کدامیک زودتر تسلیم می‌شوند؛ ارتش یا اخوان‌المسلمین؟

مدیرکل اسبق خاورمیانۀ وزارت خارجه کشورمان از سناریوهای احتمالی برای آیندۀ مصر می‌گوید.

زهرا خدایی


مصر روزهای دشواری را پشت سر می‌نهد. دور جدیدی از درگیری‌های خونین میان هواداران اخوان‌المسلمین و نیروهای امنیتی که از روز چهارشنبه آغاز شده و تاکنون صدها قربانی برجای نهاده، مصر و مسیر انقلاب در این کشور را در جادۀ جدید و پر پیچ و خمی قرار داده است.
اخوانی‌ها در پاسخ به خشونت‌های "جمعۀ خشم" ادامۀ تظاهرات‌ها را برای یک هفتۀ دیگر تمدید کرده‌اند، اما سوالی که باقی می‌ماند اینست که آنها تا کجا در مقابل مشت آهنین ارتش مقاومت خواهند کرد؟ نظامیان باید چه امتیازی بدهند تا هواداران مرسی با تلفات و خسارتی که متحمل شده‌اند به تسامح تن دهند؟ و آیا ارتش می‌پذیرد که در استفاده از زور، زیاده روی کرده است؟
قاسم محب‌علی، مدیرکل اسبق خاورمیانۀ وزارت خارجۀ کشورمان در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین به این سوالات پاسخ داده است که در ادامه می‌خوانید:
اخوانی‌ها تا کجا به این مقاومت سرسختانۀ خود ادامه خواهند داد؟
رفتار مرسی و اخوان‌المسلمین در حکومت این فرصت را به مخالفان داد که به میدان بیایند و مردم را جمع کنند و در واقع آنها توقعاتی را ایجاد کردند؛ همین وضعیت، فرصتی را برای ارتش به وجود آورد که مداخله کند و مرسی را برکنار کند. در مقابل اقدام غیرمتعارف ارتش در برکناری مرسی این فرصت را به اخوان المسلمین داد که طرفداران‌شان را میدان بیاورند.
هم اکنون سه طرف در مصر توقعات و انتظاراتی را ایجاد کرده‌اند که بازگشت و به عبارتی عقب نشینی از آنها مشکل است؛ در واقع هم برای ارتش عقب نشینی مشکل است، هم برای مخالفین مرسی و اخوان‌المسلمین بازگشت از خواسته‌هایشان مشکل است و هم برای اخوان المسلمین که هواداران‌شان را از بیش از یک ماه پیش به خیابان آورده‌اند و خسارات انسانی بالایی را متحمل شده اند. اخوان‌المسلمین در واقع توقعاتی را ایجاد کرده است که برای رهبران امکان بازگشت و یا عقب نشینی از آنها بسیار سخت است.
تلاش غرب بر این بود که این اختلافات به درگیری منجر نشود و طرفین به مذاکره بنشینند که متأسفانه این اتفاق رخ نداد. اخوان اگر در این موقعیت عقب نشینی کند پاسخگوی هوادارانش و خساراتی تحمیلی نیست و اگر هم مقاومت کند، مشخص نیست چه نتیجه‌ای خواهد گرفت. این بحرانی است که اخوان‌المسلمین با آن روبروست. من فکر می‌کنم اخوان نهایتاً باید تحت فشار داخلی، منطقه‌ای و بین المللی پای میز مذاکره بیاید. اینکه کجا این کار را کند مقداری زود است چون تصور می‌کند که همچنان می‌تواند شرایط را بازگرداند.
بالاترین و بیشترین امتیازی که ارتش می‌تواند به اخوان‌المسلمین بدهد و به وضعیت خونبار فعلی پایان دهد، چیست؟ به یک معنا رهبران اخوان المسلمین در ازای گرفتن چه چیزی حاضر به جمع کردن نیروهای خود از خیابان‌ها هستند؟
وضعیت برای هر سه طرفی که بدان اشاره کردم دشوار است. همانطور که شاهد بودیم البرادعی استعفا داد، جنبش 6 آوریل و دمکراتها جنایات اخیر را محکوم کردند. در واقع می‌توان گفت که وضعیت برای هر سه طرف حالت حیثیتی پیدا کرده است. اگر ارتش بپذیرد که اشتباه کرده و دست به کشتار زده، ممکن است در آینده دچار بحران شود.
باید مصالحه‌ای صورت گیرد که طی آن وضعیت موقت فعلی پذیرفته شود و در مقابل رهبران اخوان المسلمین و از جمله مرسی آزاد شوند و بپذیرند نقشۀ راهی که ارتش ایجاد کرده با تعدیلاتی که نقش اخوان و نیروهای مذهبی نیز در آن دیده شود، ادامه پیدا کند. این وضعیتی است که شاید ارتش حاضر به پذیرفتن آن شود.
احتمال تشدید وضعیت مصر شبیه آنچه در سوریه شاهد آنیم، وجود دارد؟
این نگرانی وجود داشت که چنین وضعیتی پیش بیاید. چون دو طرف (به غیر از نیروهای دمکراسی‌خواه و نیروهای معتدل که عموما اشتیاقی به استفاده از زور در منازعات سیاسی ندارند) یعنی هم اخوا‌المسلمین و هم ارتش ابزاری که دارند خشونت و زور است.
این نگرانی وجود دارد همانگونه که در سوریه ارتش از زور استفاده کرد و مخالفین نیز از زوز استفاده کنند، طبیعتاً این نگرانی نیز خواهد بود که در مصر نیز اوضاع آشفته و خونباری مثل سوریه اتفاق بیفتد.
آیا دو طرف پتانسیل آن را دارند که بحران را به آن سمت سوق دهند؟
بله. هر دو طرف به اندازۀ کافی نیرو دارند. هم ارتش مصر بسیار قدرتمند است و کسی قادر نیست آن را در مقابل اسلحه وادار به تسلیم کند. در جبهۀ اخوان المسلمین نیز گروههای افراطی زیادی قرار دارند که می‌توانند اوضاع را هم بریزند. باید توجه داشت که اخوان المسلمین قدرت تخریب دارند اما قدرت اداره ندارد. ارتش قدرت ادارۀ کشور را دارد اما قدرت برقراری امنیت را به طور کامل ندارد. این مشکل مصر است.
آیندۀ مصر را در کوتاه مدت و میان مدت چگونه پیش بینی می‌کنید؟
مصر کشور مهمی است و برای مدت زمان مدیدی نمی‌تواند ناآرام باشد. بنابراین در کوتاه مدت همۀ نیروها تلاش می‌کنند که وضعیت را از حالت بحران خارج کنند. ولی خروج از بحران به مفهوم برقراری آرامش و حل و فصل و رفع مشکلات مصر نیست.
در کوتاه مدت با احتمال ورود قدرتهای منطقه ای و فرامنطقه ای اعم از شورای امنیت، کشورهای عربی و غربی و در داخل نیز گروههای مختلف به نحوی در راستای پایان دادن به درگیری‌های خیابانی گام برمی‌دارند. این مسئله امکانپذیر است. اما مشکلات مصر بسیار عمیق است. ریشه مشکلات این کشور در بحران‌های اجتماعی، اقتصادی نهفته است. به دلیل اینکه مصر به تنهایی توان حل مشکلاتش را ندارد، سایۀ این بحران‌ها همچنان بر این کشور سنگینی می‌کند و این کشور را هر از گاهی دچار و دستخوش بحران‌هایی از این دست می‌کند.

