مهر نوشت:

برنامه ایران برای توسعه فاز 11 پارس جنوبی 14 ساله شده است و با گذشت بیش از یک دهه هنوز وضعیت توسعه این فاز مشترک گازی بلاتکلیف و نامشخص است.

در این بین بیش از 14 ساله است که توسعه فاز 11 پارس جنوبی چوب تاخیر شرکت‌های بزرگ خارجی را می‌خورد به طوری‌که حدود 7 تا 8 سال تاخیر توسط شرکت توتال فرانسه و سپس نزدیک 4 سال تاخیر توسط شرکت CNPC چین تاخیر برای توسعه به این مگا پروژه گازی تحمیل شده است.

خردادماه 1388 و در آستانه انتخابات ریاست جمهوری، قراردادی حدود 5 میلیارد دلاری به منظور توسعه فاز 11 پارس جنوبی با شرکت CNPC چین امضا شد اما پس از خروج توتال فرانسه، این بار نوبت چینی‌ها رسید تا وقت کشی‌ها را در این پروژه مشترک گازی آغاز کنند.

در حدفاصل سال 1388 تا 1391 و در مدت بیش از سه سال چینی‌ها هیچ کار جدی در پارس جنوبی دنبال نکردند و وزارت نفت در مواجهه با انتقاد رسانه‌ها صرفا به دادن اولتیماتوم به شرکت CNPC چین اکتفا کرد و در نهایت چینی‌ها پائیز سال گذشته آب پاکی را روی دستان وزارت نفت ریختند و عطای ماندن در فاز 11 پارس جنوبی را به لقایش سپردند.

با این وجود علیرضا نیکزاد سخنگوی وزارت نفت با تاکید بر اینکه قرارداد 5 میلیارد دلاری چینی‌ها در پارس جنوبی فسخ نشده است، گفته: از این رو به زودی یک میدان جدید گازی در خشکی به شرکت چینی برای توسعه واگذار خواهد شد.

به گفته این مقام مسئول بر اساس اعلام شرکت چینی، توسعه فاز 11 پارس جنوبی به ویژه در بخش فراساحلی دارای ریسک بالابی بوده و به زودی یک میدان گازی که توسعه آن ریسک کمتری دارد؛ به چینی‌ها معرفی می‌شود.

از سوی دیگر در حالی تاخیر چینی‌ها منجر به عدم النفع چند میلیارد دلاری به دلیل عدم توسعه این فاز گازی نصیب صنعت نفت شده که این شرکت چینی بر خلاف وقت کشی‌ها در عسلویه، در توسعه میادین نفتی عراق یکه تازی کرده و حتی هفته جاری جشن افزایش تولید نفت و آغاز فاز دوم توسعه میدان حلفایه عراق را برگزار کرده است.

خدمت جدید چینی‌ها به رقیب نفتی ایران

پس از تحریم نفت و کاهش تولید نفت ایران، عراق به یکی از مهمترین جایگزینان نفت صادراتی ایران در کشورهایی همچون هند، چین، سریلانکا و کشورهای عضو اتحادیه اروپا و حتی ترکیه تبدیل شده است.

علاوه بر این، ایران و عراق هم اکنون به عنوان دو کشور عضو اوپک در انتخابات دبیرکلی این سازمان هم رقابت تنگاتنگی را با یکدیگر آغاز کرده اند.

گزارش رسانه‌های خارجی حاکی از آن است که شرکت CNPC چین با وجود کارنامه ضعیف در صنعت نفت و گاز ایران، پس از تکمیل فاز اول، کلنگ عملیات توسعه فاز دوم میدان نفتی حلفایه را به زمین زده است، پروژه‌ای که بزرگ‌ترین سرمایه گذاری برون مرزی به عنوان یک پیمانکار برای آنها به شمار می‌آید.

بر این اساس احداث یک خط لوله انتقال نفت از استان جنوبی میسان تا بندر فاو، حفاری ٦٠ حلقه چاه جدید و برپایی یک مجتمع فرآورش نفت خام به ظرفیت ٥ میلیون تن در سال (١٠٠ هزار بشکه در روز)، مجموعه فعالیت‌هایی است که در فاز دوم توسعه میدان حلفایه انجام می شود.

