وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران چهارشنبه شب در جمع ایرانیان مقیم آفریقای جنوبی افزود: آنچه که در دو سه ماه گذشته اتفاق افتاده نه کار من و نه کار آقای روحانی است، این کار مردم است.
وزیر خارجه گفت: مردم با حضورشان در انتخابات نشان دادند که با همه فشارها، باز هم مایل هستند که از طریق صندوق های رأی، آینده شان را مشخص کنند.
ظریف که برای شرکت در یازدهمین کمیسیون مشترک ایران و آفریقای جنوبی به پرتوریا سفر کرده است اضافه کرد: این واقعیت باعث شده است که نحو تعامل با ایران، در دنیا تغییر کند و این مهم به حضور مردم و انتخابی که به نظرم انتخابی هوشمندانه بود، باز می گردد.
وزیر امور خارجه ایران اضافه کرد: مردم در این انتخابات ضمن اینکه تغییر خواستند و گفتمان برخورد و تنش و رفتارهای نامناسب را رد کردند، درعین حال گفتمان اصیل انقلاب اسلامی را با رأی بالا تأیید کردند و این یک انتخاب هوشمندانه از نظر دنیا بود.
وی افزود: این انتخاب هوشمندانه باعث شده است شرایط ما در دنیا به شکل قابل توجهی عوض بشود اما این به معنا این نیست که همه چیز درست شده و نباید توقع داشته باشیم شرایطی که هشت سال طول کشیده است تا ایجاد شود، در مدت کوتاهی مرتفع شود.
ظریف همچنین با اشاره به توانمندی های جمهوری اسلامی ایران بویژه در حل بحران های منطقه ای چون عراق و افغانستان گفت: کل فشاری که در حوزه هسته ای بر ایران وارد کردند بخاطر این بود که این قدرت را برنمی تافتند.
وی گفت: به نظرم طرح مسأله هسته ای، نگرانی از یک توانمندی نیست، بلکه تلاش برای از بین بردن قدرتی است که با 30 سال تلاش جمهوری اسلامی ایران در منطقه ایجاد شده است.
ظریف گفت: آنها نمی توانستند کشوری را که دارای یک دیدگاه مستقل در صحنه بین المللی است و حرف نویی را برای دنیا دارد، تحمل کنند.
وی با بیان اینکه غربی ها نگران از این قدرت و توانمندی جمهوری اسلامی ایران هستند، گفت: آنها با بهانه مسأله هسته ای می خواستند که ایران را تخلیه استراتژیک بکنند.
ظریف با اشاره به تحولات اخیر صورت گرفته در حوزه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران گفت: شرایط در حال تغییر است اما تغییر دادن این شرایط نیازمند چند پیش نیاز است که یکی از آنها در پیش گرفتن صبر است.
وی افزود: پیش از هرچیز دیگری باید متوجه دشواری راه بود و نمی شود این راه را در مدت کوتاهی طی کرد و اگر عجله کنیم نمی توانیم حقوق مان را آنچنان که در شأن ملت ایران است، حفظ کنیم.
ظریف، یکی دیگر از این پیش نیازها را وجود اجماع داخلی برشمرد و گفت: نمی توانیم شرایط کنونی را با درگیری داخلی پیش ببریم، البته مخالفتی با این موضوع ندارم که نظرات مختلف حتی نظرات مخالف مطرح شود، اما باید یاد بگیریم که حدود منافع ملی را رعایت بکنیم.
وی گفت: کمتر کشوری سراغ داریم که افراد در بیان دیدگاه ها و در تبادل نظرات حتی میان احزاب مخالف، حداقل های منافع ملی را فراموش کنند.
وی افزود: نمی شود گروهی بیاید بگوید شما در برابر خارجی ها ضعف بخرج می دهید؛ این رعایت نکردن حداقل منافع ملی است؛ شما می خواهید از خارجی ها انتقاد بکنید، انجام دهید؛ اما نمی شود خودی را در برابر خارجی واداده نشان دهید؛ این یک علامت به طرف خارجی است که اینها یک گروه واداده هستند و تا می توانید به اینها فشار وارد کنید.
وزیر امور خارجه اضافه کرد: مشکل در اینجا این نیست که از یک نفر انتقاد می کنید، مشکل اینجاست که منافع ملی را پایمال می کنید.
وی افزود: نکته سوم برای اینکه به یک تعامل معقول و منطقی با دنیا برسیم، باید از همه امکانات مان در این تعامل استفاده کنیم.
ظریف اضافه کرد: در حوزه سیاست خارجی یکی از مهمترین ابزارهای پیشبرد عزتمندانه اهداف سیاست خارجی مان، ایرانیان مقیم خارج هستند چرا که آنان از باسوادترین، بافرهنگ ترین، متمول ترین و مؤثرترین اقشار اقلیتی در کشورهایی به شمار می روند که در آنجا مقیم هستند.
وی افزود: عموم ایرانیان در خارج از کشور این گونه است و ما معدودی از کشورهای جهان را سراغ داریم که چنین سرمایه عظیمی را در خارج از مرزهای شان داشته باشند.
وی افزود: متأسفانه به ایرانی ها خارج از کشور با دیدی خاص نگاه کردیم و به همین دلیل نیز ایرانیان خارج از کشور نیز با دید دیگری به دولت و کشورشان نگاه کرده اند.
ظریف با بیان اینکه اهداف سیاست خارجی با تمامیت ارضی، عزت و استقلال ایران به هم تنیده شده است، گفت: توانمندی ایران، توانمندی همه ماست و ما باید از توانمندی ایرانیان در خارج از کشور استفاده کنیم.
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: ایرانیان خارج کشور یک نیرو و یک بازوی قدرتمند و مؤثر در پیشبرد اهداف ملی هستند.
وی افزود: همین ایرانیان می توانند با تحریم ها به دلیل ضررهای انسانی اش مقابله کنند و یا با اقداماتی که با تمامیت ارضی کشور سرکار دارد و یا با فشارهایی که توسط دشمنان علیه ایران وارد می شود، می توانند مقابله کنند.
ظریف اضافه کرد: هیچ دلیل وجود ندارد که این نیروی قدرتمند نتواند از منافع کشورشان دفاع کنند.
متن یادداشت محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه در صفحه شخصی فیسبوک خود نیز از گزارش سفر به افریقای جنوبی بدین شرح است:
ساعت 5 و نیم صبح پنجشنبه به وقت پرتوریا، پایتخت آفریقای جنوبی و حدود 7 صبح به وقت ایران عزیز است. دیشب از طریق دبی وارد ژوهانسبورگ شدم تا در یازدهمین نشست کمیسیون مشترک ایران و آفریقای جنوبی شرکت کنم. همانطور که می دانید آفریقای جنوبی از لحاظ فنی و اقتصادی کشوری قدرتمند و پیشرفته است و پرنفوذترین کشور در قاره آفریقا و یکی از کشورهای تأثیرگذار در سطح بین المللی است که پس از پایان آپارتاید دیدگاه های مترقی و مستقلی در سطح بین المللی داشته و از اعتبار خوب جهانی به دلیل سیاست های روامدارانه نلسون ماندلا و دولت او برخوردار شده است.
روابط جمهوری اسلامی ایران با آفریقای جنوبی پس از پایان آپارتاید بسیار خوب بوده و همکاری های مفیدی در زمینه های مختلف منجمله همکاری های گسترده سیاسی و مراودات اقتصادی و تجاری در زمینه های نفت و انرژی، مخابرات، معدن و فن آوری میان دو کشور برقرار بوده است. در فاصله سال های 1373 تا 1387 مجموعا 10 جلسه کمیسیون مشترک بین دو کشور برگزار شده که نتایج ملموسی نیز در جهت حضور شرکت های معتبر آفریقای جنوبی در ایران مانند شرکت ام تی ان (ایرانسل) و شرکت های معتبر نفتی و معدنی به دنبال داشته و همچنین به صادرات نفت، کالا و خدمات فنی، مهندسی و پزشکی ایران به آفریقای جنوبی کمک کرده است.
متاسفانه به دلیل شرایط ویژه سیاسی و فشارهای کشورهای غربی به دولت و بخش خصوصی آفریقای جنوبی، این همکاری ها در چند سال اخیر کاهش جدی داشته، به شکلی که وزارت امور خارجه آفریقای جنوبی در 5 سال گذشته حتی اشتیاقی به تشکیل کمیسیون مشترک هم نشان نداده است. به دنبال انتخابات اخیر در ایران، وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی در مراسم تحلیف ریاست محترم جمهوری شرکت کرد و با تشکیل دولت تدبیر و امید، تاریخی برای برگزاری کمیسیون مشترک پیشنهاد نمودند که به دلیل گرفتاری های من یکی دو بار به تعویق افتاد و نهایتاً برای امروز در سطح وزرا برنامه ریزی شد و دو روز گذشته هم کارشناسان عالیرتبه دو طرف و تعداد قابل توجهی از فعالین بخش خصوصی جلسات مقدماتی خوبی را برای این کمیسیون برگزار کردند.
دیشب پس از ورود ابتدا به رسم احترام دسته گلی برای آقای نلسون ماندلا که مدتهاست در بستر بیماری است ارسال کردم و پس از آن دیدار بسیار خوب و صمیمی با بیش از 200 نفر از ایرانیان مقیم آفریقای جنوبی داشتم. در این دیدار بار دیگر نقش برجسته ایرانیان خارج از کشور در دفاع از منافع ملی را از نزدیک مشاهده کردم. ایرانیان آفریقای جنوبی مانند ایرانیان مقیم سایر کشورها، نقش بسیار برجسته و ممتازی در این کشورها ایفا می کنند و نمایندگان شایسته ای برای نشان دادن فرهنگ و تمدن ایرانی و خنثی کردن فضاسازی های تبلیغاتی علیه ایران داشته اند که به یاری خدا و همت همگان این نقش هر روز پررنگ تر و تأثیرگارتر خواهد شد.
امروز هم برنامه کاری فشرده ای دارم. به یاری خدا، ساعت 7 و نیم با تلویزیون سراسری آفریقای جنوبی یک مصاحبه نیم ساعته زنده خواهم داشت. سپس با گروه دوستی صبحانه کاری خواهیم داشت و بعد از آن به ملاقات وزیر امورخارجه و بعد همراه با وزیر خارجه آفریقای جنوبی به جلسه کمیسون مشترک خواهیم رفت که احتمالا تا بعد از ظهر ادامه خواهد داشت. عصر امروز هم با آقای جاکوب زوما، ییس جمهور آفریقای جنوبی دیدار می کنم و پس از آن آفریقای جنوبی را به مقصد استانبول ترک می کنم.
انشاءالله فردا صبح ساعت 5 به استانبول می رسم. متأسفانه راه خیلی دور است. برای آمدن به آفریقای جنوبی با توقف 4 ساعته در دبی مجموعا 14 ساعت در راه بودیم و پرواز به استانبول هم حدود 9 ساعت خواهد بود.
ساعت 9 صبح فردا با آقای عبدالله گل رییس جمهور ترکیه دیدار خواهم داشت که از دهه 70 و از زمان دولت مرحوم اربکان در ترکیه، با ایشان دوست و همکار بوده ام. سپس به اتفاق ایشان و وزیر امورخارجه ترکیه در افتتاحیه اجلاس سالیانه پاگواش (یک مؤسسه معروف صلح بین المللی) که امسال در ترکیه برگزار می شود سخنرانی خواهم کرد و بعد برای دیدار با نخست وزیر و ملاقات های کاری با وزیر امورخارجه ترکیه همراه با وزیر خارجه ترکیه به آنکارا می رویم. انشاءالله صبح شنبه هم به تهران باز می گردم. لذا بعید است بتوانم تا شنبه شب گزارش دیگری خدمت شما تقدیم کنم.
هفته آینده اجلاس گروه 1+5 را در پیش داریم که البته قبل از آن هم سفری به فرانسه برای سخنرانی در افتتاحیه اجلاس کنفرانس عمومی یونسکو و ملاقات با وزیر امورخارجه فرانسه و دیگر شخصیت های سیاسی و علمی فرانسه خواهم داشت. بحمدالله مقدمات اجلاس 1+5 هم به خوبی در حال برگزاری است. پس از دوسال، ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی برای شروع حل و فصل مشکلات گذشته به تفاهم رسیدند که تحول مثبت و مفیدی است. همانطور که قبلاً هم خدمتتان عرض کردم راه دراز، پرفراز ونشیب و دشواری در پیش است ولی امیدوارم که به یاری خدا و با کمک مسئولین و حمایت شما مردم خوب، با موفقیت و سربلندی طی شود.
خدا نگهدار.
/2727
نظر شما