اعراب نگران توافق تهران- واشنگتن بر سر سوریه‌اند/ آیا روحانی می‌تواند بازی را تغییر دهد ؟

ایران زمانی رئیس جمهوری شبیه به روحانی داشت که درهای کشورش را به روی غرب گشود و قصد داشت مشکلات کشورش با همسایگان را حل کند.

اسامه الشریف، تحلیلگر و روزنامه نگار عرب در یادداشتی در پایگاه اینترنتی عرب نیوز، به تحلیل رویارویی "اتفاقی" روحانی-اوباما و نگرانی کشورهای عربی از نزدیکی تهران- واشنگتن پرداخته است که خلاصۀ آن را می خوانید:


همه چشمها به ساختمان سازمان ملل بود تا در این هفته اتفاق بزرگ دیپلماتیک در رابطۀ ایران و آمریکا رخ دهد. دست دادن "اتفاقی" باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا و حسن روحانی، رئیس جمهور جدید دوست داشتنی ایران می توانست مادر{سمبل} همۀ دست دادن‌ها باشد.
این حرکت می توانست اولین رویارویی میان ایران و آمریکا از سال 1979 پس از انقلاب اسلامی ایران باشد. انقلابی که سقوط مهمترین و نزدیکترین یار آمریکا در منطقه را دنبال داشت؛ اتفاقی که می توانست به دهه ها بی اعتمادی متقابل و دشمنی پایان دهد.
چند ماه قبل هیچکس انتظار وقوع چنین اتفاقی را نداشت. این در حالیست که محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور پیشین ایران، هر بار که به نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک می رفت، غوغا و جنجال به پا می کرد. اظهارات جنجالی وی پیرامون اسراییل، غرب و برنامۀ هسته ای ایران، همواره میان ایران و آمریکا فاصله می انداخت. شکست مذاکرات برای حل اختلافات بر سر پرونده هسته ای ایران، تهدید مستقیم واشنگتن علیه تهران را دنبال داشت.
برنامه هسته ای ایران و حمایت از رژیم بشار اسد، در میان بسیاری از کشورهای عربی این احساس را تقویت کرده بود که واشنگتن باید در مقابل ایران دست به حرکتی بزند.
اما انتخاب حسن روحانی در ماه ژوئن به عنوان رئیس جمهور، پیروزی تغییردهندۀ این بازی بود. او را رئیس جمهوری میانه رو و معتدل می شناسند اما رابطۀ بسیار نزدیک و معنوی با رهبر ایران دارد. روحانی برخلاف سلف خود، زبان و ادبیاتی نرم و حساب شده دارد. او پیام های صلح طلبانه ای را برای یهودیان و غرب ارسال کرده اما در عین حال بر حق مسلم ایران در غنی سازی اورانیوم و ماهیت صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای تأکید کرده است. رئیس جمهور جدید در عین حال مذاکره باز و مسئولانه با غرب را پیشنهاد داده است و به تازگی نیز با ارسال پیام صلح به عربستان سعودی آمادگی خود را برای میزبانی مذاکرات میان رژیم سوریه و مخالفان بشار اسد را نیز ارائه داده است.
ایران از پیشنهاد مسکو در خلع سلاح شیمیایی سوریه استقبال نموده و روحانی در یادداشت اخیر خود در واشنگتن پست رهبران جهان را به پاسخ دادن به تلاش های سازنده ایران برای مذاکره فراخوانده است.
این در حالیست که رهبران اسراییل نسبت به ژست روحانی روی خوشی نشان نداده و همچنان فعالیت ایران را تهدیدی برای امنیت خود می دانند.
برخی تحلیلگران عرب تبادل نامه میان روحانی و اوباما را نوعی تعارف و اتلاف وقت می دانند که ممکن است برای کشورهای عربی هزینه ساز باشد و در صورت بهبود روابط میان تهران و واشنگتن ممکن است توافق میان دو طرف بر سر سوریه به بقای رژیم سوریه بینجامد.
این در حالیست که برخی کشورهای عربی پیشتر نیز توافق میان مسکو- واشنگتن بر سوریه را مورد انتقاد قرار داده بودند. کارشناسان بر این اعتقادند که تغییر رژیم در سوریه دیگر گزینه ای نیست که واشنگتن به آن بیندیشد و اینکه فشارهای غرب بر مخالفان سوریه به منظور پیوستن به کنفرانس ژنو 2 - به منظور یافتن راه حلی سیاسی برای پایان داده به بحران دو سال و نیمه نیز در همین راستا بوده است.
پرواضح است که تلاشهای روحانی به منظور پایان دادن به بحران سیاسی و اقتصادی ایران بوده و در این مسیر از حمایت آیت الله خامنه ای نیز برخوردار است. ژست های سمبلیک روحانی از جمله بردن تنها نمایندۀ یهودی پارلمان ایران به سازمان ملل تأثیر خود را خواهد داشت.
اما ایران زمانی رئیس جمهوری شبیه به روحانی داشت که درهای کشورش را به روی غرب گشود و قصد داشت مشکلات کشورش با همسایگان را حل کند. محمد خاتمی که از سال 1997 تا 2005 رئیس جمهور ایران بود، فردی اصلاح طلب بود اما نتوانست ایران را آزادتر و دمکراتیک تر کند، در آن زمان نهادهای مذهبی مانع وی و برنامه های او شدند؛ ممکن است روحانی نیز با همان چالش روبرو باشد.

ترجمه: زهرا خدایی
5252

کد خبر 314783

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 27
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۴:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
    97 25
    نزدیکترین یار امریکا بودیم......اگه همونجور پیشرفت میکردیم الان امپراطوری شرق ما بودیم نه روسیه
    • بی نام A1 ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
      26 49
      ی چیزی تو مایه های عربستان سعودی می شدیم.همین!
    • هیبت A1 ۱۸:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
      27 1
      ببخشید چند سوال داشتم هم احمدی نژاد و هم تلویزیون دائم می گفتند که غرب در حال سقوطه امریکا در حال سقوطه الان چند سال گذشته چرا امریکا هنوز وجود داره من واقعا تعجب کردم فکر می کردم امریکا سقوط کرده تا اینکه رئیس جمهور امریکای جهانخوار رو دیدم داره توی سازمان ملل حرف میزنه بعد معلوم نیست امریکا داره سقوط میکنه چرا پول ما داره بی ارزش میشه ممنون میشم همینجا جواب منو بدین اخه من زیاد کار با کامپیوتر بلد نیستم در حد ششم ابتدایی قدیم سواد دارم به زور میتونم دوباره بیام این صفحه امکان داره به نظر شما امریکا سقوط کرده باشه و اینا همه فیلم امریکای سقوط کرده باشه؟اگه که سقوط نکرده کی به نظر شما سقوط میکنه؟ایا تغییر حکومت میدن و اقتصاد کشور ما رو انتخاب میکنند؟ایا مردم امریکا فقیرن؟ خیلی ممنون
    • بی نام A1 ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۶
      5 0
      فقط اراده آمریکا می تواند باعث پیشرفت شود؟پس ملت .........هستند؟
  • انتی بشار A1 ۰۴:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
    32 57
    اینها همش توهمه . فقط برکناری و محاکمه و اعدام بشار و دیگر سران حزب فاشیست بعث سوریه هست که ارامش وصلح رو به سوریه بر میگردونه .
    • بی نام IR ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
      19 11
      من نمی دونم رو چه مبنایی و چه منطقی داری این حرفا رو می زنی ؟ .. نکنه اینایی که دارن تو سوریه با بشار اسد می جنگند فرستادگان صلح هستند ؟ .. همه نوع جنایت در هر شکلی که تصورش رو بکنید از اینا سر زده و از همه بدتر اینکه بنام اسلام این کتار رو انجام میدن .. یه مشت وحشی مزدور وهابی که براشون هیچ چی اهمیت نداره افتادن به جان سوریه .. من فکر می کنم شما خودت یکی از اونا هستی .. یه عرب زمان جاهلیت!! دست تو و امثال تو رو شده نفوذی !!
    • علی EU ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
      14 7
      عزیزه من قضیه سوریه بامصرخیلی فرق داره.اونوره قضیه مردم عادی ک بدنبال آزادی هستن ک نیست.ی مشت سلفی خونخاروجنایتکارپشت قضیس ک ب کوچکترین مفاهیم انسانی اعتقاد ندارن.این حرف من نیس میتونی بری بی بی سی فارسی روهم بخونی.اگه سوریه وضعیتش مته مصرتودخیلی پیش از ایناکارش تموم بودایرانم مخالفتی نمیکرد
    • بی نام IR ۱۲:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
      12 12
      معلومه از اون سلفی های خفن هستی. اول دستگیری بعد محاکمه و آخرش اعدام مزدوران تروریست و نامرد فهمیدی برو حال کن
    • بی نام IR ۱۸:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
      8 7
      ای مزدور تکفیری!!! مرگ بر آنتی بشار
  • بی نام IR ۰۶:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
    38 2
    یادمان نرود که میان دوره آقای خاتمی و اقای روحانی یک دوره احمدی نژاد بوده که تجربیات زیادی را با خود برای همه گروه ها به ارمغان آورده. مردم الان خواسته های خود را طبقه بندی می کنند. گروه های فشار هم کم کم منافع ملی را می شناسند و انشاالله منافع خود را در منافع همه جستجو خواهند کرد.
  • ....... IR ۰۶:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
    13 47
    من که از آقای روحانی نا امید شدم
  • بی نام A1 ۰۶:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
    33 4
    واقعاً اعراب و اسرائيل بذارن همه چي درست ميشه امريكا يجورايي داره از اعراب امتياز ميگيره كه با ايران دوست نباشه
  • حمید A1 ۰۶:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
    62 3
    اعراب تنها نگران توافق ایران و آمریکا بر سر سوریه نیستند بیشتر از آن نگران برداشت تحریمها و ارتباط جهان و باز شدن اقتصاد ایران هستند همانطور که افراطی های داخلی نگرانند همانطور که اسرائیلی ها نگرانند
  • بی نام IR ۰۶:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
    56 2
    لعنت بر افراط و افراطی گری
  • من خودم تنها A1 ۰۶:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
    34 3
    چیشد خبر آنلاین؟ اون زمانی که ما میگفتیم احمدی نژاد تو دنیا جنجال بپا کرده نظراتو ثبت نمیکردی حالا خودت داری به جنجال های احمدی نژاد اعتراف میکنی؟ حضرت علی میفرماید که اگر شخصی نا عادل سکان را دست گرفت و زیردستان به آن هشدار ندادند و راه خویش در پیش گرفتند، آن زیر دستان از آن سکاندار، جاهل ترند... منظورم از سکاندار"رئیس جمهور سابق است"
  • بی نام IR ۰۷:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
    40 4
    مااخه تا به حال از اين عربا چه خيري ديديم
  • بی نام A1 ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
    33 6
    خیال اعراب راحت ما این کاره نیستیم
  • ایمان IR ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
    33 3
    عرب های منطقه همواره از نقش ایران هراس دارند. همین طور هم باشه خوبه.
  • بی نام IR ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
    1 6
    لازم نیست بازی رو تغییر بده میتونه تیمش رو عوض کنه این فوتبالیست برای شرایط بهتر تیم عوض میکنند ما هم یکیش
  • بهرام IR ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
    6 32
    محمود کجایی که یادت به خیر . مثل شیر جلوی این اجنبی ها ایستادی و گفتی ما ایرانی هستیم از نسل کورش کبیر و نباید جلوی اینها سرمون پایین باشه درود به شرفت
    • بی نام IR ۱۵:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
      13 4
      اول برو یه مطالعه ای در مورد کورش بکن بعد بیا اینجا اینطور درفشانی کن.
  • بی نام MY ۰۹:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
    24 3
    اعراب اسرائیل افراطیون داخلی همگی دشمنان قسم خورده ایرانیان
  • سعید A1 ۱۲:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
    21 4
    آقا بهرام ، که برای حرفهای تحریک کننده احمدی نژاد (نسل کوروش و...) دلتنگ شده ایی!!! نتیجه اون حرفها و تحریکات چی بود؟! منافع ملی ایران یا منافع اسرائیل غاصب؟!! موقعیت ایران در بین کشورهای جهانی بهتر شد یا بدتر ؟ وضعیت اقتصاد داخلی چی ؟!! یه جمع منطقی بزن ببین اون حرفهای و تندرو یها به نفع ایران شد یا اعراب و اسرائیل و...؟! وقتی علم و دانش و منطق حکم میکنه ، با حفظ روابط دیپلماتیک اهداف را پیش برد و آروم آروم به همه چی رسید. چرا با شلوغ کاری دیوار جلوی خودمان بکشیم.؟ شاید نظم جهانی امروز و برخی زورگویها را ما نپسندیم. اما وقتی نمی تونیم به تنهایی اونرا تغییر بدیم و غیر از هزینه و نابودی چیزی برامون نداره! عقل حکم میکنه و باید هنر داشت از توی این وضعیت موجود (نامطلوب)منافع کشورمان را جستجو کرد
    • رضا A1 ۱۷:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۵
      2 5
      شما از اونهایی هستی عاشق خاتمی ای هستی که نتیجه کاراش محور شرارت شدن ایران بود
  • من EU ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
    9 9
    راه سعادت ایران از هرات ریاض و بیت المقدس می گذرد نه از نیویورک متاسفانه بعضی ها اصلا نمی دانند رابطه با امریکا چیست فکرمی کنند باز شدن فیسبوک و ارزانی گوشت اخر دنیا است و غافلند که همه فتنه های زیر سر امریکاست و بس اگر اعراب اروز دشمن ما شدند اگر گرانی است اگر اسراییل اینهمه جنایت می کند نتیجه اقدامات امریکایی هاست چرا امریکا تکنولوژی را د راختیار اسراییل قرار نمی دهد تا ابر برج بسازد امریکا میتواند ولی نمی دهد تا اسراییل کماکان نقطه بحرانی باشد این سیاست را امریکا از انگلیس ارث برده تفرقه بینداز و حکومت کن ولی اینطور القا می کند که در اسراییل با اعراب دوست است و در جهان اسلام طرفدار اسراییل است ولی در حقیقت دشمن همه ما است چرا امریکا به تروریست ها کمک می کند ولی بشار را سرنگون نمی کند
  • من EU ۱۳:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
    9 9
    اینکار را نمی کند تا حساس ترین نقطه تجاری توریستی نظامی منطقه درگیر بحران فرسایشی شود اگر بغداد و کابل ده سال پیش سقوط نمی کرد و یک دهم این حرف های ظریف انموقع به کابل و بغداد گفته می شد اکنون امریکا و غرب جرات نمی کردند با برنامه هسته ای ایران مخالفت کنند اگر عراق و اعراب فریب نمی خوردند و هشت سال با ایران نمی جنگیدند اکنون مجبور نبودند دنباله رو امریکا باشند امثال اسراییل بایند بروند بدوند کدام کشور بدبخت تر از اسراییل است اتفاقا تمام کلمات احمدی نژاد و مقام معظم رهبری راه هدایتی برای اسراییل بود که با توطئه امریکا گم شد احمدی نژاد جز حق نگفت ولی انقدر ظالمانه غرب اورا کوبید که کسی حرفش را مانند امام راحل نفهمید و اینده گان خواهند فهمید
  • من EU ۱۶:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
    7 14
    دست اورد دولت ظریف روحانی چیست ارزانی لپ تاپ و طلا و دلار توریستی !!! البته سرگرم شدن میلیون ها نفر در شبکه های اجتماعی و خبری برای چند روز را از یاد نبرد کارهای روحانی شبیه خاتمی شده است یعنی فقط نمایش و تبلیغ ولی وقتی وقت بهره بردن برای دولت احمدی نژاد ها خواهد رسید تکنولوژی های معلق و روابط ذلیلانه با کشورها و کشوری بی هویت شده و فرهنگی پوسیده نصیبشان خواهد شد چون فقط ما 8 سال در اصلاحات داستان خواندیم و دیدیم و خبری از عمل نبود زمان که دروازه های غرب و شرق ایران فتح می شد همین اصلاح طلبان فکر می کردند فقط باید مذاکره کرد هیچ بعید نیست شک هم نکنید همین ظریف ها فقط و فقط برای اینکه کشور های غربی را زیارت کنند و خوش بگذرد و خود نمایی کنند این مذاکرات را کش می دادند

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین