انتخابات مجلس ششم در حالی، اواخر سال 1378 برگزار گردید كه تخلفات زیادی در حوزه انتخابیه تهران و در كارنامه عملكرد مصطفی تاجزاده، رئیس ستاد انتخابات وزارت كشور، به ثبت رسید. در پی این تخلفات گسترده كه «مغایرت تعداد تعرفهها و برگهای رأی، وجود آرایی كه دارای مهر نظارت نیستند، آرایی با دو خط، مغایرت تعداد آرای مردم داخل صندوق با بازشماری مجدد، فقدان فرم كه باید داخل صندوق باشد، پارگی لفاف صندوقها، نبودن لاك و مهر بر روی برخی از صندوقها» را شامل میشد و در بررسی 867 صندوق مورد بازشماری توسط شورای نگهبان كشف شده بود. دبیر شورای نگهبان در نامههایی از محضر مقام معظم رهبری تقاضای دستور حكومتی و مصلحتاندیشی در این زمینه نمود:
محضر مبارك مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله خامنهای مدظلهالعالی
با سلام
احتراماً، همانطور كه مستحضرند، پس از بررسی 528 صندوق توسط هیئت اجرایی و هیئت نظارت در اواخر سال 1378، پرونده انتخابات حوزه انتخابیه تهران در اواخر اسفند 1378 به شورای نگهبان ارسال شد. در این پرونده شكایت چند تن از داوطلبان نمایندگی وجود داشت كه مطابق قانون، شورای نگهبان باید به آنها رسیدگی میكرد. شورای نگهبان به منظور رسیدگی به شكایت یاد شده و همچنین رفع و دفع برخی شبهات علاوه بر موارد شكایت، تعداد دیگری از صندوقها را مورد بررسی قرار داد و مجموعاً 867 صندوق مورد بازشماری قرار گرفت و متأسفانه با برخی از اشكالات و تخلفات شكلی و ماهوی برخورد شد، از جمله: مغایرت تعداد تعرفهها و برگهای رأی، وجود آرایی كه دارای مهر نظارت نیستند، آرای با دو خط، مغایرت تعداد آرای مردم داخل صندوق با بازشماری مجدد، فقدان فرم كه باید داخل صندوق باشد، پارگی لفاف صندوقها، نبودن لاك و مهر بر روی برخی از صندوقها و تخلفات دیگر ... در این شرایط شورای نگهبان در برابر این امر دشوار قرارگرفته است كه چنانچه بخواهد به همین ترتیب بازشماری را ادامه دهد، با توجه به تجربه بازشماری تا این مرحله و با توجه به موانع و مشكلات ناشی از بررسیهای صندوقها و طول مدت بازشماری تا این مرحله، بازشماری كامل به مدت طولانی دیگری نیاز دارد كه شاید در شرایط كنونی امكان اقدام به آن وجود نداشته باشد و علاوه بر این به مصلحت مردم و مجلس نیست و با توجه به نتایج كنونی، شورای نگهبان نمیتواند صحت انتخابات را تأیید كند. با عنایت به آنچه گذشت، شورای نگهبان مصلحت دید كه موضوع و مسائل مربوط به آن را به استحضار حضرتعالی برساند و از آن مقام معظم تقاضای راهنمایی كند. شرح و تفصیل تخلفات مزبور در ضمایم پیوست تقدیم میشود.
دبیر شورای نگهبان ـ احمد جنتی
مقام معظم رهبری در پاسخ به این نامه، در حكمی دستور دادند تا ضمن آنكه شورای نگهبان با ابطال صندوقهای مخدوش نتیجه انتخابات حوزه انتخابیه تهران را اعلام كند، دستگاه قضایی و سازمان بازرسی كل كشور، عاملان تخلف در صندوقهای مخدوش را شناسایی و تحت تعقیب قانونی قرار دهند. متن حكم مقام معظم رهبری بدین شرح است:
« بسم الله الرحمن الرحیم
حضرات اعضای محترم شورای نگهبان (دامت توفیقاتهم)
با سلام و تحیت
در پاسخ به نامهی آقایان محترم در مورد انتخابات تهران، ابتدائا لازم میدانم از تلاش مسؤولانهی آن شورا در پاسداری از آراء انتخاباتی ملت شریف ایران، از دقتی كه در عمل به وظیفهی بزرگ امانتداری، به كار بردهاید صمیمانه تشكر كنم. بیشك خدمات مرارتبار و پررنجی از این قبیل، پاسخ شایستهی مسؤولان به این ملت بزرگ و وظیفهشناس و لازمهی شكرگزاری نعمت نظام اسلامی در برابر خداوند متعال است.
اینجانب پس از قدردانی و تشكر از تلاشهای آقایان محترم و دیگر دستاندركاران انتخابات، نكات زیر را اعلام میدارم:
1ـ صندوقهایی كه مخدوش بودن آن از نظر شورای نگهبان به اثبات رسیده است و با معیارهای آن شورا قابل تأیید نیست باید ابطال گردد.
2 ـ به نظر میرسد كه بازشماری بقیه صندوقها كه طبق آنچه در نامهی خود مرقوم داشتهاید جز در مدتی طولانی ناممكن و بر خلاف مصلحت است، وظیفهای شرعی و قانونی را متوجه آن شورا نمیسازد زیرا وجود تخلف در آنها محرز نیست.
3 ـ وضعیت منتخبان تهران با توجه به كلیه صندوقها بجز آنچه دربند 1 آمده است ملاحظه و نتایج آن به عنوان نتایج قطعی انتخابات تهران اعلام شود.
4 ـ دستگاه قضایی و بازرسی موظفند عاملان تخلف در صندوقهای مخدوش را شناسایی و تحت تعقیب قانونی قرار دهند.
در پایان از خداوند متعال توفیق و كمك به آقایان محترم و همهی خدمتگزاران به كشور و نظام مقدس اسلامی را مسألت میكنم.
سید علی خامنهای
1717
نظر شما