محمود حاجزمان: یکی از بزرگترین محدودیتهایی که برای افزایش ارتفاع آسمانخراشها وجود دارد، حداکثر ارتفاعی است که آسانسورهای آنها میتوانند بالا بروند. بر اساس روشی که آسانسورها اکنون ساخته میشوند، آنها تنها میتوانند حدود 500 متر ارتفاع داشته باشند. با این وجود، اخیرا شرکت Kone اعلام کرده است کابل آسانسوری ساخته است که ساخت آسانسورهای یک کیلومتری را فراهم میسازد.
هم اکنون نیز آسمانخراشهایی وجود دارند که با این محدودیت دست به گریبان هستند. در این ساختمانها، مسافران مجبورند پس از طی تعداد طبقات مشخصی اقدام به تعویض آسانسور نمایند. اما با استفاده از کابل جدید این شرکت فنلاندی با نام تجاری UltraRope میتوان هر کدام از این آسانسورهای میانه را بلندتر ساخت؛ که به معنای ساخت آسمانخراشهایی بلندتر در آینده خواهد بود.
در کابل UltraRope فیبر فربن جایگزین فولاد شده است، که مستحکمتر و سبکتر از فولاد است. آسانسورهایی که از UltraRope استفاده میکنند توان کمتری مصرف میکنند، چرا که کابلهای آنها حتی از آسانسورهای کوتاه فعلی نیز سبکتر خواهد بود.
میزان تعطیلی آسانسورهای مجهز به UltraRope در مقایسه با آسانسورهای کابل فولادی نیز کمتر خواهد بود. در حال حاضر، آسانسورهای بلندمرتبه در صورت وزش بادهای سهمگین بسته شده و از سرویس خارج میشوند؛ چرا که طراحی آسمانخراشهای آنان برای مقابله با این بادها بر اساس تاب خوردن ساختمان است. به همین دلیل، آسانسورها نیز با ساختمان حرکت میکنندو به دلایل ایمنی باید آسانسور را خاموش کرد. به گفته مسئولان شرکت Kone، از آنجاییکه فیبر کربن با فرکانس مشابه فولاد و سایر مصالح متداول ساختمانی نوسان نمیکند، حتی در صورت تاب خوردن بقیه قسمتهای ساختمان آسانسور کماکان پابرجا باقی میماند.
اما علاوه بر آسانسورها، آیا محدودیت دیگری نیز برای افزایش ارتفاع ساختمانها وجود دارد؟ جواب این سوال مثبت است. شرکت Atlantic Cities سال گذشته مطالعه جامعی را در خصوص برخی محدودیتهای ساخت سازههای فوق بلندمرتبه انجام داد. بر اساس این مطالعه، مهمترین محدودیتهای ساخت چنین سازههایی نیاز به پایهای بسیار بزرگ است، که به سختی میتوان کسی را برای سکونت در آن راضی کرد. هیچ کس دوست ندارد دفتر کار یا خانهاش جایی باشد که در بهترین توصیف، تنها «قلب یک کوه بلند» محسوب میشود.
53275
نظر شما