۰ نفر
۳۰ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۱:۲۱

ایسنا نوشت:

بازار عزل و نصب‌ها با روی کار آمدن دولت یازدهم داغ شده و رییس‌جمهوری آغاز به انتصاب معاونان و دیگر اعضای کابینه خود کرده است، در این میان ریاست بانک مرکزی از پست‌هایی است که درباره آن گمانه زنی‌های بسیاری صورت گرفت و در بین همه احتمالات مطرح شده گزینه‌هایی نیز مطرح می‌شود.

در حالی که علی طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی، روز گذشته در حاشیه مراسم معارفه خود از اعلام رییس بانک مرکزی تا فردا، پنج شنبه خبر داده است ، این سوال مطرح می شود که آیا محمود بهمنی، رییس بانک مرکزی در دولت ‌های نهم و دهم،‌ گزینه مناسبی برای بانک مرکزی دولت یازدهم نیست؟

اگر چه بهمنی که در سال پایانی دولت نهم در مهر ماه 87 با تصویب مجمع عمومی بانک مرکزی و امضای محمود احمدی‌نژاد به عنوان رییس کل بانک مرکزی انتخاب شد طی سال‌های حضورش در بانک مرکزی به ویژه طی دوسال اخیر مورد انتقادات بسیاری قرار گرفت، اما بررسی اتفاقات رخ داده طی سال‌های گذشته نشان از آن دارد که وی تنها عامل بروز مسائل و مشکلات سیستم بانکی و اقتصادی کشور نبوده است.

البته وی پیشتر در یک نشست خبری در پاسخ به این سوال که اگر رییس جمهور منتخب به شما پیشنهاد دهد که همچنان رییس کل بانک مرکزی بمانید، قبول خواهید کرد یا نه؟ گفت: من روی این مساله فکر نکرده‌ام. اعتقاد دارم که بهتر است ایشان از نیروهای جوان و جدیدتر استفاده کند و شاید انتظار مردم این باشد.

بر این اساس افزایش میزان نقدینگی، رشد نرخ تورم و در پی آن کاهش ارزش پول ملی، سوءاستفاده سه هزار میلیارد تومانی، برداشت شبانه از بانک‌ها با هدف جبران کسری بودجه دولت و بروز نوسانات در بازار های ارز و سکه از جمله انتقاداتی بوده که همواره نسبت به عملکرد بانک مرکزی مطرح شده که بخش عمده آنها به مستقل نبودن بانک مرکزی بر می گردد.

در این راستا است که همواره بر استقلال بانک مرکزی تاکید و گفته می شود که رابطه مستقیم و نزدیک بین استقلال بانک مرکزی، کنترل تورم و حفظ ارزش پول وجود دارد و باید به سمت استقلال واقعی بانک مرکزی پیش برویم.

اما موضوعی که درباره استقلال بانک مرکزی مطرح می شود این است که اساسا با ساختار فعلی بانک مرکزی این نهاد پولی نمی‌تواند به صورت مستقل عمل کند زیرا اولا مجمع عمومی بانک مرکزی متشکل از رییس جمهور (ریاست مجمع)، وزیر امور اقتصادی و دارایی، رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، وزیر بازرگانی و یک نفر از وزرا به انتخاب هیأت وزیران است که همگی از بدنه دولت هستند.

شورای پول و اعتبار نیز به عنوان یکی دیگر از ارکان بانک مرکزی متشکل از وزیر امور اقتصادی و دارایی یا معاون وی، رییس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور یا معاون وی، دو تن از وزرا به انتخاب هیأت وزیران، وزیر بازرگانی، دو نفر کارشناس و متخصص پولی و بانکی به پیشنهاد رییس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و تائید ریاست جمهوری، دادستان کل کشور یا معاون وی، رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن، رییس اتاق تعاون، نمایندگان کمیسیون‌های "امور اقتصادی" و " برنامه و بودجه و محاسبات" مجلس شورای اسلامی (هر کدام یک نفر) به عنوان ناظر با انتخاب مجلس است، همچنین ریاست شورا بر عهده رییس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.

بنابراین با توجه به نفوذ دولت در شورای پول و اعتبار باز هم امکان وتوی نظر رییس بانک مرکزی در این شورا وجود دارد بنابراین در چنین شرایطی عدم استقلال بانک مرکزی با ساختار فعلی آن ارتباط مستقیم دارد.

در این زمینه، محمد حسین عادلی،‌ رییس بانک مرکزی دولت سازندگی،‌ معتقد است برای مستقل شدن بانک مرکزی از نظر ساختاری سه اقدام باید انجام شود. اول شیوه انتصاب رییس بانک مرکزی . دوم شیوه و ترکیب انتصاب اعضای شورای پول و اعتبار و سوم تعریف از فرآیند تصمیم سازی و تصمیم گیری سیاست های پولی و ارزی.

وی با اشاره به این ‌که انتصاب رییس بانک باید با نظر رییس جمهور باشد اما نه به طوری که او فقط به دولت و رییس آن پاسخگو باشد، خاطرنشان کرد: رییس بانک باید به کل کشور و ملت پاسخگو باشد، همچنین ترکیب شورای پول و اعتبار باید با اقلیت کارشناسان اقتصادی، مالی و بانکی مستقل و بخش تحقیقات و کارشناسی بانک باشد.

عادلی با بیان این که باید برای شیوه تصمیم سازی و بحث و بررسی سیاست های پولی و تصویب آنها در شورا مراحل مشخص و معینی تعریف کرد و همه موضوعات باید از آن طریق و عبور از آن فرآیند گذر کن، خاطرنشان کرد: رییس بانک و شورا باید بتواند با قدرت استقلالی که دارد از نظرات و تصمیمات کارشناسی خود دفاع کند و هراسی از فشار برکناری نداشته باشد، همچنین علاوه بر این کارهای ساختاری باید چند اقدام در مورد دولت و سیاست‌های مالی آن انجام شود. لازم است قوانینی تصویب شود تا از تجاوز دولت به حریم بانک مرکزی جلوگیری کند. باید برای میزان استفاده دولت و شرکت های دولتی سقف معین تعیین کرد و لازم است تسهیلاتی تکلیفی به تدریج از میان برود.

این کارشناس مسائل بانکی در ادامه با تاکید بر این که مهم تر از اقدامات ساختاری و تقنینی، این است که تفکر و رویکرد تصمیم گیران اصلی دولت و نظام در مورد بانک مرکزی و سیستم بانکی تغییر یابد، گفت: باید بپذیرند وجوه موجود در بانک ها پس انداز های مردم و امانت آنها نزد بانک ها است و دولت و قانون حق ندارد برای آنها تعیین تکلیف کن باید بپذیرند که خلق پول اضافی توسط بانک مرکزی ایجاد تورم می کند و تورم یعنی از جیب مردم برداشتن و قدرت خرید دستمزدها و پس انداز های آنها را کم کردن که این ظلم است.

وی اضافه کرد: طی این چند سال استقلال بانک مرکزی به این دلیل رخ نداده که همواره دولت به بانک مرکزی به عنوان منبعی برای جبران کسری های پیدا و پنهانش نگاه کرده و تا زمانی که این تفکر وجود دارد که دولت ها می توانند از منابع بانکی برای تامین منابع مورد نیازشان استفاده کنند افزایش نقدینگی و افزایش تورم ادامه خواهد داشت.

بنابراین تا زمانی که ساختار بانک مرکزی اصلاح نشود و نقش دولت در تصمیمات این نهاد پولی پررنگ باشد ، هر فردی که سکان آن را به دست بگیرد، باز هم شاهد نامتعادل بودن نظام پولی و بانک کشور خواهیم بود.

3939

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 309475

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • a A1 ۱۱:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۳۰
    44 75
    آقای عارف باید رییس کل بانک مرکزی بشه
    • بی نام IR ۱۶:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۳۰
      21 1
      دوست عزیز من بالاخره هر کس باید حداقل تخصص هایی تو زمینه کاری داشته باشه آقای عارف برای پست هایی مثل معاون اولی، وزارت علوم، آموزش و پرورش و ... مناسب بودند اما دیگه قرار نیست که برا وزارت بهداشت و اقتصاد و ریاست بانک مرکزی و .. که هر کدام تخصص های بالایی در زمینه خود نیاز دارند آقای عارف را پیشنهاد کنیم ریاست بانک مرکزی باید کسی باشه که در تمام سیاست های پولی و بانکی تخصص داشته باشه لطفا منطقی باشید.
    • بی نام IR ۱۸:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۳۰
      31 2
      معلومه تو دشمن دولت تدبیر و امیدی. آخه دولتی که تخصص مداره همچین کاری می کنه؟مگه دولت احمدی نزاده ؟؟؟
    • عبدالرضا A1 ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۳
      2 0
      سلام آقای a : مگر آقای عارف چند تخصص دارد که از معاونت اولی تا رییس بانک باید ایشان باشد . البته بنده به ایشان ارادت خاص دارم و از عارف حمایت میکنم ولی قرار نشه تمام وزارت خانه و معاونت ها به وی بدن پس دیگران بیکار باشن ؟
  • بی نام A1 ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۳۰
    156 7
    چون هر بار حرف زد دلار 200 تومن گرون تر شد.
    • عبدالرضا A1 ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۳
      4 3
      ببخشید ایشان چند بار صحبت کردن که دویست تومان درهر بار اضافه شد . ؟ لطفا قبول زحمت بفرمایید و جواب بدهید.
  • بی نام A1 ۱۱:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۳۰
    115 4
    چون ایشون تو صحبتشون هر کلمه ای که استفاده میکنن دلار 20 تومن میره بالا. تو این چند سال هم همچین کار مهم و خوبی نکردن پس بهتره که یه فرد بهتر و لایق تر بیاد
  • بی نام IR ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۳۰
    11 0
    خیلی ساده است ... تیم اقتصادی باید یک تیم یکپارچه و دارای یک هدف باشه ... و نیازمند آدمهایی باسواد و همگامه ... که برای همین آقای بهمنی نمیتونست بمونه ...
  • بی نام A1 ۱۵:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۳۰
    14 0
    چرا بماند؟
  • رضا MY ۱۶:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۳۰
    17 0
    همه میدانند که یکی از چهرهای بی تدبیر اقتصادی با تصمیمات نه غلط بلکه وحشتناکش چه فاجعه ای در بی ارزش کردن پول کشور بوجود آورد . واقعاٌ سوالتان اغصاب خورد کن است
  • رضا A1 ۱۶:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۳۰
    15 1
    ایشون باید دیگه الان خودش رو آماده کنه برای مدیریت بانک جهانی. هم سطحش و هم ترازش از ایران دیگه بالاتر رفته ، الان دیگه باید بره بانک جهانی تو دنیا هم بی نصیب نمونه از درایت و مدیریت ایشون
  • امید A1 ۱۷:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۳۰
    14 0
    شما یه دلیل برای ابقای ایشون نام ببر...
  • بی نام A1 ۱۷:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۳۰
    16 0
    چون هيچ گاه با مردم صادق نبود و بازي ايشان با قيمت طلا اصلا كار شايسته اي نبود
    • عبدالرضا A1 ۰۹:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۳
      2 2
      آقای بی نام سلام ، لطفا صادق نبودن آقای بهمنی را توضیح دهید شاید منو قانع کنید . بنده تا بحال برحسب صداقتش به ایشان اعتماد داشتم .
  • بی نام IR ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۳۱
    11 0
    من تا قبل از ریاست بهمنی نمیدونستم انقدر کار بانک مرکزی مهم هست زمانی که ایشون رئیس شدن تازه به اهمیت بانک مرکزی پی بردم که میتونه با ریاست یک فرد کار نابلد چقدر با معیشت مردم بازی کنه
  • غرضی A1 ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۱
    3 4
    رییس بانک مرکزی می بایست آقای غرضی می شد .
    • عبدالرضا A1 ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۳
      2 1
      اتفاقا مرد شریف و پاکی است که واقعا خیلی قبولش دارم انشا الله در تمام مراحل زندگیش موفق باشد . ایشان را از ته دل دوستش دارم
  • بی نام IR ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۳
    2 3
    رییس بانک مرکزی می بایست آقای رضایی باشد.
  • بی نام IR ۰۳:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۴
    2 0
    اگرمی خواهیم تورم مهار شود بایستی 1-رییس بانک مرکزی باید اقتصاد دان باشدنه بانکدار2-استقلال بانک مرکزی تحقق یابد واز دست دولت خارج شود اگر صد تا رییس جمهور هم بیاید تا این دو اصل محقق نشود به هیچ جا نخواهیم رسیداین خط این هم نشون--------