۰ نفر
۶ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۱:۴۱

تا به حال دیده اید کسی بگوید من افراطی ام؟

تا به حال دیده اید کسی بگوید من افراطی ام؟ یا بگوید من آدم بی ملاحظه ای هستم؟ یا بگوید رانندگی ام بد است؟ 

ارسطو هر فضیلت را، بین دو رذیلت می داند که وضعیت افراطی و تفریطی آن هستند. مثلا یک سرطیف، تهور و بی باکی و ببخشید کله خری است و سرطیف مقابل، ترس و جُبن است اما نقطه تعادلی، شجاعت است. یک سر طیف، افراط است و سر دیگر تفریط . کلام معصوم است که «الجاهل، مُفرِط او مُفرّط». اعتدال، وضعیت تعادلی و لاجرم فضیلت است.‌ این را همه قبول دارند ولی مشکل آنجاست که هر کسی خود را همان نقطه تعادل می پندارد!

تاکنون دیده اید بجز کسانی که بتازگی گواهینامه‌ گرفته اند کسی قبول کند که رانندگی اش بد است؟! ممکن است او از نظر ما بی محابا و پر خطر رانندگی کند اما او خودش را معیار می داند و ما را دست و پا چلفتی و کُندران می نامد . از آنجا که همه چیز وضعیتی طیفی دارد کسانی نیز هستند که از نظر او بی محابا و پرخطرند. طبیعی است همان آدمها از نظر ما کمتر از دیوانگان زنجیری نیستند!

در واقع، خود ما هم به آفت «خود مرکز پنداری» مبتلاییم زیرا وقتی او را بی محابا خوانده ایم، ‌خود را محور عالم و حد وسط تلقی کرده ایم و لذا فِرزتر از خود را بی محابا و کندتر از خود را دست و پا چلفتی نامیده ایم.
در طیف، ‌بسته به این که کجا را مرکز بدانیم، افراط و تفریط مشخص خواهد شد. وقتی ما آدمی را ترسو می نامیم ناشی از آن است که خود را ملاک شجاعت (تعادل) در نظر گرفته ایم و طبیعی است او را که نسبت به ما انحراف چپ دارد ترسو بخوانیم. حال اگر بعدا مختصات عوض شود و همان فرد هم مثل خود ما خودش را نقطه مرکزی و محور عالم تلقی کند طبیعی است ما که نسبت به آن نقطه، انحراف راست داریم از نظر او «کله شق» باشیم.

این روزها کسانی از «اعتدال» دم می زنند که موجب تعجب و بلکه مضحکه است. مصادیقی از اعتدال را هم بر می شمارند که از نظر داور منصف یا افکار عمومی یا رئیس جمهور منتخب (به عنوان نماد این گفتمان) سراپا افراط گری است و اساسا مردم از ترس همانها به اعتدال رای داده اند. البته تا همین جای کار هم خیلی پیشرفت کرده ایم که قبول کنیم «اعتدال» چیز خوبی است زیرا تا چند هفته پیش، اعتدال و پرهیز از افراط گری مساوی وطن فروشی و سازش و ضدیت با ارزشها و لامذهبی و بی غیرتی بود !
آقای دکتر روحانی با دو مشکل مواجه است . مشکل اول همین که گفته شد یعنی هر کسی خودش را ملاک «اعتدال» می داند و انتظار دارد چپ و راست نقطه ای که او ایستاده است بترتیب افراط وتفریط نامیده شود ! و لذا به مبدع این گفتمان هم آدرس می دهد که بیا خودت را با من تطبیق بده!

اما مشکل دوم آقای روحانی در مواجهه با افراطیون است. افراطیون که بیکار نمی نشینند. اساسا نان آنها در دعوا و افراط گری است. فلسفه وجودی، نیروی پیشران، شرط پایداری و شیوه رویش و زایش آنها شلوغ کاری و شعار و تجارت عبارات و افشاگری خیابانی و زورگیری و رگ گردن است. اگر در خیابان، یک جاهل قمه کش جلوی شما را بگیرد چه می کنید؟ شما در مقابل نعره های او ، نعره می زنید؟ در برابر قمه آخته او برق چاقوی ضامن دار نشان می دهید یا ترجیح می دهید بدون تولید درگیری، ماجرا را فیصله دهید؟

مشکل دوم آقای دکتر روحانی همین جاست. او در مقابل بحران هایی که برایش درست می کنند نمی تواند «مقابله به مثل» کند زیرا این شیوه ها را قبول ندارد . واکنش او از جنس سخت نیست. واکنش نرم هم اگر چه مبنایی است اما به همان میزان بطئی و زمان بر است . خیلی وقت ها هم زمان، متغیر تعیین کننده است و ممکن است به همین دلیل موفق شوند ضربه ای کاری به او بزنند و او را ناکار و ناکارآمد کنند.

