علی پاکزاد: « شیرین کام باشید »؛ جمله ای که این روزها چندان مصداق ندارد. البته برای کسانی که می خواهند کام خود را با شکر شیرین کنند. این ناکامی به دلیل رشد قیمت نبوده است، کمبود عرضه در بسیاری از نقاط کشور باعث تشکیل صف خریداران شد و البته رادمرد، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در این باره چندین بار تاکید کرد که کمبود بازار با واردات جبران می شود.
موجودی بالای شکر در کشور
اما این کمبود در کجا ایجاد شده است؟، گزارش منتشر شده توسط انجمن صنفی کارخانه های قند وشکر در فروردین ماه نشان می دهد در ابتدای سال جاری میزان موجودی شکر در کشور بالغ بر 1.369 میلیون تن است. موجودی که گزارش متذکر شده مربوط به کل کشور از قبیل انبارهای کارخانه ها، انبارهای تجار، انبارهای صنایع مصرف کننده و فروشگاه ها است.
اگر در کنار این رقم میزان واردات فروردین ماه را نیز اضافه کنیم میزان ورودی شکر طی فروردین ماه به 1.45 میلیون تن می رسد. در گزارش منتشر شده از سوی انجمن صنفی کارخانه های قند وشکر میزان مصرف ماهانه شکر در کشور رقمی معادل 180 هزار تن برآورد شده است. اگر میزان مصرف دو ماهه نخست سال را از ورودی شکر به بازار کسر کنیم به رقمی معادل 1.09 میلیون تن شکر در کشور می رسیم که این رقم می تواند مصرف کشور را بدون هیچ نوع کمبودی تا پایان آبان ماه تامین کند یعنی دقیقا زمان اوج عرضه شکر تولید داخلی که از چقندر برداشتی مهرماه حاصل شده است.
بنابراین شرایط به نظر می رسد فضای بازار باید متعادل باشد، اما چرا کمبود دربازار اتفاق افتاده است؟ در نگاه اول به نظر می رسد که تولید کنندگانی که شکر خام وارداتی را تصفیه کرده عرضه می کنند متهم شوند که تولید خود را به بازار عرضه نمی کنند.
واقعیت آن است که سازمان حمایت در حال حاضر با استقرار بازرسان سازمان در این واحدهای تولیدی امکان هر نوع تخلفی را از تولید کنندگان سلب کرده است، بنابراین باید در جای دیگر به دنبال ریشه مشکل گشت.
یارانه شکر وارداتی
اما بازار در انتظار تغییر قیمت است. نگاه به روند قیمت هر کیلو شکر وارداتی در سال گذشته با احتساب قیمت دلار آزاد نشان می دهد که متوسط قیمت هر کلیو شکر وارداتی معادل 1784 تومان بوده است. این رقم با توجه به توافق صورت گرفته برای عرضه شکرخام 1100 تومانی به کارخانه ها برای آنکه قیمت فروش شکر تصفیه شده در بازار حدود 1300 تومان باشد، نشان می دهد در سال گذشته دولت به ازای واردات 1.67 میلیون تن شکر خام معادل 1150 میلیارد تومان یارانه شکر پرداخت کرده است.
در ابتدای سال زمزمه های حذف ارز مرجع 1226 تومانی شکر مطرح شد. یعنی شرکت بازرگانی دولتی که وارد کننده انحصاری شکر خام به کشور محسوب می شود، از ابتدای شهریورماه برای واردات شکر به جای ارز 1226 تومانی تنها ارز 2500 تومانی مبادلاتی در اختیار خواهد داشت. این به خودی خود یعنی یک شوک قیمتی در بازار که متاسفانه توسط خود حسن رادمرد معاون وزیر صنعت و معدن تجارت به بازار وارد شده است. زیرا اعلام این خبر که از شهریور ماه ارز مرجع از دور خارج خواهد شد توسط وی رسانه ای شد.
همین زنگ خطر در مردم انتظار افزایش قیمت اقلام اساسی مانند شکر را ایجاد کرد. از سوی دیگر افزایش 30 تومانی قیمت خرید چقندرقند از 135 تومان به 165 تومان در سال 92 پالس دیگری بود برای بازار که قیمت ها در نیمه دوم سال افزایش خواهد یافت.
همین انتظار افزایش قیمتی باعث کاهش عرضه توسط پایانه های فروش شده است، به نظر می رسد آنچه کسری عرضه شکر را دربازار ایجاد کرده بود احتکارهای کوچک خانگی و خرده فروشی هایی است که نگران میزان افزایش قیمت هستند.
یک پیشنهاد ساده
در این میان تولید کنندگان شکر برای آنکه شوک قیمتی را تعدیل کنند در حال مذاکره با وزارت صنعت معدن و تجارت هستند تا ارقام معادله عرضه شکر خام توسط بازرگانی داخلی را تغییر دهند، پیشنهاد تولید کنندگان این است که دولت به جای 1100 تومان شکر خام را با قیمت 1300 تومان به تولید کنندگان بدهد و در مقابل اجازه دهد قیمت عرضه شکر به 1500 تومان افزایش یابدتا حداقل در نیمه دوم سال شوک قیمتی در بازار به حدود 1000 تومان نرسد و از این طریق قیمت ها به مرور با شیبی ملایم افزایش پیدا کند تا بازار بتواند بدون التهاب خود را با شرایط جدید وفق دهد.
البته با توجه به افزایش باز هزینه فرصتی که فروش یارانه ای شکر ایجاد می کند دولت را ناچار به قبول شرایط جدید می کند، البته به طور حتم پذیرش این پیشنهاد به بعد از خردادماه موکول شده است.
22239
نظر شما