مهدی زارع

 در ٢٠ ساعت بعد از رخداد زلزله کاکی 20 فروردین 92 که در ساعت 16:22 به وقت محلی در فاصله حدود 90 کیلومتری جنوب شرق شهر بوشهر رخ داد، 60 پسلرزه با بزرگای بیش از ٣.٦ رخ داده است. سازوکار زلزله فشاری با مولفه امتداد لغز بوده است. توزیع بیشتر پسلرزه ها به سوی شرق کانون لرزه اصلی است.

زلزله های مهم تاریخی در منطقه زلزله زده کاکی در استان بوشهر عبارت اند از زلزله های تاریخی سیراف (بندر طاهری امروزی) که در فاصله حدود 160 کیلومتری جنوب شرق کانون زلزله کاکی در سالهای 978 و 1008 میلادی رخ دادند و برای آن زلزله های بزرگای 5.3 و 6.5 برآورد شده است، ولی با توجه به وقوع سونامی و خرابی بندر سیراف در این زلزله ها – به ویژه در زمینلرزه 1008 میلادی - به باور من در برآورد بزرگای این دو زلزله باید تجدید نظر شود، چرا که بررسی های ما نشان می دهد که رخداد سونامی (تنها موارد اشاره به رخداد سونامی با امواج کم ارتفاع در تاریخچه خلیج فارس) و خرابی وسیع در بندر سیراف به احتمال با بزرگایی بیش از این مقدارها (بزرگای برابر با حدود 7) مربوط بوده اند. ضمنا در همین منطقه سیراف، زمینلرزه تاریخی 1883 در زمان قاجاریه – اواخر دوره ناصرالدین شاه – هم رخ داده است که بزرگای متوسطی داشته – بزرگای 5.8 برای آن برآورد شده است. ضمنا در 29 بهمن 1380 نیز زمینلرزه ای با بزرگای 5.6 در شمال بندر دیر با خسارتهای محدودی به مناطق روستایی رخ داد (در حدود 70 کیلومتری جنوب شرق کانون زلزله کاکی).

پس لرزه‌ها در این پهنه ادامه می یابد و انتظار می رود که در هفته های و ماههای آینده زلزله های کوچکتری همچنان در این محدوده رخ دهند.

45234

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 286157

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 11 =