آذرجزایری: دولت او ضد تورم است. شعاری است که بارها مورد تاکید قرار گرفته است. اما قبل از آنکه وی به این شعار انتخاباتی معروف باشد به انتخاب هر استاندار به دست مردم معروف است. سیاستی که محمد غرضی بارها بر آن تاکید کرده است. این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری دور یازدهم معتقد است اقتصاد هر استان را هم باید به دست مردم همان استان سپرد هر چند که این روش را ایالتی نمی داند. بابک حاجیان مسوول کارگروه اقتصادی مهندس غرضی است. وی مدرس مدعو دانشگاه سوره است و معتقد است برای اجرای هدفمندی یارانه ها باید چند رویکرد اقتصادی را با هم اجرایی کرد. وی از اصلاح ساختار اقتصاد می گوید و در عین حال در گفت وگو با خبرآنلاین که مشروح آن را در ادامه می خوانید صادرات صنایع دستی را برای ارز آوری بیشتر به کشور مورد تاکید قرار می دهد.
اولین قدم اقتصادی که قراراست آقای مهندس غرضی در صورت نشستن بر مسند ریاست جمهوری بردارند چیست؟
همانطور که بارها اعلام شده دولت آقای غرضی ضد تورم و تولید محور است تا به تبع آن اشتغال در کشور ایجاد شود.
پس شما با کاهش تورم به دنبال ایجاد اشتغال در کشور هستید؟
طبیعی است وقتی تورم کاهش پیدا می کند به منزله افزایش تولید است که این خود رونق اشتغال زایی را در پی دارد.
برای رسیدن به افزایش تولید و کاهش تورم چه برنامه هایی دارید؟
برای رسیدن به تولید ملی چند کار در کارگروه اقتصادی آقای مهندس غرضی اتفاق افتاده است. یکی از این راهها در حوزه طرح تحول اقتصادی است. که همانطور که می دانید برای تحقق اهداف این طرح 7 رویکرد شامل اصلاح سیاست های گمرکی، اصلاح سیستم بانکی، اصلاح نظام بهره وری، اصلاح ساختار مالیاتی، اصلاح ساختار توزیع کالا و خدمات، حفظ ارزش پول و هدفمندی یارانه ها را باید به طور همزمان اجرا می کردیم تا مدعی شویم طرح تحول اقتصادی به هدف خود رسیده است.
اصلاح یارانه به تنهایی نمی تواند به عدالت اقتصادی ختم شود.
آقای غرضی موافق پرداخت یارانه نقدی هستند؟
به نظر ایشان زمانی پرداخت یارانه نقدی موثر خواهد بود که همین 7 محوری که اعلام کردم به طور همزمان اجرا شوند.
پرداخت یارانه نقدی زمانی موثربود که ما سهم تولید را از درآمدهای هدفمندی یارانه ها پرداخت می کردیم. نه اینکه سهم تولید پرداخت نشود و به جای آن یارانه نقدی بدهیم. زمانی که مجلس یارانه 45 هزار و 500 تومانی را تعیین کرد دلیل داشت و گرنه این قوه می توانست رقم دیگری را مورد تاکید قرار دهد. این رقم مشخص شد تا توازنی بین سهم تولید و سهم یارانه نقدی ایجاد شود.
به نظر شما اصلاح قوانین در گمرکات صورت گرفته است؟
متاسفانه طی چند سال گذشته سیستم گمرکات ما به صورت سنتی باقی مانده است. به عنوان مثال ما در بخش کشاورزی همچنان روال سنتی را در پیش گرفته ایم. در بخش های دیگر هم همینطور است. بخش صنایع ما همچان سنتی است. بنابراین باید اصلاح ساختاری تعرفه ها را در پیش بگیریم. اینکار می تواند قیمت ها را در بازار متوازن کند. دراینصورت اجازه ورود کالاهای غیرضروری داده نخواهد شد مگر با قیمت های بالای تعرفه ها در واقع باید گفت ساختار گمرکات بازیگردان اصلی سیاست های مالی و اقتصاد کشور ماست. به عنوان مثال ما وقتی در حوزه کالاهای اساسی که تولید نداریم باید از سیاست پایین تعرفه ها بهره ببریم تا کالا با قیمت پایین تری به بازار عرضه شود. اما اگر شخصی مایل به واردات خودرو است باید تعرفه بالای واردات را هم بپذیرد. در چنین شرایطی تعادل اقتصادی ایجاد خواهد شد.مساله ای که در گذشته محقق نشده است. بنابراین اگر این رویکرد همزمان با اجرای هدفمندی یارانه ها اصلاح نشود و قدم بر ندارد قطعا قانون هدفمندی هم دچار مشکل خواهد شد.
چه برنامه ای برای اصلاح نظام بانکی دارید؟
به نظر کارگروه اقتصادی آقای مهندس غرضی اگر نتوانیم بانک ها را مدیریت کنیم و همچنان پول با قیمت تمام شده بالایی به بخش تولید تزریق شود در نهایت قیمت کالا افزایش می یابد و روند صعودی نرخ تورم همچنان ادامه خواهد داشت. اصلاح سیستم بانکی کشور باید از سالها پیش در روزهای ابتدایی اجرای هدفمندی یارانه ها اجرایی می شد تا بسترسازی لازم برای اجرای طرح تحول اقتصادی صورت بگیرد. نباید اینگونه باشد که شبکه های بانکی منابع مالی خود را تنها به شرکت های زیرمجموعه خود تزریق کنند. بانک باید واسطه مالی بین سپرده گذاران و متقاضیان تسهیلات باشند موضوعی که تا کنون به آن توجهی نشده است.
