با بررسی دقیق تمام بخشهای پنهان وآشکار صحنه سوریه ، می توان پنج تحول اساسی را در این کشور در ماههای آینده از سال جدید پیش بینی نمود.
ــ تحول نخست : سخنرانی طولانی پرزیدنت بشار اسد روز گذشته که طی آن یک راه حل صلح آمیزبرای بحران این کشور ودیدگاهی درباره آینده ارائه کرد .
ــ تحول دوم : اقدام شیخ عبد العزیز أل شیخ مفتی عربستان در صدور فتوایی که طی آن روحانیون عربستان را از دعوت به جهاد در سوریه بر حذر داشت واینکه به دعا برای مجاهدان و پشتیبانی مالی از آنان البته بوسیله کانالهای رسمی اکتفا نمایند.
ــ تحول سوم : نتاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی اعلام کرد که تل آویو در نظر دارد یک دیواردر سرتاسر بلندیهای جولان احداث نماید تا بتواند از رسیدن " جهاد جهانی " به این مرزها و موضعگیری آنها بجای ارتش سوریه که از این منطقه عقب نشینی نمود ، جلوگیری کند.
ــ تحول چهارم : افزایش نارضایتی نیروهای مسلح مخالف دولت سوریه برهبری ارتش سوریه آزاد از قطع پشتیبانی مالی و نظامی که این خود نشان دهنده وقوع تحول موقت و یا همیشگی از سوی کشورهای عربی و غربی در پشتیبانی از آنان بشمار می آید.
ــ تحول پنجم : برگزاری کنفرانسی در ژنو پس از دو هفته از این تاریخ باشرکت مخالفان سوری که گفتگو با نظام را پذیرفته اند . این گفتگوها با هدف حمایت از وحدت جغرافیائی و دموگرافی سوریه و جلوگیری از تقسیم آن می باشد . قابل توجه اینکه این کنفرانس همچنانکه برگزار کنندگان ان اعلام کردند ازسوی بعضی کشورهای اروپایی از جمله المان و سوئیس و سوئد پشتیبانی می گردد .
این تحولات پنجگانه با یکدیگر در ارتباط می باشند و هریک و یا همه با یکدیگر نشان دهنده اوضاع سوریه و شاید بعضی همسایگان آن در سال جدید است ، همچنانکه نشان دهنده موضعگیری جدید کشورهای منطقه و بین المللی در برابر اوضاع سوریه می باشد.
****
سخنرانی بشار اسد در حقیقت آرزوهای مخالفان را بر باد داد چون سخنرانی یک شخثصیت شکست خورده نبود که برای فرار از اینجا به آنجا برود و یا در این مکان و درآن مکان پنهان شود بلکه همانند سخنرانی های گذشته او بسیار باقدرت و بلاغت بود .
این درست است که اوبرای نخستین بار اعتراف کرد که بحران وجود دارد و امنیت برقرار نیست اما در عین حال وبا وجود تأکید بر راه حل سیاسی و استقبال از آن ، ضربه مقدماتی را بر تمامی راه حلهای سیاسی از جمله ابتکار عمل ژنو که در حقیقت توافقی میان امریکا و روسیه بود و از سوی نظام او مورد قبول قرار گرفت ، وارد کرد .
پرزیدنت بشار اسد بوضوح گفت که او با مخالفان خارجی که مزدور غرب هستند گفتگو نخواهد کرد واضافه کرد اگر گفتگو ضرورت داشته باشد ، او با سروران آنها گفتگو خواهد نمود و تأکید کرد همچنان در قدرت خواهد ماند وبا درخواستهای برکناری شخص خودش موافقت نخواهد نمود.
ما در برابر مردی قرار گرفته ایم همچنانکه از سخنرانی او پیداست ، اصرار دارد تا پایان کار بر روش کنونی ادامه دهد هر چند که خسارتهای جانی بسیار در میان باشد.
پرزیدنت بشار اسد بر مبارزه با گروهای جهادی و بخصوص جبهه نصره که البته وی نام آنرا برزبان نیاورد ، تأکید کرد و این اصرار عمدی بود و در حقیقت ضربه هولناکی بر مخالفان بیگانه و تأثیر گذاری آنها بر مخالفان مسلح داخلی وارد کرد اما در عین حال نشان دهنده نقش موثر این گروهها در صحنه بشمار می آید. وی همچنین کوشش کرد با غرب و بویژه امریکا که این گروهها را جزو لیست گروههای تروریسم قرار داده اند با نرمی سخن بگوید.
در اینجا به سه موضوع مهم اشاره می کنیم که در سخنرانی بشار اسد مطرح گردید و و در عین حال آنها را نادیده گرفت:
نخست : طرح ابتکار عمل صلح آمیز براساس انتخابات جدید و پارلمان جدید و قانون اساسی جدید و گفتگوی ملی سراسری بمعنی اقرار بر اینکه تمامی اقدامات اصلاحگرایانه که با عجله صورت گرفت با هدف مهار خشم افکار عمومی در آن هنگام بود چون ان انتخابات پارلمانی و قانون اساسی قانع کننده نبود و نتوانست موافقت افکار عمومی داخلی و خارجی را بدست آورد.
دوم : وی بهار عربی را بطور کلی یک " حباب " خواند ، بسیار ساده بنظر می رسد چون درباره نام بهار عربی اختلاف نظر وجود دارد . رژیم مصر بیش از چهل سال ملت این کشور را سرکوب کرده بود و در خدمت رژیم صهیونیستی قرار داشت ومقاومت را از میان برداشته بود و ملت را به خواری کشانده بود . اضافه براینکه اگر این بهار سوریه نبود ، رئیس جمهوری سوریه اینچنین درباره گفتگوهای گسترده و پارلمان انتخابی جدید سخن نمی گفت و وجود مخالفان داخلی را که می بایست با آنان گفتگو نماید عنوان نمی کرد .
شاید بی فایده نباشد که اشاره کنیم پرزیدنت بشار اسد در آغاز این بهار علیه رژیمهایی سخنان تحریک آمیز بیان کرده بود.
سوم : سخن مبنی بر اینکه مخالفانی وجود ندارند که بتوان با آنان به گفتگو پرداخت و نیز مخالفت با گفتگو با مخالفان خارجی ، چون علت نبود مخالفان در سوریه همانا عدم پذیرش نظام بوجود مخالفان است مگر در بازداشتگاهها و زندانهاست . حتى مخالفان داخلی که وی گفتگو با آنها را پذیرفته است مانند آقایان حسن عبد العظیم ، عارف دلیله، لؤی حسین و پیش از اینها میشل کیلو ( واین نامها ادامه دارد ) همگی دربازداشتگاه و زندان بودند وپس از گذراندن دوره محکومیت آزاد گشتند.
****
امکان ندارد پرزیدنت بشار اسد بدون دخالت نظامی بیگانه سرنگون شود ، که البته احتمال این دخالت هم اکنون بسیار ضعیف شده است ، اگر چه پیش از این نیز بعید بنظر می رسید ، چون دولت امریکا از پیامدهای آن نگران است ونمی تواند نتایج اهانت آمیز آنرا همچنانکه در عراق و افغانستان بوقوع پیوست بپذیرد وفتوای مفتی عربستان و اظهارات شاهزاده سعود الفیصل که روز گذشته گفت کشورش با راه حل مسالت امیز در سوریه موافق است و موضوع خروج بشار اسد تنها به مردم سوریه ارتباط دارد و همچنین اظهار نگرانی ارتش ازاد سوریه از قطع کمکهای مالی و نظامی ، تمامی اینها نشانه هایی هستند که ثابت می کنند رئیس جمهوری سوریه کمتر از گذشته ها بر سرنوشت خود احساس نگرانی می کند.
بسیاری پیش بینی کرده بودند که پرزیدنت بشار اسد در سال 2012 سرنگون میشود وحتى پیش از آن و بسیاری نیز اکنون پیش بینی می کنند که وی در سال جدید سرنگون خواهد شد اما سردی امریکا و گسترش طایفه گرایی و انتقال خطرات بحران سوریه به کشورهای همسایه ( از جمله عراق و دیوار اسرائیل در جولان و فتوای مفتی عربستان و و بی توجهی رژیم مصر و ناپایداری امنیت در کشورهای بهار عربی ) تمام اینها عواملی هستند که می توانند بر عمر رژیم بشار اسد بیافزایند و خدا می داند !
ترجمه محمد ماجد نجار
49261
نظر شما