورها از عمده منشاهای خارجی گسترش پدیده گردوغبار است. مسوولیت اصلی این پدیده محیط زیستی متوجه دولت است.
نماینده مردم اردکان مطالعات تخصصی محیط زیستی، دیپلماسی قوی و فعال در اجرای پروتکلهای میان کشورهای همسایه و تشریح آنها به عمل الزامات حقوقی بینالمللی و استفاده از تکنولوژیهای متناسب با استانداردهای روز را از راهکارهای دیگر حل بحرانهای محیط زیستی و مقابله با پدیده گردوغبار خواند.
وی از نمایندگان مجلس خواست تا در تامین اعتبارات لازم برای اجرای طرحهای زیست محیطی اقدامات متناسبی را انجام دهند و با همکاری دولت و سایر نهادهای ذیربط در حفظ محیط زیست بکوشند.
4747
نظر شما