علیاکبر صالحی در سخنانی در همایش دو روزه ایران و همسایههای منطقهای در اوراسیا با بیان اینکه در شرایط حساس بینالمللی هستیم، گفت: تغییرات در پیرامون ما آن چنان با سرعت در حال وقوع است که سابقه چنین تحول و سرعتی در تغییرات پیش از این وجود نداشته است. سقوط قدرتهای بزرگ مثل شوروی حادثه کوچکی نبود اما رخ داد و امروز تحولاتی که در درون خاورمیانه شاهد هستیم کوچک نیستند و در حال رخ دادن هستند.
وی ادامه داد: ملتها و دولتهایی در این برهه حساس موفقند که بتوانند با هوشمندی آینده را به درستی ببینند و تحلیلی خوب از وضعیت موجود و ریشههای تحولات داشته باشند. اگر نتوانیم با تحلیل درست، آینده صحیح را ببینیم در سیاستهای خود به بیراهه میرویم.
اهم سخنان وزیر خارجه ایران در ادامه به نقل از ایسنا و فارس می آید:
• امروز بازنده و برنده را رسانهها تعیین میکنند، آنها میتوانند به راحتی حق را جای باطل و باطل را جای حق جلوه دهند از این رو مقولاتی که در چارچوب فرهنگ میگنجند از جمله رسانه بسیار مهم هستند.
• ما در دهههای گذشته شاهد جابجایی روند قدرت و ثروت از غرب به شرق بودهایم و امروز میبینیم قدرتهایی مثل چین و سایر کشورها در آسیای جنوب شرقی ظهور پیدا کردهاند. ما امروز شاهد اوجگیری همکاریهای امیدبخش منطقهای و جریانهای منطقهگرایی هستیم و همکاریها در منطقه اوراسیا نیز در این چارچوب قرار دارد.
• اوراسیا از کانونهای مهم قدرت در روابط بینالملل است که از پایان قرن نوزده از آن به عنوان قلب زمین (هارتلند) یاد کردهاند و با وجود معادلات سیاسی، اقتصادی و امنیتی، اهمیت این منطقه کماکان حفظ شده است.
• ایران به عنوان یک قدرت منطقهای و مهم در خاورمیانه میتواند با فعال کردن ظرفیتهای متنوع خویش گام مهمی را در تحقق امنیت اوراسیا بردارد.
• هرگونه حرکت تکروانه و حذفی، تعادل، توازن و پایداری نظام منطقهای را متزلزل میکند و رشد و توسعه و رفاه ملتها را تحت تاثیر قرار میدهد از این رو نیاز است تا با همگرایی منطقهای و مسئولیتپذیری جمعی در قبال تحولات اوراسیا همکاری کنیم.
• جهانی فکر کرد و منطقهای عمل کرد و در همین راستا ایران معتقد است ساختار همکاریهای اوراسیایی باید تقویت شود و موانع همکاریهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی شناسایی و رفع شود.
همچنین علیاکبر صالحی در حاشیه همایش ایران و همکاریهای منطقهای در اورآسیا در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره اظهارات دبیرکل سازمان ملل مبنی بر اینکه اجازه نخواهند داد ایران مثل کرهشمالی به سمت آزمایش بمب و سلاح هستهای برود، تاکید کرد: انتظار است آقای بانکیمون به عنوان یک شخصیت بینالمللی و دبیرکل سازمان ملل بدون سمتگیری و جهتگیری نظراتش را ارائه کند و این نظرات باید مبتنی بر حقایق باشد نه اینکه براساس امیال دیگران و با سمتگیری نظر دهد وگرنه اعتبار خود را به عنوان دبیرکل سازمان ملل از دست خواهد داد.
گزیده اظهارات وزیر خارجه در جمع خبرنگاران در ادامه به نقل از ایسنا می آید:
• درباره این که قرار است مذاکراتی در روسیه با حضور تمامی گروههای سوری اعم از موافق و مخالف برگزار شود که شرط این مذاکرات از سوی مخالفان برکناری بشاراسد است؟ من چنین چیزی را نشنیدم اما بحث ما این است که حکومت سوریه و معارضان بنشینند دولت انتقالی تشکیل دهند پیشنهاد اخضرابراهیمی هم همین است. پیشنهاد ژنو 2 هم همین را میگوید و معاذالخطیب هم تقریبا چنین پیشنهادی را مطرح کردند البته پیش شرطهایی را مطرح کردند.
• جمهوری اسلامی ایران طرح شش مادهای را ارائه کرده است که ناظر بر همین مساله است مبنی بر اینکه خشونت ها متوقف شود و معارضه و دولت بنشینند و مذاکره کنند و دولت انتقالی تشکیل دهند.
• درباره هماهنگیها با گروههای مخالف درباره نشست ماه آینده در مسکو، ما با روسها در تماس دائم هستیم نظر ما و آنها و چینیها و حتی بیانیه ژنو 2 یکی است اولین چیزی که میخواهیم توقف خشونت ها است و این اولین چیزی است که باید صورت گیرد و بعد هم معارضه ودولت بدون پیششرط با یکدیگر مذاکره کنند. گفتوگو یک فرایند است وقتی این فرآیند آغاز شود خیلی از این مسائل در خلال این روند قابل حل و فصل است.
- ایران امروز نظر خود را درباره طرح پیشنهادی مصر برای حل بحران سوریه، به مسؤولان قاهره ارائه خواهد کرد. پیشنهاد حکومت سوریه این است که با برقراری آتشبس، گفتوگوها آغاز شود. ایران نیز یک طرح 6 مادهای ارائه داده که در آن خشونتها باید متوقف شود و پس از توافق معارضه و دولت، دولت انتقالی را تشکیل دهد. سران 3 کشور ایران، مصر و ترکیه در این خصوص رایزنیهایی داشتند و به نتایج خوبی رسیدیم و امروز قرار است تهران نظر خود را درباره طرح مصر به مسؤولان قاهره اعلام کند. علنی شدن مفاد طرح مصریها درباره سوریه برعهده خود آنها است و هر زمان خودشان مناسب دانستند، طرحشان را علنی خواهند کرد.
/27295
نظر شما