سرانجام آقای جورجو ناپولیتانو رئیس جمهور ایتالیا پس از گذشت شصت روز از زمان برگزاری انتخابات پارلمانی و فقدان دولت در این کشور آقای «انریکو لتا» چهل و شش ساله و معاون حزب دموکراتیک ایتالیا را که نگرشهای چپ میانه دارد و در محافل سیاسی ایتالیا چهرهای جدید و میانه روی به شمار میرود،مامور تشکیل کابینه کرد.انریکو لتا متولد 20 اوت 1966 است که در جریان انتخابات سال 2006 به مجلس نمایندگان ایتالیا راه یافت. رئیس جمهوری ایتالیا امیدوار است وی بتواند نوعی ائتلاف و همسویی میان گروهها واحزاب سیاسی مختلف در ایتالیا بوجود بیاورد.
اگر او بتواند از پارلمان رای اعتماد بگیرد و نخست وزیر شود، دومین نخست وزیر جوان تاریخ ایتالیا خواهد بود. ایتالیا در مدت شصت و هشت سال، 66 دولت را تجربه کرده است که همین رقم گویای میزان بی ثباتی دولتها در ایتالیا است. در یکصد وبیست و چهار روز گذشته ایتالیا دولت نداشته و رئیس جمهور امور را هدایت می کرد. این وضع پس از اعلام نتایج انتخابات سراسری در ایتالیا پیش آمد که هیچیک از احزاب سیاسی ایتالیا نتوانستند در انتخابات، اکثریت آراء را به دست بیاورد و رایزنیها برای تشکیل دولت ائتلافی نیز به نتیجه نرسید.
رئیس جمهور ایتالیا با تاکید بر این که لتا بهترین گزینه برای تشکیل کابینه است از احزاب عمده این کشور دعوت کرده است با این گزینه موافقت کنند و متعاقبا در مجلسین به وی رای اعتماد دهند، چرا که گزینه دیگری به جز موفقیت در برابر ما نیست. ما باید در تشکیل دولت و تحقق اهداف ان مصمم باشیم. وی رایزنیهای گسترده خود را با جریانهای مختلف سیاسی در ایتالیا آغاز کرده است. لتا پس از انتخاب اعضای دولتش باید برای آنها از پارلمان ایتالیا رای اعتماد بگیرد و بنظر میرسد روزهای سختی را برای رایزنیهای سیاسی در پیش خواهد داشت. رئیس جمهور ایتالیا امیدوار است با این انتخاب، ایتالیا از بنبست سیاسی پیش آمده خارج شود و اجماع میان گروهها و احزاب مختلف سیاسی را در دولت آتی ایتالیا بوجود بیاورد تا برنامه اصلاحات در کشور پیش برود.
مردم ایتالیا و فعالان اقتصادی و رئیس جمهور این کشور به شدت بر نخست وزیر منتصب فشار میآورند تا دولت جدید را به سرعت تشکیل بدهد و به اوضاع کشور سرو سامان بدهد. اگر لتا بتواند دولت ائتلافی را با رایزنی با گروهها و احزاب سیاسی مختلف در کشور تشکیل بدهد سکان هدایت امور اجرایی کشور را در دست خواهد گرفت. دولت وی شصت و ششمین دولت تاریخ ایتالیا از زمان پایان جنگ جهانی دوم است.
وی اعلام داشته است من این مسئولیت را میپذیرم. اگر چه با وظیفهای دشواری روبهرو هستم اما میدانم که ایتالیا هماکنون تمام اعتبار سیاسی خود را از دست داده است.برای انجام دادن اصلاحات لازم و ضروری، با هدف کاهش تعداد نمایندگان مجلس، تغییر قوانین انتخاباتی باید با مشارکتی ممکن و گسترده برای چنین کارهای اقدام کنیم. بطور طبیعی همه این کارها زمانی امکان پذیر است که ایتالیا در اروپا به تعهد قوی خود ادامه دهد تا موجب تغییر سیاستهای اتحادیه اروپا که بیشتر بر اساس سیاست ریاضتی است، شود. سیاستهای ریاضتی که رئیس کمیسیون اروپایی نیز بر آن تاکید کرده بود، سیاستهای مورد قبولی نیستند.تلاش خواهم کرد همه این کارها را در کمترین زمان ممکن انجام دهم. چرا که لازم است هر چه سریعتر به این مسائل پرداخته و پاسخ داده شود. بنابراین گفتگوهایی با اعضای مجلس نمایندگان خواهم داشت. این تلاش هرچند پیچیده و مشکل است اما با تمام تعهدم به آن خواهم پرداخت.
