مرتضی رئیسی، معاون عمرانی وزیر آموزش و پرورش گفت: در شهرهای پرتراکم، مجتمعهای آموزشی و پرورشی شهری دخترانه جدیدالتاسیس ملزم به رعایت محرمسازی در طراحیهای خود شدهاند. نخستین بار 13 سال قبل طرح محرمسازی مدارس دخترانه در کشور مطرح شد. اما با گذشت 13 سال از طرح این موضوع و درحالی که امسال اعتبارات این وزارتخانه در قانون بودجه سال 91 حدود1300 میلیارد تومان تعیین شده است، باز هم سازوکار اجرای محرمسازی در مدارس فعلی دخترانه تعیین نشده است و طرح محرمسازی همچنان در حال خاک خوردن است. در طرح محرمسازی که در ابتدا به عنوان «شادابسازی» مدارس دخترانه از آن نام برده میشد قرار بود با ساخت دیوارهای بلند در حیاط مدارس دخترانه از مشرف بودن ساختمانهای اطراف به داخل مدارس دخترانه جلوگیری شود.
به نظر میرسد ارائه نتیجه یک تحقیق در باره وجود ناهنجاریهای اسکلتی در میان دانشآموزان به ویژه دختران باعث شد تا آموزش و پرورش تصمیم به اجرای این طرح بگیرد. بنا بر نتایج یک تحقیق علمی در کشورمان 80 درصد فراگیری مشکلات قامتی در بین دانشآموزان دختر وجود دارد و 60 درصد از دانشآموزان در سنین مختلف از مشکلات و ناهنجاریهای قامتی رنج میبرند. نبود فضای مناسب و پایین بودن سرانه فضای ورزشی دانشآموزان از دلایلی است که باعث میشود دانشآموزان نتوانند فعالیت بدنی و تحرک لازم را داشته باشند. در سالهای 88 و 89 هزینه این طرح 10 تا 20 میلیون تومان برای هر مدرسه دخترانه تعیین شد که به گفته مرتضی رئیسی، کل هزینه محرمسازی مدارس بیش از 800 میلیارد تومان برآورده شده بود. مسئولان آموزش و پرورش معتقدند محرمسازی مدارس به معنی بالا بردن دیوارهای مدارس دخترانه نیست چون با این کار به شادابسازی که از اهداف این طرح است نمیتوان دست یافت. اما با معماری و طراحی دقیق میتوان مدارس دخترانه را به شکلی طراحی کرد که دختران دانشآموز همانند دانشآموزان پسر در مدارس آزادی عمل داشته باشند، بازی کنندو راحت باشند. به عقیده آنها معماری مدارس باید به شکلی باشد که در ارتقای وضع جسمی دختران مانع ایجاد نکند که وجود مدارس با «حیاط مرکزی» از این نوع معماری هاست. حیاط مدرسه در وسط قرار میگیرد و اطراف آن کلاسهای درس و آزمایشگاه قرار میگیرد، یعنی ساختمان مدارس به گونهای است که ساختمانهای اطراف به آن اشرافیتی ندارند.
با توجه به اینکه تحرک جز و لاینفک آموزش و پرورش است، در صددیم در کنار فضاهای آموزشی که شاخصهای لازم را در این باره ندارند، برای ارتقای توانایی جسمی دانشآموزان به ویژه دانشآموزان دختر، سالنهای ورزشی در کنار این مدارس احداث کنیم.
به گفته وی «در مناطق مرکزی استانهایی که تعداد دانشآموزان و کلاسها به حد نصاب کافی برسند برای توسعه نشاط و شادابی ساخت سالنهای ورزشی ویژه ساعات تربیت بدنی و ورزش و مسائل پرورشی دانشآموزان در نظر گرفته میشود. این طرح در قالب تعمیرات و طرح هجرت 3 هر ساله با همکاری سازمان نوسازی مدارس، اردوهای دانشآموزی برگزار میشود و مدارس متناسب با جنسیت و مقطع تحصیلی از طریق رنگآمیزی به محیطهای با نشاطی تبدیل میشوند.» به گفته رئیسی«دانشآموزان در کنار آموزش باید از لحاظ جسمانی نیز افراد سالمی باشند و به عنوان یکی از طرحهای مهم در ساخت مدارس دخترانه مقرر شده بحث محرمسازی مورد توجه ویژه قرار بگیرد تا دانشآموزان در ساعات ورزش و حضور در حیاط مدرسه بتوانند از تحرک کافی و مناسب برخوردار شوند.»
رئیس سازمان نوسازی و توسعه و تجهیز مدارس کشور تاکید میکند: «یکی از نتایج خوب برگزاری همایش مدرسه ایرانی و معماری ایرانی در مناطق استانها رویکرد محرمسازی مدارس است تا نیازهای حرکتی دانشآموزان دختر در اولویت قرار بگیرد.» وی میگوید: «در طراحی مجتمعهای آموزشی و پرورشی شهری مقرر شده ساختمانهای جدید به گونهای احداث شود که ساختمانهای اطراف اشرافی به مدرسه نداشته باشند و این الزام برای مجتمعها به گونهای در دستورالعمل عنوان شده که محرم سازی مدارس در معماری و فنی، مهندسی ساختمان قرار بگیرد. معاون عمرانی وزیر آموزش و پرورش تاکید میکند: «به همه مجتمعهای آموزشی و پرورشی دخترانه و ساختمانهای جدیدالتاسیس به ویژه در مناطق پرتراکم تاکید شده تا بحث محرمسازی را در دستور کار خود قرار دهند تا شرایط مناسب و لازم برای رفاه دانشآموزان دختر ایجاد شود.»
45301
نظر شما