۰ نفر
۸ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۸:۲۲

رابطه درآمدهای نفتی، قیمت مسکن و چشم انداز دلار در ارزش دارایی ها چه تصویری برای قیمت مسکن می سازد؟

شاخص آنلاین در گزارشی نوشت: دولت در سال 90 بسیار تلاش کرد از جهش قیمتها جلوگیری کند، در این مسئله نیز تا حدی موفق عمل کرد ولی واقعیت این است که این موفقیت نسبی زمانی قابل اثبات است که بخواهیم بگوییم سیاستهای مسکن در کشور را با رشد 70 تا 80 درصدی قیمت مسکن در سال 86 و یا رشد های 61 و 67 درصدی سالهای 74 و 75 مقایسه شود در غیر این صورت در عمل گزارش آمار مسکن نشان می دهد در سال 90 متوسط قیمت مسکن در مناطق شهری کشور حدود 24 درصد نسبت به نیمه اول سال 89 افزایش پیدا کرده است.
افزایش 24 درصدی قیمت مسکن در کشور تائید کننده یک موضوع دیگر هم هست، تاثیر درآمدهای نفتی بر رشد قیمت مسکن در کشور، بر اساس آمارهای بانک مرکزی در سال 90 درآمدهای نفتی کشور به رقم بی سابقه 113 میلیارد دلار رسیده است، این رقم در مقایسه با سال 89 حدود 30 درصد رشد را نشان می دهد که با نرخ رشد قیمت مسکن نزدیک است.
البته نگاهی به روند تغییر قیمت مسکن در شهر تهران بنابر گزارش مرکز آمار تنها 11 درصد رشد قیمت اتفاق افتاده است که البته این موضوع ناشی از تمرکز سیاستهای ساخت وساز وزارت مسکن بر بازار تهران بوده که می توان گفت در این زمینه به نظر عملکردی بهتر نسبت به کل کشور ارایه شده است.
هرچند واقعیت این است که افزایش درآمدهای نفتی در کشور همیشه با تزریق سرمایه به اقتصاد کشور همراه بوده و این تزریق در همیشه در بازار مسکن تل انبار شده که این موضوع به خوبی در مقایسه روند تغییرات قیمت مسکن و درآمدهای نفتی قابل لمس است و البته در سال های اخیر با افزایش شدشد درامدهیا نفتی به بالای 60 میلیارد دلار در سال این اتفاق افتاده و کاملا قابل مشاهده است.
سال 91 چه خواهد شد؟
اگر نگاهی به روند نوسانات قیمت مسکن از ابتدای دهه هفتاد تا نیمه نخست سال 90 داشته باشیم دو قله رشد قیمت در این جدول قابل تشخیص است، اول سالهای 74 و 75 که قیمت مسکن در این سالها به ترتیب 61 و 67 درصد رشد پیدا کرده است و برای نخسیت بار در این سالهای قیمت متوسط هر متر مربع واحد مسکونی در تهران از مرز 100 هزار تومان عبور کرده است و دومین قله قابل شناسایی مربوط است به سال 86 که در این سال قیمت مسکن در پایتخت معادل 80 درصد بوده است و در این سال متوسط قیمت هر متر مربع مسکن از 830 هزار تومان به بالای 1.5 میلیون تومان رسیده است.
در سال 86 رشد قیمت مسکن در کشور ناشی از تغییر سیاست دولت درقبال ارایه تسهیلات مسکن بود، در سالهای 85 و 86 دولت پول زیادی به بازار مسکن تزریق کرد و به خصوص ساخت وساز در دوبال غرب و شرق تهران از سوی نهادهای گوناگون سرعت گرفت و این حجم نقدینگی عظیم تزریق شده به بازار مسکن جهش و حباب در قیمت مسکن را ایجاد کرد.