در ادامه این شرکت چینی مدعی شده که با تکمیل فاز دوم حلفایه در اواسط سال ٢٠١٤ میلادی تولید نفت عراق ٢٠٠ هزار بشکه افزایش خواهد یافت.

عبدالکریم لعیبی وزیر نفت عراق، سال گذشته این ادعا را مطرح کرد که فاز سوم حلفایه، تولید نفت را روزانه ٤٠٠ هزار بشکه افزایش خواهد داد و با تکمیل نهایی آن تا پایان سال ٢٠١٦ میلادی حجم تولید آن روزانه ٦٠٠ هزار بشکه افزایش خواهد یافت.

کنسرسیومی به رهبری شرکت CNPC چین و همکاری شرکت‌های توتال و پتروناس مالزی در دور دوم مناقصه‌های نفتی سال ٢٠٠٩ عراق موفق به دریافت حق امتیاز توسعه میدان نفتی حلفایه عراق شد و دولت بغداد در اوایل سال ٢٠١٠میلادی قرارداد نهایی توسعه این میدان را با کنسرسیوم یاد شده امضا کرد.

ادامه تاخیر چینی‌ها در توسعه میادین مشترک نفتی ایران

البته تاخیر چینی ها تنها به توسعه فاز 11 پارس جنوبی محدود نمی شود و شرکت های مختلف چینی همچون ساینوپک، CNPC و چندین شرکت نفتی چینی دیگر در طرح توسعه میادین مشترک نفتی ایران به ویژه با عراق تاخیرهایی را به صنعت نفت تحمیل کرده اند.

از این رو در حال حاضر شاهد تاخیر در افزایش و یا آغاز تولید نفت در برخی از میادین مشترک با عراق همچون آزادگان شمالی، آزادگان جنوبی و یادآوران هستیم که با وجود گذشت بیش از 5 تا 6 سال از آغاز توسعه این میادین هنوز فازهای توسعه‌ای آن کامل نشده و در مدار بهره‌برداری قرار نگرفته است.

با وجود تاخیر چینی‌ها در توسعه میادین مشترک نفتی، در شرایط فعلی ایران یکی از بزرگترین قراردادهای ساخت دکل‌های حفاری را با این کشور آسیایی امضا کرده ضمن آنکه واردات گسترده قطعات و تجهیزات غیر استاندارد و کیفیت پائین چینی به صنعت نفت کشور ادامه دارد.

