اکنون زمان آن فرا رسیده است تا درباره نه های دهگانه و سناریوهای احتمالی آینده در مصر توضیح دهم . در سایه دشواریهایی که هم اکنون مصر وپس از انقلاب بزرگ با آن روبروست و پس از روی کار آمدن اخوان المسلمین ، این موضوع از اهمیت بسیاری برخوردار است. بعقیده اینجانب هر مصری که در این سرزمین مصر زندگی می کند ، باید از این نه های دهگانه آگاهی داشته باشد که البته کم وبیش در حال حاضر در صحنه مصر بچشم می خورد وهمه با مقداری اختلاف آنرا احساس می کنند که البته نگرانی و نا أمیدی را نیز بوجود آورده است:
نخست : نه به نقض حقوق بشر.
درباره وقوع جنایتهای وحشتناکی در مصر خواندم ونیز با چشم خود دیدم از جمله تجاوز جنسی به بازداشت شدگان. همچنین موضوع وادار کردن آنان به راه رفتن چهار دست وپا و با حالت لخت وبرهنه در مراکز پلیس همانند حیوانات چهار پا ، و همچنین مواردی از بر زمین کشیدن آنان از جمله " حماده صابر" . حماده صابر کسی است که با اتهامهای دروغین در دام افتاد و ما در اینجا به فرموده خداوند در قرآن کریم اشاره می کنیم " وما انسان را مورد کرامت قرار دادیم" .
دوم : نه به تجزیه جامعه و یا تقسیم آن
میهن ما پاره پاره شده چون اسلامگرایان در برابر لائیکها و لیبرالها قرار گرفته اند و حتی مسلمانان در برابر اقلیتهای غیر مسلمان و یا مسیحی ایستاده اند همچنانکه دولت در برابر مخالفان خود قرار دارد . حتی خود اسلامگرایان افراطی و میانه روها نیز با یکدیگر اختلاف دارند . در عین حال کسانی هستند از جمله تکفیریها که فتواهای غیر معمول صادر می کنند و کم کم در جامعه مصر جای میگیرد که در نتیجه جایگاه یک طبقه ویا یک گروه بر دیگران برتری می یابد . در برابر این، لائیکها و لیبرالها نیز بدون محدودیت اقدام می کنند وهمگی مدعی اصلاح طلبی هستند . در عین حال تمامی گروهها دچار تفرقه وتجزیه شده اند که معنی و آینده آن مشخص نمی باشد.
سوم: نه به بی وبندباریهای امنیتی و سیاست تهدید و ترس از سوی هرکس که باشد و آری به آرامش و أمنیت و گسترش أمید در آینده
بی بندباریهای امنیتی به گونه ای روشن ومشخص است که هیچکس نمی تواند آنرا انکار نماید ، نه از سوی مسئولان دولتی ونه دیگران . بعضی از رسانه ها درباره بی وبندباریهای امنیتی اشاره نمی کنند وگوئی ما در دوران صدر اسلام بسر میبریم و عدالت مطلق برقرار است . اینان عقیده دارند همه چیز اکنون زیباست و عدالت تحقق یافته است وبعضی نیز راه حلهای تخیلی برای میهن عنوان می نمایند درحالیکه تمامی هم میهنان از بی وبندباریهای امنیتی رنج میبرند.
چهارم : نه در برابر خشونت و زورگوئی وبله به کوششهای مسالمت آمیز اصلاحات.
جامعه ما هم اکنون از بکارگیری خشونت در شعارها و تصمیم گیریها و اظهارات و تحلیلها و مقاله ها رنج میبرد و بعضی از برنامه های " تاک شو" نیز خالی از این موارد نمی باشد بلکه در حقیقت نمونه ای برای این موضوعات است که حتی در خیابانها نیز اتفاق می افتد. لبخند از لبان همه ناپدید شده است . شاید بهتر است برنامه های خنده آور و فکاهی به اجرا گذاشت . تمامی احزاب واژه های توهین کننده و تنبیه کننده بکار میگیرند و سخنانی بکار میبرند که گاهی شگفت آور نیز می باشد. از جمله یکی از رهبران اخوان المسلمین " شادروان عباس سیسی به کسی که وی را " خر " نامید ، پاسخ داد : نه من سیسی هستم . آن مرد لبخند زد و بدون هیچگونه ناراحتی عذرخواهی نمود و براه خود ادامه داد . البته واژه "سیسی" در مصربه " الاغ " اطلاق میگردد . در عین حال رفتار و برخورد حاج عباس سیسی بسیار با اخلاق بود و می توان با بکارگیری چنین روشی مودبانه ، جامعه را اصلاح نمود.
پنجم: نه در برابر برقراری بروکراسی و عقب ماندگی و بله به رشد وپیشرفت و اصلاحات .
شایسته نیست که پس از انقلاب بزرگ ، ما همچنان در برابر عقب ماندگی دست بسته باشیم وگونه هایی از بروکراسی را شاهد شویم. ما نیازمند برخورد ومعالجه هستیم .دیگر کشورها که شاهد انقلابهای موفقیت آمیز بودند ، عقب ماندگی را دشمن خود برشمردند در حالیکه عده ای از ما آنرا دوست می پنداریم . ما سالیان سال از بروکراسی رنج بردیم وهمچنان در حال رنج کشیدن از آن هستیم. بسیاری را می شناسم که در نتیجه بروکراسی نیازمند شده اند و در کارهایشان دچار سرخوردگی گشته اند و یا از برخوردهای نامناسب در ادارات دولتی و احقاق حق خود ناراضی هستند که البته این موارد با وجود بروکراسی افزایش می یابد وامکان ندارد کاهش یابد که در نتیجه بسیاری خواهان یک انقلاب نوین و یا به اصطلاح انقلاب گرسنگان می باشند که می تواند همه چیز از جمله خشک وتر را نابود سازد که شاید عصیان مردمی آغازی برای آن باشد که در این صورت ضرورت دارد بروکراسی وعقب ماندگی بسرعت مورد معالجه قرار گیرد . ما مصریها ضرب المثلی داریم که می گوید :" با من دیدار کن اما برای غذا مرا مهمان نکن".
ششم : نه به روی کار آمدن یک گروه خاص و بله به بکارگیری خبرگان و اهل تجربه
بعقیده اینجانب دوران گذشته کافی بود که ما اهل تجربه وکارشناسان را بکارگیریم .میهن ما نیازمند چنین افرادی است و در عین حال از وجود چنین اشخاصی برخوردار می باشد که از فکر واندیشه وعقل وخرد برخوردار هستند بخصوص که در دوران حکومت مبارک و سپس افزایش چند دستگی جامعه تجربه های بسیاری را اندوخته اند. شیخ غزالی در کتابش " مشکلاتی در برابر زندگی اسلامی" می فرماید : یک گردشگر در اندلس در حال تماشا بود و می گفت : مسلمانان هنگامیکه جانشین خداوند بودند، در اینجا حکومت کردند وهنگامیکه دچار چند دستگی شدند حکومت خود را از دست دادند . خداوند شیخ غزالی را بیامرزد ، او درگذشت ، و تجزیه سودان را با چشم خود ندید که امیدوارم این آخرین تجزیه وتقسیم در جهان اسلام باشد.
هفتم: نه به عدم شفافیت وبله به شفافیت
یکی از مسائلی که امروزه در مصر از میان رفته است شفافیت است که البته هزینه ای ندارد اما اطمینان بخش می باشد. پس از انقلاب بر این موضوع تأکید بسیار شد اما اجرای آن بسیار کند بود. از نتایج نبود شفافیت تناقض گوئی در اظهارات مقامات و در تصمیم گیریها از سوی مشاوران رئیس جمهور بدون آنکه در این باره توضیحاتی ارائه گردد و در نتیجه اعتماد مردم به ریاست جمهوری کاسته شد. از جمله موارد این عدم شفافیت موضوع ازدواج " یاسر علی " سخنگوی پیشین ریاست جمهوری از خانم عبیر شخصیت رسانه ای و نیز نامه مرسی برای پیرز ( رئیس رژیم صهیونیستی) که ریاست جمهوری در آغاز آنرا تکذیب نمود اما پس از آن مورد تأیید قرارداد.
هشتم: نه به منافع جزئی و یا حزبی که بزیان مسائل ملی و قومی است وبله به منافع والای ملی
طرز تفکر جزئی و یا حزبی که بزیان منافع ملی است در حقیقت یک جنایت در حق میهن بشمار می آید . میهن دوستان ومیهن پرستان چه اسلامگرا باشند و چه لائیک و یا لیبرال باید از اصل برتری دادن منافع حزبی و یا جزئی دست بردارند و منافع ملی را برتری دهند ، درحالیکه دست اندر کاران عقیده دارند که هرچه می کنند صحیح است. درحالیکه چنین اقداماتی، تفرقه را بیشتر می کند .سخن به تنهایی کافی نیست بلکه عمل نیز باید بهمراه آن باشد وعمل باید بر اساس تفکر واندیشه سالم و برنامه ریزی دقیق وصحیح صورت بگیرد همچنانکه بعضی می گویند : تفکر بدون عمل جنایت است و عمل بدون تفکر جنایتی بزرگتر بشمار می آید.
نهم : نه به بازداشتهای خودسرانه و بازداشتگاهها و شکنجه و جاسوسی مردم وشهروندان و دشمنان ورقبا وبله به آزادی
اینها همگی جنایت است که با آزادی تناقض دارد و بخشی از ارثیه برجای مانده از دوران فاسد گذشته است.قانون اوضاع فوق العاده که اخیرا از سوی مرسی اعلام گردید هیچگونه ارزشی ندارد ومردم هم اکنون شبها در خیابانهای بعضی شهرها فوتبال بازی می کنند ودر نتیجه به بعضی از استانداران اختیار داده شد که در این باره خود تصمیم گیری نمایند.
دهم : نه به ظلم و ستم وبله به عدالت اجتماعی
بیشتر موارد ظلمها وستمها همچنان پابرجا هستند به گونه ای که چند دهه در این کشور حضور دارند وبصورت ارثیه رژیم سابق در آمده اند وگمان نمی رفت که در دوران اسلامگرایان بیشتر شود بلکه می بایست کم کم کاهش می یافت تا آنکه از میان برود . شاید کوششهایی برای کاهش آن وجود داشته باشد اما برای تحقق عدالت اجتماعی کافی نیست چون عدالت اجتماعی بر اساس برابری میان همه مردم و خدمات مساوی برقرار می گردد چون همه مردم در آب و خاک وهوا و روزی شریک هستند وتحقق عدالت اجتماعی نیازمند از میان برداشتن ظلم وستم از تمامی ستم دیدگان است.
اینها نمادهای موجود کنونی در جامعه امروزین مصر است که همگی پیش از سخن گفتن درباره آن همواره شاهد آن هستیم ونیازمند دلیل نمی باشد بلکه باید آنها را از میان برداشت .
ترجمه محمد ماجد نجار
49261
نظر شما