اما تا پیش از تشکیل این هیات، اختلافات میان قوا چگونه حل و فصل میشد؟ این سوال خبرگزای خبرآنلاین از مرتضی نبوی عضو هیات حل اختلاف بود که در پاسخ گفت: تا قبل از تشکیل این هیات، مقام معظم رهبری در قالب تشکیل جلسات سران قوا در خدمت ایشان یا با ارائه نصایحی در جلسات غیرعلنی و یا به صورت خطابهای عام، نصیحت میکردند و روابط میان قوا را تنظیم میکردند. گاهی هم ممکن بود نامهای بنویسند.
وی در پاسخ به اینکه «چرا چنین هیاتی 32 سال پس از پیروزی انقلاب تشکیل شد؟ مگر دولتها و مجالس گذشته با هم هیچ اختلافی نداشتند؟ شاید هم اختلافات در این سطح نبود و یا اینکه مسائل جای دیگری حل میشد و نیازی به تشکیل چنین هیاتی نبود؟» گفت: سوال دقیق و خوبی است. اختلاف میان قوا همیشه بوده است. چه در مورد برداشت از قانون اساسی و یا مسائل دیگر بین قوا همواره اختلاف بوده است. در مواردی هم اختلافات نسبتا حاد میشد مثل اختلافات نسبتا جدی میان مجلس ششم با قوه قضاییه.
مرجع حل اختلاف بین قوا، در قانون اساسی، مقام معظم رهبری هستند. در اصل 110 قانون اساسی که ناظر بر مسئولیتها و اختیارات مقام معظم رهبری است؛ بند هفتم به تنظیم روابط بین قوا و حل اختلاف میان آنها اشاره دارد. اما در این مقطع، مقام معظم رهبری به دلیل سوابق موضوع، به این نتیجه رسیدند که یک هیات مشاوری را برای انجام این مسئولیتشان پیش بینی کنند. پس اختلافات همواره وجود داشته و مرجع رفع آن هم در قانون اساسی مشخص شده اما آنچه که جدیدا رخ داده تشخیص معظم له برای تشکیل یک هیات مشاور برای انجام این ماموریت است. البته در اصل 110 قانون اساسی بندی که به اختیارات رهبری در تعیین سیاستهای کلی نظام اشاره دارد، مجمع تشخیص مصلحت نظام به عنوان بازوی مشورتی رهبری پیش بینی شده است. در مورد حل اختلاف میان قوا هم که مجموعهای در قانون اساسی پیش بینی نشده است، مقام معظم رهبری به ابتکار خودشان چنین هیاتی را تشکیل دادهاند.
مشروح این گفت و گو را روزهای آینده در خبرآنلاین بخوانید.
/2929
نظر شما