3131

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 307397

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 12 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • میلاد حمیدی IR ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
    58 7
    با مدیریتبسیار حرفه ای دکتر احمدی نژآد دیگر نیازی به واردات بنزین نداشنیم
  • بی نام A1 ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
    117 6
    رابطه را با غرب توسعه و چینی ها را از کشور بیرون کنید!
    • بی نام A1 ۱۳:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
      15 1
      از تولید داخلی و متخصصین پشتیبانی سپس چین را از کشور بیرون و تکنولوژی را از غرب وارد کنید
  • بی نام A1 ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
    10 0
    مگر قراره همه دنیا غافل و ندونم کار مثل مسئولین ما باشند؟
  • بی نام IR ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
    14 1
    بایدروابطمان راباآمریکابرقرارکنیم تاهمه ی دنیاازایران حساب ببرندوچینی هاهمحساب دستشان بیاید
  • بی نام IR ۱۴:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
    17 0
    چین و رویسیه مثل زالو به جان این کشور افتادند و سرمابه های ما را به غارت می برننند و از شرایط تحریم ها حداکثر استفاده را می کنند و امتیازهای زیادی می گیرند و در عمل کاری از پیش نمی برند.
  • بی نام IR ۱۴:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
    15 0
    ضرر ها و اتلاف وقت و منابع ایران در ارتباطات اقتصادی با روسیه و چین در زمینه پروژه های نفت و گاز و نیروگاه اتمی بوشهر و ... سر به فلک میزند .
  • بی نام A1 ۱۴:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
    9 0
    چینی ها با پول نفت ایران که در اختیار دارند بدون ریسک و باخیال راحت در ایران کار نمیکنند، در واقع با پول نفت ایران در عراق کار میکنند. کشور چین دارای تکنولوژی برتر است ولی تا کنون آنرا در صنعت نفت ایران بکار نبسته است. نقش سفارت جمهوری اسلامی ایران در این کشور باید مورد کند و کاو قرار گیرد.
  • بی نام A1 ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
    9 0
    آقایانی که پیشرفت کشور را رها کرده اند و چسبیده اند به نقاط دیگر دنیا و نگران مردمان سرزمینهای دیگر هستند بیایند جوابگو باشند !!! یا باز باید سکوت و سکوت کنیم و فقط سپاسگزارشان باشیم؟؟؟
  • بی نام A1 ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
    18 1
    خیانت کار تر از این دو کشور چین و روسیه وجود ندارند پدر ایران رو این دوکشور درآوردند اگه این دو تا طرفدار واقعی ایران بودند الان پرونده ایران نباید میرفت شورای امنیت
  • بی نام A1 ۱۵:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
    9 0
    در تمام سالهای گذشته حزب کمو نیست چین هروقت توانسته از پشت به ما حنجر زده انان صرفا بدنبال منافعشان هستند و با دروغ و تزویر دشمنانی دوست نما هستند تولیدات داخلی ما تعطیل و جایگزین با احناس بی کیفیت و الوده انان شده است ما وابسته تر و انان ثروتمندتر شده اند
  • علی A1 ۱۵:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
    8 0
    با مدیریت خیلی عالی آقای احمدی نژاد!!؟؟ محض اطلاع شما قطر از حوزه مشترک پارس جنوبی روزانه 525 هزار بشکه نفت استخراج میکنه درصورتیکه در 8سال گذشته ایران هنوز 1 لیتر هم از این حوزه نفت استخراج نکرده! تازه قطر داره سرمایه گذاری میکنه که میزان رو به 725 هزار بشکه برسونه که با این حساب تمام نفت حوزه مشترک را به تنهایی برداشت خواهد کرد و چیزی برای ایران نمیماند در حالیکه آقای احمدی نژاد مرتب اومد توی تلویزیون گفت پارس جنوبی شماره ......... و.... و.... و... افتتاح کردیم ال شدیم بل شدیم.....آقای میلاد خان برو یک مقدار مطالعه کن ببین چه وضعیت اسفبار در حوزه استخراج نفت در این 8 سال داشتیم
  • سامان IR ۱۶:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
    6 0
    متاسفانه این یه بخشی از خیانتهای چینیهاست. از طرفی مناطق آزاد ما هم شده بازاری برای کالاهای بی کیفیت چینی.با این وضعیت کمبود ارز، دلارها برای خرید این کالاها صرف می شود.خبرآنلاین آگاهی کاربران رو در این زمینه ها که مربوط به چینی ها میشه،رو اگه امکانش هست بیشتر کنید
  • عبدالله 2013 IR ۱۶:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۷
    13 0
    به خداقسم خائنترازچینی ها وروسهاکشوردیگری وجودندارداونانمی خوان ایران باسایرکشورهاروابط خوبی داشته باشه چون به راحتی سفره غنیمتی که ایران نصیبشان می کنه درهیچ جای دیگری گیرنمی آرن روسهابدترین هواپیماهارابه ما میدن وپول کلانی می گیرن وچینیهانیزآشغالشون به مامیدن واین هم ازتجارت نفتیشون.چرانبایدباغرب رابطه خوبی داشته باشیم تاازشرچین وروسیه درامان باشیم.مادل خوش کرده ایم که چین وروسیه درسازمان ملل پشت ماهستندغافل ازاینکه اونابااینکارشون جیب ما راخالی می کنن ودرعوض دلارهرچی خواستن به ما میدن.درقرآن ازیأجوج ومأجوج نام برده شده که درزمین فسادمی کنندومفسرین گفته اندکه اوناانسانهای قدکوتاه وصودت وپهن وچشم بادامی هستندکه مصداق چینی هاست
  • بی نام RO ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
    7 1
    مگر ما خودمان عرضه نداریم که دست بدامن چینی ها میشویم . آخر تا کی باید بی لیاقت باقی بمانیم ؟