سید صادق روحانی: سید محسن حکیم عضو شورای رهبری مجلس اعلای اسلامی عراق در جمع خبرنگاران ایرانی که برای پوشش خبری مراسم روز تاسوعای این مجلس به این کشور سفر کرده اند حضور یافت و به پرسشهای خبرنگاران ایرانی پاسخ داد. در این نشست علاوه بر پرسشهایی درباره مراسم مجلس اعلا درباره سایر موضوعات سیاسی بین دو کشور و کل منطقه پرسشهایی مطرح شد.
در ادامه اهم سخنان سید محسن حکیم به گزارش خبرنگار اعزامی خبرآنلاین به عراق میآید:
- بغداد بیش از 7 میلیون نفر جمعیت دارد که تا پیش از این مطرح بود که اکثریت این جمعیت از اهل تسنن هستند چراکه شیعه هیچ نماد بیرونی نداشت. اما باور مجلس اعلی بر این بود که شیعه در بغداد اکثریت را داراست. نمادها و عناوین مختلفی نیز میشد برای اجتماع شیعیان بغداد در نظر گرفت اما دیدیم که چه نمادی بهتر از امام حسین(ع) میتواند وجود داشته باشد. پیش از این نیز شیعیان در روز نهم محرم در مسجد خلانی جمع میشدند. امسال ما این ایده را گسترش دادیم. امسال برنامه مجلس اعلی علاوه بر بغداد در 9 استان دیگر هم برگزار میشود و سخنرانی سید عمار حکیم در این روز توسط تلویزیونهای مدار بسته در 9 استان دیگر عراق پخش خواهد شد.
- حلقه اول تامین امنیت این مراسم با نیروهای مجلس اعلی خواهد بود اما با نیروهای امنیتی دولتی نیز برای تامین امنیت این مراسم هماهنگی شده است.
- ما یک تشکل سیاسی هستیم و حتی اگر کار فرهنگی هم بکنیم جنبه سیاسی پیدا میکند. تلاش ما این است که زیر پرچم امام حسین علیه السلام باعث وحدت شیعیان و سایر گروههای عراقی بشویم. علاوه بر آنکه این به نوعی سازماندهی نیروهای مجلس اعلی نیز هست.
- عراق سرزمین مهمی است. این کشور دارای موقعیت مهم ژئوپلتیکی و ژئواستراتژیکی است. علاوه بر آن پیشینه تاریخی و فکری عراق بسیار مهم است. همچنین عراق دارای منابع سرشار نفت است. با توجه به این مسایل عراق میتواند نقش برجسته ای در تحولات منطقه داشته باشد.
- در عراق سه هسته مهم هست: شیعیان ، اهل سنت و کردها. البته گروهها و اقلیت های کوچتر مانند ترکمنها و مسیحی و ... هم هستند.
- با توجه به اینکه قانون اساسی عراق در برههای نوشته شده است که عراق تحت اشغال نیروهای خارجی بوده است ایرادات و مشکلاتی در آن وجود دارد که مورد قبول بعضی از گروه ها نیست. البته 10 و 20 سال دوره طولانیای برای استقرار یک حکومت نیست و ما تلاش میکنیم که این مشکلات حل بشود.
- شیعیان عراق شامل 3 طیف بزرگ هستند: طیف آقای صدر، طیف حزب الدعوه و مجلس اعلی شیعیان. کردهای عراق هم دو طیف تاثیرگذار دارد: حرب دموکرات کردستان عراق و اتحاد میهنی کردستان. در میان اهل تسنن عراق هم چهرههای شاخصی وجود دارد اما به دلیل اینکه تا کنون در دولت بودهاند و فعالیتهای آنان در دولت تعریف شده است هنوز تشکیلات و طیف مشخصی ندارند که می توان به گروههایی مثل اخوان المسلمین هستند.
- ما با تمام گروههای تاثیرگذار منطقه در ارتباطیم. ما روابطی با اخوان المسلمین مصر داریم. در موضوع سوریه هم با دولت و هم با معارضین سوری در ارتباط هستیم چرا که معتقدیم موضوع سوریه هیچ راه حلی غیر از راه حل سیاسی ندارد. کشتاری که این روزها در سوریه میشود دردآور است. علاوه بر آنکه بر امنیت ملی عراق هم تاثیرگذار است. تا آنجا که من مطلع هستم تنها یک موضوع مانده که با معارضان حل نشده باقی مانده است که انشا الله بعدها درباره آن توضیح خواهیم داد.
- موضع رسمی دولت عراق درباره سوریه بی طرفی است. دولت این موضع را گرفته است تا بتواند نقش میانجی را بازی کند.
- فلسطین قلب تپنده جهان اسلام است و این مختص دولت های نیست. مراجع نجف هم فتواهایی در حمایت از فلسطین داشتهاند . به عنوان مثال مرحوم آیت الله حکیم فتوا دادهاند و جوار عملیات استشهادی را دادهاند.
- موضوع فلسطین موضوع امنیت عراق هم هست. باوجود اینکه تنها یک کشور اردن بین عراق و رژیم صهیونیستی فاصله انداخته است اما موضع رسمی دولت عراق عدم شناسایی این دولت است و رفت و آمد اتباع هم غیر قانونی است.
- در فلسطین نمایندگانی هستند که منتخب ملتاند. ما هم آنچه که نمایندگان فلسطین برای مردمشان در نظر بگیرند تایید میکنیم.موضع مجلس اعلی هم روشن است. سید عمار حکیم تاکید کردند که ما فلسطین حمایت میکنیم و جنایات اسراییلیها در غزه را محکوم میکنیم.
- نظام عرق پارلمانی است و پارلمان نقش مهمی است. رییس کمیسیون سیاست خارجی پارلمان آقای همام حمودی است که از مجلس اعلی هستند .مجلس اعلی با سایر گروههای سیاسی ارتباطات گستردهای دارد.
- سید عمار حکیم تا کنون هیچ تصمیمی برای حضور در دولت ندارند و مایلاند خارج از دولت خدمتگذار مردم باشند.
- امنیت منطقه تجزیه ناپذیر است. ما در یک کشتی هستیم که اگر یک جای آن سوراخ شود همه غرق میشویم. ببینید که امنیت سوریه چگونه امنیت همه منطقه را درگیر خود کرده است.
- ارتباط ایرانیها و عراقیها یک ارتباط دیالکتیکی است. یعنی خیلی بیشتر از یک ارتباط ژئوپلتیکی و ژئو استراتژیک است و به نوعی برادری است. دشمنان دو ملت همواره خواهان جدایی دو ملت بوده اند. در دهههای اخیر 24 جنگ را بین دو کشور راه انداخته اند. با توجه به اینکه برای اولین بار یک حکومت مردمسالار در عراق روی کار آمده است باید روابط دو کشور بسیار گستردهتر شود. ملت ها همیشه باهوشتر و قویتر از دولتها بوده اند.
- تحریمها علیه ایران بین المللی نیست بلکه یک جانبه از سوی آمریکا و اتحادیه اروپاست. عراق عضو سازمان ملل است و تاکنون سازمان ملل تحریمی علیه ایران وضع نکرده است. خیلی از شرکتها مایل به فعالیت تجاری با ایران هستند و این به معنی غیرقانونی بودن این فعالیت ها نیست.
- مجلس اعلی یک پایه خروج منافقین از عراق بودند. منافقین در حدود 260 پرونده قضایی در عراق دارند که در دادگاه های عراق در جریان است. در پارلمان و دولت عراق تلاشهای زیادی انجام شد تا موفق شدیم اینها را از اشرف به لیبرتی منتقل کنیم. با این اقدام اولا اینها خلع سلاح شدند و دوم اینکه اینها تحت نظر سازمان ملل درآمدند و به این وسیله اطلاعات آن ها به دست آمد چراکه پیش از آن اینها هیچگونه فرمی نداشتند.
27219
نظر شما