خبرگزاری رویترز در تازهترین تحلیل خود به بررسی روابط ایران و ترکیه و بازخوردهای این موضوع در اروپا پرداخته است. به نوشته رویترز گسترش روابط بین ایران و ترکیه که با سفر رؤسای جمهور دو کشور در ماههای اخیر شکل تازهای گرفته باعث نگرانی فزایندهای بین کشورهای اتحادیه اروپا شده است و میتواند در پیوستن این کشور به اتحادیه اروپا موانع تازهای ایجاد کند. گرچه آنکارا اتحادیه اروپا را در صدر فهرست اولویتهای خود قرار داده است اما حزب حاکم اعتدال و توسعه نفوذ خود را در خاورمیانه افزایش داده است و در هفتههای اخیر دیدارهای متعددی بین مقامات ترکیه و ایران صورت گرفته است. برخی از کشورهای اروپایی گسترش روابط ایران و ترکیه را به منزله ایجاد شرایطی برای بهبود روابط اتحادیه اروپا و خاورمیانه و درعین حال ممانعت از پیشرفت برنامه اتمی ایران میدانند.
اما برخی دیگر هراس دارند که ترکیه در حال پشت کردن به اتحادیه اروپاست و در سوی دیگر میکوشد با میانجیگری در مسئله ارسال اورانیوم ایران به خارج از این کشور بکوشد تا از میزان انزوای ایران بکاهد. کاتیانا باریچ از تحلیلگران سیاسی مرکز رفرم اروپایی در لندن، در این زمینه میگوید: سیاستگذاران در غرب نگران هستند که روابط تریکه و ایران مانع به ثمر رسیدن تلاشهای دیپلماتیک به منظور ممانعت پیشرفت برنامه اتمی ایران شود و انزوای ایران را مشکلتر کند.
این تحلیلگر مطرح میکند که برخی از کشورهای اروپایی همچنین تلاش میکنند تا از تغییر در سیاستهای ترکیه و اتحادیه اروپا به منظور هدفشان که مخالفت و ممانعت از پیوستن ترکیه به این اتحادیه است استفاده کنندو این میتواند دست این کشورها که میگویند ترکیه کشوری اروپایی نیست را باز کند. ترکیه هر اقدامی که انجام دهد این کشورها میگویند که نمیخواهند ترکیه را در اتحادیه اروپا ببینند.
اما هرگونه چرخش ترکیه از اتحادیه اروپا به سوی بازارهای دیگر میتواند به روابط تجاری آنکارا و اروپا ضربه بزرگی بزند و درعین حال باعت نگرانی شرکتهای تجاری شود. از سوی دیگر با وجود اینکه برخی از کشورهای اروپایی مخالف پیوستن ترکیه به اتحادیه هستند اما نمیتوانند نقش این کشور به عنوان پلی برای انتقال انرژی را کتمان کنند. فرانسه و انگلستان جزو کشورهایی هستند که معتقدند نفوذ ترکیه در خاورمیانه به سود اتحادیه اروپاست و باراک اوباما اظهار داشته است که ترکیه نقش مثبتی در حل اختلافات تهران و غرب داشته است.
اما آنگلا مرکل صدراعظم آلمان از گسترش روابط ایران و ترکیه به شکل علنی انتقاد کرده است و مقامات آلمانی خاطرنشان میکنند که او از اینکه اردوغان در گفتوگویی با روزنامه گاردین احمدینژاد را دوست خود خطاب کرده است به شدت ناراحت شده با توجه به اینکه آلمان در کنار فرانسه مخالفان اصلی پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا هستند.
علاوه بر این دیپلماتها اظهار داشتهاند که سیاستمداران اروپایی از روابط خوب ترکیه و ایران نگران هستند و به نظر میرسد این موضوع بر روابط ترکیه و اسرائیل نیز تأثیر گذاشته است. اما هیو پاپ از مرکز تحقیقات استراتژیک International Crisis Group اشاره میکند کشورهای اروپایی چندین دهه همکاری ترکیه با اتحادیه اروپارا نادیده میگیرند و بعد این کشور را متهم به گسترش روابط با ایران میکنند.
اما از طرفی ترکیه تأکید دارد روابط خوب با ایران و درخواست برای عضویت در اتحادیه اروپا دو موضوع کاملاً متفاوت هستند و این کشور در کنار اروپا مخالف دستیابی ایران به بمب اتمی است و خواهان میانجیگری برای پیشبرد گفتوگوها بین ایران وغرب شده است. در کنار این مسئله برخی از مقامات اروپایی در نشستی در ماه سپتامبر اشاره کردهاند اتحادیه اروپا میتواند از نزدیکی آنکارا و تهران بهره ببرد چرا که آنکارا دارای لابی قویتری در تهران نسبت به کشورهای اروپایی است.
برخی اعضای اتحادیه اروپا هراس دارند که ترکیه در حال پشت کردن به اتحادیه اروپاست
کد خبر 25027
نظر شما