۰ نفر
۴ تیر ۱۳۹۲ - ۰۵:۱۷

روزنامه دنیای اقتصاد در سرمقاله خود به قلم پویا جبل عاملی نوشت:

همان گونه که می‌شد پیش‌بینی کرد، پس از انتخابات و با پیروزی تفکری که بیش از همه بر ارتباط با اقتصاد جهانی و دنیای بین‌الملل تاکید داشت،
بازار واکنش نشان داد و با افت بازار ارز و طلا، بورس نیز رشد خیره‌کننده‌ای را به خود دید. آیا انتظارات بدون رخ دادن رویدادی در واقعیت، بیشتر از این هم می‌تواند بر بازار‌ها تاثیر گذارد؟ آیا این روند ادامه می‌یابد؟ آیا پایین‌تر رفتن بیشتر نرخ ارز برای اقتصاد ملی مطلوب است؟ بی‌تردید هنوز در واقعیت اقتصاد، امری رخ نداده است، هر چه هست از کانال انتظارات بر بازار‌ها تاثیر گذارده که ما در همین ستون، روز شنبه 25 خرداد ماه به آن اشاره کردیم. تا نشانه‌ای متضاد با این انتظارات به‌وجود نیاید، می‌توان گفت ثبات بازار‌ها تداوم می‌یابد البته به شرط آنکه در زمان مقتضی واقعیت اقتصاد نیز تغییر کند. بگذارید با مثالی این مساله را روشن کنیم. کاهش نرخ ارز از آن رو است که بازار می‌پندارد که با تحول انتخاباتی تازه، رابطه اقتصاد ایران با اقتصاد جهانی تقویت شده و این تقویت به معنای افزایش درآمد‌های ارزی ما است و بهای ارز در آینده کاهش می‌یابد. انتظار کاهش درآمد در آینده باعث افزایش عرضه ارز و کاهش قیمت در زمان کنونی می‌شود، اما اگر بازار در انتظار تحولی در اقتصاد باشد و شاهد آن باشد که با گذشت چندین ماه، آن تحول مورد نظر رخ نداده و تقویتی در روابط ایجاد نشده، در می‌یابد که اشتباه کرده است و به تصحیح انتظارات خود می‌پردازد و این به معنای افزایش بهای ارز خواهد بود.
بنابراین هر چند انتظارات در هفته گذشته بازار‌ها را دچار تحول کرده، اما تداوم این روند هم بستگی به عدم رخ نمودن نشانه‌های متضاد و همچنین روی دادن تحول مورد انتظار کنونی دارد.
توجه به این نکته نیز مهم است که در حال حاضر و با وجود تحریم‌های گام به گامی که برای فروش نفت ما وضع شده است و به‌رغم ابزار‌هایی که ما برای فروش نفت خود به کار می‌بریم، اما هنوز درآمد صادراتی ما از سال گذشته تا به امروز کمتر از واردات بوده و عملا کشور از پس‌انداز‌های ارزی خود ارتزاق کرده‌است. حتی اگر تمام ارز‌های خانگی که بالاترین برآورد‌ها از آن 18 میلیارد دلار است، نیز وارد بازار شود شاید برای مدت زمان کوتاهی وضعیت ارزی بهبود یابد؛ اما تاثیر چندانی بر تعادل پویای اقتصاد ندارد مگر آنکه درآمد صادراتی به طور پایدار افزایش یابد. اگر تحول مورد انتظار در رابطه میان اقتصاد ایران و اقتصاد جهانی به‌وقوع نپیوندد، عملا روند بازار مانند گذشته خواهد شد و دلار‌های خانگی که در حال عرضه شدن هستند، باز در خانه‌ها جمع خواهند شد.
با وجود این، سیاست‌گذار پولی می‌تواند از شرایط فعلی برای ترمیم نظام ارزی خود بهره برد و بار دیگر نظام تک‌نرخی را احیا کند. از یک سو، اکنون با توجه به قانون بودجه، بازار انتظار دارد که نرخ مرجع حذف شود و از سوی دیگر، روند نزولی نرخ ارز، پنجره‌ای را برای یکسان شدن نرخ مبادله‌ای و نرخ بازار آزاد باز کرده است. اگر بتوانیم به وضوح به بازار نشان دهیم که حذف نرخ مبادله‌ای و پذیرش نرخ بازار تنها به سود اقتصاد ملی است و این کار به دلیل کمبود ارز دولتی انجام نشده است، آن گاه بار دیگر نظام تک نرخی ارز احیا شده است. نگارنده خود می‌داند که این کار بس دشوار است، اما مساله آن است که شرایط فعلی، انجام این سیاست را آسان‌تر کرده است و باید از این شرایط سود برد.
از سوی دیگر، بار دیگر باید گوشزد کرد که کاهش نرخ ارز به زیر سطوح فعلی نیز مطلوب اقتصاد ایران نیست. اگر در این نرخ‌ها، تقویت مورد انتظار در روابط انجام شود، نرخ ارز کنونی پتانسیل زیادی برای افزایش تولید، صادرات و رشد اقتصادی دارد. ما هزینه شوک‌های مثبت بازار ارز را در اقتصاد خود دیده‌ایم، حال باید از آن بهره بریم و سیاست‌گذار پولی نباید بگذارد که نرخ ارز بیش از این کاهش یابد و مزیت‌های نسبی ما را از بین ببرد. به دیگر سخن کاهش نرخ ارز باید تا سطحی صورت گیرد که بتوان از نظام چند نرخی راحت‌تر عبور کرد و در عین حال مزیت‌های تجاری ما را نیز حفظ کند.  