کد خبر 305756

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 35
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۲:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
    124 2
    خب شما راه كار هم پيشنهاد كنين. فكر ميكنم اين موضوع (نحوه مواجهه با افراطيون) دغدغه خيلي هاست.
    • مرکزاعتدال! A1 ۲۱:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۶
      0 6
      خودت فهمیدی چی نوشتی؟
  • امین IR ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
    16 58
    هرچند که احتمالا نظر من مثل قبل منتشر نمیشه اما آقای روحانی هم می تواند به همین مشکل دچار باشد! صرف ادعای اعتدال که نمیشه یه نفر رو معتدل یا مبدا اعتدال یا...خوند! هر کس از نظر خودش معتدله!
  • سینا A1 ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
    50 5
    واقعا خوب بود .ممنون
  • محمد A1 ۱۳:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
    53 5
    مطلب خوب ومفیدی بود
  • elnaz IR ۱۴:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
    4 39
    افراط و افراط گرایی تو هر جامعه ای هست و با شعار هم اعتدال بدست نمیاد. اینکه کسی هم زیاد از چیزی دم بزنه معنیش اینه که میخواد بگه من نماد این موضوعم و دیگران ....
  • آرش IR ۱۴:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
    49 1
    این افراطیون به دلیل نبودن سازو و کار مدنیت به وجود آمده اند درصورتی که احزاب واقعی که بتوانند به معنی واقعی فعالیت داشته باشند در ایران وجود داشته باشد دگر جایی برای افراطیون باقی نمیماند. متاسفانه در ایران حزبی وجود ندارد و جوانان ما نیز با احزاب و سازو کار آنها آشنا نیستن.و این تعداد احزابی هم که وجود دارند میزان قدرت آنها بستگی به تعداد میکروفن هایی که دستشان است سنجیده میشوند نه سازو کار و مدنی بودن.!
  • صنعتی IR ۱۴:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
    5 1
    ایکاش می توانستید بحثی به این خوبی را از زاویه ی بهتری و بدور از تصورات فردی روانشناسانه که در انتسابش به کل افراد( ما) محل تردید است ، تحلیل وبررسی کنید .
  • جوینده A1 ۲۲:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
    17 0
    ممنون آقای انتظامی. به نظر من مشکل بزرگی که وجود داره اینه که ما احزاب نداریم. چون احزاب نداریم تعریف مشخصی هم از واژه ها نداریم. اگه احزاب داشتیم، چون دارای اساس نامه هستند می شد این واژه هایی رو که افراد اونو مطرح می کنن با توجه به اساس نامه تطبیق داد. مثلاً اگه احزابی با اساس نامه داشتیم می دونستیم تعاریف دقیق اصولگرایی، اعتدال و اصلاح طلبی چیه. این طور نمی شد که هر شخصی یه تعریفی از این ها ارائه کنه.
  • مهدی تهرانی IR ۱۵:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
    21 0
    دیالوگ در باره اعتدال بلافاصله به پیشینه افراد لینک میشه.درواقع جزو معدود چیزهایی است که باید به خود شخص هم فکر کرد و نه فقط به سخنانش.برای همین سابقه و پیشینه شخص روحانی -به قول شما-می تونه براش موفقیت بیاره چون در مرحله اول این صلاحیت رو قویا داره تا در باره اعتدال حرف بزنه.در مواجه با وی کسانی که پیشینه مضحک در افراط و تفریط دارن به دلیل همین پیشینه بیشتر دستشون رو میشه.اعتدال برای این افراد باد هوااست و شنونده هم احتمالا این روزها بسیار عاقل است و پیشینه ها هم روبروی خلق الله.پس شاید بتوان امیدوار بود که خلق الله مچ این افرادی که در باره اعتدال هیچ نمی دانند -اما دادسخن می دهند- را بگیرند و روحانی از این پشتیبانی سود بجوید اساسی.الهی آمین
  • مهدی IR ۲۰:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
    7 0
    ok
  • اصغر MY ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۸