5252

کد خبر 308810

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 25
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۵:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    33 3
    هیچکدوم.
    • با نام A1 ۱۹:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
      4 4
      ارتش خون خوار باید منحل شود مرگ بر ارتشی دیکتاتور
  • بی نام A1 ۰۸:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    33 12
    نه آن خوب است نه ایشان لعنت به هر دوتاشان
  • علی IR ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    28 3
    هیچکدوم خیلی زیاد آدم کشته می شود
  • بی نام IR ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    11 30
    اخوان
  • باربارا IR ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    40 7
    ارتش که نمی تونه کنار بکشه. خودشون می دونن که در صورت انجام چنین کاری به شدت مورد انتقامجویی اخوانی های ابله و تندروی افراطی خواهند شد، و چیزی جز جوخه های اعدام در انتظار آنها نخواهد بود!
  • بی نام A1 ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    11 8
    هر دو از پیش تسلیم شدند
  • ع.ی A1 ۱۴:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    11 30
    مرسی،رهبران و طرفداران اخوان آزاد بشن. مرسی به عنوان رئیس جمهور ،دولت وحدت ملی (متشکل از تمام گروه ها و ادیان و ... )تشکیل بده.عاملین قتل عام مردم شناسایی و محاکمه بشن.
    • علی US ۲۲:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
      1 1
      یه نگاهی به نظر ها بنداز
    • بی نام A1 ۱۸:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۳۱
      0 0
      بسیار رمانتیک و عاشقانه فرمودید اما واقعیت چیز دیگه
  • مسعود A1 ۱۴:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    26 4
    آخرش من نفهمیدم مرسی خوبه یا بد!!!!!
    • بی نام IR ۱۵:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
      5 2
      بده . بد
    • علیرضا A1 ۱۸:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
      3 0
      منم با این نظر موافق هستم ولی بهتره بجای توجه به مسائل اطراف اوضاع مملکت خودمون رو درست کنیم , اون روزهایی که همه ارزو ایران رفتن رو داشتن گذشت ! ....
  • لیلی A1 ۱۴:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    1 2
    واسه ایران فرقی هم می کنه؟ هرکی بیاد رو کار صراحتا مخالفت و معاندتش رو با جمهوری اسلامی ایران و تشیع اعلام می کنه. اونها حتی کراهت دارن که بگن دینشون با ما یکیه. هرقدر دلم برای سوریه و حتی ترکیه سوخت، برای مصریها یه ذره هم ککم نگزید.
  • بی نام A1 ۱۴:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    2 1
    ا چه بخواهیم چه نخواهیم اخوان در مردم معتقد مصر ریشه دارد اخوان سابقه 80 ساله دارد اخوان با رای مردم به حکومت رسید اخوان تسلیم نخواهد شد اگر اخوان منافع خارجییها را در مصر به خطر اندازند انوقت این ارتش است که به دستور خارجی به نفع شخص میانه روی چون البرادعی کنار خواهد رفت البرادعی برای اخوان بهتر ازمرسی بود همچنانکه روحانی برای ایران بهتر از ....است اما حیف که البرادعی به حکومت نرسید واین اشتباه اخوان بود
  • بی نام A1 ۱۵:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    3 1
    با مسعود موافقم ماهم نفهميديم مرسى خوبه يا بد ولى فكر كنم جزگروههاى كثيفه
  • محمد RS ۱۶:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    2 1
    معلومه اخوان . اخواني ها شست و شوي مغزي مفتي ها هستن . اراده بر سرمايه و نظام غلبه ميكنه.
  • مهران IR ۱۶:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    4 1
    اخوانی ها گروهی تندرو و وحشی هستندباید سرکوب شوند.
  • بی نام IR ۱۹:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    4 0
    متاسفانه در هر دو حالت برنده اصلی اسرائیل هستش.
  • بی نام IR ۲۰:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    0 0
    اسرایییییییییییل
  • رضا فردنیا IR ۲۱:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
    1 2
    برادران و خواهران عزیزم ، موضع عربستان در طرفداری از ارتش مصر کافی است تا ما یک بار دیگر بدون قرار گرفتن در فضا تبلیغاتی ناپیدای کنونی به بررسی دقیق مواضع اخوان بپردازیم . مبادا روزی به این نتیجه برسیم که تحت تاثیر فضاسازی ها ، همسو با عربستان ، وهابی ها و تکفیری هستیم و تکفیری های مخالف یا اخوان را نیز به اشتباه همجهت با اخوان می دانیم . خدایا کمک کن واقعیت ها را آنگونه که هست ببینیم
  • بی نام CA ۰۱:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۸
    1 1
    فکر نمیکنم وضعیت سوریه در مصر به وجود بیاد. به نظر می‌رسه ارتش مصر با احتیاط تر از سوریه داره عمل می‌کنه. در روز اول خشونت بسیار نشون داد و به اصطلاح زهر چشم گرفت و روز‌های بعد کمتر. هر چند باز هم کسی‌ نمیدونه که دلیل خشونت زیاد روز اول چه بود. در خبر‌ها آماده بود عده‌ای پلیس و نظامی کشته شدند. شاید این مساله واکنش ارتش رو دامن زد. ممکن وضعیت مصر تا مدتی‌ نه آرام بشه و هسته‌های نظامی اخوان تا یه مدت به خشونت متوسل بشوند. ولی‌ بر عکس سوریه حمایت خارجی‌ ندارند. عربستان و قطر از آنها حمایت نمیکنند و بقیه کشورها هم فقط ارتش رو محکوم کردند. جنگِ مذهبی‌ هم وجود نداره که توسط عده ای دامن زده بشه. بنابر این اخوان هستند که باید در نهایت کوتاه بیایند ,ضمن اینکه ارتش از حمایت مردمی هم بر خورداره.
  • بی نام A1 ۰۲:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۸
    4 1
    ملت مصر باید مراقب مظلوم نمایی اخون باشند.ارتش مواظب سواستفاده اینها باشد و اجازه تحرک ندهد شگرد اینها سو استفده از احساسات،سواستفاده از کشته شده ها و در نهایت قبضه قدرت است مردم مصر باید بدانند اگر اینها ارتش را از بین بردند حکومت شبه طالبانی بوجود میی اورند
  • محمد-شین A1 ۰۵:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۹
    3 0
    هر قومی شایسته حکومتی است که دارد . پیامبر اکرم (ص)
  • بی نام A1 ۰۹:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۹
    1 0
    با اینکه اخوانی ها تندرو هستند مخصوصادرمورد قتل ناجوانمردانه عالم شیعه اما آنچه که ارتش مصر علیه مرسی انجام داد بیشتریک کودتای نظامی بود تا یک روش دموکراسی

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین