گروه طالبان از حضور دو نماینده خود در نشست پاریس که قرار است تا چند روز دیگر برگزار شود، خبر داد و گفت که در مورد وضعیت افغانستان پس از 2014 با حاضران این نشست گفتوگو خواهد کرد.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان با ارسال اطلاعیهای به رسانهها اعلام کرد که نشست پاریس از سوی یک نهاد پژوهشی فرانسوی برگزار میشود و از طالبان نیز دعوت شده در این نشست شرکت کند.
اخیرا روزنامه والاستریت ژورنال گزارش داد که قرار است نمایندگان طالبان و رهبران ائتلاف شمال در نشستی در پاریس، در مورد وضعیت افغانستان پس از 2014 با هم گفتوگو کنند.
در این گزارش آمده که این نشست که در نیمه دوم ماه دسامبر برگزار خواهد شد، علاوه بر نمایندگان طالبان و ائتلاف شمال، نمایندگان دولت افغانستان و حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار نیز شرکت خواهد داشت.
سخنگوی طالبان در ادامه گفت که دو تن از نمایندگان این گروه از "دفتر سیاسی طالبان در قطر" در این نشست شرکت میکنند و به گفته وی "آنها موضع ما را در مورد اوضاع افغانستان به صورت مستقیم به شرکت کنندگان بیان خواهند کرد."
مجاهد همچنین عنوان داشت: "این یک نشست تحقیقی در مورد افغانستان است و در این نشست نه قرار است موافقتنامه سیاسی امضا شود و نه قرار است با نیروهای اشغالگر و دولت کابل مذاکرهای صورت بگیرد."
وحید مژده، تحلیلگر سیاسی افغان که در ماههای اخیر مشغول میانجیگری میان طالبان و رهبران ائتلاف شمال بوده است، میگوید هدف از نشست پاریس این است تا همه جناحهای افغان بتوانند از دیدگاههای یکدیگر در مورد آینده افغانستان با خبر شوند.
وی گفت: "بیان این نظرهای متفاوت سبب میشود که در پایان کنفرانس در کنار نکات مورد اختلاف، نکات مشترک نیز وجود داشته باشد و در مذاکرات بعدی صلح از این نکات مشترک استفاده شود."
این تحلیلگر سیاسی افغان که از برنامهریزیهای نشست پاریس آگاهی دارد، میگوید انتظار میرود از جانب طالبان شهابالدین دلاور و محمد نعیم وردک و از سوی حزب اسلامی حکمتیار، غیرت بهیر، معاون حکمتیار که در حال حاضر در پاکستان است، در این نشست شرکت داشته باشند.
به گفته وی محمد یونس قانونی، احمد ضیاء مسعود و شماری دیگر از اعضای اپوزیسیون سیاسی دولت و حاجی دین محمد و محمد معصوم استانکزی از مشاوران رئیس جمهوری افغانستان نیز در این نشست شرکت خواهند کرد.
شهابالدین دلاور در گذشته معاون دادگاه عالی رژیم طالبان و سفیر آنها در عربستان و پاکستان بوده و اکنون در فهرست سیاه شورای امنیت سازمان ملل قرار دارد.
این تحلیلگر سیاسی گفت، انتظار میرود که سازمان ملل به وی به صورت استثنایی اجازه سفر به فرانسه را بدهد.
احمد ضیاء مسعود، رهبر جبهه ملی افغانستان شرکت خود در این نشست را تائید کرده است.
همچنین ایمل فیضی، سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان به روزنامه وال استریت ژورنال گفته که دولت افغانستان از این نشست استقبال میکند.
در ماه ژوئن امسال نیز نشست مشابهی از سوی دانشگاه دوشیشا در ژاپن برگزار شد که برای نخستین بار در آن نمایندگان رسمی طالبان شرکت داشتند.
بحث مصالحه و مذاکره با طالبان در اوایل 2012 پس از آن جان تازه گرفت که طالبان تائید کردند که آنها مشغول مذاکره با آمریکاییها هستند و توافق کردند تا در قطر دفتر سیاسی افتتاح کنند.
طالبان تائید کرده بودند که این گفتوگوها در سوم ماه ژانویه امسال شروع شد و یکی از محورهای اصلی آن تبادل اسرا بود.
طالبان با صدور اعلامیهای گفته بود که با ایجاد دفتری در قطر میخواست این "بهانه تبلیغاتی آمریکا را که میگفت طالبان برای گفتوگو آدرس مشخصی ندارند، برطرف کنند". اما این گروه در ماه مارس امسال اعلام کرد که مذاکرات با آمریکاییها را قطع کرده است. آنها "موضع مبهم آمریکا" را دلیل قطع مذاکرات خوانده و آمریکا را در این ارتباط مقصر دانستند.
اما آمریکاییها گفتند که طالبان به این دلیل از مذاکرات کنار کشیدند که واشنگتن بر نقش دولت افغانستان در این مذاکرات تاکید داشت؛ چیزی که طالبان مخالف آن بودند.
سخنگوی طالبان همچنین اعلام کرد که در نشست ماه جاری در پاریس در مورد افغانستان شرکت خواهد کرد اما هیچ مذاکرهای را در زمینه صلح با نمایندگان دولت افغانستان یا دیگر گروههای حاضر در نشست انجام نخواهد داد.
یکی از نمایندگان شورای عالی صلح افغانستان به خبرگزاری فرانسه گفته است که نماینده این شورا در نشست پاریس با طالبان دیدار میکند. به گفته این نماینده این دیدار میتواند "در حاشیه نشست" برگزار شود.
سخنگوی حامد کرزای، رئیسجمهور افغانستان، با استقبال از نشست پاریس اظهار داشت که این کشور از برگزاری هر کنفرانسی که "به صلح و ثبات در افغانستان" منجر شود، حمایت و استقبال میکند.
49261
نظر شما