بعد از آمار ناامیدکنندۀ کاهش تولیدات صنعتی چین، حال نوبت کاهش صادرات این کشور است که به نگرانی برای اقتصاد جهان تبدیل شود. طبق آماری که روز جمعه از سوی گمرک چین منتشر شده، در ماه جولای سال جاری صادرات پکن در مقایسه با جولای 2011 تنها 1% رشد داشته است در حالیکه به نوشتۀ بلومبرگ بسیاری از آژانس ها پیش بینی کرده بودند که این رقم 8% باشد. کارشناسان دلیل این امر را کساد بودن بازار اروپا اعلام کرده اند. صادرات چین به اروپا به میزان 16% از ابتدای ماه جولای کاهش یافته است. به علاوه صادرات پکن به ایالات متحده آمریکا تنها 0،6% افزایش داشته در حالیکه این رقم در ماه ژوئن 10،6% بوده است.
این در حالی است که اقتصاد آمریکا هر چند به شکلی ضعیف در مقایسه اروپا طی ماههای اخیر از رشد برخوردار بوده است. گفتنی است واشنگتن(با حجم 165 میلیارد دلار در شش ماهۀ اول سال 2012) اولین مقصد تجاری پکن است. این رقم برای اتحادیه اروپا 163 میلیارد دلار است. با کاهش یک درصدی در حجم صادرات، پکن تعاملات خود با همسایگان شرقی افزایش داده است. ژاپن از جمله همین کشورهاست که با حجم 162 میلیارد دلاری در میزان خرید، سومین مشتری محصولات چینی است.
علاوه بر اینکه این آمار برای چین- اولین صادرکنندۀ جهان- ناامیدکننده است، این مسئله تأثیر متقابلی بر روی شرکای این کشور نیز داشته است؛ به خصوص کشورهایی همچون برزیل و روسیه که منابع معدنی و نفت به چین صادر می کنند. حجم واردات در این کشور تنها به میزان 4،7% افزایش یافته است و مازاد تجاری چین که در ماه ژوئن رقم 31،7 میلیارد دلار را نشان می داد، در ماه جولای عدد 25،1 میلیارد را به ثبت رساند. گفته می شود کاهش فعالیت اقتصادی چین در حال گسترش در آسیا و همسایگان این کشور اعم از مالزی، هنگ کنگ و تایوان است. آمار منتشر شده طی ماههای اخیر نیز از کاهش صادرات کشورهای همسایۀ چین حکایت دارد.
طبق آمار صادرات تلفن همراه و کامپیوتر در تایوان به میزان 12% و در کرۀ جنوبی 8،8% کاهش یافته است. ژاپن نیز از این روند مصون نمانده است، حجم مصالح ارسالی ساخت و ساز از سوی ژاپن به چین نیز در سه ماهۀ دوم سال جاری به نصف کاهش یافته است.
نمودارهای ذیل سیر نزولی فعالیت اقتصادی چین و همچنین شرکای این کشور را به تصویر کشیده است:
لزاکو/ 13 اگوست 2012
ترجمه: زهرا خدایی
31263
نظر شما