شیوع ناگهانی علائم تنگی نفس در میان اهوازیها باعث شد تا حدود 6 هزار نفر از مردم طی سه روز (از شنبه تا دوشنبه هفته پیش)، برای درمان به بیمارستان و مراکز درمانی مراجعه کنند. یک عده با درمان سرپایی مرخص شدند اما اوضاع تنفسی بعضی از مراجعهکنندگان به حدی وخیم بود که در بخش مراقبتهای ویژه بستری شدند. لحظه به لحظه به تعداد کسانی که دچار تنگی نفس میشدند، اضافه میشد و مسئولان ذی ربط هم پاسخ قانعکنندهای برای بروز این بحران عجیب نداشتد. اما مشکل کجا بود؟ چه عامل ناشناختهای ریه اهوازیها را هدف گرفته بود؟
همه چیز از روز شنبه و پس از بارش باران پاییزی در خوزستان آغاز شد؛ بارانی که به جای تلطیف هوا، حجم وسیعی از مردم را با علائم تنگی نفس آزاردهندهای روانه بیمارستانها کرد. مسئولان مراکز درمانی خوزستان متعجب از این بیماری همهگیر و ناشناخته، درمان را آغاز کردند.
برخی که مشکل کمتری داشتند، سرپایی درمان شدند و به خانههای برگشتند، اما بعضی دیگر که اوضاع و احوالشان نسبت به بقیه بدتر بود و احتمال به خطر افتادن جانشان میرفت، در بخش مراقبتهای ویژه بستری شدند. هیچکس و حتی پزشکان هم توضیح قانعکنندهای برای این تنگی نفس عمومی نداشتند. دانشگاه جندیشاپور اهواز که در جریان این اپیدمی عجیب و غریب قرار گرفته بود، کنترل اوضاع را در دست گرفت و در اولین قدم ستاد بحرانی با حضور متخصصان و فوقمتخصصان آسم و الرژی، محیط زیست، مأموران اورژانس 115 و مرکز بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه جندیشاپور تشکیل داد تا منشا این عامل ناشناخته را بررسی کنند.
لاستیکهای قدیمی؛ متهم ردیف اول
تحقیقات به سرعت شروع شد و به همان سرعت تعداد مراجعات مردمی که دچار تنگی نفس شده بودند به مراکز درمانی بیشتر و بیشتر میشد. در میان، ریه برخی از مردم به مواد معلق و ناشناخته موجود در هوا به قدری حساس شده بود که پس از یکبار درمان، با شروع علائم دوباره به بیمارستانها مراجعه میکردند.
دو روز پس از شروع تحقیقات و جمعبندی نتایج اولیه در خصوص علت بروز این پدیده کم سابقه دکتر سیدمحمد علوی بروز این پدیده کمسابقه دکتر سیدمحمد علوی، رئیس مرکز بهداشت و معاون بهداشت دانشگاه جندیشاپور اهواز اولین کسی بود که در مقام پاسخگویی برآمد.
او در مورد نتایج این جلسه میگوید: «در این جلسه که با حضور مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست، هواشناسی، فرمانداری استان، دبیر کمیته پدافند غیرعامل، معاون بهداشتی دانشگاه، معاون درمان دانشگاه مدیریت اورژانس استان، فوقتخصصهای ویژه در نهایت کارشناسان حوزه بهداشت و درمان در دانشگاه جندیشاپور تشکیل شد، ما دو احتمال را مورد بررسی قرار داده ایم یکی احتمال وجود مشکلات عفونی،ویروسی و باکتریال بود و در احتمال دوم به ریزگردها رسیدیم باتوجه به تحقیقات انجام شده، منشأ عقونی و ویروسی و باکتریال رد شد، در مورد ریزگردهها هم هرچند در هوا اهواز پراکنده هستند با این حال مقدارشان آنقدر نیست که باعث بروز تنگی نفس آن هم در این حجم از مردم شود»
یکی دیگر از احتمالاتی که در این جلسه مورد ارزیابی کارشناسان و به خصوص مسئولان محیط زیست قرار گرفت. بحث سوزاندن لاستیکهای قدیمی توسط عدهای ناشناس است به گفته دکتر علوی تمام حضار جلسه روی این موضوع توافق داشتند که یکی از علل احتمالی بروز این پدیده عجیب، سوزاندن لاستیکهای قدیمی د رسطح بسیار وسیع و رانده شدن دود ناشی از ان به اهواز و شهرهای حاشیه است.
به اعتقاد او، بارش، درجه حرارت بالای هوا و رعد و برق در روز بارندگی، در کنار ترکیبات ناشی از سوزاندن لاستیک ها باعث کنش و واکنشهای شیمیایی شدهاند و نتیجهاش به وجود آمدن هوایی بود با یک ترکیب نامشخص و خطرناک که دستگاه تنفسی بیش از 70 درصد از مردم خوزستان را تحتتأثیر خود قرار داده است.
دکتر علوی در ادامه میگوید: «البته تنها سوزاندن لاستیکهای قدیمی منشأ بروز این مشکل نبوده است، اما میتوان به آن به عنوان مهمترین عامل نگاه کرد.
در کنار این عامل میتوان به وجود سایر آلایندهها از جمله وجود صنایع فولاد، و نیشکر، شرکت کربن، چاههای نفت و گاز در اهواز در کنار سوزاندن لاستیکها و همچنین وزش باد که تمام این آلایندهها را در فضای شهر پخش کرده است، اشاره کرد. مجموع این عوامل همگی دست به دست هم دادند تا حجم زیادی از مردم دچار تنگی نفس شوند.» از قرار معلوم این آلایندهها که سلامتی مردم اهواز و شهرهای حاشیه را هدف گرفتهاند هنوز هم به ریه مردم نفوذ کردهاند و آنها را چندباره راهی مراکز درمانی میکنند.
دکتر علوی توصیهای هم برای مردم اهواز دارد؛ «تحقیقات تا زمانی که به یک نتیجه قطعی برسیم و عامل اصلی این پدیده را پیدا کنیم، همچنان ادامه خواهد داشت اما تا آن زمان به مردم و کسانی که مبتلا به بیماریهای زمینهای از جمله آسم هستند، توصیه میکنیم در زمان وارونگی هوا یا اینورژن، تا زمانی که ضرورتی پیش نیامده است، از خانه خارج نشده یا کمتر خارج شوند»
طبق آخرین امار اعلام شده از سوی روابط عمومی اورژانس 115 اهواز، از 11 آبان تا ساعت 8 صبح سهشنبه 14 آبان مجموعاً 5 هزار و 877 نفر برای درمان به اورژانس مراجعه کرده آند که از این میان 506 نفر بستری شده - چهار نفر نیز در بخش مراقبتهای ویژه - و 5 هزار و 371 نفر هم سرپایی درمان شدهاند.
45301
نظر شما