مصطفی کواکبیان دبیرکل حزب مردم سالاری و دبیرکل جبهه اصلاح طلبان که نام او این روزها به عنوان یکی از کاندیداهای جریان اصلاحات برای یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری مطرح است در گفتگویی مشروح با مهر وضعیت جریان اصلاحات را در آستانه انتخابات تشریح کرد.
این کاندیدای احتمالی جریان اصلاحات در واکنش به شروط برخی از اصلاح طلبان برای ورود به انتخابات اعتقاد دارد: اگر خود اصلاح طلب ها در حاکمیت قرار داشتند و یک حزب اصولگرا می آمد می گفت من به این شرط می آیم در انتخابات شما شرکت می کنم واقعا ما می پذیرفتیم؛ می گفتیم "برو دنبال کارت.هر کس دوست داشت در انتخابات شرکت کند هر کس دوست نداشت شرکت نکند."
گزیده اظهارات دبیرکل جبهه اصلاح طلبان در گفت و گو با مهر در ادامه می آید:
• در انتخابات مجلس نهم شورای هماهنگی جبهه اصلاحات وارد رقابت ها نشد اما این دوستان آمدند در قالب جبهه مردم سالاری فعالیت کردند. یا مثلا در سال 88 تحت عنوان ائتلاف مردمی وارد انتخابات شدند و در انتخابات مجلس هشتم هم با نام جبهه مردمی اصلاحات وارد رقابت ها شدند ؛ بنابراین این احزاب و گروهها همیشه وجود داشتند اما درشورا نبودند. تا اینکه بعد از انتخابات مجلس نهم تصمیم گرفتیم عنوان اصلاح طلبی هم دنبال خودمان داشته باشیم؛ البته ما برای تغییر نام جبهه مردم سالاری خیلی اصرار نداشتیم، اما به خاطر نظر دوستان این نام (جبهه اصلاح طلبان) را برای این جبهه گذاشتیم و در واقع خیلی موافق تغییرنام نبودیم و این تغییر یک امر جبری بود.
• در دو جریان اصولگرا و اصلاح طلب دو دیدگاه نسبت به حضور اصلاح طلبان در انتخابات وجود دارد. یک طیفی از اصلاح طلبان اعتقاد به عدم حضور در انتخابات دارند و طیف نزدیک به شما می گویند باید در انتخابات شرکت کنیم. در جریان اصولگرا هم عده ای اعتقاد دارند که اصلاح طبان می توانند در انتخابات شرکت کنند و گروهی دیگر اعتقاد دارند بدلیل اینکه اصلاح طلبان درانتخابات قبل شرایط بازی را به هم زدند، دیگر قابل اعتماد نیستند و تضمینی وجود ندارد که درباره انتخابات را زیر سوال را نبردند؟
• یک حزب سیاسی نسبت به انتخابات 5 موضع و رویکرد بیشترنمی تواند داشته باشد ، یا باید بگوید که انتخابات را تحریم می کند یا سکوت می کند و یا اینکه بگوید خودم شرکت نمی کنم ولی تحریم هم نمی کنم و دیگر آنکه کاندیدا بدهد و یا از کاندیدای دیگران حمایت کند . بلاخره باید یکی از این 5 راه را انتخاب کند وهر حزبی می تواند به یکی از این گزینه ها برسد.
• در مورد اصلاح طلبان تا به امروز از هیچ حزب اصلاح طلبی نشنیده ام که گزینه تحریم را انتخاب کند. شنیده ایم که بگویند ما شرکت نمی کنیم اما نگفته اند که تحریم می کنیم.گفته اند که سکوت می کنیم مانند مجلس نهم که خیلی ها سکوت کردند. من معتقدم که دلیل قانع کننده ای برای یک حزب درون نظام وجود ندارد که در انتخابات شرکت نکند.
• یک اتفاقی در سال 88 افتاده که همه می دانیم حالا اگر می خواهیم اپوزیسیون شویم و انقلابی گری کنیم خوب راهش داشتن حزب نیست . راه آن این است که یک گروههای پارتیزانی درست کنیم و زیرزمینی فعالیت های خیلی جدی داشته باشیم و بیافتیم در خط مبارزات مسلحانه. اما وقتی که اسم مان اصلاح طلب شده است یعنی اینکه در درون نظام می خواهیم کار حرفه ای خود را دنبال کنیم و من غیر از این معنای دیگری از اصلاح طلبی نمی فهمم . یعنی با حفظ این ساختار می خواهیم مثلا کچ تابی ها یا مسائل نابسامان را اصلاح کنیم؛ لذا دلیل خیلی قانع کننده ای برای عدم شرکت در انتخابات نمی بینم.
• اگر اصلاح طبان در حاکمیت بودند و یک حزب اصولگرا برای شرکت در انتخابات شرط می گذاشت می گفتیم "برو دنبال کارت".
• اگر بخواهیم برای شرکت در انتخابات شرط بگذاریم خوب شرط را که به کسی نمی دهند شرایط را باید خودمان محقق کنیم. خود همین اصلاح طلب ها اگر در حاکمیت قرار داشتند و یک حزب اصولگرا می آمد می گفت من به این شرط ها می آییم در انتخابات شما شرکت می کنم واقعا ما می پذیرفتیم؛ می گفتیم "برو دنبال کارت."هر کس دوست داشت در انتخابات شرکت کند هر کس دوست نداشت شرکت نکند.
• من قبلا هم هشدار داده بودم ما علائمی می بینیم که نشان دهنده آن است که بنای امورغیر قانونی را پایه گذاری می کنند و حداقل برخوردهای غیر اخلاقی در انتخابات را دارند رسم می کنند. من اعتقاد دارم که اشکالی ندارد که دولت اگر طرح هایی دارد آن را در وقت قانونی خود به مجلس ارائه کند و قبل از آن هم حرفی در مورد آن نزند. اما نه اینکه بیاید در ساعت پربیننده تلویزیون مثلا بگوید می خواهیم هدفمندی یارانه ها را 5 برابر کنیم . این حرف انتخاباتی است و در آن شکی نیست.
• دولتی که 5 -6 ماه بیشتر به عمرش باقی نمانده است چکار دارد به بحث هایی که مثلا در یک سال آینده می خواهد اتفاق بیافتد. دولت با بحث های این چنینی می خواهد وضعیت ساختار اقتصادی را متلاطم کند. یا مثلا بیاید بگوید 500 هزار نفر را می خواهیم استخدام کنیم. اگر این استخدام ها طبق ضوابط استخدام است که اصلا گفتن ندارد.
• می گویند بیایید توبه کنید یا صحبت های دیگر. من حرفم این است که هر کس که تخلف می کند جلویش را بگیرید و اصلا نگذارند وارد انتخابات شود و تخلف کند. بله اصلاح طلبان در انتخابات 88 بسیار فعال بودند و خیلی از آنها هم بعد از انتخابات آمدند با کلیت نظام هماهنگی کردند. خیلی ها در مجلس هشتم به ما گفتند که بیایید در مراسم تنفیذ شرکت نکنید. بیاید بیانیه بدهید کل سیستم انتخابات غیر قانونی است.
• واقعیت این است که تا شب انتخابات کاندیدا داشتیم، برنامه داشتیم. بنده 20 خرداد 88 ،5 استان رفتم و بر علیه احمدی نژاد هم تبلیغ می کردم ولی بعد از آن گفتیم تمام شد.
• ما بعد از انتخابات 88 یک طرحی مطرح کرده بودیم که بعدها معروف شد به لوئی جرگه ایرانی.مدتها روی این طرح کار کردیم. 3-4 دفعه پیش حضرت آیت الله مهدوی کنی رفتیم و گفتیم شما بیایید وسط دعوت کننده باشید داخل مجلس جلسه می گذاریم همه طرفها بیایند بحث کنند که زندانیان آزاد شوند و توقیف برخی مطبوعات و احزاب برداشته شود از آن طرف هم دولت احمدی نژاد به رسمیت شناخته شود. یک طرح خیلی مفصلی بود اما گوش ندادند و ما هم دیدیم بی خودی گلویمان را خسته می کنیم و این ماجرا را رها کردیم. لذا اصلاح طلبانی که بعد از انتخابات تخلف کردند باید ببینند چه کسانی بودند واقعا بعد از انتخابات چه اتفاقاتی افتاده که معتقدند درست نیست اصلاح طلبان بیاید؛ پس بگویند می خواهیم بازی را با مسابقه تک نفره پیش ببرم و آن طرف هم نیاید. پس خودشان را پیروز اعلام کنند و دیگر هم رقابتی باقی نمی ماند.
