از این رو پیشبینی میشود که به زودی رئیس جمهوری مصر ارتباطات تازهای را در همین زمینه با مقامهای جمهوری اسلامی ایران برقرار کرده و مجموعه تازهای را با همین هدف به کمک ایرانیها ایجاد کند تا این مجموعه تماسهایی را با سوریه برقرار کند. وی تاکید دارد که ایران به عنوان حامی نظام حاکم بر سوریه باید در محور این کمیته باشد و عربستان و ترکیه نیز در آن عضویت داشته باشند.
به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، یاسر علی، سخنگوی ریاست جمهوری مصر در این باره گفت: «اگر موفقیتی برای این کمیته مقدور باشد ما مصریها بر موفقیت آن پافشاری داریم و قطعا ایران بخشی مهم از راه حل بحران سوریه محسوب میشود نه بخشی از مشکل آن. برای همین ما از ایران دعوت کردیم که جزئی از این کمیته چهار جانبه باشد.»
وی در ادامه افزود: «اگر ما میخواهیم مشکل را حل کنیم چارهای نداریم جز این که از همه اطراف درگیر که تاثیری حقیقی بر این مشکل میگذارند، دعوت کنیم. اگر این مجموعه موفق شود ایران جزئی از حل آن خواهد بود نه مشکلی از آن.»
تاکید مجدد رئیس جمهوری مصر بر دور کردن قطر از پرونده سوریه در حالی صورت میگیرد که این کشور اصرار بسیاری دارد که در بحران سوریه دخالت کرده و در عین حال ارتباطات خود را با اخوان المسلمین مصر که مرسی نماینده آن است بیش از پیش افزایش دهد. اما همان طور که یکی از اعضای نزدیک به دولت مصر و اخوان المسلمین تاکید دارد، نشانهها حاکی از آن است که رئیس جمهوری مصر تلاش میکند که کاخ ریاست جمهوری خود را از نفوذ قطر دوره کرده و بر حفظ کشورش به عنوان یکی از اعضای گروه کشورهای بزرگ منطقه اصرار کند، گروهی که شامل ایران، عربستان و ترکیه میشود.
سفر محمد مرسی به ایران برای شرکت در کنفرانس عدم تعهد بحث و جدلهای گستردهای را در درون مصر ایجاد کرد به گونهای که باعث به وجود آمدن اختلافاتی سنگین میان اخوان المسلمین با شماری از جریانهای سیاسی در مصر و در راس آنها حزب سلفی النور شد که سفر مرسی به ایران را به دلیل حمایت تهران از نظام بشار اسد در سوریه محکوم کرد. نگرانی سلفیها زمانی دو چندان شد که دریافتند در برنامه سفر رهبران کشورهای عضو شورای عدم تعهد به ایران دیدار از مرقد مطهر امام خمینی (ره) و دیدن از یکی از تاسیسات هستهای ایران گنجانده شده است.
برای همین بود که محمود حسین، دبیر کل جماعت اخوان المسلمین در اظهاراتی مطبوعاتی بیان داشت که سفر مرسی به ایران برای عادی سازی روابط نیست بلکه تنها با هدف شرکت در کنفرانش کشورهای عضو عدم تعهد صورت میگیرد.
دکتر احمد خلیل، عضو هیئت عالی حزب النور در این باره میگوید: «ما خوب میدانیم که موسسان و رهبران اخوان المسلمین به رابطه با ایران تمایل دارند اما به هیچ وجه قابل قبول نیست که در زمانی که ایران از نظام حاکم بر سوریه حمایت میکند، قاهره به فکر عادی سازی روابط با تهران بیفتد.»
وی تاکید میکند، کشورهای عربی همگی در برابر خواستههای ایران ایستادهاند، چرا که میدانند تهران میخواهد در منطقه خلیج فارس سونامی ایجاد کند و در این معرکه میخواهد که قاهره با آن همراه شود. حتی ایران به دنبال همراه ساختن مصر با خود برای رویارویی با ایالات متحده بر سر برنامه هستهایاش است.
احمد خلیل که یکی از رهبران عالی جریان سلفی النور محسوب میشود همچنین هشدار میدهد که نزدیکی مصر به ایران ممکن است موجی از خشم نزد سلفیها در برابر اخوانیها ایجاد کند.
وی در همین رابطه به دفاع از حسنی مبارک میپردازد و میگوید: «ایران میخواهد از عادی شدن روابط خود با قاهره استفاده کرده و به ترویج مذهب شیعه در مصر بپردازد. برای همین میتوان گفت که تنها حسن حسنی مبارک، رئیس جمهوری مخلوع این بود که به تهران نزدیک نشد.»
به همین دلیل بسیاری از کارشناسان معتقدند که پافشاری مرسی به ایجاد کمیتهای با حضور ایران برای حل بحران سوریه و دور کردن قطر از این کمیته به عنوان یکی از جریانهای مهم حامی سلفیها در حقیقت با هدف عادی سازی روابط قاهره – تهران صورت میگیرد و به نوعی تلاش برای حفظ مصر در جمع کشورهای قدرتمند منطقه که مدتی است از آن غایب بوده است.
ترجمه: سید علی موسوی خلخالی
49262
نظر شما