    0 38
    ببین برادر این دارو دسته مثلاٌ اعتدال یا با ما هستند و گوش بفرمان یا اگر بخوان قدمی خارج مصالح دارو دسته مون بردارند اونوقته که رگ گردنامون بلند میشه میکشیم تو خیابان دخلشون مییاریم ختم کلام اینکه حواستون به ماها باشه
    • بی نام A1 ۱۲:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۹
      7 1
      تو یکی احتمالا یک منافق هستی که نقش آدم های اطولگرا را در می آری چون آن ها هر طور که باشند خودشان را این طور توصیف نمی کنند و بلکه برعکس خود را منطقی تر و معتدل تر از هر کسی معرفی می کنند بنابراین بهتره از این حقه کثیف دست برداری. اگر واقعا یک آدم اصولی هستی نام و نشان کشور خودتو یدک بکشی
  • مهدي IR ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۸
    31 1
    اصولگرايان تندرو ، بنيادگرا هستند نه اصولگرا. آنان ايده آليست هايي هستند كه فهمي از واقعيت ها ندارند. رفتارشان هم خشن است. در حالي كه اصولگرايان واقعي و معتدل، اخلاق سياسي دارند.
    • بهادر A1 ۲۰:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۸
      24 2
      اقا مهدی عزیز خیلی مثبت اندیشی نه بابا اصول گرایان تندرو منطقشان تعطیل وحق را مساوی منافعشان میدانند ودر همین راه نیز از تحمیل هر گونه هزینه بر نظام وکشور ابایی ندارند و ذره ای مشکلات و گرفتاری های مردم از جمله بیکاری - تورم -گرانی و........برایشان مهم نیست کدامشان فرزند تحصیل کرده و نکرده اشان بیکار است کدامشان در تهیه مایحتاج اولیه زندگی لنگند
  • بی نام A1 ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۸
    22 1
    اصل مطلب را بيان کردين. واقعا آقاي روحاني چهار سال يا هشت سال عجيبي را پيش رو دارد و به شدت آسيب خواهد ديد آن هم به خاطر شعار خودش.
  • یک دوست نگران IR ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۸
    1 7
    در چند مقاله اخیر شما، کلمات رکیک زیاد به چشم می خورد.شما از یک چیزی عصبی هستید! امیدوارم بعد از 13 مرداد کمی آرام شوید.
    • یک دوست دیگر EU ۰۰:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۱
      4 1
      ایشان عصبی نیستند دوست به دوستش در فضای عمومی نمی گوید عصبی نگران هستند فرصتی که برای آشتی وصمیمیت بیشترمردم با نظام به وجود امده از دست برود به قول حضرت علی ع : فرصتها چون ابر در گذار هستند باید قدر ان را بدانیم شاید وقت دیگر دیر باشد
    • بی نام IR ۱۹:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۱
      1 3
      كدوم كلمه اين مقاله ، ركيكه؟
  • تیزبین از تهران EU ۱۴:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۸
    13 4
    اقای دکتر انتظامی30 درصد نظر شما را قبول ندارم آن قسمت که تلاش میکنید سوابق وشخصیت ریس جمهور منتخب را تطهیر نمایید با توجه به سخنرانی دکتر روحانی در 23 تیر 78شما نگران مقابله ایشان با افراطیون و گردگشان وکلفت گویان نباشید البته اقرار می کنم بین گزینه های ریاست جمهوری ایشان ودکتر ولایتی از سایرین بسیار جلوتر بودند
  • بی نام IR ۱۵:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۸
    21 0
    اولین گام کنترل آقایانی است که در کسوت سیاست از این افراط ها حمایت می کنند مانند آن آقای امنیتی - قضایی (به قول خودش) که می خواهد در مجلس گوجه و تخم مرغ پرت کند یا این که از به هم خوردن مراسم های رسمی نظام خوشحال می شود.
  • رضا IR ۱۸:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۸
    8 2
    خب.اینا که بدیهی است.
  • بی نام IR ۱۹:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۸
    6 1
    يعني مي فرماييد اين آقايان خودشون رو معتدل مي دونند؟ حسين شريعتمداري، سردار نقدي، كوچك زاده، حسينيان، زاكاني، جبهه پايداري، الله كرم، كريمي قدوسي، تظاهركنندگان مقابل مجلس ،فاتحان سفارت انگليس، طراحان و مجريان حادثه ٢٢ بهمن قم، گردانندگان بخش هاي خبري صداوسيما، شنودگذاران دفتر علي مطهري،
  • بی نام IR ۲۲:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۸
    10 0
    فرد که نمی تونه مظهر تعادل باشه. سیاست های قدرت و حضور مردم در فضای سیاسی- اجتماعی است که تعادل ایجاد می کنه. به این افراطی ها هم هشدار می دم برن بشینن خونه اشون. از پول مفت خبری نیست!
  • محمد IR ۰۰:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۹
    15 1
    هرچي ضربه خورده ايم از افراط بوده
  • بی نام RU ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۹
    3 0
    شرط پایداری! :)
  • عباس A1 ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۰
    8 0
    اگر چه دکتر روحانی اهل مقابله به مثل با افراطیون نیست اما به هیچ وجه نباید در مقابل آنان تسلیم شده و به اصطلاح کم بیاورد. تسلیم در مقابل افراطیون، خیانت به ملتی است که با امید و آرزو به دولت اعتدال رأی داده اند.
  • علی A1 ۱۲:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۰
    10 1
    یکی به این افراطیون بگوید که روحانی، خاتمی نیست که در مقابل فشارهای شما لبخند بزند و کوتاه بیاید، روحانی اهل مقاومت است. اگر چه در نظر، روحانی معتدل تر از خاتمی است اما در عمل، روحانی تندتر از خاتمی است و اهل کوتاه آمدن و بده و بستان و امیتاز دادن به رقیب نیست. اتفاقا در مقابل افراطیون به چنین فردی بیشتر نیاز داریم.
  • محمد A1 ۱۴:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۰
    7 0
    دکتر روحانی نباید به توصیه ها یا انتقادات افراطیون اصولگرا اهمیت بدهد. اگر می خواهد رئیس جمهور موفقی شود و به آرای مردم خیانت نکند باید بر اساس فکر و منطق خودش عمل کند. نباید برای راضی نگهداشتن افراطیون به آنها امتیاز بدهد. اگر این کار را بکند، هیچ موفقیتی نخواهد داشت.
  • باقر A1 ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۱
    4 0
    نمی دانم چرا این افراطیون از رو نمی روند؟ هشت سال، دولت مورد نظر آنها که سنگش را به سینه می زدند در این مملکت حکومت کردند و همه هم دیدند که این دولت وضعیت اقتصادی و فرهنگی و سیاسی را به کجا کشاند. حال، اجازه بدهند دولتی که مردم با امید انتخاب کرده اند به وظایف خودش بپردازد و درگیر جنگ فرسایشی با آنها نشود.
  • سعید A1 ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۱
    6 1
    کاش در کشور، اراده محکمی برای برخورد با افراطیون وجود داشت و برای همیشه شرشان کم می شد.
  • نقی A1 ۱۲:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۱
    9 1
    درست می فرمایید افراطیون هیچ وقت قبول ندارند که افراطی هستند. جالب این که هیچوقت هم اشتباهات خودشان را قبول نمی کنند و حاضر نمی شوند مسوولیت اشتباهات خود را بپذیرند. آنها از احمدی نژاد طرفداری کردند و پیروزی او را معجزه دانستند اما حاضر نیستند مسئولیت خرابکاری های او را بر عهده بگیرند.
  • خورشید IR ۲۱:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۱
    4 4
    چه زیبا حرف دل ما رو در مورد افراطیون گفتيد!!
  • بی نام IR ۲۲:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
    1 0
    این چه ادبیاتی است؟!! این مثالهایی که این آقا زده اصلا تناسبی با موضوع نداره. من که از روحانی زیاد خوشم نمیاد ولی مفهوم شعار اعتدال ایشون روشنه و این نوع فلسفه بافی کردن نداره ...
  • حسین A1 ۰۳:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
    2 0
    دوستان عزیز.رییس جمهور محترم دکترای حقوق هستند خوب میدانند چطور با چالشهابرخورد کنند نگران افراطیون نباشید