سید صادق روحانی:همانطور که پیش از این در اخبار آمده بود ریاست گروه بازرسان آژانس بر عهده هرمان ناکارتس معاون یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی بود. اگرچه هدف از سفر این گروه مذاکره با طرف ایرانی عنوان شده بود اما همانگونه که ناکراتس پیش از سفر به تهران مطرح کرد، این گروه از بازرسان آژانس امیدوار بودند که از سایت نظامی پارچین بازدید کنند. پیش از ناکارتس هم یوکیو آمانو مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در این رابطه گفته بود: من همچنان معتقدم که اگر ما به پارچین دسترسی داشته باشیم در اینکه فهم بهتری از فعالیتهای گذشته و فعلی پارچین داشته باشیم بسیار مفید خواهد بود.
موضوع پارچین و ادعای اتاقک انفجار در این محل برای اولین بار در سال 2003 میلادی مطرح شد. این سایت در سال 2005 و 2006 مورد بازرسی قرار گرفت و همه ادعاهای مطرح شده در باره آن رد شد. در سال 2011 میلادی تصاویر ادعایی دستاویزی برای اعمال فشار به ایران قرار گرفت و در سال جاری آژانس باز هم با استناد به تصاویر ماهوارهای مدعی فعالیت در سایت پارچین شده و خواهان بازرسی از آن است.
پیش از مذاکرات ایران و 1+5 در بغداد، آمانو در سفری به تهران خواستار بازرسی از این مکان شده بود که تهران با آن موافقت کرد، اما خودداری غرب از عمل به توافقات قبلی خود سبب شد تا جمهوری اسلامی این فرصت را به بازرسان ندهد.
آنگونه که خبرگزاری مهر گزارش داده است تیم 7 نفره بازرسان آژانس در ساختمان سازمان انرژی اتمی با علی اصغر سلطانیه نماینده کشورمان در آژانس بین المللی انرژی اتمی دیدار کردند. پیش از این مذاکرات آژانس ابراز امیدواری کرده بود که در مذاکرات پیش رو به توافقاتی مشترک در زمینه فعالیت های هسته ای دست یابد که البته رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان دراین خصوص تاکید کرده بود که در صورتی که خواسته های آژانس معقول و در چارچوب مقررات ان . پی . تی باشد، جمهوری اسلامی ایران از هیچ گونه تلاشی برای تامین این خواسته ها مذایقه نخواهد کرد.
این مذاکرات بعد از برگزاری چند نشست ناموفق از ابتدای سال صورت می گیرد. تهران خواسته های آژانس بین المللی انرژی اتمی را فراتر از تعهدات ایران در چارچوب پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای ( ان پی تی ) توصیف کرده است.
یکم روز پیش از ورود بازرسان آژانس هم هم رئیس سازمان انرژی اتمی در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران در پاسخ به سئوالی درباره محورهای مذاکراتی که در تهران با آژانس انجام خواهد شد، گفت: باید درباره مباحثی که به عنوان مطالعات ادعایی شناخته می شود گفتگو کنیم.
همچنین فریدون عباسی با اشاره به مذاکرات جدید کشورمان با آژانس بین المللی انرژی اتمی اظهار کرد: در این مذاکرات ذره ای از حقوق کشورمان عقب نشینی نخواهیم کرد.
عباسی این مطلب را در گفت و گویی که با پایگاه اطلاع رسانی دولت داشت هم تصریح کرد و گفت: نمایندگان کشورمان در جلسات پیش رو با نمایندگان آژانس خوش بینانه حضور خواهند یافت و در چارچوب مقررات NPT به بحث خواهند نشست. رئیس سازمان انرژی اتمی با تاکید بر اینکه تاکنون تخلفی از مقررات NPT نداشته ایم افزود: همیشه بر اساس مقررات NPT حرکت کرده ایم و مطابق آن هم به پیش خواهیم رفت و انشاالله نمایندگان آژانس هم بر اساس مقررات NPT و منطق، مذاکره خواهند کرد.
با این حال یوکیا آمانو در گزارش اخیر خود درباره ایران به جزئیات بیشتری از درخواستهایش از ایران درباره حل همه مسایل باقیمانده مربوط به برنامه هستهای اشاره کرده که به شرح زیر است:
1- آژانس به دنبال توافق با ایران درباره یک رویکرد ساختاری برای شفافسازی همه مسایل باقیمانده با تمرکز بر مسایل ترسیم شده در ضمیمه سند GOV/2011/65 بوده است.
2- آژانس درخواست کرده که ایران اظهارات اولیه در ارتباط با مسایل تعیین شده در بخش C ضمیمه GOV/2011/65 را به آژانس ارائه کند. ایران نگرانیهای آژانس در ارتباط با مسایل تعیین شده در بخش C ضمیمه را رد کرد و آنها را مبتنی بر ادعاهایی بیاساس خواند.
3- آژانس به عنوان بخشی از رویکرد ساختاری، 13 موضوع را تعیین کرده است که منطبق با موضوعهای مندرج در ضمیمه سند GOV/2011/65 است که لازم است به آنها پرداخته شود.
4- آژانس مدعی است توضیحاتی در مورد ماهیت نگرانیهای آژانس و اطلاعات در دسترس آن، در مورد پارچین و کارشناس خارجی به ایران ارایه کرد و سئوالاتی اولیه را در این راستا به ایران ارائه کرده است که ایران تاکنون به آنها پاسخی نداده است.
5- آژانس در مواقع مختلف، از 26 ژانویه 2012 به این طرف، دسترسی به سایت (نظامی) پارچین را درخواست کرده است. ایران بر خلاف قطعنامه GOV/2012/50 هنوز دسترسی به این سایت را برای آژانس فراهم نساخته است.
مذاکرات طبق قرار قبلی انجام شد و در پایان آن چیزی که به عنوان نتیحه جلسه روی خروجی سایتها و خبرگزاریها رفت توفق طرفین برای ادامه مذاکرات در روز 27 دی ماه بود.
البته نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی مذاکرات با هیئت اعزامی آژانس در تهران را سازنده و مثبت توصیف کرد. علی اصغر سلطانیه اظهار داشت : این مذاکرات بین ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی است و با مسائل دیگر ارتباطی ندارد. مذاکرات پنج شنبه در دو جلسه صبح و عصر انجام شد؛ این مذاکرات سازنده بود به صورتی که به نتایج خوبی دست یافتیم.
از سوی دیگر هرمان ناکارتس پس از بازگشت از ایران ضمن «خوب توصیف کردن نشست تهران» گفت که انتظار میرود مذاکرات میان آژانس بین المللی انرژی اتمی و ایران درباره چگونگی انجام تحقیقات از برنامه هستهیی ایران ماه آینده به یک توافق منجر شود. خبرگزاری رویترز از وین گزارش داد: هرمان ناکارتس، معاون مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی پس از مذاکرات روز پنجشنبه در تهران، روز جمعه در فرودگاه وین به خبرنگاران گفت: ما توانسیتم پیشرفت حاصل کنیم. ما انتظار داریم یک رویکرد ساختاری را نهایی کنیم و سپس بلافاصله پس از آن اجرای آن را آغاز کنیم.
همچنین بنا بر گزارش خبرگزاری فرانسه، ناکارتس گفت: ما توافق کردیم در تاریخ 16 ژانویه سال آینده میلادی بار دیگر با یکدیگر دیدار کنیم، و انتظار داریم در آن نشست رویکرد ساختاری را نهایی و بلافاصله اجرای آن را آغاز کنیم که پارچین بخشی از این رویکرد ساختاری است.
در همین حال روز جمعه سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت که مذاکراتی برای نشست 1+5 در حال انجام است. وی افزود که برای گفتوگو با ایران در صورتی که جدی باشد همچنان در باز است.
آنگونه که ایسنا از روزنامه صهیونیستی اورشلیم پست گزارش داده است یک نماینده اتحادیه اروپا روز چهارشنبه با همتای ایرانیاش برای برگزاری دور دیگری از گفتوگوها میان تهران و قدرتهای جهانی گفتوگو کرد.
ویکتوریا نولاند، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت که معاون کاترین اشتون رئیس سیاست خارجه اتحادیه اروپا با همتای ایرانیاش برای تعیین زمان و مکان احتمالی دور دیگری از گفت و گوها مذاکره کرد. نولاند گفت که " ما همچنان به طور روشن به طرف ایرانی میگوییم که در این ساختار در برای گفتوگوها از جمله در قالب دو جانبه در صورتی که جدی باشند همچنان باز است.
وی خاطر نشان کرد که از گزارشات اسراییلی که در آن گفته شده است واشنگتن به ایران اعلام کرده در یک فرصت زمانی 4 تا 5 ماهه مذاکرات رو در روی جداگانهای را خواهند داشت اطلاعی ندارد، اما در عین حال تاکید کرد که اسراییل متحد و شریک ماست و ما به صورت مرتب با آنها مشورت میکنیم و کاملا شفاف هستیم.
از سوی دیگر یوکیا آمانو9 آذر ماه در نشست شورای حکام در بیانیه مقدماتی خود درباره ایران گفت: دور بعدی گفتوگوهای ایران و آژانس در 23 آذرماه (13دسامبر) در تهران صورت میگیرد. در همین حال علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه سیاست جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر این است که گفتوگو را رد نمیکند، گفت: ما با پیشنهاد آمانو مبنی بر ادامه گفتوگوها میان ایران و گروه 1+5 مخالف نیستیم اما گفتوگوها باید در چارچوب منظمی انجام شود تا راه ایران و آژانس به درستی مشخص شود و به نتایج مثبتی دست پیدا کنیم.دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی این سخنان را در گفت و گویی که با خبرگزاری خانه ملت داشت مطرح کرد و افزود: هر کار و اقدام مثبتی که ایران انجام میدهد باز غرب یک بدهکاری و ادعای جدیدی مطرح میکند که این روش راهکار نادرستی است و آنها از نظر سیاسی پرونده را آنقدر کشدار میکنند تا همیشه مسئلهای برای آویزان شدن از آن داشته باشند.
27219
نظر شما