در دولت یازدهم ابتدا باید با تعامل و تفاهم تجدید ساختار در بخش ارتباطات انجام شود. در مرحله بعدی نیز باید دولت جدید از بخش خصوصی حمایت های جدی به عمل بیاورد. این پتانسیل وجود دارد تا خصوصی سازی به دو برابر میزان فعلی افزایش یابد. باید انحصاراتی که در طی سالهای اخیر توسط دولت ایجاد شده است کاملا از بین برود. متاسفانه دولت نهم و دهم بیشتر بر حجم فعالیت های تصدی گری خود در زمینه ارتباطات و فناوری اطلاعات افزود. درحالیکه در دنیای امروز دیگر دولت ها کوشش می کنند تا از بار تصدی گری خود بکاهند.
باید دولت از بخش خصوصی کمک کند و توسعه دهد نه اینکه خود به رقیب بخش خصوصی و شرکت های کوچکی تبدیل شود. اینکه گفته می شود پیشرفت ضریب نفوذ تلفن همراه کشور بیش از 105 درصد است در حالی است که با احتساب مجموع فعال و غیرفعال است و بر اساس آماری که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات دارم پیشرفت ضریب نفوذ فعال تلفن همراه ایران در حدود 75 درصد است.
در منطقه نیز در زمینه ضریب نفوذ تلفن همراه در رتبه نوزدهم قرار داریم. این امر به معنای این است که نیازها در این بخش نه تنها اشباع شده است بلکه ظرفیت بسیاری وجود دارد که باید بخش خصوصی چند برابر گذشته فعال شود. اینکه دولتی می آید باتوجه به رانت و انحصاری که دارد مانع فعالیت بخش خصوصی می شود بسیار جای تاسف دارد و باید دولت جدید مانع این امر شود. هنوز بسیاری از خدمات ارزش افزوده در بخش تلفن همراه و تلفن ثابت در ایران فعال نشده اند.در بخش IT که باید گفت در سال گذشته بسیاری فعالیت هاتعطیل شده است و عملا این بخش در رکود فرو رفت. در زمینه کاربردهای فناوری اطلاعات و باند پهن در حدود 5 درصد سرمایه گذاری انجام شده است در حالیکه بیش از 90 درصد پتانسیل سرمایه گذاری دارد. در دنیا تکنولوژی امروز کاربردهای فناوری اطلاعات حرف اول را می زند. آن وقت ما فقط به سرمایه گذاری در بخش تلفن همراه و ثابت البته آن هم به شکل ناقص بسنده کرده ایم. در اینصورت انتظار رشد و توسعه نیز داریم. بنابراین دولت باید نه تنها مجوزهای لازم را صادر کند بلکه باید زمینه های لازم برای سرمایه گذاری در دسترسی به کاربردهای IT فراهم کند. باید دولت جدید هم مانند دوره اصلاحات باید سرمایه گذاری در سه زمینه بزرگ، متوسط و کوچک تقسیم کند و در این محور حرکت کند.
در زمان وزارت بنده در این دوره سرمایه گذاری بزرگ در بخش فناوری اطلاعات با ورود اپراتور دوم تلفن همراه انجام شد چراکه نیاز به سرمایه گذاری خارحی داشت. در زمینه سرمایه گذاری متوسط شکل گیری PAP ها، ICPها و IDC ها و سرمایه گذاری کوچک ISP ها بودند که تماما مرهون سرمایه گذاری هایی هستند که دولت اصلاحات انجام شد اما متاسفانه در دولت نهم و دهم راه برای سرمایه گذاری بسته شد. اگر این خدمات متناسب با نیاز کاربران و متقاضیان بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات ارائه شود باعث افزایش درآمدهای دولت خواهد شد. دولت وقتی می تواند با نظارت و اعمال حاکمیت زمینه توسعه بخش خصوصی را فراهم کند وبا رشد این بخش باعث سوددهی آنها شود در نهایت دولت منتفع خواهد شد چرا با دخالت و انحصار با از بین بردن شرکتهای خصوصی بخود ضرر و زیان وارد می کند. این ها مسائل عجیبی است که در دولت نهم و دهم رخ داده است و تنها می توان تاسف خورد و امید به بهتر شدن شرایط برای بخش خصوصی در دولت تدبیر و امید داشت. در حال حاضر بنابر آمار رسمی اعلام شده بیش از 450 هزار میلیارد تومان نقدینگی سرگردان در جامعه وجود دارد. این رقم و عدد نشان می دهد که دولت نهم و دهم در زمینه توسعه فضای کسب و کار و بکارگیری توان بخش خصوصی سازی نه تنها ناموفق بوده است بلکه با ورود سرمایه ها به بخش دلالی باعث رکود بخش اقتصادی شده است.
* وزیر اسبق ارتباطات
3939
نظر شما