3939

کد خبر 300377

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 24
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۶:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
    28 11
    تغییر نرخ ارز عملا هیچ تفاوتی نمیکند. چرا که مثلا خودروسازی که قطعات را با دلار 3500 تومانی وارد کرده است محال است قیمت نهایی را با دلار مثلا 3000 تومانی حساب کند! و همینطور در مورد تمام جوانب صدق می کند
  • علی A1 ۰۷:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
    166 9
    واقعا که با این مقاله تون. شما مردم حقوق بگیر و زحمت کش را که افزایش قیمت ارز زندگیشون جهنم شده را به تمسخر میگیرید. بله شاید برای یه عده ای دلال و سودجو این بی ثباتی و کاهش ارزش پول ملی باعث سودهای بادآورده و فراوون شده ولی برای اکثریت جامعه فقط باعث تضعیف و زدن از نون زن و بچشون شده. متاسفم براتون
    • بی نام A1 ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
      29 3
      منظور بدی نداشت میخواست بگه به همون نسبت حقوقها هم اضافه بشه زبونش خوب نگردید
    • بی نام A1 ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
      3 4
      کاهش قیمت ارز هم به معنای بی ثباتی است.
    • امیرحسین IR ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
      1 4
      منظورش اینه که اگه دلار در همین حد باشه و ارزونتر نشه ، باعث افزایش صادرات می شه و سطح درآمد بالا میره ،
  • امین A1 ۰۷:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
    143 4
    اینکه شما میفرمایید صحیح است که نرخ ارز اگه بالا باشه مشوق صادراته اما دیگه نه انقد! شاید حداکثر 2400 تومان مناسب باشه. هر چند دلار 2000 تومانی هم میتونه به تعدیل شدن قیمتهای داخلی کمک کنه هم باعث افزایش صادرات بشه. دلار 3000 تومنی یا بیشتر از اون دیدیم که باعث فلج شدن اقتصاد شد
    • بی نام A1 ۰۷:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
      16 3
      منظور مقاله این روزا بود که هیچ اتفاق اقتصادی خاصی صورت نگرفته اگرنه کیه که از پایین اومدن دلار خوشحال نشه
  • هومن A1 ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
    39 6
    قیمت 700 تومانی عالی است
  • تولیدکننده A1 ۰۸:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
    12 23
    دقیقا و کاملا درست است اگر نرخ برابری دلار به کمتر از 2400تومان برسد بازار ایران مجددا برای کالاهای بی کیفیت چینی توجیه اقتصادی خواهد داشت. و بیشترین صدمه به بخش تولید و اشتغال وارد خواهد آمد که تا کنون نیز آمده است
  • حبیبیان A1 ۰۸:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
    29 3
    به سکته افتادن اونایی که دلار انبار کرده اند .
  • سارا A1 ۰۸:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
    56 2
    دلار بشه ۴۰۰۰ تومن که صادرات رونق بگیره!پس مردم که از گرونی بیچاره شدن چی میشه؟
  • بی نام A1 ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
    8 0
    طرف خودش دلار داره
  • علی A1 ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
    9 0
    مگه چند درصد مردم ما صادر کننده اند که این قسمت گرون ارز براشون ارزش افزوده داشته باشه. واسه اکثریت مردم حقوق بگیر و کارمند چیزی جز گرونی و تورم و بیچارگی نداشته.
  • mms IR ۰۸:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
    10 1
    زبل خان چقدر دلار داری
  • رضا A1 ۰۸:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
    9 1
    من نمیدونم چرا یک عده که خودرا اقتصاد دان میدانند فقط به یک بعد قضیه نگاه میکنند بله اگر در ایران بتوان حقوق کارکنان را با کل کشورهای مترقی یکسان کرد اشکالی ندارد که دلار هم به این نرخ باشد , نه اینکه در ایران مردم همان حقوق 5 سال پیش(با اندکی افزایش) را میگیرند ولی دلار با تورم جهانی رشد کند.
  • بی نام A1 ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
    4 0
    بعضی از دوستان در جاهای دیگه هم دیدم فکر میکنن اگه کسی به این سقوط دلار شک میکنه دلش میخاد دلار گرون بشه و بره بالا!! ولی همه ی حرف اینه یهویی پایین اومدن یهویی بالا رفتن هم داره!! ولی اگه با یه سیاست و برنامه ی درست پایین بیاد به جایی خواهد رسید که همگی راضی باشیم
  • كارمند IR ۰۸:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
    4 0
    از خدام كه توليد رونق نگيره من وامثال من حقوق بگير چكاركنيم تكليف ما با اين حقوقهاي مسخره وناچيز چيه كارشناسان محترم اقتصاد فكري براي طبقه متوسط 2 سال پيش كه الان طبقه فقير جامعه هستند بكنند چرا نميگويند حقوق بر اساس دلار باشه يا حداقل حقوق به 1.5 ميليون تومان برسه و پاش وايستن . يك بعدي نگاه كردن كه كار كارشناسي نيست .
  • کیان A1 ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
    1 1
    این مقاله بود یا ترجیح وضع موجودبه خواست مردم در انتخابات؟
  • رضا IR ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
    9 0
    دلار مدتها در بازار يكهزار تومان بود و تفاوتش با نرخ دولتي فقط بيست تومان بود ، كارخانجات توليدي ، صادر كننده و وارد كننده ، دانشجويان ، بيماران و و اقشار مختلف مردم هم مشكلي در خريد و هزينه كردنش نداشتند و تا حدودي اين نرخ با جامعه هماهنگ بود و البته درامدهاي نفتي هم خيلي معمولي بود و نان هم ارزان بود اما امروز با چندين برابر شدن قيمت نفت و درامدهاي دلاري كلان كارخانجات و همه انهايي كه اسم بردم در گرفتاري دست و پا ميزنند ، پس چه كسي بهرمند ميشه ، با نگاهي به شكاف طبقاتي كه درين چهار ساله پديد امده پي ميبريم كه فقط عده كمي از رانت بهرمند شدن ، قشر متوسط به قشر فقير تبديل شده فقرا هم فقير موندن و منتظر يارنه ها ، فقط ميخوام بدونم اين بالا بودن دستوري نرخ ارز بيشتر منفعت داشته يا پايين بودن
  • امیر A1 ۰۹:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
    3 0
    اگرهدف کسانی که میگن برای رونق اقتصادی دلاربایدقیمتش بالاباشه دردولت جدیدمورداستفاده قراربگیره،بااحتساب تورم داخلی وتورم جهانی در30سال گذشته قیمت دلاربه هیچ وجه از3هزارتومان کمترنمیشه واین یعنی تثبیت قیمتهاوشرایط کنونی،وقتی مردم عادت کردن چه لزومی داره شرایط عوض بشه.
  • بی نام A1 ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
    6 0
    اگر قرار بود صرفا با کاهش ارزش پول ملی صادرات افزایش پیدا کنه که ما الآن باید سلطان صادرات دنیا بودیم! برخلاف نظر نگارنده، با این نرخ ارز ، صادرات فقط در کوتاه مدت رشد میکنه. چون قسمت عمده تولیدات ما خودشون وابسته به واردات کالاهای دیگه هستند. دستمزدها هم در میان مدت خودشون رو با تورم و نرخ ارز تطبیق میدن. مسئله خیلی مفصل تر از اون چیزیه که بشه با یک صفحه مطلب براش نسخه پیچید.
  • بی نام A1 ۰۹:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
    2 1
    شما این آقا رو به من نیشان بده!!!
  • بی نام A1 ۱۰:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
    0 3
    افرین. ارزان شدن دلار شتوانه میخواد.وگرنه یهو میره بالا.مگه چی شده؟
  • بی نام EU ۱۰:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۴
    4 0
    بعضی ها اصرار دارند از مسیر نادرست به نتیجه درست برسند . اگر نگران صادرات و تولید ملی هستید 1 - محدودیدتها و عوارض ویژه برای کالاهای وارداتی وضع کنید 2- با قاچاق برخورد جدی کنید ( باج نگیرید ) 3- نرخ ارز رو پایین نگهدارید . بعد میبینید که تولید کننده و مصرف کننده هر دو راضی خواهند بود . البته سفته بازها و دلالهای با نفوذ پر قدرت نمی گذارن .

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین