سید صادق روحانی: سحرگاه امروز مایکل مان سخنگوی اشتون اعلام کرد که میان ایران و شش قدرت جهانی توافقی بر سر برنامه هسته ای تهران حاصل شده است. (ایـــنـــجـــا) ساعتی بعد سید عباس عراقچی معاون وزیر امورخارجه ایران اعلام کرد که در توافق حاصل شده حق غنی سازی ایران به رسمیت شناخته شده است. (ایــنــجــا)
ساعاتی بعد وزرای خارجه ایران و کشورهای غربی و همچنین کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نشستهای خبری جداگانه به تشریح مذاکرات صورت گرفته پرداختند.
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران در کنفرانس خبری خود گفت : در ژنو یک سند 4 صفحه ای تنظیم شده که در آن حقوق هسته ای و غنی سازی به رسمیت شناخته شده است. وی گفت این سند راهکار آینده است و ضمانت اجرا نیز برای آن وجود دارد. : غنی سازی 5درصد تداوم می یابد و فعالیت های مراکز فردو و اراک ادامه خواهد یافت. (ایــنـــجـــا) از سوی دیگر عباس عراقچی معاون ظریف در جمع خبرنگاران گفت که ساختمان و ساز و کار تاسیسات آب سنگین اراک به کار خودش ادامه می دهد و توسعه و گسترش بیش از این در طول شش ماه آینده نخواهد داشت. البته براساس اعلام سازمان انرژی اتمی، تاریخ راه اندازی وبهره برداری از تاسیسات آب سنگین اراک به تعویق افتاده است. (ایــنــجـــا)
کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم پس از قرائت متن بیانیه پایانی نشست گفت که من و وزیر امور خارجه ایران و کشورهای 1+5 به توافق رسیدیم. این توافقی خواهد بود برای رسیدن به یک راه حل اساسی. ما به تفاهم رسیدیم که دو طرف اقدامات اولیهای را به مدت شش ماه انجام خواهند داد. همینطور یک تعهد قوی را داریم برای رسیدن به یک راه حل نهایی. (ایــنـــجـــا)
جان کری وزیر امورخارجه آمریکا هم در کنفرانس خبری خود از ظریف تشکر کرد و گفت: ایران می گوید نمی خواهد به دنبال سلاح هسته ای برود بنابراین ساده خواهد بود برای دولت ایران که مثل سایر کشورها ثابت کند که این برنامه صلح آمیز هست. ایران باید تاسیساتش را نشان دهد و اطمینان دهد (در مواردی مثل) تاسیسات آب سنگین اراک اصلا که در یک برنامه هسته ای (صلح آمیز) اصلا جایی ندارد. کری به روابط ایران وآمریکا هم اشاره کرد و گفت: ایران و آمریکا برای 35 سال بود که اصلا نمی توانستند با هم حرف بزنند و دشمنی و عداوتی در میان ما تلنبار شده بود. در این مدت توانستیم به هم کمک کنیم. در مواردی مثل مسایل افغانستان به هم کمک هم کردیم اما در بسیاری موارد هم مشکل داشتیم... خیلی زود است که برای مسئله روابط با ایران حرف بزنیم اما گام اول فعلا برنامه هسته ای است.(ایـــنـــجــــا)
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز در جمع خبرنگاران حاضر شد و گفت: من فکر میکنم که همه طرفین در این توافق برنده شده باشند. اولا ما بطور اساسی خطر گسترش تسلیحات هستهای را که برخی کشورها در مورد آن نگران بودند را بسیار کاهش دادیم. اکنون اجتناب از عواملی که مانع از فعالیت آژانس بین المللی انرژی اتمی می شد، برطرف شده است و ما اطمینان کامل داریم که ایران همکاری لازم را با آژانس خواهد داشت. (ایـــنـــجــــا) وزیر امور خارجه روسیه همچنین یادآور شد که کشورهای میانجی در گروه 1+5 حق ایران برای استفاده از انرژی اتمی در اهداف صلح آمیز را تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی به رسمیت شناخته است.
لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه نیز به خبرنگاران گفت: توافق هستهای که ساعاتی قبل بین گروه 1+5 و جمهوری اسلامی ایران برسر برنامه های هسته ای تهران حاصل شد باعث به رسمیت شناخته شدن حقوق هسته ای صلح آمیز ایران می شود.
همچنین ویلیام هیگ وزیر خارجه انگلیس اظهار داشت: مرحله مهم، امیدوارکننده و اولیه توافق با ایران انجام شد. برنامه هستهای برای شش ماه آینده پیش نخواهد رفت. توافق انجامشده نشان میدهد که میتوان با ایران کار کرد و از طریق دیپلماسی مشکلات پیچیده را حل کرد و همچنین توافق امشب با ایران برای تمام جهان مفید است، از جمله برای کشورهای خاورمیانه و مردم ایران. (ایـــنـــجـــا)
پس از این اظهار نظرها محمدجواد ظریف و کاترین اشتون یک بیانیه مشترک صادر کردند. در این بیانیه آمده است: پس از گفتوگوهای سازنده ما امروز به توافقی رسیدیم تا برنامهای مشترک که به اقدامی پیش رو برای به دست آوردن راهکار بلند مدت سازنده است، برسیم.ما درباره روندی که به راهکاری سازنده از جمله گام نخست برای اقدامات اولیه 2 جانبه در طول 6 ماه است، موافقت کردیم. ما همچنین تعهدی قوی برای مذاکره نهایی برای رسیدن به راه حل جامع با هم به توافق رسیدیم.(ایـــنـــجـــا)
ساعاتی بعد متن کامل توافقنامه ایران و 1+5 منتشر شد. (ایـــنـــجــا)
توافق ایران و 1+5 خشم نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی را برانگیخت. دفتر نخست وزیر رژیم صهیونیستی بعد از انعقاد توافقنامه اعلام کرد: این توافقی بد است که به ایران آن چه را که می خواست داد: برداشته شدن بخشی از مجازات ها و حفظ بخش اصلی برنامه هسته ای این کشور.(ایـــنـــجـــا)
در همین حال باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا ساعاتی پس از نهایی شدن توافق هستهای ایران و غرب طی یک سخنرانی با گفتن اینکه دیپلماسی پنجره جدیدی به سوی جهانی جدید باز کرد توافق هستهای با ایران را فقط یک گام اولیه اما دستاورد بزرگی دانست. اوباما سپس به برخی از جزئیات توافقنامه هستهای با ایران اشاره کرد و گفت طبق توافق هستهای، ایران برخی از سطوح غنی سازی را متوقف میکند، نمی تواند سانتریفیوژهای جدید را نصب کند، کار در رآکتور پلوتونیوم را متوقف میکند و با کارشناسان آژانس همکاریهای بیشتری برای نظارت بر برنامه هستهایش انجام میدهد. رئیس جمهور آمریکا به کاهش تحریمها ایران اشاره کرد و گفت که ما توافق کردیم بخششهای تحریمی داشته باشیم.طبق گفته رئیس جمهور آمریکا ایران قادر خواهد بود به بخشی از درآمدهای نفتیاش دسترسی داشته باشد. (ایـــنـــجـــا)
29219
نظر شما