از نگاه بسیاری از تحلیلگران این کشور باتوجه به اینکه نخست وزیر جدید 46 سال بیشتر ندارد در مقایسه با سایر رهبران این کشور برای هدایت امور اجرایی ایتالیا فردی بسیار جوان تلقی می شود. وی باید سیاستهای ریاضت اقتصادی را به اجرا دربیاورد که براساس آن باید مالیاتها افزایش یابد و بودجه و هزینههای دولت دربخشهای عمومی و خدماتی کاهش یابد. وی اعلام کرده است یکی از اصلی ترین اولویتهای او در منصب جدیدش، مقابله با بیکاری خواهد بود. این درحالی است که بیکاری در ایتالیا رو به افزایش است. از دیگر از اولویتهای مدنظر لتا اجرای سیاست رشد اقتصادی بجای «ریاضت اقتصادی» است. او مایل است با این کار برای ایجاد رشد در اقتصاد ایتالیا تلاش کند و جان تازهای به اقتصاد کشور بدهد. این درحالی است که رشد اقتصادی ایتالیا سیر نزولی دارد. وی در اولین واکنشهای خود از سیاستهای ریاضت اقتصادی اتحادیه اروپا انتقاد و آن را دور از ذهن خوانده است.
آقای لتا در اولین کنفرانس مطبوعاتی خود مهمترین مواضع خود را مشخص نموده است. از دیدگاه وی، موقعیت ایتالیا بسیار سخت و شکننده است. از صندوقهای انتخابات، اکثریت آراء بیرون نیامده است. شصت روز از زمان برگزاری انتخابات پارلمانی در ایتالیا میگذرد. میدانیم که این وضعی است که نمیتواند به همین شکل ادامه پیدا کند. بدین ترتیب من این دعوت و این مسئولیت را قبول کردهام. آن بخش از کشور که در حال تحمل درد ورنج است، به پاسخ نیاز دارد. آن قشری از جامعه که برای اشتغال در حال تحمل درد ورنج است، نیاز به پاسخهایی دارند. اشتغالی که وجود ندارد، اشتغالی که از دست رفته است، شرکتهایی که بسته و تعطیل میشوند. شرکت های کوچک و متوسط ایتالیایی که قلب سیستم تولید ما هستند، در حال بسته شدن هستند. احساس فقر که در حال رشد بوده و جوانانی که از ایتالیا خارج میشوند، چرا که فرصتی در کشورمان برای آنها فراهم نمیشود.
ناپولیتانو خواستار کسب آرا پارلمان به گزینه منتخب اوست و شرط وی برای پذیرش دوره هفت ساله ریاست جمهوری وی، همین موضوع بوده است. اگرچه در این کشور بسیاری معتقدند نخست وزیر جدید بهترین گزینه برای نجات ایتالیا از بن بست سیاسی در شرایط کنونی است،اما گمانه زنیهای اولیه نشان میدهد وی کار دشواری برای تشکیل دولت آتی در پیش رو نخواهد داشت اما اعمال برنامهای که مورد پسند احزاب این کشورباشد، کار بسیار دشواری خواهد بود.در حالی که انتخاب نخست وزیر جدید ایتالیا امیدها را برای پایان دادن به ریاضت در این کشور بیشتر کرده استاما پرسش اساسی این است که چنانچه وی رای اعتماد بگیرد، دولت ائتلافی وی که گفته میشود از حمایت حزب آزادی مردم به رهبری سیلویو برلوسکنی (PDL)، حزب چپ میانه دموکراتیک (PD) و جنبش میانه مردمی متعلق به ماریو مونتی نخست وزیر سابق برخوردار خواهد بود، تا چه زمانی قادر به انجام اصلاحات در نظام سیاسی ایتالیا و ادامه حیات سیاسی خواهد بود؟
4949
نظر شما