ایبنا نوشت: در فرهنگ اسلامی سخن از «خمس» و «انفال» زیاد به میان آمده و خاطر نشان شده است که خدای متعال، خاندان رسالت را در بهرهگیری از «زکات» منع کرده و در مقابل، خمس و انفال را در اختیار آنان قرار داده است.
در بخشی از مقدمه این اثر میخوانیم: «این سخن در عین داشتن حقیقت، ذهنیت دیگری را نیز به دنبال داشته و آن این است که خاندان رسالت منبع درآمدی جز این دو نداشتهاند و تمام نیازمندیها، حتی جوایزی که به افراد میدادند و یا کمکهای مالیای که به افراد میکردند، همه و همه از این دو منبع تأمین میشد. این اندیشه، به صورت یک اندیشه جزئی پابرجا، اما به صورت کلی صحیح نیست، زیرا تاریخ زندگی آنان برخلاف این امر گواهی میدهد.»
بزرگانی که پیوسته مردم را به کار و کوشش دعوت میکردند و کشاورزی را کیمیای اکبر میخواندند و افراد فارغ و بیکار را نکوهش و سربار مردم بودن را به کلی مذمت میکردند، هرگز ممکن نیست خود پویای این راه نباشند. هرچند تاریخ، فعالیت اقتصادی پیامبر(ص) را در دوران بعثت و هجرت ضبط نکرده است، ولی تاریخ زندگی آن حضرت قبل از بعثت و همچنین زندگی امامان در این قسمت درخشندگی خاصی دارد.
کتاب حاضر این موضوع را به نحو مستدل مورد بررسی قرار داده و با دلایل تاریخی و اسناد ثابت کرده است که امامان، علاوه بر خمس و انفال، خود نیز در امور اقتصادی در حد توان کوشا بودند و درآمدهای شخصی آنان را میتوان در امور زیر خلاصه کرد: 1. نحلهای که پیامبر گرامی در اختیار خاندان علی(ع) قرار داد(فدک و غیره) 2. هدایایی که مردم از پاکیزهترین و حلالترین اموال خود به حضورشان تقدیم میکردند. 3. درآمدهایی که از طریق فعالیتهای کشاورزی، باغداری، حفر قنات و غیره عایدشان میشد. 4. تجارت و بازرگانی که به مردم نمایندگان خود صورت میدادند.
کتاب «منابع مالی اهل بیت(ع)» در سه فصل با عنوانهای «مباحث مقدماتی»، «هدایا و کمکهای مالی اهل بیت(ع)» و «اموال خصوصی» به نگارش درآمده است. تاریخ تمدن اسلام، تاریخ پیامبر اسلام، تاریخ یعقوبی، تذکرةالخواص، تفسیر نورالثقلین و تفسیر القرآن الکریم برخی از منابع مورد استفاده در این اثرند.
کتاب «منابع مالی اهل بیت(ع)» در 300 صفحه با شمارگان هزار نسخه و بهای 90 هزار ریال منتشر شده است.
6060
نظر شما