در اصلاح نظام بهره وری قرار است چه کارهایی صورت بگیرد؟
باید تولید دانش بنیان شود. اما متاسفانه در حال حاضر بخش کشاورزی و صنعت ما روال سنتی در پیش گرفته اند. اگرچه قدم اول را خوب برداشته ایم و شرکت های دانش بنیان خوبی در کشور ایجاد شده اما متاسفانه نتوانستیم رابطه ای میان این شرکت ها و تولید برقرار کنیم و در این بخش بسیار ضعیف عمل کرده ایم. اگر تولید ما از فناوری های روز و نانو تکنولوژی استفاده کنند می توانند قیمت تمام شده تولید را پایین بیاورند.
برای اصلاح سیستم مالیاتی چه برنامه ای دارید؟
ابزار کارآمد دولت برای رسیدن به عدالت اقتصادی توسعه عدالت اجتماعی است. به نظر مهندس غرضی باید بسیاری از صنایع ما که در مناطق آزاد قرار گرفته اند و یا در حال توسعه هستند به وسیله تعرفه مالیاتی هدایت شوند تا کالاها را با قیمت تمام شده پایین تری به بازار عرضه کنند.
چطور قرار است سیستم توزیع کالاو خدمات اصلاح شود؟
ما در بسیاری از بخش ها مشکلی در تولید نداریم اما در بخش توزیع با مشکل مواجه هستیم. به نظر بنده رویکرد دولت های قبلی به جای تولید محور توزیع محور بوده است. باید کالا در یک سیستم شبکه ای در کشور توزیع شود در اینصورت حضور واسطه ها کاهش پیدا می کند و قیمت تمام شده هم پایین تر می آید. باید با ایجاد نرم افزاری سیستم توزیع درست شود.
برای حفظ ارزش پول ملی چه برنامه ای دارید؟
متاسفانه طی سالهای گذشته دیده ایم که ارز دستمایه سیاست های دولت در جهت جبران کسری درآمدهای دولت شده است. درواقع ارز حیاط خلوت دولت شده است و از آن به عنوان یک ابزار استفاده می کنند. همین نگاه هم منجر به کاهش ارزش پول ملی شده است. بنابراین در صورتی می توان ارزش پول ملی را حفظ کرد که چند رویکرد قبلی همزمان اجرایی شود در اینصورت هم می توان یارانه نقدی دارد و هم می توان ارزش پول ملی را حفظ کرد اما اول باید به فکر اصلاح ساختار و اجرای طرح تحول اقتصادی بود.
موافق چند نرخی بودن ارز هستید؟
خیر؛ ما معتقدیم نرخ باید تک نرخی شود. چند نرخی بودن ارز موجب فساد اقتصادی شده است.معتقدیم اتفاقی که غرور ملی را لکه دار می کند در تاریخ اقتصادی کشور ثبت می شود ما در کارگروه اقتصادی آقای مهندس غرضی تحقیقی انجام داده ایم که ارز ما از چه بخش هایی وارد کشور می شود بخشی از آن نفتی است برخی غیر نفتی و مقدار محدودی هم از طریق مسافران وارد کشور می شود باید اقتصاد نفتی کمرنگ شود و از منابع دیگری هم ارز آوری داشت. به عنوان مثال باید ما صادرکننده صنایع دستی شویم. اگر توریستی صنایع دستی ایرانی را بخواهد باید به شیراز و اصفهان مراجعه کند اما اگر ما صنایع دستی ایران را به کشورهای دیگر صادرکنیم انوقت است که اینطور می توانیم هم خارجی ها را با فرهنگ ایرانی آشنا کنیم هم ارزآوری برای کشور داشته باشیم و اتکاء ما به درآمدهای نفتی کاهش یابد. یا صادرات خدمات فنی و مهندسی که می تواند ارز آوری بالایی برای مشور داشته باشد باید در دستور کار قرار بگیرد. باید از موقعیت ژئوپلتیکی ایران برای ایجاد جاده ابریشم بهره برد. به عنوان مثال در حال حاضر سنگ آهن با قیمت 40 دلار فروخته می شود اما اگر عیارآن را به 60 درصد برسانیم می توانیم 80 درصد بفروشیم. همچنین توجه به صنعت فناوری و آی تی و نهایتا استفاده از صنعت گردشگری مذهبی و آثار باستانی می تواند در جذب توریست بسیار موثر واقع شود. در کنار تمام این سیاست ها رویکرددیگری وجود دارد که باید سیاست های اعتمادی را ایجاد کرد. ما باید با ایجاد سیاست اعتمادی 18 میلیارد دلار ارزی که راکد در خانه ها خوابیده را به چرخه اقتصادی برگردانیم در اینصورت می توانیم نرخ ارز را به تعادل برسانیم.
/31221
نظر شما