• از روز اول هم گفتم تا بخواهید در انتخابات 88 تخلف شده اما تقلب به مفهومی که 11 میلیون رای جابجا بشود نشده است. و الان هم می گویم معتقدم که سیستم انتخاباتی ما طوری نیست که بشود تقلب کرد.
• ستاد انتخاباتی خاتمی در سمنان را چه کسی اداره کرد؟ یا در حزب همبستگی چه کسی مسولیت داشت ؟ما حدود 80 نفر فراکسیون همبستگی در مجلس ششم داشتیم و بنده قائم مقام دبیر کل بودم؛ پس در آن زمان اینها هم اصلاح طلبان بدلی بودند.
• تعدد کاندیداهای جریان اصولگرایی و عملکرد بد دولت اجمدی نژاد دو فرصت برای حضور اصلاح طلبان در انتخابات است.
• نمی گویم که حتما باید پیروز باشیم ، اما چون بدنه جامعه دل خوشی از اوضاع معیشتی ، اقتصادی و سیاست خارجی، سیستم اداری ، اوضاع اجتماعی و ناهنجاری های فرهنگی از دولت آقای احمدی نژاد ندارد و مردم ما دنبال تغییر هستند؛ این موضوع زمینه را برای حضور اصلاح طلبان فراهم کرده است و البته در کنار این،اختلافات عدیده ای هم که میان اصولگرایان ایجاد شده به شرایط حضور اصلاح طلبان کمک کرده است.
• بنده شخصا از لحاظ انگیزه شخصی چندان تمایلی برای حضور در انتخابات ندارم نه اینکه بخواهم ناز کنم اما استدلال هایی که برای عدم حضور در انتخابات دارم را در جبهه اصلاح طلبان گفته ام و در جلسه آخر شورای مرکزی هم خواهم گفت. امیدواریم که استدلال ما قبول واقع شود؛ من دلم خوش نیست که نامم کبوتر حرم شود.
• اگر خاتمی نیاید طرح مناسک اجرایی می شود و این طرح را هم ما نمی خواستیم خودمان اجرا کنیم.از روز اول اعلام کردیم مجمع روحانیون و خاتمی بیایند این کار را در دستشان بگیرند و شخص خود خاتمی پرچمدار آن باشد و با محوریت ایشان این کار صورت بگیرد اما ظاهرا نمی شود و ما هم یک توانی داریم و در یک حدی می توانیم مشورت کنیم.
• معظم رهبری در فرمایشاتشان به انتخابات آزاد اشاره و تاکید داشته اند که" معلوم است که باید انتخابات آزاد باشد. " ولی هشدار مشفقانه ایشان به این دلیل بود که کسانی که نیت خیری دارند مراقب باشند که این مسئله موجب سوءاستفاده نشود و این موضوع القاء نشود که انتخابات 33 سال گذشته غیر آزاد بوده است.
• خیلی از انتخابات ها را اصلاح طلبان برگزار کرده اند بنابراین نمی شود گفت که انتخابات غیر آزادی برگزار شده؛ اما باید مراقب بود استفاده از این لفظ و تکرار این واژه ، این شائبه را در جامعه ایجاد نکند که گویا انتخابات آزاد نیست پس باید انتخابات آزاد برگزار شود.
/27295
دبیرکل جبهه اصلاح طلبان می گوید اگر خاتمی نیاید طرح مناسک اجرایی می شود و این طرح را هم ما نمی خواستیم خودمان اجرا کنیم.
کد خبر 272206
نظر شما