چگونه است که اعراب از عدم پیوستن اسرائیل به معاهده منع تکثیر تسلیحات‌هسته‌ای انتقاد نمی‌کنند؟

مدیر کل سابق آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای از زمان واگذاری این سمت به جانشین خود،وقت بیشتری برای شکستن سکوتی پیدا کرده است که در طول یک دهه تکیه زدن بر کرسی ریاست تشکیلات هسته‌ای مجبور به تن دادن به آن بود . البرادعی اخیرا از تمایل خود برای شرکت در انتخابات ریاست‌جمهوری مصر سخن گفته است و در گفتگو با رسانه‌های متفاوت مصری و بین‌المللی همواره رهبران سابق مصر را به سهل‌انگاری در برابر اسرائیل و زیاده‌خواهی‌های این رژیم متهم می‌کند . محمد البرادعی این بار در واگویی تاریخ مناقشه کشورش با اسرائیل؛ پیکان حملات را به سمت عبدالناصر رهبر وقت مصر نشانه رفته و ادعا کرد که او کشورش را بدون آمادگی لازم به این جنگ مجبور کرده‌است .
البرادعی در این خصوص گفت :جمال عبدالناصر رییس جمهور سابق مصر، مسوول شکست این کشور در جنگ سال 1967 اعراب و اسراییل بود. عبدالناصر مصر را در حالی که آماده جنگ نبود به جنگ با اسراییل سوق داد و به علت سوء اداره جنگ و فساد در دولت و عدم درک وی از جهان بیرون، ما شکست خوردیم. هم چنین ما حتی تا به این لحظه به علت اشتباهات اقتصادی و سیاسی در پی این جنگ، با مشکلات زیادی روبرو هستیم.
وی نسبت به ایجاد وحدت عربی واقعی ابراز امیدواری کرد و گفت: ما باید از اتحادیه اروپا الگو بگیریم و از آن درس بگیریم. در حال حاضر 27 کشور اروپایی که از نظر زمان و فرهنگ با یکدیگر اختلاف دارند، توانسته‌اند وحدت اقتصادی و سیاسی خود را حفظ کرده و تبدیل به یک قدرت شوند.
البرادعی ضمن انتقاد از مواضع کشورهای عربی تاکید کرد: کشورهای عربی کاملا نسبت به وقایع کشورهای عربی دیگر بی‌تفاوت هستند و من تاکنون ندیده‌ام که یک رهبر عربی به عراق، دارفور یا لبنان سفر کند؛ در حالی که ایران نقش فعال منطقه‌ای را ایفا می‌کند.
از زمان ریاست البرادعی بر آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای تا این روزها که او این پست را واگذار کرده است ، بسیاری از رسانه‌های عربی بارها از وی در خصوص عدم تعهد اسرائیل به پیمان منع تکثیر تسلیحات هسته‌ای ان پس تی سوال کرده‌اند . البرادعی در طول سال‌های حضور در این پست به دلیل فشارهای ایالات ممتحده هرگز نتوانست تل‌آویو را مورد انتقاد قرار دهد . اکنون اما بندها از پای او گسسته شده و آقای دبیر کل سابق از اعراب می‌خواهد که در برابر زیاده‌خواهی‌های هسته‌ای اسرائیل موضع بگیرند . او در این خصوص می‌گوید: از اعراب خواسته شد که پیمان منع تکثیر تسلیحات هسته‌ای را امضا کنند و آنها هم بی‌اندک چون و چرایی آن را پذیرفتند. اکنون سوال اینجا است که چرا اعراب در خصوص عدم تعهد اسرائیل به این قانون هیچ‌گونه پرسشی را مطرح نکردند؟
البرادعی در ادامه سخنانش افزود: اعراب می‌دانند که تل‌آویو از دهه 60 برنامه هسته‌ای در اختیار دارد. من به اعراب می‌گویم دست از این موضع‌گیری بی‌تفاوت خود و عدم تلاش جهت ملزم ساختن اسراییل در زمینه پیوستن به معاهده ان.پی.تی بردارید. همه می‌دانیم که اسراییل فعالیت هسته‌ای علنی دارد، اما هیچ گونه تلاشی برای ملزم ساختن اسراییل جهت پیوستن به ان.پی.تی صورت نگرفته و فقط در این باره حرف می‌زنیم.
البرادعی درباره توافقنامه کمپ دیوید تاکید کرد: یکی از اشتباهات این توافقنامه این است که بر لزوم وجود توافقنامه منع تکثیر سلاح‌های هسته‌ای اشاره نکرده و به رغم این که من مشاور وزارت خارجه در آن زمان بودم، اما در تیم مذاکره کننده در این باره نبودم.
آغاز تحقیق در خصوص جنگ عراق در بریتانیا این‌روزها برای البرادعی هم که در سال 2003 ریاست آژانس‌بین‌المللی انرژی هسته‌ای را بر عهده داشت؛دردسرهای فراوانی به راه انداخته است . بسیاری از موافقان جنگ عراق ادعا می‌کنند که صدام حسین در آن زمام تسلیحات کشتار جمعی در اختیار داشته است و همین امر بهترین بهانه برای حمله به این کشور بوده‌است . البرادعی اما در این خصوص می‌گوید: آژانس و خود شخص من هیچ نقشی در جنگ و تصمیم برای جنگ عراق نداشت و هیچ دلیلی نیز مبنی بر این که عراق سلاح هسته‌ای در اختیار دارد، وجود نداشت و تمام مسایلی که درباره این جنگ مطرح شد تنها شایعه و اتهام بود.
وی با انتقاد از آمریکا در خصوص تصمیم به جنگ علیه عراق گفت: آمریکا عراق را بدون هیچ مدرکی متهم کرد و هدفش نابودی صدام بود و در نهایت عراق بود که بهای افراطی‌گری آمریکا را داد و یک میلیون شهید عراقی قربانی این جنگ شده‌اند.

 

کد خبر 29853

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین