فرمانده کل سپاه با اشاره به عدم پذیرش صلح از سوی امام خمینی(ره) در سالهای اولیه جنگ اظهار کرد:‌ امام (ره) می‌دانست که درخواست صلح صدام برای بازسازی نیروها و حمله دوباره است.

سردار سرلشکر محمدعلی جعفری در همایش تبیین مکتب دفاعی انقلاب اسلامی در آرا و اندیشه‌های امام و مقام معظم رهبری، با اشاره به جنگ هشت ساله گفت:‌ بیش از یک و نیم سال از پیروزی انقلاب نگذشته بود که استکبار جنگی را علیه کشور ما تحمیل کرد؛ کشوری که تازه انقلاب کرده بود و نظام و سیستم حاکم بر آن در حال تغییر و تحول بود و نیروهای دفاعی آن از قدرت لازم برای دفاع از مرزها و خاک کشور برخوردار نبودند.
اهم سخنان فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ادامه به نقل از ایسنا می‌آید:
  • امام (ره) بر اساس مکتب دفاعی اسلام اولین اقدامی که انجام داد این بود که بر خلاف انقلاب‌های دیگر که تمامی سیستم‌های نظامی و اداری را منحل می‌کنند، با دوراندیشی ارتش را حفظ کرد؛ البته این ارتش با پیروزی انقلاب دچار تغییرات زیربنایی شد.
  • با این وجود جنگ در شرایطی به کشور ما تحمیل شد که آمادگی لازم برای دفاع از کشور وجود نداشت و نیروهای جدیدی مانند سپاه نیز آمادگی و تخصص لازم را هنوز کسب نکرده بودند. رییس‌جمهور وقت که فرماندهی جنگ را نیز بر عهده داشت، نگاهی متفاوت از نگاه انقلابی و اندیشه‌های مکتبی به جنگ داشت و این مساله در شش ماه اول جنگ علاوه بر نبود آمادگی، یکی از مشکلات اساسی بود.
  • نگاه مدیریتی حاکم بر جنگ در دوران رییس‌جمهور وقت، هماهنگ با نگاه انقلابی و مکتبی نبود.‌ رییس‌جمهور وقت معتقد به حضور نیروهای مردمی نبود و این در مقابل دیدگاه امام (ره) قرار داشت.
  • با نگاه و تفکر غیراسلامی و غیرانقلابی ممکن نبود که دشمن از کشور بیرون رانده شود. از اسفندماه سال 59 بود که نیروهای مردمی در جبهه‌ها حضور یافتند و توان انجام عملیات‌های بزرگ با نگاه مکتبی و با اتکا به نیروهای عظیم مردمی درست پس از عزل و فرار بنی‌صدر انجام شد. اولین عملیات که تحت عنوان عملیات فرماندهی کل قوا نامگذاری شده بود انجام شد و امام در آن دستور شکست حصر آبادان را صادر کردند. برای نیروهای ارتش نیز با آمدن صیاد شیرازی که نگاه ارزشی و هم‌جهت با نگاه امام(ره) داشت، جنگ ادامه یافت.
  • در جنگ اینکه چگونه و با اتکا به چه بخشی می‌خواهیم دفاع کنیم، یعنی می‌خواهیم جنگ را با اتکا به تجهیزات و فناوری‌های دفاعی و در یک جمله با اتکا به ابزار مادی اداره کنیم یا نه، مهم است. نگاه رییس‌جمهور وقت این بود که باید جنگ را با نگاه تخصصی و اتکا به توانمندی‌های نظامی اداره کنیم اما همین نگاه غیراسلامی و غیرمکتبی تنها سه - چهار ماه توانست دوام آورد بدون اینکه کم‌ترین دستاوردی داشته باشد. حتی در چندماهی که در مقابل دشمن مقاومت صورت گرفت، به دلیل حضور نیروهای مردمی بود.
  • با یک تحول در سیستم مدیریتی و تغییر نگاه به جنگ و دفاع و حذف نگاه انحرافی و سیستم مدیریتی با رفتن بنی‌صدر و حاکم شدن نگاه مکتبی و اسلامی، نتیجه جنگ 180 درجه تغییر کرد. بنی‌صدر که فکر می‌کرد کشور از ادامه جنگ ناتوان است به قبول پیشنهاد مذاکره و صلح اصرار داشت اما پس از این تغییر، این دشمن بود که پیشنهاد صلح کرد و برای مذاکره التماس می‌کرد و این در حالی بود که همه دنیا پشت سر دشمن قرار گرفته بود و ما در محاصره قرار داشتیم.
  • یکی از نکات برجسته در اندیشه امام(ره) این بود که پس از عقب‌نشینی دشمن عملیات را ادامه دادیم. برای خیلی‌ها این مساله هم در آن زمان و هم پس از سال‌ها بدون پاسخ مانده بود. امام با شناختی که از صدام و کینه‌های دشمنان به انقلاب داشت پیش‌بینی کرده بودند که اگر پیشنهاد صلح را بپذیرند تنها به دشمن فرصت داده شده است که خود و ضعف‌هایش را بازسازی کند و بدون تردید دوباره حمله خواهد کرد. در واقع هوشمندی امام در این باره برای ایجاد امنیت پایدار در مرزها و شناساندن متجاوز اصلی و اثبات مظلومیت و حقانیت جمهوری اسلامی بود.
  • نگاه امام به جنگ صرفا دفاع از خاک کشور نبود، کما اینکه هدف دشمن نیز تنها گرفتن خاک ایران نبود بلکه هدف اصلی آن ضربه زدن به انقلاب و نظام بود و امام برای مقابله با همین هدف هشت سال جنگ را اداره کردند.
  • بسیاری در نگاه اول به جنگ، تنها خسارت‌های مادی آن را می‌بینند اما امام معتقد بود که در این نبرد، حقانیت اسلام و احساس ذلت دشمنان را ثابت کردیم. استقلال و خودکفایی امروز کشور نتیجه هشت سال دفاع مقدس بود. استمرار روح اسلام انقلابی در جهان و بیداری اسلامی و فتح فلسطین و پیروزی‌هایی که در جنگ‌های 22 و 33 روزه دیدیم، نتیجه هشت سال دفاع مقدس بود.
  • امام(ره) همواره بر حفظ حالت آفندی در جنگ تاکید داشتند.‌ در هشت سال جنگ به غیر از چند ماه اول و آخر آن، ابتکار عمل و حالت آفندی در دست ایران بود؛ ایرانی که در محاصره اقتصادی قرار داشت و از نظر تجهیزات با دشمن قابل قیاس نبود.
  • نگاه مقام معظم رهبری در ادامه نگاه امام در مکتب دفاعی اسلام قرار دارد.‌ مقام معظم رهبری همواره به آمادگی دفاعی برای استمرار انقلاب اسلامی و تحقق اهداف آن از سال 68 که مسئولیت سنگین رهبری را بر عهده گرفتند، تاکید داشتند. نگاه سیستمی، تشکیلاتی و راهبردی به انجام اقدامات استراتژیک از دیگر نکات مورد توجه مقام معظم رهبری بود.
  • پس از پایان جنگ و رحلت امام(ره) فضایی ایجاد شده بود که برخی به دنبال کاهش نیروهای نظامی و ادغام ارتش و سپاه بودند. در مقابل این نگاه انحرافی، مقام معظم رهبری ایستادند و سپاه را حفظ کردند و ماهیت سازمانی سپاه را که تا پیش از آن به طور کامل مشخص نشده بود، نظامی تعیین کردند و این یک تصمیم بسیار استراتژیک و تعیین کننده بود که در مقابل فشارها برای کوچک‌سازی و ادغام ارتش و سپاه گرفتند.
  • مقام معظم رهبری سپاه و ارتش را دو سازمان مکمل هم خواندند و بر این اساس، خطوط فاصل بین آن دو مشخص و ماموریت‌ها تفکیک شد. نیروی قدس و مقاومت بسیج نیز دو نیروی دیگری بود که مقام معظم رهبری اضافه کردند و نه تنها استعداد نیروهای سپاه کاهش نیافت بلکه گسترش بخش دفاعی پس از جنگ نیز هم در سپاه و هم در ارتش با نگاه خاص شخص رهبری پیگیری شد.
  • مقام معظم رهبری همواره بر حفظ و ارتقاء آمادگی دفاعی سپاه و ارتش تاکید کرده‌اند و هر ماه با فرماندهان چندین جلسه دارند. امروز اگر می‌بینیم دشمنان ما حتی جرات بیان تهدید نظامی ندارند، حاصل آمادگی نیروها و نگاه مقام معظم رهبری است.
  • ‌ مقام معظم رهبری همواره از خودکفایی و بخش تحقیقات دفاعی چه در سپاه و چه در ارتش قاطعانه حمایت می‌کنند و ما پیشرفت‌های امروز را مدیون پیگیری‌های ایشان هستیم. مقام معظم رهبری همچنین بر لزوم اشراف اطلاعاتی بر دشمن نیز همواره تاکید داشته‌اند.
17219
کد خبر 274840

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین