اندرس فوگ راسموسن دبیر کل ناتو در گفتگو با شبکه یورونیوز تاکید کرد ناتو در مالی مداخله نظامی نخواهد کرد. آندرس فوگ راسموسن به شبکه تلویزیونی یورونیوز، درباره تحولات اخیر اوضاع در شمال آفریقا و گر وگانگیری در الجزایر گفت من به شدت و قاطعانه حملات، قتل و گروگانگیری را محکوم می کنم و به خانواده ها و نزدیکان کارکنانی که کشته شدند تسلیت می گویم و با کشورهایی که از این فاجعه لطمه دیدند، ابراز همدردی می کنم. بخشهایی از مصاحبه راسموسن را در ذیل میخوانید:
برخی ها عقیده دارند جبهه جدیدی در برابر ناتو در سراسر منطقه یعنی سومالی، مالی ، الجزایر ، نیجر و شاید هم در موریتانی گشوده شده است. نظر شما چیست؟
من نقش ناتو را در چنین جبهه هایی نمی بینم البته ما اوضاع را از نزدیک دنبال می کنیم . سالهاست که به اوضاع منطقه صحرای آفریقا و فعالیتهای گروههای تروریستی و گروههای تندروی اصولگرا و باندهای جنایتکار توجه می کنیم. به همین علت من از اقدام سریع فرانسه در مالی به درخواست رئیس جمهور مالی، سپاسگزاری می کنم. به نظر من ضروری بود اقدامات لازم برای هموار کردن راه برای استقرار نیروی ثبات آفریقایی صورت گیرد.
آیا ناتو در نظر دارد به کمک هواپیماهای آواکس و پهپاد یا از طریق ارائه اطلاعات در این نبرد دخالت کند؟
من نقشی برای ناتو به عنوان سازمان در این جنگ نمی بینم اما برخی از اعضای ناتو به صورت انفرادی از لحاظ لجستیک، حمل و نقل و نظارت و ماموریتهای شناسایی به فرانسه کمک می کنند.
اما آنها باید تلاشهایشان را در منطقه ساحل آفریقا هماهنگ سازد بنابراین ناتو همانند مرکز هماهنگی در این ماجرا دخیل است.
ناتو به عنوان سازمان در این عملیات دخالت ندارد.
اکنون اتحادیه اروپا در حال آموزش سربازان مالی است و تجهیزات پزشکی و امثال آن ارائه می کند. آیا این نقش ناتو نیست؟ چرا اتحادیه اروپا این کار را می کند؟
نیروهای مسلح مالی نیازی حیاتی به آموزش دارند. من از این ماموریت اتحادیه اروپا بسیار خوشحالم. ما نمی توانیم به مالی اجازه دهیم به سرزمینی حاصلخیز برای تروریستها تبدیل شود.
اما ناتو در افغانستان مجبور شد با تروریسم مبارزه کند چرا این کار را در مالی نمی کند؟
ناتو نمی تواند ژاندارم جهان باشد و از این کشور به آن کشور مشکلات را حل و فصل کند. به همین علت تقسیم وظایف فکر خوبی است. باید یادآوری کنم شورای امنیت سازمان ملل ماموریت تثبیت اوضاع را در مالی به کشورهای آفریقایی موکول کرده است.
امروز ناتو در حال کمک به یکی از اعضای خود یعنی ترکیه برای دفاع از خود و استقرار سامانه موشکی پاتریوت است. ترکیه در معرض تهدید اشغال نظامی و بمباران قرار ندارد. این سلاحی بسیار قوی برای اینگونه تهدید ها نیست؟ نظر شما چیست؟
این اقدامی کاملا مناسب و صرفا دفاعی است. حوادثی در امتداد مرز با سوریه صورت گرفته بود، به این سوی مرز گلوله شلیک شده بود و انسانهایی جان خود را در طرف ترک مرز از دست داده بودند. ما شاهد شلیک موشک از خاک سوریه بوده ایم. به همین علت تهدید بالقوه جدی وجود دارد به همین علت اعضای ناتو تصمیم گرفتند با سوریه ابراز همبستگی و پدافندهوایی ترکیه را تقویت کنند تا بتوانیم به طور کارآمدی از مردم و خاک ترکیه محافظت کنیم.
اما موشکهای پاتریوت ممکن است برای دیگر اقدامات دفاعی نظیر نظارت بر منطقه پرواز ممنوع به کار رود. آیا احتمال دارد از این موشکها و دیگر سلاحها برای اقدامات آتی نظامی در سوریه و اطراف این کشور استفاده شود؟
ما به هیچ وجه در نظر نداریم در سوریه مداخله نظامی کنیم. از همان ابتدا واضح بود که استقرار سامانه پاتریوت اقدامی صرفا نظامی است و ما در نظر نداریم از آنها برای تدارک ایجاد منطقه پرواز ممنوع استفاده کنیم. در حقیقت از لحاظ فنی این موشکها برای تدارک منطقه پرواز ممنوع یا برای تحمیل آن در نظر گرفته نشده اند.تعادل راهبردی در منطقه در حال تغییر است.
آیا استقرار این سلاحها یکی دیگر از راههای اعمال فشار بر رژیم دمشق و مشوقی برای شورشیان است؟
هدف از استقرار این سامانه دفاع و محافظت از مردم و سرزمین ترکیه است. البته این سلاحها ابزاری برای بازدارندگی است تا رژیم دمشق هرگز به فکر حمله به ترکیه نیفتد. من واقعا از رژیم سوریه درخواست کردم به خواسته های مشروع ملت سوریه توجه و سرکوب غیرنظامیان را متوقف کند. آنچه در سوریه روی می دهد قابل قبول نیست.
آیا پس از دو هزار و چهارده بازهم نیروهایی در این کشور خواهند ماند یا اینکه همانطور که برخی از مسئولان آمریکایی پیشنهاد کرده اند هیچ نیرویی در این کشور نخواهد ماند؟
ما تصمیم گرفته ایم پس از سال دوهزار و چهارده در افغانستان بمانیم و نقشه خود را دنبال کنیم که عبارتست از انتقال تدریجی مسئولیت امنیت به افغانها است. این فرایند آغاز شده و تاپایان سال دوهزار و چهارده به پایان می رسد . در آن تاریخ ماموریت نبرد ما در آن کشور یعنی ایساف به پایان خواهد رسید و از اول ژانویه دوهزار و پانزده، ماموریت آموزشی برای کمک به ارتش افغانستان را آغاز می کنیم. هنوز تعداد نیروهایی که برای آموزش قرار است در افغانستان بمانند مشخص نیست. تصمیم نهایی در آینده ای نزدیک گرفته خواهد شد.
5252
نظر شما