هزاران فرانسوی روز پنجشنبه دست به اعتصاب سراسری زدند. بخشی از این اعتصاب نیز در لیون واقع در جنوب شرقی فرانسه اتفاق افتاد. آنها در تلاش برای مجبور کردن دولت برای حفاظت از مشاغل و حقوقشان در طول بحران اقتصادی جهانی هستند.
اعتصاب سراسری در کشور فرانسه موجب اختلال در پرواز هواپیماها، حرکت قطارها و دیگر وسائل نقلیه عمومی شده است. بیمارستانها با تقلیل تعداد کارکنان خود، آموزگاران با عدم حضور در مدارس، کارگران و کارمندان ادارات و شهرداری، حتی روزنامهنگاران و کارگران وسائل حمل و نقل تصمیم گرفتند تا با غیبت در محل کار اعتراضات خود را به شرایط اقتصادی و ایجاد تغییرات در دولت نشان دهند. گستردگی این اعتصاب تا حدی بوده است که رسانهها از آن به عنوان تعطیلی یک روزه فرانسه یاد کرده و آن را «پنجشنبه سیاه» لقب دادهاند.
دلیل اصلی اعتصاب سراسری «پنجشنبه سیاه» اعتراض به بدتر شدن شرایط اقتصادی فرانسه و آنچه اعتصاب کنندگان آن را «ناتوانی و بیکفایتی دولت در مدیریت بحران» میخوانند، اعلام شده است.
فرانسه کشور اعتصابهاست. مردم این کشور به نوعی قدرت رئیسجمهورشان را از روی توانایی او در کنترل اعتصاب محک میزنند؛ به طوری که در دوره هر رئیسجمهوری، حداقل یک مورد اعتصاب رخ میدهد تا بتوان متوجه توانایی او شد. مثلا ژاک شیراک از مدتها قبل از ریاست جمهوری و در زمان شهرداری پاریس به تواناییاش برای کنترل اعتصاب معروف بود؛ اما در اواخر دوره سیاسیاش قدرتش را از دست داد. سال 1991، او جلوی اعتصابیون کوتاه آمد و سال 2005 هم نتوانست به راحتی شورشها را کنترل کند. در دوره سارکوزی هم همین اتفاق افتاد. 6ماه از ریاست جمهوری سارکوزی میگذشت که دومین اعتصاب گسترده ایجاد شد و در آن 8 میلیون نفر شرکت کردند. اصلاحات مد نظر سارکوزی درباره قانون بازنشستگی، علت اصلی این اعتصاب اعلام شده بود. آنچه مهم است ضرر 400 میلیون یورویی است که این اعتصابها روزانه به فرانسه وارد میکند و ممکن است موجب فلج شدن این کشور شود.
به هر حال اعتصاب، رسمی قدیمی است که مورخان میگویند قدمتش به 12 قرن قبل از میلاد و مصر باستان برمیگردد. از آن زمان تابهحال، بشر اعتصابهای زیادی را به خودش دیده که اوجش در دهههای 60 و 70 میلادی بود؛ اما در سالهای اخیر با بحران اقتصادی پیش آمده بازار اعتصاب داغتر شده است تا جایی که کشوری مثل ژاپن که 18 سال بود در آن هیچ اعتصابی رخ نداده بود در نوامبر سال گذشته شاهد یک اعتصاب بود.
موافقان اعتصاب معتقدند وقتی دولت به خواستههایشان گوش نمیکند آنها مجبور به توسل به روشهای اعتراضی همجون اعتصاب میشوند. اعتصاب به معنی توقف موقت کار توسط گروهی از کارکنان به منظور بیان شکایت یا تحمیل یک تقاضا است. در اعتصاب اقدام علیه کارفرمایان انجام میگیرد که میتواند نتایج مختلفی داشته باشد.
نظر شما