اما نکته حساس مربوط است به سال 74 و 75 ، در این سالها آنچه سرفصل تحولات اقتصادی کشور شد، تعدیل اقتصادی بود که تورم بیش از 40 درصدی و افزایش شدید نرخ ارز را به دنبال داشت، در سال 84 قیمت دلار با 67 درصد رشد از 260 تومان به 444 تومان رسید، و در سال 75 هم به دنبال رشد آغاز شده، قیمت هر دلار به 478 تومان رسید و دقیقا در این سالها می بینیم قیمت مسکن در کشور رشد شدیدی را تجربه کرده است، متوسط قیمت هر متر واحد مسکونی به گواه آمارهای بانک مرکزی در شهر تهران از 60 هزارتومان در سال 73 به 95 هزارتومان در سال 74 و 160 هزار تومان در سال 74 رسیده است یعنی 169 درصد رشد طی دو سال و البته این اتفاقات در دو سال اول اجرای طرح تعدیلی اتفاق می افتد که به دلیل تبعاتش در همان سالها متوقف شد.
امروز در دومین سال شبیه ترین سیاست اقتصادی سالهای اخیر به طرح تعدیل هستیم، یعنی اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها و البته افزایش فشارهای اقتصادی خارجی که در برآیند این دو جریان می بینیم قیمت دلار از 1205 تومان در سال 90 به 1844 تومان در پنج ماهه نخست امسال رسیده است، یعنی 53 درصد رشد.
هرچند بانک مرکزی و مرکز امار هنوز قیمت های مسکن در سال جاری را اعلام نکرده اند ولی می توان با توجه به عوامل یاد شده، دلیل افزایش قیمت های مسکن در سال جاری را درک کرد، به این ترتیب می توان گفت، دولت اگر بحث اصلاح قیمت مسکن را دنبال می کند در چنین شرایطی اگر به دنبال افزایش ساخت و ساز برود مسیر درستی را طی نکرده است.
/22231

کد خبر 235490

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محسن IR ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۳
    10 0
    واضحه : 1- نبود بستر مناسب برای سرمایه گذاری امن 2- پایین بودن سطح درآمد خانواده ها 3- عدم نظارت وزارت مسکن و شهر سازی بر قیمت ها و بنگاههای معاملات مسکن 4- عدم نظارت وزارت اقتصاد بر روی صاحبان خانه اجاره ای 5- فقدان ساختار متمرکز برای اخذ مالیات بر درآمد از صاحب خانه ها 6- فقدان ساختار متمرکز برای سااندهی عرضه و تقاضا 7- خود بنگاهها 8- ...
  • بهزادخان IR ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۳
    14 8
    قيمت مسكن در واقع اصلاً افزايش نيافته است. كافي است قيمت مسكن را به دلار محاسبه كنيم، قيمت مسكن روند نزولي را تجربه كرده است. شخصي را در نظر بگيريد كه قصد دارد به خارج از كشور مهاجرت كند و مي‌خواهد منزل شخصي‌اش را به فروش برساند. اين شخص اگر واحد 100 متر مربعي خود را سال گذشته به قيمت 200 ميليون تومان مي‌فروخت، مي‌توانست 160 هزار دلار به دست آورد در حالي كه هم اكنون همان واحد مسكوني را حداكثر 280 ميليون تومان مي‌تواند به فروش رساند و با تبديل آن به دلار 130 هزار دلار بدست آورد كه اين به معني 19 درصد كاهش قيمت و يا به عبارت ديگر 19 درصد كاهش ثروت ايرانيان است.
    • بدون نام IR ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۴
      3 4
      چنین مقایسه ای درست نیست مسکن خود یک کالا محسوب می شود که قیمتش را باید مستقل و به دور از نوسانات دلار بررسی کنیم شما باید از دید یک فرد داخل کشور محاسبه کنیدنرخ تورم داخل را در نظر بگیرید و نرخ رشد مسکن را هم در نظر بگیرید اگر به نسبت نرخ تورم بالا نرفته بود می توان گفت قیمتش به نسبت سایر کالاها گران نشده ولی ممکنه به صورت مطلق قیمت مسکن بالا رفته باشد دلار نوسانات غیر منطقی داشته و شاخص خوبی برای مقایسه نیست
  • بدون نام IR ۲۰:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۳
    6 0
    چقدر دردناک است که مسئولان از تاریخ درس نمی آموزند.
  • بدون نام ES ۱۴:۰۴ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۴
    6 1
    واقعا آدم در تهران قیمت های نجومی مسکن رو میبینه از زندگی نا امید میشه خواهشا مسئولان ذی ربط رسیدگی کنند که انقدر قشر متوسط جامعه در عذاب نباشند برای رهن و یا خرید مسکن متاسفم
  • بدون نام IR ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۱/۲۶
    0 0
    علت همون سرمایه های سرگردون افراد طمعکاریه که دوست دارن یک شبه میلیاردر بشن و با این کارشون گند زدن به اقتصاد این مملکت دولت باید قانونی میذاشت تا سرمایه نجس این افراد تو بانکهای خارج از کشور شستشو میشد ولی سیاستهای نادرست بانکها و دولت کمک کرده به این افزایش قیمت ملک وگرنه ما نه جمعیتمون زیاده و نه زمین کم داریم خودتون فکر کنید!

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین