درحالیکه سال دو هزار و دوازده رو به پایان است و با توجه به حمایت بی دریغ دولت اوباما از اسرائیل در درگیری اخیر این رژیم با حماس در غزه ، همواره در ذهن برخی این سوال مطرح می شود که آیا سال دو هزار و سیزده سال رویارویی واشنگتن و بیت المقدس خواهد بود ؟
واقعیت این است که روند صلح اسرائیل و فلسطین به بن بست رسیده است. مهم نیست باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا تا چه حد به دنبال تحقق این هدف بوده باشد بلکه مسئله اصلی آن است که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل بارها تلاش وی را در این زمینه بی نتیجه گذاشته است.
به نظر می رسد رئیس جمهور آمریکا این شرایط دشوار و ناخوشایند را پذیرفته و حتی حمایتی بیش از حد معمول از اسرائیل به عمل آورده است اما در عوض شاهد هیچ نتیجه ای نبوده است. درحالیکه دولت اوباما در ظاهر از همه اقدامات اسرائیل حتی اقدامات شنیع و وقیحانه این رژیم حمایت می کند ، پشت پرده سیاست های این کشور به گونه ای دیگر است که حتی تصور آن هم نمی رود.
بر خلاف آنچه ممکن است به نظر برسد ، نوعی رویارویی بین آمریکا و اسرائیل در حال شکل گیری است که اگر این گونه باشد نتیجه آن به تاثیر متقابل و پیچیده دیپلماسی محرمانه و مناسبات نمایشی دو طرف منوط خواهد بود.
از نمونه های اخیر مداخله آمریکا می توان به جنگ اسرائیل علیه غزه اشاره کرد . بلافاصله پس از این رویارویی رئیس جمهور آمریکا وارد عمل شد. اوباما در ظاهر نمی توانست با تمام وجود از اسرائیل جانبداری کند اما در خفا محمد مرسی رئیس جمهور مصر را تحت فشار قرار داد تا حماس را مجبور به آتش بس کند.
واشنگتن همچنین در مناقشه بین اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین در کرانه باختری رود اردن وارد عمل شد. هنگامیکه محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین از مجمع عمومی سازمان ملل خواست تا با پذیرش فلسطین به عنوان عضو ناظر موافقت کند اسرائیل آشکارا تصویب هرگونه قطعنامه سازمان ملل را در این زمینه محکوم کرد از این رو دولت اوباما به دنبال قطعنامه ای با لحنی ملایمتر بود تا بتواند نظر اسرائیل را نیز جلب کند اما در پایان نتوانست موفق شود و با اکثریت آراء قطعنامه ای محکم تر در این زمینه به تصویب رسید.
اسرائیل بلافاصله درصدد انتقام جویی برآمد و از تصمیم خود برای احداث سه هزار واحد مسکونی جدید در کرانه باختری رود اردن خبر داد. این رژیم برای پاسخ محکم تر به این قطعنامه اعلام کرد که اقدام به منطقه بندی و طراحی نقشه برای شهرک های جدید اسرائیلی در منطقه موسوم به « ای یک » خواهد کرد.
رژیم اسرائیل از دیرباز همواره اعلام کرده است که به سبب تاثیرات سیاسی نمادین شهرک سازی ،احداث واحدهای مسکونی را گسترش می دهد اما بلافاصله تحت فشار آمریکا احداث این واحدها را محدود و یا کاملا متوقف می کند.
برخی ناظران بر این باورند که نتانیاهو در حال حاضر بازی مشابه ای را به راه انداخته است. روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشت مقامات آمریکا و اروپا سالها به اسرائیلیها اعلام کرده اند که منطقه « ای یک » خط قرمز محسوب می شود.
شیمون شفر مقاله نویس برجسته اسرائیلی می گوید نتانیاهو قصد ندارد سیاست های مقامات سابق این رژیم را تغییر دهد ، مقاماتی که به آمریکا اطمینان داده اند اسرائیل حتی یک واحد مسکونی نیز در مناطق مورد مناقشه همچون منطقه « ای یک » احداث نخواهد کرد. وی می افزاید شاید به این دلیل باشد که نتانیاهو درباره این منطقه محتاطانه سخن می گوید و خاطر نشان می کند که تاکنون تنها برای این منطقه برنامه ریزی شده است و اقدامات بعدی منوط به عملکرد فلسطینیان خواهد بود.
برخی کشورهای اروپایی تهدید منطقه « ای یک » را جدی گرفته اند و واکنشی انتقاد آمیز به تصمیمات اسرائیل درباره این منطقه داشته اند.
برخی محافل داخلی اسرائیل مدعی شده اند که اوباما پنهانی در این مسئله دست دارد. آنها بر این باورند که رئیس جمهور آمریکا به اروپاییها چراغ سبزی نشان داده است تا نسبت به این مسئله واکنشی شدید نشان دهند و در واقع اقدام اروپا اقدام آمریکاست .
این در حالی است که کاخ سفید آشکارا این ادعاها را رد می کند.
پیتر بینارت سردبیر روزنامه The Crisis of Zionism ( بحران صهیونیسم ) می گوید:« مقامات دولت آمریکا این اقدامات پشت پرده را راهبرد جدید اوباما اعلام می کنند. واشنگتن به طور علنی در کنار اسرائیل ایستاده است و اجازه می دهد تا دیگر کشورهای جهان مقابل این رژیم قرار گیرند . هنگامیکه تلاش آمریکا برای نجات اسرائیل از پیامدهای اقدامات این رژیم متوقف شود آن زمان است که اسرائیل فشار کامل ناشی از افزایش انزوای خود را در جامعه بین الملل احساس خواهد کرد و مقامات آن درصدد تغییر رویکرد خود برخواهند آمد. »
همچنانکه بینارت می گوید انزوای بین المللی موضوعی است که اسرائیل را بیش از پیش آزرده خاطر خواهد کرد. آنچه اسرائیل در درجه اول بدان نیاز دارد حمایت دیپلماتیک آمریکا از این رژیم در برابر مخالفت های بین المللی ، تحریم های اقتصادی و سونامی دیپلماتیکی است که می تواند اسرائیل را به رژیمی مطرود تبدیل کند. تحلیلگران سیاسی همواره معتقدند هر یک از مقامات اسرائیل که حمایت آمریکا را از دست داده بهای آن را در انتخابات پرداخته است.
به این دلیل است که برخی در محافل داخلی آمریکا همچون دانیل کورتزر سفیر سابق آمریکا در اسرائیل و مصر گمان می کنند اوباما می تواند در رابطه با منطقه « ای یک » پشت پرده در موضع تحکم در مقابل اسرائیل قرار گیرد و به این رژیم امر و نهی کند.
از سوی دیگر قوانین بازی سیاسی اسرائیل در حال تغییر و تحول است و این مسئله می تواند برای درک اینکه چرا سال دو هزار و سیزده ممکن است سال رویارویی بین اسرائیل و آمریکا باشد مهم تلقی شود.
منبع اصلی: آسیا تایمز
منبع ترجمه: واحدمرکزی خبر
4949
نظر شما